Kategorier

Foghs effektive slagplan

Man må lade statsministeren, at han kan spillet på Christiansborg til UG. I går gik Anders Fogh Rasmussen på Folketingets talerstol og præsenterede et politisk program, der kunne bruges i to forskellige situationer. For det første var det oplæg til samarbejde med Ny Alliance og ikke mindst Dansk Folkeparti. Så man med på News, så kunne seerne opleve en Naser Khader, der bramfrit erklærede, at han da kunne have skrevet mindst halvdelen af talen selv. (Mon dog..) Pointen var nok, at Khader så, at Foghs plan vil give samfundet værktøjer til at drive unge vildfarne væk fra islamismens vildveje. Pia Kjærsgaard var ligeså spontan overbegejstret, da hun erklærede, at det var en af statsministerens bedre taler, selvom at DF-lederen nok senere skulle finde hår i suppen. Alligevel lod Pia K forstå, at de blev svære at få øje på. Essensen er, at Fogh 'skar kagen' lige akkurat dér, hvor både Pia K og Naser Khader ville være med til at indgå politiske forlig. Som altid er stemningen mellem DF og Venstre god og harmonisk, og det er forventningen hos alle, at DF som sædvanlig indgår et finanslovsforlig med regeringen her i efteråret.

Men Foghs tale og lovkatalog kan også bruges offensivt i en kommende valgkamp. Første del af talen havde fokus på terror, kampen mod islamismen og forsvaret for vores ytringsfrihed. Alle sager, hvor Fogh står enormt stærkt i forhold til den uprøvede og ind imellem småpjattede Helle Thorning-Schmidt, der i går var ung med de unge og kaldte statsministeren for 'selvfed'. En formulering, der muligvis går hjem nede hos cafe latte-segmentet på caféen, men tværtimod kunne misforstås som dumdristig, respektløs hånlighed ude ved de af Thorning så attråede vælgeres kakkelborde, hvor der serveres thermokande-filterkaffe og hjemmebag. Hvis jeg var Helle Thorning, så ville jeg forsøge at tone den slags lidt for friske kommentarer ned, før det går for meget ud over hendes – i sammenligning med Fogh – i forvejen papirtynde troværdighed.

Fogh præsenterede en 10-punkts-plan med konkrete forslag, der formentlig vil øge arbejdsudbuddet en smule. Spørgsmålet er dog, om det er nok i forhold til, hvad der er brug for, så samfundsøkonomien ikke overopheder med ukontrollable lønstigninger og alskens ulykker til følge. En begrænsning af efterlønnen ville formentlig have en langt større effekt på arbejdsudbuddet, men det er desværre ikke politisk muligt. Under alle omstændigheder, så har Fogh vist med konkrete forslag, at han politisk foretager sig noget aktivt for at løse tidens politiske spørgsmål, måske lige på nær ét.

Socialdemokraterne, SF, venstrefløjen fortsatte sammen med de offentlige ansattes organisationer i går kampagnen for, at der skal bruges endnu flere penge på den offentlige sektor, end regeringen har lagt op til. Sidste år tabte Fogh og regeringen kampen om den offentlige mening, da han kaldte demonstranterne 'sædvanlige socialistiske ballademagere'. Den fejltagelse har regeringen naturligvis lært af, og statsministeren satser i stedet på, at det tavse flertal af danskerne tror på Fogh, når han siger, at yderligere offentlige udgifter i det omfang som oppositionen forlanger det, vil være dybt skadeligt for dansk økonomi og for samfundet på langt sigt. Over for ham står Helle Thorning-Schmidt, som hverken har haft ministeransvar eller vist andet af bare tilnærmelsesvist samme politisk tyngde i sammenligning med Foghs 15 årige erfaring som skatte- og økonomiminister, statsminister m.v. Ikke desto mindre insisterer hun på, at bruge flere penge på det offentlige. 'Han er en træt mand', messede hun i går til alle de pressefolk, der gad høre på det. Tænk, jeg synes nu, at det var socialdemokraternes formand, der viste træthedstegn og rådvilhed over, at uanset hvad Thorning gør, så glider Teflon-Fogh af krogen, og hun fremstår som den evigt bedrevidende uden rigtigt noget at have det i.

