Kategorier

Gambling på Borgen

Kl. 14.00

Efter VK- regeringens udspil så ligger bolden nu hos Dansk Folkeparti. Hvis ikke Pia Kjærsgaard vil være med til at gennemføre især skattelettelserne, så vil det være naturligt, at Fogh spørger vælgerne. Foreløbigt har Pia Kjærsgaard udbedt sig betænkningstid, men siger også, at hun ikke vil købe planen, som den foreligger. Der er for lidt til pensionisterne, mener hun. Til TV2 News siger Michael Kristiansen, at han ikke ser for sig, at DF accepterer skattelettelserne. Derfor vil et valg kunne rense luften, og derefter vil partierne så kunne indtage nogle nye positioner, mener Foghs forhenværende, men stadig meget indsigtsfulde spindoktor.

Bendt Bendtsen var i godt humør på pressemødet. Der er ingen tvivl om, at den konservative leder har vundet en stor sejr. Spørgsmålet er, om skattelettelserne kan gennemføres i dette folketing. Måske håber de konservative på, at de radikale og Ny Alliance vil være med efter et valg. De foreløbige meldinger fra Margrethe Vestager og Naser Khader er ikke afvisende.

Dansk Folkeparti holder pressemøde kl 15.30. Det bliver spændende at se, hvad de melder der. Der får vi nok et fingerpeg om, hvorvidt at Pia Kjærsgaard og især Kristian Thulesen Dahl er til at tale med. Meldingerne fra Christianborg går på, at “Tulle” er rasende over forløbet. Det kan næppe undre efter at have set Bendtsen triumfere på regeringens pressemøde tidligere i dag.

Kl. 15.46

DFs topfolk er synligt rystede over regeringen, men de vil forhandle med den uden at stille ultimative krav. Bendtsen vinder også dette spil, og det er en stor dag for Det Konservative Folkeparti, men lad os se om der kommer et endelig resultat i løbet af denne uge. Valget udskrives nok ikke før tidligst på torsdag og kommer der forhandlinger med regeringen, så sker der ikke noget før i næste uge. Aben eller bolden er sendt tilbage til Fogh og regeringen. DF satser på, at regeringen IKKE vil ud i en valgkamp hvor de skal forklare en kompliceret skattenedsættelse. Der gambles lige nu på Christiansborg.

Kl. 16.38

Der er en udbredt vurdering, at VK ikke kan flyttes særligt meget på skatteomlægningerne/skattelettelserne. Derfor er der måske ikke særligt meget for DF at hente i forhandlingerne. Fogh er dog rimelig sikker på at blive siddende efter et valg og så har han på det tidspunkt måske den mulighed at stemme en let modereret “skattepakke” hjem ved hjælp af NA og De radikales stemmer. Det er på denne baggrund, at de fleste kommentatorer mener, at valget (fortsat) er lige om hjørnet.

Læs mere om skattelettelserne i forhold til hele diskussionen om råderummet på 180 grader.

NB! TV2 News har i øvrigt premiere på et nyt politisk magasin “Mogensen & Kristiansen” Kl. 22.30 på fredag. Dvs. det er “Jersild og Spin”, bare hvor begge deltagere faktisk ved, hvad de taler om.

Kategorier

Liveblogging fra Foghs pressemøde

Bliver der udskrevet valg i dag? Jarls Blog følger udviklingen på Statsministerens pressemøde og leverer analyser og kommentarer undervejs, når regeringen i dag, tirsdag kl. 12.00 præsenterer sin kvalitetsreform, forslag til skattelettelser og den økonomiske fremskrivning – 2015-planen. Vel mødt her fra kl 11.50. Jeg følger primært med via TV2 News med små skift til DR1. Plus hvad der står på avisernes websites og ellers hører.

Kommentatorerne trækker i land mht. om valget kommer i dag. Flere mener – ikke ulogisk – at alle regeringen store planer og forslagene ikke må overskygges af selve valgudskrivelsen. På den anden side – som Foghs tidl. spindoktor Michael Kristiansen har påpeget – så ses regeringens planer både af medier og partier i en klar sammenhæng med det folketingsvalg, som de fleste iagttagere venter vil komme. Formentlig allerede i denne uge.

Kl. 11.10 Tyvstart! Politisk redaktør Kaare R SchouTv2 News kan åbenbart IKKE lide regeringens skattelettelser. Han undsiger nu al økonomisk teori, utallige erfaringer fra udlandet om, hvordan skattelettelser på arbejdsindkomst virker positivt på arbejdsudbuddet. Men det imponerer ingenlunde Schou, der resolut fejer alle argumenter og erfaringer af bordet for så i stedet at tage udgangspunkt i sine egne holdninger til skattelettelser. TV2s politiske redaktør afslørede for seerne, at han altså IKKE selv vil arbejde mere, fordi han nu får en skattelettelse. Skattelettelserne er uden gavn for arbejdsudbuddet og “samfundsskadelige”, mente Kaare R. Schou. Det er jo et synspunkt, som alle har lov at have. Men skal det virkelig forestille sig at være uhildet og objektiv journalistik? Jeg har faktisk ingen problemer med at Kaare R. Schou personligt og helt uden omsvøb erklærer sig fuldstændig enig i Socialdemokratiets kritik af skattelettelserne. Men så kan TV2 til gengæld spare alle os seere for hykleriet om, at Schou er objektiv. Det er han tydeligvis ikke. Og så er redaktøren åbenbart i en sådan lønklasse “Jeg mangler da ikke noget” og i en stilling, hvor det er ligegyldigt, hvadenten han bestiller noget eller ej.

