Kategorier

Tom statskasse=mere værdipolitik

“Genopretningsplanen” blev sat i søen med den begrundelse, at rigets statsfinanser p.t. er mere end slunkne. Derfor går det ikke, hvis VKO et halvt år efter pludseligt deler milde gaver ud i forbindelse med finansloven. VKO må derfor i stedet føre “værdipolitik” – som stiller skarpt på og strammer kravene til udlændingene. Det er både billigt, og så er der stemmer i det.

I dagbladet Information tirsdag analyserer jeg VKOs strategi for efteråret.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

11 kommentarer til “Tom statskasse=mere værdipolitik”

Hej Jarl,

Til forskel fra tidligere år har VKO ikke længere flertal. Hvad er din analyse af hvilken indflydelse andre partier/løsgængere vil få på finansloven?

De Konservative har allerede forsøgt at komme Liberal Alliance i møde ved at bringe selskabsskattelettelser i spil. Hvad tror du Anders Samuelsen vil få med ud fra forhandlingslokalet?

Hej Mikkel,

Det er det man kalder for et skidegodt spørgsmål!

At Anders Samuelsen skal have et eller andet, står klart. Men jeg ville nok ikke sætte næsen op efter skattelettelser mv.

Men som Ole Birk også er inde på i sin leder (http://www.180grader.dk/Leder/saa-kan-la-haeve-overliggeren), er der vel ingen grund til at LA stiller krav om noget, som VK allerede selv ønsker at ændre (nedsættelse af selskabsskatten).

Er det realistisk at kræve den planlagte lettelse af topskatten gennemført, som bekendt blev suspenderet som følge af manglende offentlige finanser.

Mr T. (Meget cool handle for øvrigt!)

“Er det realistisk at kræve den planlagte lettelse af topskatten gennemført, som bekendt blev suspenderet som følge af manglende offentlige finanser.”

Nej. DF vil aldrig medvirke til at lægge stemmer til det. Det står nu heller ikke på Løkkes ønskeseddel. Han vil nemlig gerne genvælges, og det bliver han ikke, hvis han igen kan skydes i skoene at have delt gaver ud til de rige, mens de fattige må spare…

Villy er landet og har på et døgn lover børnefamillierne 5 mia og 8 mia til små og mellemstore virksomheder – Det er flot men kun halvdelen er finansieret så Søvndal klassisk

Fin analyse og helt enig.

Og VK fortsætter frejdigt med at fjerne sig fra dét, som deres varedeklaration en gang i tidernes morgen stod for.

#4: Tak for rosen Jarl 🙂

Men hvad tror du så LA vil satse på at få gennemført, nu hvor det ser ud til at være spild at kæmpe for nedsættelse af selskabsskatten?

“Det står nu heller ikke på Løkkes ønskeseddel. Han vil nemlig gerne genvælges, og det bliver han ikke, hvis han igen kan skydes i skoene at have delt gaver ud til de rige, mens de fattige må spare.”

Bare nulvækstplanen kostede vigtige stemmer.

Den plan er i øvrigt ikke i nærheden af at løse problemet med det offentlige underskud.

1. Selv om BNP vender tilbage til 2007 niveau i 2013, så gør statens indtægter det ikke, altså vender tilbage til 2007 niveau.

2. Der vil mangle forbrug og aktivitet knyttet til stigende ejendomsværdier, hvilket havde en stor lokal arbejdskrafteffekt.

3. De som købte dyre boliger har i udpræget grad afdragsfrie lån, der skal betales af.

4. Nulvækst er en illusion. Det offentlige budget bliver i hovedreglen aldrig overholdt.

5. Det offentlige overforbrug skal fjernes, ikke blot standses. Stopper vi ved 3 pct. overforbrug, vokser vores gæld, og dermed renteudgifter, stadigvæk.

6. Arbejdsløshed bider sig fast, og det varer lang tid før de over 100.000 fyrede, ender på arbejdsmarkedet igen.

7. Virksomhederne har lavet effektive og dybtgående rationaliseringer, og er i stigende grad flyttet udenlands, samt flere er gået konkurs. De vil ikke evne, eller ønske, eller have efterspørgsel, der gør, at de kan ansætte så mange igen.

8. Danmarks befolkning vil vokse, ikke blot flere pensionister, men flere mennesker. Pt. er nettoindvandringen over 20.000 mennesker om året, mens antallet af arbejdspladser falder, arbejdspladser i det offentlige undtaget.

Der er mange flere årsager.

Men for at gøre en kort historie lang. Så er situationen groft skitseret:

En nødvendig og reel økonomisk opstramning vil være politisk selvmord.

En politisk sejr vil være et økonomisk selvmord.

Det er så nok ikke utænkeligt, at efter valget vil VKO alligevel stramme op mod ‘folkets vilje’. Her gælder det om, at holde hvad man lover, både velfærdslunserne og samtidigt holde sig fra at love totalfredning af offentlige poster.

Men at fjerne topskatten og holde op med at pisse i bukserne for at holde varmen, den er tvivlsom.

Efterlønnen er nok et bedre bud og det vil være rigtig godt, at sænke selskabsskatten og få mere moderate lønstigninger, samt udvælge nogle områder, hvor der kan spares uden at bryde nogle løfter.

Men synd hvis vi ikke fjerner topskatten, mens det stadig hænger nogenlunde sammen økonomisk.

For det bliver ikke lettere senere.

Lukket for kommentarer.