Kategorier

Boganmeldelse: Et monument over Venstres damptromle

Lige før valget udkom den længe ventede biografi om Claus Hjort Frederiksen “Claus Hjort – Strategen bag det nye Venstre”. Naturligvis er jeg ude af stand til at skuffe læserne af min blog og har derfor anmeldt den på bogblogger.dk

Kategorier

Et nyt kapitel i Foghs drejebog

Anders Fogh var på talerstolen under Folketingets åbning i dag, og den udnyttede han blandt andet til at sætte en ny, men ikke helt uventet dagsorden:

Projekt afskaf EU-forbeholdene ved en folkeafstemning, der skal afholdes i denne valgperiode.

Hvad der ikke lykkedes for Poul Schlüter eller Poul Nyrup Rasmussen. Det skal lykkes for Fogh.

Dermed vender Fogh en ny side i sin berømte drejebog. Hvis Fogh ender med at vinde denne folkeafstemning, så er han sikret pladsen i historiebøgerne ved siden af Jens Otto Krag, der fik Danmark ind i EF.

Hvis Danmark bliver fuldgyldigt medlem af EU, så styrkes også mulighederne '“ alt andet lige – for, at Fogh kan blive EU-kommissionsformand i 2009.

Snakken om en evt. afstemning om reformtraktaten forstummer formentlig, hvor al opmærksomhed for Nej-bevægelsen m.v. bør samles om at vinde en kommende afstemning, som de ikke ved, hvornår kommer.

For Fogh har jo initiativet ved at have retten til at vælge tidspunktet for afstemningen, og den kommer naturligvis kun, når det ser mest gunstigt ud for, at han kan vinde den.

Når statsministeren udskriver folkeafstemningen, så tror jeg i øvrigt ikke på, at Fogh annoncerer en valgkamp, der strækker sig et halvt år. Det viser sig nemlig, at befolkningen trækker mod et nej, når valgkampen bliver lang.

Amatørernes tid, hvor statsministre i EU-spørgsmål lod sig trække rundt i manegen af oppositionspolitikerne, er nok ved at være forbi. Helle Thorning-Schmidt har heller ingen interesse i ikke at vinde den afstemning, og Svend Auken er jo netop blevet formand for – det især efter en vellykket folkeafstemning – absolut mest indflydelsesrige udvalg, nemlig Europaudvalget. Det er faktisk godt udtænkt af statsministeren.

Det er i øvrigt lidt uklart om det er ALLE fire forbehold, der skal stemmes ud. Det kan jo være at forbeholdet mht. EURO’en bliver pillet ud. Måske vil Fogh forhandle det forbehold væk for at få SFs støtte før en folkeafstemning.

Kategorier

Politiske sengekammerater

Blogklumme bragt i Nyhedsavisen den 27.november 2007.

Politik er som bekendt det muliges kunst, og partierne kan for at nå et politisk resultat undervejs få de forunderligste sengekammerater.
Tag for eksempel SF. Ved dette valg fik Villy Søvndals tropper mere end fordoblet deres mandattal, og en stribe unge håbefulde SF-politikere væltede ind på Christiansborg i håb om, at få lavet helt om på tingene.
Realiteten er imidlertid, at de 23 SF'ere de næste par år kun får marginal indflydelse i dansk politik. Man kunne være fræk og sige, at deres mandater er ligegyldige.
Ikke desto mindre, så har Pia Kjærsgaard '“ af alle – nu åbnet for, at SF faktisk får mulighed for lidt indflydelse.
Sammen med Socialdemokraterne og SF har Dansk Folkeparti nemlig et flertal, der kan sikre de lavtlønnede social og sundhedsmedarbejdere et lønløft.
Foreløbig har Pia K. og Helle Thorning holdt møder om sagen, uden nogen dog har hørt om en fælles finansieringsmodel. SF vil formentlig tage pengene af driften eller ved sætte skatten op, mens DF plejer at finansiere deres udgiftsforslag med penge taget fra ulandsbistanden.
Skulle Søvndal derfor medvirke i en aftale med Pia K og Thorning, så bliver det derfor svært at nå til enighed om en finansiering.
Det bliver også sin sag for Søvndal, at skulle forklare de røde fagforeninger, kunstlivet, dagbladene Politiken og Information og deres kernelæsere, hvis SF pludselig laver forretninger med en Pia K, som venstrefløjen har udskreget som inkarnation af den onde selv.
De forhandlinger bliver spændende at følge!