Kl. 11.39

Ahh, hvilken lettelse. TV2 News er tilbage på sporet med Anders Krab-Johansen! Fornuftige og velafbalancerede analyser og vurderinger. Krab tror ikke på valg i dag. Han er i øvrigt usikker på DFs reaktion på forslaget om skattelettelser.

Kl. 11.47
Folkedybet bliver spurgt om de foretrækker skattelettelser fremfor mere offentlig velfærd. En maskinarbejder fra Bjerringbro bliver interviewet. Han er ikke overraskende overbevist om at skattelettelserne ville gøre større gavn, hvis man brugte dem på de gamle, børnene og den offentlige sektor. Det bliver ikke den sidste vox-pop, hvor vi hører dette synspunkt, og viser argumentets kolossale styrke, der er i Helle Thorning-Schmidt og socialdemokraternes velfærdsbudskab. Det går rent ind – selv hos venstrevælgere – fremgik det af News indslag. Det bliver en stor pædagogisk opgave for Anders Fogh Rasmussen at forklare skattelettelserne overfor vælgerne.

11.56

Forbindelse til spejlsalen på Christiansborg. Desværre er det Kaare R. Schou der skal kommentere for TV2, der præsenterer showet som “Regeringens store plan”. Det er Bendt Bendtsen, Anders Fogh og finansminister Thor Pedersen, der forestår pressemødet.

12.00 Fogh byder velkommen til pressemødet.

Regeringen vil præsentere tre store planer. En kvalitetsreform der skal skabe bedre offentlig service, en langsigtet økonomisk 2015-plan og endelig fuld finansieret plan for skattelettelser, så det bedre kan betale sig at arbejde.

“Velfærd og tryghed” siger Fogh. Han afdækker flanken til S.

37 milliarder HAR vi brugt på offentlig velfærd, praler Fogh. Nu skal vi bruge endnu mere. Blandt andet på kræftgaranti, skoler, hospitaler osv. De offentlige ansattes indsats bliver nævnt.

12.05

Kvalitetsreformen koster 50 milliarder over de næste 10 år på investeringer i den offentlige sektor. Det er især de fysiske rammer, der skal forbedres.

Regeringen foreslår “rammer” eller standarder for hjemmehjælp. Det skal modsvare S’s “garantier”. Fogh kalder det for “kvalitetsstandarder”, som kommunerne lokalt kan fylde ud. Det er altså mere fleksibelt end S-forslaget på området. Sådan vil Fogh i hvert fald kan have at det skal tolkes!

12.08 Planen for skattelettelser er finansieret inden for skattestoppet. Fogh mener at det dermed bedre kan betale sig at arbejde. Og så er den grøn, påstår han.

(store plancher bag Fogh, der viser glade danskere i beskæftigelse og lykkelige brugere)

Skatteforslagene ligner, hvad der tidligere er blevet lækket til JP og TV2 News.

“Det skal kunne betale sig at gøre en indsats”, “Mærkbare forbedringer af danskernes hverdag”, lyder onelinerne fra Fogh.

Bendtsen har ordet. Han er tydeligvis glad og sikkert også lettet over at have leveret skattelettelser. Alle dem der tjener op til 300.000 kr får mere end halvdelen af deres indtjening med hjem, siger Bendtsen.

Bendtsen praler af dansk økonomi. Selv udlandet er imponeret. Bendtsen mener at skattelettelserne er til gavn for “danskere, der går på arbejde”.

Bendtsen mener at skattestoppet ikke er brudt med forhøjelsen af de grønne afgifter. Rent teknik, som folk nok er ligeglad med.

Bendtsen gentager Fogh. Velfærden sikres inden for en ansvarlig økonomisk ramme.

“De gode eksempler” i enkelte kommuner skal eksporteres til alle andre kommuner. Det er blandt de gode idéer i kvalitetsreformen.

“Jeg er ualmindelig glad for det der ligger her i dag”, slutter Bendtsen.

12.19 Spørgsmål.

Christian Gundtoft TVA spørger:

Fogh præciserer: Der er ikke tale om en stigning i grønne afgifter, men kun i ENERGIafgifterne. “Ikke ufinansieret skattelettelse, men skattelettelsen er kombineret med klimapolitik”, siger Fogh

Fogh insisterer på at der altså er tale om en lettelse. Også for pensioniser. Det bliver meget teknisk nu.

