Kategorier

Ritt alene på rådhuset

Overborgmester Ritt Bjerregaard havde ikke mange venner før årets budgetforhandlinger. Der var dog én, og det var Klaus Bondam, men den alliance blev ofret, da det for første gang siden valget i 2005 ikke lykkedes at samle 'byens regering' om en budgetaftale for 2009. I stedet bød Ritt ganske overraskende de borgerlige op til dans og endte med at strikke et budget sammen med VKO-partierne til venstrefløjens og de radikales store fortrydelse.
Begrebet 'byens regering' eksisterer derfor ikke længere og traditionen mellem ABF-partierne, hvor man klappede alle de store beslutninger af på forhånd er ligeså en saga blot. I realiteten har byen nu i stedet fået en 'mindretals-regering', hvor S sidder for bordenden og forsøger at samle flertal fra sag til sag med forskellige partier skiftevis til højre og venstre.
Samtidigt vejrer især SF morgenluft. For Ritts aftale med de borgerlige, forbedrer Bo Asmus Kjeldgaards muligheder for at gå på stemmestrandhugst hos utilfredse socialdemokratiske vælgere. En meningsmåling i Berlingske i sidste uge viste netop, at SF tordner frem primært på socialdemokraternes bekostning.

Læs hele analysen her.

Læs også artikel på Kforum hvor kloge-ågerne med overtegnede i front kloger sig om Ritt og hendes problemer.

STØT JARLS BLOG her.

Kategorier

Vs opbakning siver, og kritikerne i partiet er selv idéforladte

Man skal virkelig være døv og blind for ikke at kunne se, at regeringen – og især Venstre – har store problemer for tiden – nu også i meningsmålingerne.

Der er mange forklaringer på, hvorfor at det er gået som det er gået: Foghs eget manglende fokus, fravær af ideologi, forkert politik, elendige ministre og simpelt uheld. De eneste man IKKE kan give skylden for VK-regeringens problemer, ja det er oppositionen, som stadigvæk er historisk svagt kørende om end lidt på vej op i gear her på det sidste, hvor især Helle Thorning-Schmidt har formået at trænge igennem medierne med lidt kritik af regeringens håndtering af finanskrisen. Og tydeligst i denne uge, hvor Lars Løkke Rasmussen scorede et gedigent selvmål, da han bad socialdemokraterne om at holde mund med deres forslag af hensyn til landets bankers kreditværdighed, samtidig med at et af Venstres MF’er rendte rundt og foreslog skattelettelser, som det rette svar på finanskrisen.

Søndag i Berlingske er det en håndfuld kommunalfolk '“ nuværende – Carl Holst og Lars Krarup – og snart forhenværende – Louise Gade – og især et par anonyme venstrefolk, som taler om at regeringen lider af metaltræthed, slitage, syv års krise eller bare manglende friskhed og begejstring.

Kritikken er ret så blandet, og det er faktisk ret svært at se, hvad det lige præcis er, som de mener, at Venstre gør galt. Som læser kan man få stort set alt ud af artiklen. De ideologisk orienterede kan måske hente støtte i et citat af Louise Gade:

– Vi kan jo ikke blive ved med at love det ene og det andet til folketingsvalgene. Tiden er også inde til at turde kræve noget af borgerne.

Men andre kan læse artiklen, som at kritikken snarere går på, at regeringen har tabt fokus og nu er forstenet til at blive rene administratorer:

– Vi har det problem, at mange ministre ikke længere interesserer sig for almindelige menneskers problemer. Der er gået embedsmandsstyre i den, hvor det, embedsmændene mener, er vigtigere end partifællernes idéer, lyder det fra et V-medlem. (Så er det ikke langt oppe i hierarkiet)

En anden venstremand peger også på manglen på friskhed og begejstring blandt ministrene, som en del af problemet:

– Politik er følelser og varme. Der er alt for mange selvkontrollerede og kedelige nørde-typer i spidsen af vores parti. Nogle af de unge ministre fører sig jo frem som en mellemting mellem advokater og Jehovas Vidner og opfører sig som gamle mænd. Det er nok ikke lige det, vi har mest brug for lige nu.

'En anden venstremand' '“ det kan være hvem som helst, men næppe en fra folketingsgruppen. Alligevel er det et er ret så morsomt citat, som også rammer præcist. Det passer faktisk på både Anders Fogh, Lars Løkke Rasmussen i den ældre udgave, Troels Lund Poulsen, Claus Hjort og Kristian Jensen.

I samme artikel siger regionsborgmester Carl Holst det samme '“ bare på en lidt pænere måde:

– Regeringen dumper ikke på det, den laver, eller på sine resultater. Men vi må for Guds skyld ikke blive så meget administratorer, at befolkningen ikke kan se forskel på politikere og revisorer.

