Kategorier

Jagten på den rygende pistol I

I den spændende tvist – eller hævntogt, om man vil '“ for nemheds skyld kaldet 'lækagesagen' – mellem udfordreren TV-manden Christoffer Guldbrandsen og hans venner på TV-Avisen (Kristian Sloth og Michael Bech), partiet Politiken på den ene side og forsvarsministeriets pressechef Jacob Winther på den anden side, spøger en såkaldt lydfil, der ifølge Guldbrandsens advokat Anders K. Neméth 'utvetydigt fastslår', at Jacob Winther lækkede historien om, at Jægerskorpset skulle udsendes til Irak til TV2 før Folketingets Udenrigspolitiske Nævn vidste besked. En lydfil, som indtil videre må betragtes som et fantom i debatten.

Partiet Politikens statsministerkandidat, Tøger Seidenfaden, har også kastet sig ind i sagen. Søndag kom det frem i programmet 'Presselogen' , på TV2News at ' en daværende ledende TV2-medarbejder åbenbart har fortalt Seidenfaden om sagen. Dermed må Kaare R. Skou nok udelukkes som kilde. Han er ikke tidligere ledende TV2-medarbejder. En anden mulighed er TV2s tidligere politiske redaktør '“ og snart kommende studievært samme sted '“ Anders Krab-Johansen '“ der måske, måske ikke har været så flink, mens han var nyhedschef på Politiken, at have delagtiggjort Seidenfaden i sin viden/vurderinger mv.? Det er naturligvis ren spekulation. Seidenfaden er en begavet mand, så han må jo vide, at han med sine udtalelser retter søgelyset mod fx Krab-Johansen. Jeg gætter på, at Politikens chefredaktørs frimodige udtalelser om, hvor han har sin viden fra, næppe øger de varme følelser mellem Krab og Seidenfaden. Førstnævnte skred som bekendt tilbage til TV2, da han ikke længere kunne holde ud, at Seidenfaden hellere vil bedrive politik end nyhedsjournalistik.

I øvrigt er det interessant, hvis altså at præmissen er sand, at nutidige, tidligere og fremtidige medarbejdere på Politiken risikerer, at chefen afslører dem på fjernsyn, når han er presset. Hvis jeg var medarbejder på Politiken, så ville jeg bede tillidsmanden tage en snak med chefen for at få en forklaring. Hvorfor skal medarbejderne drages ind i Seidenfadens korstog mod VKO? Politiken ledes af en mand med en sag.

Når ikke journalistforbundet tør gå ind i sagen og andre journalister heller ikke tør lægge sig ud med JP/Politikens hus plus TV2. Så må vi andre jo'¦ Får vi nogle kritiske spørgsmål til Tøgers kilder? Eller tøver journalisterne kollektivt, fordi de er bange for ikke at kunne få arbejde de nævnte steder i fremtiden? Det er jo et nemt spørgsmål at stille Tøger: Hvem er din kilde? Da Tøger – det kom klokkeklart under udsendelsen “Presselogen” ikke er fundamentalist mht. kildebeskyttelse – så er det da bare med at tage fat?

Hele Mediedanmark må i øvrigt betragte Cirkus Seidenfaden med en vis skepsis – også i denne sag. Èn ting er at få ram på Søren Gade igennem hans pressechef Jakob Winther for derved at tilføre regeringen endnu et ret alvorligt nederlag i rækken. Noget andet er, at man ved samme lejlighed dermed også kan retfærdiggøre, hvorfor avisen i efteråret optrykte 'Jægerbogen' som tillæg til Politiken uden forudgående tilladelse fra forfatter eller forlag.

Stol trygt på, at Jarls blog vender tilbage i denne sag.

Berlingskes USA-blogger, skribent Poul Høi er på baggrund af udviklingen i denne sag tydeligvis og forståeligt nok bekymret for journalistikkens arbejdsbetingelser i fremtiden. Med rette. Men nu er terningerne kastet og sagen drevet så langt ud, at denne fight kun kan ende med at enten Winther eller Guldbrandsen står oprejst tilbage.

Jyllands-Posten har i dag en aldeles glimrende leder. Det er da forjættende, at ikke alle medier herhjemme har tabt hovedet i denne sag.

Også “Ralphie” bevarer begge ben på jorden.

Berlingskes leder tirsdag kan man ligeledes kun være enig i. Lederen taler om “svinestregerne” begået af den ukendte, der i sin tid lækkede historien om jægernes udsendelse og siden Kaare R. Skou i sin bog, Tøger Seidenfaden i presselogen søndag og sidst men ikke mindst Christoffer Guldbrandsen for at startet sagen igen ved at have udpeget Winther i “Ekko” som den, der lækkede.

Update: tirsdag aften Anders Krab-Johansen skriver til Jarls blog, at han ikke ved, hvem kilden dvs. lækagen er.