Kategorier

Rohde skuffer ikke

Vi er en del, som med hovedrysten og til stor skuffelse sidste år måtte konstatere, at Venstres topledelse partout skulle hente Jens Rohde frem fra glemslen i sit lille etmands-firma oppe i Viborg for at gøre ham til partiets spidskandidat til Europa-Parlamentet.

Det skete imidlertid, og Jens Rohde skuffer slet ikke, når det gælder om at være en alt andet en samlende kraft i Venstre. At så splid i partiet har alle dage været hans store force, og det er også lykkedes denne gang, hvor de øvrige kandidater er mere eller mindre sure over, at Rohde har sat sig benhårdt på kampagnens budget og de politiske udmeldinger. Derudover har de også “fornøjelsen” af at modtage hysteriske telefonopkald fra den hidsige spidskandidat, hvis de siger noget, der afviger blot to millimeter fra hovedlinjen. Det skal nok blive hyggeligt i den nye Venstre-gruppe i Bruxelles!

Som nævnt i en tidligere analyse, så tyder alt på, at Venstre med baggrund i deres vælgeranalyser har lagt sig på en 'EU-skeptiker-light-kurs', hvor det altså er Jens Rohde, der repræsenterer Danmarks synspunkter i EU-Parlamentet og ikke omvendt. Denne EU-sketiske retorik er ikke desto mindre faldet en del traditionelt mere EU-begejstrede Venstrefolk for brystet blandt andet partiets mangeårige EU-ordfører Charlotte Antonsen, der også er kandidat og senest de tidligere partiformænd tidl. EU-kommissær Henning Christoffersen og tidl. udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen. De to sidstnævnte kritiserer i dag i Berlingske '“ hvad der normalt er ganske uhørt '“ henholdsvis direkte og indirekte Rohdes kampagne for at være alt for populistisk.

 »Når man går rundt og lover noget, som man ikke kan holde, så går det ud over kandidaternes troværdighed, « siger Henning Christophersen og langer specifikt ud efter Venstres spidskandidat Jens Rohde, der i sin kampagne har slået på, at han vil  »sætte hegnspæle « op for EUs indflydelse. Det er helt galt, siger Christophersen til avisen.

Til trods for, at jeg mener, at Jens Rohde har det rigtige standpunkt i denne sag, så siger det lidt om mandens evne til at repræsentere eller give luft for, at der kan være flere lidt forskellige synspunkter i partiet. Men det gør intet indtryk på spidskandidaten, der tromler ned – ja nærmest håner – Venstres tidligere pro-EU-linje og Uffe Ellemann-Jensen:

 »Jeg vil godt takke de to koryfæer for deres kritik, for det giver mig anledning til at fortælle vælgerne, at Venstre er slået ind på en mere realistisk EU-kurs, som tager borgernes bekymringer alvorligt, « siger Rohde og giver indirekte Ellemann skylden for danskernes nej til Maastricht-traktaten i 1992.
 »Det kunne have hjulpet Uffe Ellemann i 1992, hvis han havde taget borgernes bekymringer alvorligt. Så må man gerne kalde det populisme, men det vi går til valg på er rent faktisk noget, vi mener. Det er det i hvert fald for mit vedkommende, lyder Jens Rohdes svar.

Der er ikke noget nyt i, at Jens Rohde taler nedladende om partifæller, der mener noget andet end ham selv. Det var den sædvanlige sarkastiske tone, som han brugte dengang, da han var partiets ordfører under Anders Fogh Rasmussen, hvor Søren Pind og Peter Christensen blandt fik at vide, at de var 'dybt usympatiske', fordi de stillede et forslag om, at borgeren skulle beholde halvdelen af sin indtægt efter skatten var trukket. Engang et liberalt synspunkt, men pludselig var det set med Rohdes briller udtryk for det rene kætteri mod 'Foghismen'. (Alene af den grund bør alle og enhver som kalder sig liberal selvfølgelig afstå fra at stemme på Rohde på søndag)

Jeg følger mig stadig lidt hjemme i Venstre, når partiets gamle folk som Uffe og Henning Christoffersen '“ ligesom jeg '“ har meget svært ved at se mandens charme. Tidspunktet for deres kritik er heller ikke voldsomt velvalgt og kan ikke undgå at skade Venstres valgkamp. Det siger lidt om, hvor desperate de to tidligere partiformænd opfatter situationen.

Nu tilkommer det ikke mig at rådgive Uffe, men han burde '“ med sine klare synspunkter '“ gå ud og anbefale en personlig stemme på enten Kasper Elbjørn eller Charlotte Antonsen, da de '“ som jeg vurderer det – tydeligst repræsenterer hans synspunkter. Det træk vil dog genere Venstres toppen, kampagnen og Claus Hjort Frederiksen i særdeleshed, men hvad gør det? Spidskandidaten har jo alligevel ingen respekt for Venstres tidligere EU-politik, så hvorfor sikrer Uffe ikke med sin anbefaling, at hans synspunkter bliver repræsenteret i EU-Parlamentet?

Det er i øvrigt en kendt sag, at Uffe har det overordentligt svært med Rohde. Blandt andet fordi Rohde 'kørte Uffe over ' i Muhammedsagen. Senest har konflikten også haft bund i det lidt prekære ved det, at Uffe i lang tid på de indre linjer havde lobbyet intenst for, at prorektor Lykke Friis skulle have været partiets spidskandidat ved EP-valget. Faktisk havde hun i følge mine oplysninger givet tilsagn derom på den ene betingelse, at der blev tale om en kåring. Friis var ikke medlem af Venstre, men ville først melde ud, når alt var klappet af og stod klart. Oplysningen kom dog også Rohde for øre, og han var så “elskværdig” at lække planerne om at gøre Friis til spidskandidat til Jyllands-Posten, der naturligvis skrev om sagen. Friis trak sig da fra sit tilsagn og dermed stod Rohde pludselig uden potentielle rivaler, selvom at han selv påstod, at han var gået i tænkebox om sine fremtidsplaner. For Uffe og flere andre Venstrefolk blev Rohdes manøvre set som noget nær en sabotagehandling for selv at kunne komme til fadet, og det mildnede på ingen måde gammelfars syn på manden, der selv mener, at han egenhændigt tegner Venstres Europa-politik i årene fremover.

Venstre ville have en markant spidskandidat. Det har de fået, men de har også fået en person, der er ude af stand til at samle partiet. Det er synd for Venstre, men Løkke mfl. skal ikke komme bagefter at sige, at de ikke forinden blev advaret.

Update: En anden Venstre-kandidat Poul Dahl er åbenbart også ved at få for meget af Jens Rohde. Well who can blame him! Ritzau skriver: Venstre har satset for meget på at markedsføre profilen Jens Rohde og for lidt på de øvrige kandidater, lyder kritikken ny fra V-listens nummer tre, Poul Dahl.
Læs mere her.

Torsdag. Nu har Rohde så sat sin modkampagne ind, hvor V-kandidaterne falder over Uffe.

Det er ikke nogen superdag for Jens Rohde. En måling foretaget af Ritzau og Catinét Research viser, at Venstres spidskandidat ikke rigtig formår at samle stemmer op. Han er kun nr. 5. Resultatet understreger blot min pointe, at han ikke er nogen samlende figur.

Nå, nu har Megafon lavet en måling, der også viser, at Jens Rohde ikke sælger biletter. EU-klogeåge Marlene Wind mener at Venstres strategi har slået fejl. Tjah. Noget kunne gode tyde på det.