Kategorier

Alletiders Spinfilm III: 'Wag the Dog'

Amerikanske film om politiske kampagner har alle haft et satirisk element. Begge de to tidligere omtalte spinfilm “The Candidate” og “Power” foregår på grænsen til det parodiske. Tonen/stilen i eksempelvis 'Primary Colours' er fortsat i den tradition, hvor der dog stadig er et stort element af realisme. Omvendt i 'Wag The Dog' fra 1997, hvor instruktøren Barry Levinson tager steppet fuldt ud og laver en fuldkommen og meget vellykket politisk satireBill Clintons præsidentskab i en grad, som ikke kunne forudses, da den blev indspillet lige før Monica Lewinsky-skandalen blev kendt. For handlingen kom tættere på virkeligheden end filmens skabere sikkert havde forestillet sig: Den siddende præsident 'er kommet til' at ondulere en mindreårig spejderpige få dage før, at han skal genvælges. ('The guy fucked a fireflygirl!'). Præsidentens udfordrer udnytter derfor denne gigantiske skandale til at køre TV-annoncer, hvor baggrundsmusikken er Maurice Chevaliers gamle klassiker med det perfide omkvæd 'Thank Heaven for little girls '“ without them what would little boys do?' Katastrofen er en realitet. Hele Washington taler om skandalen. Så indkalder man 'Mr. Fix-it' Conrad Brean i skikkelse af Robert Di Niro, som foreslår, at man starter en (TV-)krig mod Albanien, der kan aflede folkets opmærksomhed fra præsidentens eskapader. Han får hjælp til formålet af Hollywood-filmproduceren Stanley Motts spillet af Dustin Hoffmann.

Her er et replikskifte mellem en af præsidentens folk Winifred Ames spillet Anne Heche og Brean. Bemærk den kynisk-absurde argumentation.

Winifred Ames: Why Albania?
Conrad ‘Connie’ Brean: Why not?
Winifred Ames: What have they done to us?
Conrad ‘Connie’ Brean: What have they done FOR us? What do you know about them?
Winifred Ames: Nothing.
Conrad ‘Connie’ Brean: See? They keep to themselves. Shifty. Untrustable.

Mens USA bombede enten Serbien eller Irak under Lewinsky-skandalen, så man demonstranter I de pågældende lande netop med skiltet 'Wag the Dog'. Filmens satire var i forhold til hvad der optog sindene i disse år lige på kornet og Di Niro var uforlignelig i rollen som den kyniske spindoktor Brean, der med sit uplejede fuldskæg, grå jakkesæt, røde butterfly og bløde hat lignede alt andet end den sædvanlige prototype – den strømlinede glatte konsulent med vinrøde slips og sorte jakkesæt.
Undervejs opfinder Brean og Motts også en krigshelt ja en hel myte om 'Old Shoes' spillet af Woody Harrelson. 'Shoes' er i virkeligheden sinke, tugthuskandidat og voldtægtforbryderen sergent Schumann, som desværre for Brean ender sine dage foran et jagtgevær efter at han havde til hensigt endnu engang at forgribe sig på små piger, mens han hæsligt nynner 70-Discoklassikeren 'I Like the nightlife I want to boogie'¦' En kostelig scene. Dette og andre initiativer er en tyk satire på politisk udnyttelse af amerikanernes patriotisme og mediernes selvsving i evig jagt på nyheder.

Ord er fattige til at beskrive denne uforlignelige og morsomme film.

Du kan se den overalt på nettet. For eksempel her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

5 kommentarer til “Alletiders Spinfilm III: 'Wag the Dog'”

Helt enig! “Wag the Dog” er underholdning i verdensklasse…

En lille idé til din blog. Jeg så forleden, at Dagens Medicin havde lavet en rangliste over de mest indflydelsesrige personer i den danske sundhedssektor (bemærk Jakob Axels placering..).

http://www.dagensmedicin.dk/magten/2010/listen/

I den forbindelse tænkte jeg, at det kunne være sjovt om du prøvede at lave rangliste over de mest indflydelsesrige personer i dansk politik – helt generelt. En dansk power ranking 2010.

Bare et forslag…

Enig mht. Wag the Dog, fremragende. Der er saa mange guldcitater. Jeg bliver lige noedt til at tilfoeje et par stykker:

Stanley Motss: The President will be a hero. He brought peace.
Conrad ‘Connie’ Brean: But there was never a war.
Stanley Motss: All the greater accomplishment.

Conrad ‘Connie’ Brean: And it’s most certainly NOT about the B-3 bomber.
John Levy: There is no B-3 bomber.
Conrad ‘Connie’ Brean: I just said that! There is no B-3 bomber. I don’t know how these rumors get started!

David Mamet var med til at skrive manuskriptet til Wag the dog – de mundrette lige i skabet citater er hans fortjeneste. Disse er til overflod ogsaa til stede i hans mestervaerk Glengarry Glen Ross, der handler om desperate saelgere i nedgangstider.

Den er simpelthen fantastisk: Al Pacino, Jack Lemmon, Alec Baldwin, Alan Arkin, Ed Harris, Kevin Spacey …

Citaterne er lidt for farverige til en serioes blog som denne, men her er et uddrag: http://www.imdb.com/title/tt0104348/quotes

Se den!

Ja, den film er ganske simpelt genial, i forbindelse med Irakkrigens iværksættelse, opfordrede jeg selv vidt og bredt enhver til at se den, samt genlæse 1984 af Orwell.
Eftertiden har kun givet mig ret.

Lukket for kommentarer.