Kategorier

Gavebod og tvungen opsparing

Skulle der være en vælger et eller andet sted, som ikke helt havde fanget at valgspekulationerne kører på fulde drøn på Christiansborg og omegn, så blev vedkommende måske vækket af meldingerne fra Dansk Folkepartis gruppemøde. På et pressemøde her i eftermiddag kunne man i hvert fald høre, hvilke melodier Pia Kjærsgaard og Co. har tænkt sig at spille forud for det måske snart kommende valg.

Dansk Folkeparti vil ikke overraskende have især indvandrerne til at bestille noget mere, og så skal de naturligvis straffes, hvis de ikke opfører sig ordentlig.

Det andet er – og mere kontroversielle er – at de offentligt ansatte SOSU-assistenterne, hjemmehjælperne etc. skal have et ordentligt lønløft én gang for alle. Pris: Fem milliarder kr. Det sidste forslag ligger en bombe under det dansk forhandlingssystem på arbejdsmarkedet. Det svarer lidt til at suspendere visse paragraffer i grundloven. Men realiterne er også sagen uvedkommende, for DF får kommunikeret til 'sovs og kartoffel-danmark', at de forfægter nogle af de letfattelige synspunkter, som bærer præg af spekulation i “køkkenbordsanalyserne” ude i de små hjem.

Nu er Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup velbegavede mennesker, der udmærket er godt klar over, at det de stiller deres vælgere i udsigt, ikke kan lade sig gøre. I hvert fald ikke så længe andre ansvarlige politiske partier vælger at afvise DF's populisme. Foreløbigt har V og K afvist DF's forslag om at være ekstra flinke lønmæssigt ved plejepersonalet m.v

Jarls Blog vil dog gerne give pæne stilkarakterer til DF-lederne for formidlingen. Det er egentlig utroligt, at de ikke kan lade være med at grine. Anyway, mon ikke DF får et valgresultat i nærheden af det ganske flotte de fik sidste? Jeg tror det.

DFs profilering på området udfordrer Helle Thorning-Schmidt. Hun har derfor også luftet de samme synspunkter dvs. med at forære skatteborgernes penge væk til en lønstigning til de offentligt ansatte uden at få noget ekstra til gengæld. I gamle dage ville S have afvist at pille ved den danske arbejdsmarkedsmodel, men det var dengang det gamle arbejderparti havde førertrøjen på i dansk politik. Hvis overenskomstforhandlingerne ryger på gulvet til foråret skal Helle Thorning sammen med VK-regeringen formentlig bære et mæglingsforslag igennem i Folketingssalen. Helle T satser formentlig på, at der kommer et valg inden, så derfor kan hun tillade sig at lege med de samme idéer som DF og ikke mindst: profilere sig overfor de samme vælgergrupper.

I øvrigt er det ikke særlig godt for dansk politik, hvis der kommer yderligere damp på kedlerne i form af et større offentligt forbrug som følge af en uforholdsmæssig stor og pludselig lønstigning til de lavestlønnede offentligt ansatte. Så vil andre grupper af offentligt ansatte også have mere i løn, og naturligvis vil det private følge med i kampen om de færre hænder ved at overbyde de offentlige arbejdsgivere. Resultatet bliver mere inflation, rentestigninger og på det længere sigt dårligere konkurrenceevne, lavere beskæftigelse osv. Det er ren Anker Jørgensen-økonomi.

Måske sidder der en enkelt et eller andet sted, der tænker: Hvorfor letter vi ikke skatten på den sidst tjente krone, sådan at flere vil arbejde længere for at få mere til sig selv? Men her må jeg skuffe: For at det ikke skal være løgn, så tyder det på, at finansministeren i forbindelsen med finanslovsforhandlingerne – gudhjælpemig – vil genindføre den tvungne 'særlige pensionsopsparing' (SP) fordi dansk økonomi i forvejen er overophedet. SP er en midlertidig skat, der skal opsuge danskernes købekraft her og nu. Dermed er der '“ ifølge regeringen – heller ikke plads til skattelettelser i denne omgang.

Det er vist her, at det Konservative Folkeparti skal vise noget rygrad og afvise politikernes overgreb på skatteborgernes pengepung. Desværre plejer partiet plejer jo ikke at kunne stå distancen. Dertil er de alt for glade for magten.

