Kategorier

Venstres Oktoberrevolution

Jeg troede næppe, at det er sandt, men i dag stod min tro at læse i dagbladet Børsen, at beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen '“ Venstres chefideolog m.m. pludselig bekendtgør at , at VK-regeringen næste gang vil gå til valg på at sænke skatten yderligere, hvis og såfremt, at der altså er et råderum til det:

Børsen: Står det i et regeringsgrundlag efter et kommende valg, at hvis der er råderum, så skal skatten sænkes?

– Selvfølgelig. Hvis vi finder et råderum, så kommer der også skattelettelser. Det er helt afgørende, at der føres en ansvarlig økonomisk politik, og at vi har de hænder på arbejdsmarkedet, der skal til. Men selvfølgelig er det vores mål at sænke skatten, siger Claus Hjort Frederiksen til Børsen.

Beskæftigelsesministeren slår fast, at skattelettelser skal gennemføres med udgangspunkt i skattestoppet. Ikke i en skattereform, hvor alt er i spil, skriver Børsen i dagens absolut mest interessante politiske historie.

Hvor ville jeg dog gerne tro på, at Claus Hjort VIL flere skattelettelser. Men alt tyder dog på, at Venstre allerede nu '“ ganske få timer efter at man kunne læse hans udtalelser i Børsen – er på vild flugt fra beskæftigelsesministerens udmelding. Således lægger skatteminister Kristian Jensen allerede luft til den, for han vil ikke udtale sig om hvad der står i et kommende regeringsgrundlag. Mon ikke at den politiske ordfører, skatteordførerne m.fl. vil fortsætte med at lægge afstand til Claus Hjort? Måske har Anders Fogh ringet til ham og sagt: 'Idiot, idiot, idiot', for så at lægge røret på. Det plejer jo at være beskæftigelsesministerens opgave som indpisker. Det bliver spændende at høre statsministerens kommentar på tirsdag til pressemødet.

De konservative må være rasende på Claus Hjort og Venstre. Bendt Bendtsen lagde bånd på sig selv før, under og efter de konservatives landsråd i weekenden for ikke at melde for konkret ud om skattelettelser i ren loyalitet overfor regeringen. Nu kommer Claus Hjort så og profilerer sig på at love skattelettelser. De konservative må føle sig til grin. Hjort har ellers et synspunkt som han bekæmpet med næb og klør i og uden for Venstre. Da Jens Rohde var politisk ordfører var snak om skattelettelser ligefrem 'usympatisk'. Hvad har ændret sig? Der kan være flere muligheder der kan forklare Hjorts pludselige omvendelse til tanken om lavere skatter.

Claus Hjort er rædselsslagen over, at han måske får svært ved at blive valgt til folketinget i den ret hårde interne konkurrence i Nordsjællands Storkreds med andre Venstre-ministre så som Lars Løkke Rasmussen og Thor Pedersen. Derfor positionerer han sig nu som tilhænger af skattelettelser overfor liberale vælgere, som ellers ser ham som selve garanten for Venstres semisocialdemokratiske kurs. Måske har Hjort indset, at socialdemokraterne er så langt fra regeringsmagten, at det ikke længere er farligt at spille ud med et krav om skattelettelser? Sidst kunne man forestille sig, at Hjorts udmelding er et forsøg på at kvæle Ny Alliance, der længe har profileret sig især på skattelettelser. Ved at Venstre nu '“ igen '“ får skattelettelser på hylden tager de – muligvis – luften ud af Ny Alliance. Men ingen aner, hvad der drev værket hos Claus Hjort. Det bliver spændende at se, hvad Venstre melder om skat i den kommende tid!

Læs i øvrigt hvad Michael Jeppesen fik ud af debatmødet mellem Claus Hjort og V-toppens yndlingskommentator Thomas Larsen.

Læs også Netavisen 180graders glimrende leder om “Hjortens flugt”

Kategorier

Flødebollen, der hele tiden siger “demokrati”

Min freelanceskribentvirksomhed har givet mig mulighed for at aflægge Naser Khader et besøg nede på Ny Alliances kontorer ved Gl. Strand. Det skete på vegne af månedsavisen “Bolig og Fritid”, og det kom der denne interviewartikel ud af.

Kategorier

Guldgenerationen

Blogklumme bragt i Nyhedsavisen torsdag den 4. oktober 2007.

Will you still need me? Will you still feed me? When I’m sixty-four. Sådan lyder den gamle Beatles-klassiker, hvor en ung mand spørger sin kæreste, om hun mon stadig vil elske ham, når de engang runder de 64 somre. Imidlertid burde parret til den tid overveje at bruge tiden på at gå på arbejde i stedet for at flette fingre og hygge sig med at lave gourtmetmad til hinanden. For Anders Fogh gav dem i åbningstalen et tilbud om fortsætte på arbejdsmarkedet til efter, at de er fyldt 64. For så vanker der en ordentlig skattenedsættelse på 100.000 kr. Det burde vel egentlig ikke overraske, at 'de store årgange' endnu engang bliver præmieret af samfundet. De blev forkælet fra allerførste fløjt. I overstadig lykke over krigsafslutning og pludselig fremskridtstro blev der avlet uforholdsvis mange børn i årene efter 1945, men 'baby-boomerne' blev født ind i en verden, hvor den økonomiske vækst slog alle rekorder, hvor alle fandt arbejde og uddannelsesmulighederne var uforlignelige. Det forhindrede ikke studenterne omkring 1968 at skeje ud på universiteterne, bz'e rektors kontor, ryge hans cigarer og erklære verdensrevolutionens komme. Det til trods for, at den offentlige velfærd og gæld i de år nærmest eksploderede i samme takt som lønningerne og skatterne. Ind mellem tilbedelsen af Marx og Mao fandt 68'erne også tid til at investere i fast ejendom, hvor et stort rentefradrag, to cifret-inflation og negativ realrente hurtigt fik udhulet gælden. Efterlønnen, friværdien og ratepensionerne sikrer ellers, at guldgenerationen bliver pænt forsørget fra de fylder 60. Nu vil statsministeren så give dem skattelettelser for at blive på arbejdsmarkedet.