“Folk skal have deres penger”, siger Fogh og cykler videre med alle mulige tal og kasser. Det har jeg ikke styr på.

12.24

Fogh siger, at han udtaler sig ikke om valg.

HAN UDSKRIVER DET ALTSÃ… IKKE I DAG!

Bendtsen slår et slag om regeringens “rammeplan” der står overfor S’s forslag om “garanti”.

Kaare R. Schou lyder som om, at han synes, det hele er noget fis. Selv Døden fra Lübeck virker mere charmerende. Schou overtager pressemødet og spørger Thor Pedersen om de “dynamiske effekter” har spillet ind i baggrunden for skatteforslagene.

Pedersen glider af på spørgsmålet.

Fogh har ordet: Vi har ført en ansvarlig politik. (Svar på spørgsmålet om der ikke er tale om Cirkusøkonomi eller Anker Jørgensen-økonomi)

Spørgsmål om gældsnedbringelse: Fogh – Vi er foran og vi fortsætter med at nedbringe gælden.

Dan Bjerring: Pengene fosser ud af statskassen. I fodrer vel hunden med dens egen hale, spørger tingets mest liberale journalist efter Ole Birk.

Thor P snakker en hel del udenom. Han er stor hundeven, men det har ikke noget med hunde at gøre. Folk griner.

Rasmus Emborg, Politiken. Grønne afgifter brud på skattestppet?

Fogh afviser. Bendtsen siger at der er tale om en “indeksering af energiafgifterne” mere end der er tale om mere skat.

Hvor kommer de 50 milliarder fra? Skal de komme fra salget af DONG?

Nej. Udgifterne holdes inden for rammen, påstår Thor

Ekstraordinær stigning i folkepensioner og overførselsindkomster lover Fogh. Alle får noget ud af det, insisterer Fogh.

JOV HAN ER NERVØS! MEN IKKE VILDT MEGET.

Anne Mette Svane, JP. Vil danskeren kunne mærke skattelettelser. ja mener Fogh. Første del træder i kraft 1. jan. 2008 og anden del 1. jan 2009, oplyser Fogh som en “serviceoplysning”.

Ole Birk Olesen, Netavisen 180 grader spørger til råderummet:

Bendtsen; “BUPLs medlemmer får gavn af det her” og “Det generer 10.000 arbejdspladser”

“Vi leverer velfærd og skattelettelser. Vi kan begge dele, Ole!”, siger Bendtsen.

12.40

JEG STOPPER NU. Vender tilbage senere med analyser.

TAK for opmærksomheden.

Læs også hvad 180 Grader bemærkede af interessante spørgsmål og svar fra journalisterne på pressemødet.

Kategorier

Regeringen enig med sig selv om skattelettelser

Den konservative leder Bendt Bendtsen har nu fået en aftale om skattelettelser med statsminister Anders Fogh Rasmussen. Men den helt konkrete udformning af skattelettelserne kender vi først i morgen, når regeringen i morgen middag fremlægger kvalitetsreform og 2015-planen.

TV2 News' altid skarpsindige analytiker Anders Krab-Johansen vurderer, at skattelettelserne angiveligt i omegnen af 10 milliarder kr. kommer både i toppen, i midten og i bunden. Det har været Bendtsens pris for at få et valg lige nu, vurderer Krab, der mener, at Fogh går efter at udskrive et valg nu. Det bliver dog ikke i morgen, for så vil regeringens forslag drukne i almindelige valgrummel, lyder altså Krabs vurdering.


Set i forhold til medierne lyder det faktisk som et godt argument. Især når det bliver altafgørende vigtigt for regeringen at generobre den politiske dagsorden for S, der har haft bolden her i de sidste par dage.

TV2 mener at vide, at regeringen foreslår, at grænsen for hvornår man skal betale top og mellemskat, bliver skubbet. Det koster fem milliarder kr. Lettelsen i bunden sker ved at forhøje jobfradraget. Det koster ligeledes fem milliarder kr.

Men skattestoppet er også blevet brudt:

Ritzau” skriver:

“Planen finansieres ifølge TV2 ved at indføre inflationsregulering af energiafgifter – med undtagelse af benzin og diesel til biler – samtidig med, at en lettelse af bruttoskatten sløjfes.

Regeringens skattelettelser løser imidlertid ikke et af skattesystemets helt altoverskyggende problemer: den alt for høje marginalskat på de fleste arbejdsindkomster.

Bendt Bendtsen fortjener dog trods alt stor ros for i det hele taget at have forhandlet skattelettelser hjem for arbejdsindkomster. Det er ikke blomster, der gror i Foghs have!

Vedr: “Planen finansieres ifølge TV2 ved at indføre inflationsregulering af energiafgifter – med undtagelse af benzin og diesel til biler”:
Heri ligger en åbning til de radikale. Det kræver dog en situation efter et valg, hvor regeringen får et flertal med Ny Alliance og de radikale.