Kategorier

I valgkampens skygge

Jarls Blog har haft en sommerpause fra tasterne på en lille måneds tid. Tiden er dog ikke kun blevet brugt til at ligge på stranden i Nice nedsvælgende kølige fadbamser under en sol-beskyttende parasol og i temperaturer omkring de 30 grader. Naturligvis har man fulgt lidt med i, hvad der er sket politisk. Og det er jo ikke ligefrem det store.

Blandt de mest opsigtsvækkende begivenheder var dog, at Helle Thorning-Schmidts spindoktor Lars Kaspersen pludselig fik ny hyre som kommunikationschef i Post Danmark. Forklaringen på skiftet lød, at lønnen var væsentligt mere attraktiv. Der er nævnt en årsløn på 1,4 mill. kr. plus fri bil og fryns, og det er i alle tilfælde pænt mere end sosserne kan tilbyde. Ekstra Bladet mente dog at vide fra 'onde tunger på Christiansborg', at det var Skibsrederens foretrukne medierådgiver Svend Gunbak, der havde skaffet Kaspersen jobbet, men det gør selvsamme Gunbak meget ud af at afvise rundt omkring. Det er forståeligt, når Gunbaks virksomhed i en opsigtsvækkende sag i foråret efter sagsanlæg fra deres tidligere kunde og PostDanmarks konkurrent Citymail er blevet fradømt at have Post Danmark på kundelisten '“ også selv om at Gunbak har anket domsafgørelsen. Omvendt er det en kendt sag, at Gunbak og Kaspersen er private venner, der sammen for mere end 10 år siden drev en lille konsulentbiks i Københavns indre by, indtil Gunbak efter nogle år købte Kaspersen ud af selskabet.

Man kan indvende, at det er lidt af et handicap for Helle Thorning-Schmidt personligt, at hun mister sin presserådgiver, når nu flere iagttagere med Ralf Pittelkow i spidsen spår folketingsvalgets komme allerede i september. Omvendt har Kaspersen lovet at føre processen med at udvikle partiets nye strategi til ende. Det er under alle omstændigheder en bet og en ydmygelse for en statsministerkandidat at blive fravalgt på dette tidspunkt. Også selv om at Kaspersen bedyrer, at han “tror på Helle”. Tjah, det skal han jo sige.

Der findes dog også folk i og uden for Socialdemokratiet, som mener, at Lars Kaspersens virke i partiet på det længere sigt ikke kommer til at sætte de store spor, og nogle af socialdemokraterne på Borgen ånder såmænd nok lettet op over nu at få ham ud af vagten. Blandt grundene er, at Kaspersen med sin kendte radikale baggrund på flere måder var lidt af en fremmed fugl i partiet. F.eks. ulejligede han ikke sig med at blive medlem, og så er han på ingen måde kendt som den store diplomat.

Foreløbigt er Helle Thorning taget på en velfærdskampagne rundt i landet, der bl.a. indebærer opsætning af outdoor-annoncer i de store byer. Det er i øvrigt en kampagne, der bærer Kaspersens signatur. S-strategien er enkel og let gennemskuelig: Thorning skal rundt og fedte for de offentlige ansatte, og ligeså snart, at Fogh har blæst i valgbasunen, så fremlægger S en række forslag, der overbyder regeringens i forvejen uansvarlige overbudspolitik i forhold til de offentlige ansatte. Det eneste skatteborgerne kan trøste sig med – på den korte bane – er, at Thornings valgløfter formentlig ikke bliver indfriet, fordi regeringen vinder valget overbevisende. Det viste de første meningsmålinger i hvert fald lige her før den politiske sæson går i gang.

Til gengæld er de konservatives krav om skattelettelser mere eller mindre forduftet henover sommeren. Det er sikkert sket i erkendelse af, at Fogh-regeringen har besluttet at brænde det såkaldte “økonomiske råderum” af på de offentligt ansatte, netop for at forhindre Thorning i at komme til, og naturligvis sikre sig selv tre-fire år mere på regeringsbænkene. Som skatteborger er det deprimerende nyheder, men de offentlige ansatte kan formentligt godt begynde at glæde sig.

Læs i øvrigt Timme Bisgaards Munks betragtninger om Lars Kaspersens exit på kommunikationsforum.dk

Hvem skal være Helle Thornings nye spindoktor? Følg med i gættekonkurrencen, naturligvis hos Garby på dansk-politik.dk