Det skulle ikke undre mig, at en del af drivkraften til at medvirke i artiklen netop er Holst egen frustration over at være kørt ud på et sidespor, når det gælder udsigten til at indgå i en fremtidig ledelse af Venstre og sidde med på ministerbænkene. Holst mener helt sikkert, at han kan gøre det bedre som minister end eksempelvis en Troels Lund Poulsen. Og Holst '“ det må man give ham til trods for hans ubærlige trang til at belære sine omgivelser '“ ville formentlig være en langt bedre minister end den nuværende Miljø- og traktorminister.

Men vi kan slet ikke være sikre på, at Holst og andre mener, at det er ideologisk oprustning, som der er brug for. Så i stedet kritiserer de 'regeringen' (dvs. Anders Fogh og Claus Hjort) for at tabe 'værdidebatten'.

Og hvad er så værdidebatten for en størrelse? Ja det kan betyde, hvad som helst. Det er ikke specielt veldefineret, men omfatter alt fra indvandrerspørgsmål, som den personlige frihed, moral og sædelighed, retspolitik, det 'borgernære' eller 'familiepolitik' '“ ja alt der ikke decideret drejer sig om økonomisk politik, arbejdsløshed, finanskrise hører ind under 'Værdidebattens' hat. Og her har regeringen svigtet '“ påstås det '“ og heri skulle svaret altså ligge for, hvorfor at regeringen for tiden ligger lidt underdrejet i meningsmålingerne.

Det er dog ikke, fordi de medvirkende er voldsomt konkrete med hensyn til, hvad det er regeringen gør forkert. (andet end at de indlysende for alle er klumret rundt i EU-debatten plus hele den evige farce med Birthe Rønn) Måske tør man ikke – af hensyn til egne karrieremuligheder '“ eller også er man ikke selv i stand til at præsentere originale idéer. Vælg selv.

I TV2 Nyhedernes forvrøvlede og letbenede vinkel på historien blev kritikerne i total modstrid med realiteten – kaldte for 'næste generation af venstrepolitikere'. Altså Carl Holst er med sine otte år som amtsborgmester og fire som regionsborgmester efterhånden en politisk veteran og Louise Gade er på vej helt ud af politik, så det er indlysende noget vrøvl.

Men TV2Nyhederne/Ritzaus Bureau er måske lidt undskyldt, når det gælder Herning-borgmesteren Lars Krarup, som nu føler sig kaldet til at rådgive statsministeren ved at foreslå en regeringsrokade nu:

– Birthe Rønn Hornbech og Troels Lund Poulsen var fornyelsen efter sidste valg. Der var rigtigt mange i Venstres bagland, der godt kunne have ønsket sig lidt mere, sagde Krarup til TV2 News søndag. Han mener at 'det er godt', hvis man kunne lave en rokade på nogle ministerposter inden så længe.

Krarup har ret i at hverken Rønn eller Troels Lund har imponeret. Jeg kan dog godt blive lidt i tvivl om, hvorvidt at han byder sig selv til som minister. Altså hvis Krarup vil være integrationsminister i morgen, så tror jeg Fogh siger top. Rønn kan ikke gøre det dårligere, så lad dog endelig den kække Herning-borgmester få buddet! Så jeg er enig: Rokade nu og lad Krarup knække halsen på integrationsministerposten!

STØT JARLS BLOG her.

Kategorier

Larrain skifter til Nordsjælland

Paula Larrain har valgt at skifte valgkreds fra 3. kreds i København til Hillerød-kredsen i Nordsjællands Storkreds. Konservative kilder oplyser til Jarls Blog, at der vil blive afholdt et pressemøde i løbet af morgen.

Dermed skal Larrain ved et kommende valg op mod transportminister Lars Barfoed og 1. viceregionsformand Benedikte Kiær om de konservative mandater. Ved valget i fjor løb Pia Christmas-Møller og Barfoed med de to mandater. Kommer der en pæn konservativ fremgang er der måske basis for tre mandater. Med Christmas’ farvel til K er chancerne for valg til Larrain faktisk pæne.

Larrain blev mod forventning ikke valgt til folketinget ved valget i november, da konservative tillidsfolk og folketingkandidater i protest mod kendis-kandidaten pludselige entre gjorde fælles sag og bakkede op om Helle Sjelles kampagne, som endte med at sikre Sjelle genvalg til det yderlige konservative mandat i Københavns Storkreds. Det andet mandat gik stensikkert til “den stive”, Udenrigsminister Per Stig Møller.

P.s. Og et halvt døgn efter at Jarls Blog breakede nyheden kommer alle de andre medier blandt andet Politiken rendende med samme nyhed dog også med lidt kommentarer fra den konservative formand for kandidatudvalget (og tidligere V-spidskandidat i Hillerød) Jens Meyer.

STØT JARLS BLOG her.