Kategorier

Løkke ud af Foghs skygge

I dag bliver formentlig den største dag i Lars Løkke Rasmussens politiske liv. Han bliver nu søndag eftermiddag udpeget af majestæten til at være rigets 40. regeringschef siden enevældens afskaffelse i 1848 (eller den 21. statsminister siden embedet blev indført i 1918) En mere end 25-årig lang politisk karriere kan nu krones med landets ypperste politiske post. Han skal nyde denne stund, for snart '“ dvs. lige efter påske så går det løs med allehånde problemer. Desuden skal Løkke hurtigt ud af Foghs skygge og skabe sit eget politiske projekt sammen med Lene Espersen. Jeg hører ikke til dem, der tror, at vi pludselig bliver vidne til en større revolution i liberal retning. Løkkes fokus bliver at imødegå og føre Danmark sikkert igennem den økonomiske krise og vinde næste folketingsvalg. I en Megafonmåling offentliggjort i dag blandt andet i Politiken har et lille flertal blandt vælgerne – 40 pct vs. 36 pct – på et enkelt punkt større tiltro til Lars Løkke Rasmussen end Helle Thorning-Schmidt, at han er bedst til at håndtere den økonomiske krise. På alle andre områder giver S-lederen Løkke baghjul. Spørgsmålet er nok, om disse tal holder. Jeg tror Thorning og resten S skal glemme disse målinger her og nu. Det reelle billede vil først vise sig senere.

Jeg hælder til, at Claus Hjort Frederiksen bliver udnævnt til ny finansminister, mens en Jacob Jensen kan blive ny beskæftigelsesminister. Det sidste er dog behæftet med stor usikkerhed.

Der skal også findes en ny velfærdsminister efter Karen Jespersen, som meget klogt er kommet en fyring i forkøbet, ved fredag eftermiddag at melde sin afgang. Timingen var måske ikke den heldigste, da det blev annonceret lige mens Anders Fogh Rasmussens Nato-generalsekretærpost endnu ikke var i hus. Det har uden tvivl bidraget til Jespersens upopularitet mange steder i Venstre. Faktisk er det vel kun Fogh og Hjort, der for alvor bifaldt idéen med at indlemme hende i regeringen. Langt de fleste er lykkelige for at slippe af med hende. Helt ude er hun dog ikke. Jespersen vil klar bruge sin plads i folketingsgruppen til at tordne mod islamister mv. Det forbliver en hjertesag for hende, og det kommer helt sikkert ikke til at gå stille af. Om hun genstiller ved næste valg er sikkert mere end tvivlsom. Hvis valget kommer i 2011, så vil hun være 64 år. Det er en alder for politikere, der i vore dage ligger lige omkring sidste salgdato.

Hører lige at statsministerens spindoktor Michael Ulveman forventligt går sammen med sin minister. Alt tyder på, at Finansministeriets nuværende spindoktor Søs Marie Serup følger Løkke ind i Prins Jørgens gaard.

Læs eller genlæs min analyse på Kforum om hvilke V-politikeres aktier, som er stigende kurs med Løkkes magtovertagelse herunder, hvem som er i spil som ministre.

Et par reklameindslag:

Dagbladet Information bringer et mega-maxi-multitillæg om Lars Løkke Rasmussens politiske levned indtil nu. Artiklens forfatter er min ringhed. Jeg forsøger at tegne et portræt af den nye statsminister også med vinkler, som jeg ikke har set hos flere af de andre aviser. Så køb 'Informeren' i morgen mandag!

Hør i øvrigt med i P1 Debat mandag kl. 12.20, hvor Peter Goll og jeg er i studiet for i ca. 25 minutter at diskutere Lars Løkke Rasmussens mulige fremtidige politiske projekt.

N.B. Vi er en flok liberale som har kloget os til Berlingske mandag om hvilken politik Løkke bør/vil føre.

STØT JARLS BLOG her.

Kategorier

Foghs generalsekretærjob handlet hjem i NATO-bazaren

Tyrkerne gav sig til slut. Anders Fogh Rasmussen bliver nu ny NATO-generalsekretær. At det endte sådan skyldtes ikke mindst en stor opbakning til Danmarks kandidat fra især Tyskland og Frankrig '“ og så er Tyrkiet blevet handlet af med en 'vicegeneralsekretærpost' plus formandsposter i forskellige NATO-udvalg.

Tyrkerne har efter min opfattelse optrådt uværdigt i udvælgelsesprocessen. Deres drømme og håb om at blive optaget i EU er bombet årtier tilbage. Det er nu åbenbart for alle, at forskellene i demokrati, ytringsfrihed mv. er trods alt stadig for store til, at de kan overvindes. Det er absurd, hvis Danmark pludselig skal tale Tyrkiets sag i EU efter den her omgang, hvor man har revet Fogh i næsen, at han har forsvaret ytringsfriheden '“ som den nu har vist sig i om aviser kan trykke diverse karikaturtegninger og en kurdisk TV-station kan stille spørgsmål til en tyrkisk regeringsleder på besøg i København. Derfor har den uskønne pres fra Tyrkiet '“ uden tvivl '“ skadet landets forhold til Danmark ja til hele EU, som vil vise sig i de kommende år '“ trods alle forsikringer om det modsatte. Mest absurd var det vel at opleve, at tyrkerne undervejs river Fogh i næsen, at han så kompromisløst har forsvaret ytringsfriheden, demokrati '“ ja friheden. Netop det, som NATO i sin tid for 60 år siden blev oprettet for at forsvare!

Som spillet ser ud, så har tyrkerne med ministerpræsident Erdogan i spidsen virkelig satset på, at deres betydning for USA er noget større end lille Danmark. Men det ville unægtelig have set meget mærkeligt ud, hvis Danmark herefter blev udelukket fra at levere en i øvrigt stærk kandidat til Nato-generalsekretærposten, især når der er tale om et land som om nogen '“ måske bortset fra briterne – har stået last og brast med USA i Irak og ikke mindst i Afghanistan, hvor vore styrker har leveret et bidrag langt '“ LANGT – ud over, hvad mange andre Nato-lande bidrager med. (Tyrkiet fx)

P.S. Denne blogger og kommentator var i øvrigt '“ og sagt i al ydmyghed – blandt de allerførste som allerede lige efter valget i 2007 forudsagde, at Fogh fra da af gik efter en udenlandsk politisk karriere og Nato-generalsekretærposten. Flere aviser herunder Berlingske Tidende og ikke mindst stjernekommentatoren Thomas Larsen med alle hans fantastiske kilder og store netværk fastholdt indtil for ganske få uger siden, at Fogh ville blive hjemme. Berlingskes læsere må så afgøre med dem selv, om de synes at de analyser, som de har fået serveret, kan forklare, at de så betaler flere tusinder kr. for et avisabonnement.

Nå ja. Og så tillykke til Anders Fogh. Det er jo flot gået. Og hvor er det dog godt for Danmark!

STØT JARLS BLOG her.