Og så meldte Thomas Larsen Tidende (tidligere Berlingske Tidende) på forsiden at valget meget vel kan være lige om hjørnet. Det er faktisk et 'højst sandsynligt scenarie', fik læserne at vide længere inde i Lisbeth Knudsens yndlingsavis. Det betyder nok, at “far” har hvisket Thomas i ørene, at han ikke vil udelukke at tage valget før forårets offentlige overenskomstforhandlinger går i gang. Ask Rostrup DR og Peter Mogensen Politiken tror også på den idé. Kun Hans Engell peger på valg i efteråret 2008. Ifølge Thomas Larsen, så er der andre i regeringen, der synes, at Fogh skal vente med at tage valget. Jarls Blog tipper på, at Claus Hjort '“ der altid har været en meget forsigtig mand '“ er på det hold, der mener, at Fogh skal trække valgudskrivelsen i ørerne længst muligt for at bevare VKO-flertallet længst muligt. Hjort er nemlig af den overbevisning, at Ny Alliance er en politisk døgnflue, der inden så længe vil ende som CD, kristendemokraterne, Retsforbundet, og hvad de øvrige midterpartier på historiens losseplads i øvrigt hedder.

Fik jeg i øvrigt nævnt, hvad Thomas Larsen mente om Foghs tale? Han var så overstrømmende i sin ros, at det åbenbart blev for meget for redaktionen, så de fjernede hans umiddelbare første analyse fra nettet og bad ham derefter om at skrive en ny, der var lidt mere balanceret. Sådan kunne det i hvert fald godt se ud… Ja, sådan kan det gå, Thomas!

Kategorier

De radikale rykker

De radikale rykker. I hvert fald på nettet. Med de radikales web 2.0 satsning har partiet som det første parti kommet op med et seriøst bud på, hvordan man i vores tid indfanger sjæle på nettet for den radikale sag. Hænger partiet, deres politikere og mærkesager dig ud af halsen, så forsøg alligevel at undertrykke brækfornemmelserne et øjeblik og nyd, hvordan partiet har brugt vores skattekroner på et website, som de kan faktisk godt være bekendt.

Mens vi er ved reklamerne, så har jeg nu lavet en lille annonce for et foredrag om politiske blogs. Der er mange, der kloger sig om politiske blogs, men efter et år og nogle hundrede posts, så føler jeg mig nu en lille smule kvalificeret til at kunne sige noget begavet om emnet. Så står I og mangler en foredragsholder på et tidspunkt, så er I meget velkommen til at kontakte mig.

Kategorier

Mejdal glemte at kritisere Fogh

“Helt oppe i toppen af dansk politik sidder unge politikere, som stort set aldrig har været ude i det samfund, som de nu skal være med til at styre. Det er slet ikke klogt', advarer Folketingets formand Christian Mejdal (V) i Berlingske i dag.

Sandt at sige, så er Folketinget fyldt med yngre folketingsmedlemmer, der har en karriere som formand for et af partiernes ungdomsorganisationer bag sig. Vi nævner i flæng:

Morten Bødskov (S), Henrik Sass Larsen (S), Simon Emil Ammitzbøll (R), Kristian Jensen (V), Peter Christensen (V) og Torsten Schack Petersen (V).

Og så er der dem, der ikke længere er yngre, men som heller aldrig har lavet ret meget andet, siden de var i tyverne end at beskæftige sig med politik. Hvis det er et problem, at de yngre kræfter ikke kender til verden uden for Christiansborgs mure, så er det vel også et problem, hvis der sidder midaldrende folketingsmedlemmer i toppen af dansk politik, som stort set aldrig har prøvet andet end politik? Man kunne eksempelvis pege på Folketingets længstsiddende medlem Svend Auken. Eller statsministeren Anders Fogh Rasmussen? Jeg gætter dog på, at Christian Mejdal ikke tør gentage sin kritik, hvor han indirekte drager chefens kompetencer i tvivl. Til gengæld er det en gratis omgang at skyde på andre folketingsmedlemmer “i toppen af dansk politik” for ikke at have noget livserfaring. Omvendt render der en masse lallende amatører rundt på Borgen, som muligvis har en bunke erfaring fra diverse arbejdspladser og hjemmeliv, som de dog ikke kan bruge til ret meget i det politiske arbejde. Simpelthen fordi de i sin tid enten har fået for lidt eller for dårlig uddannelse til at kunne gennemskue de politiske sager, til at forhandle, til at kunne overbevise andre ja kort sagt for at kunne gøre en forskel i moderne politik.

Mejdal er et godt og retskaffent menneske, men har for mig at se ikke tænkt sig særligt meget om, før han gik i byen med sit budskab.