Kategorier

Generalprøven i København

I København skal S og SF under de næste ugers budgetforhandlinger vise resten af Danmark, at de to partier fint kan betros et ansvar for sammen at regere byen.

Går det godt i landets hovedstad, så kan man vel også lade S-SF regerere landet? Det håber man da i hvert fald, at vælgerne ræsonnerer.

Især for SF i København skal det vise sig, om partiet også evner at træffe upopulære beslutninger med besparelser, som går direkte imod interesser i SF traditionelle vælgerbase hos pædagoger, børnefamilier mv. Det har mildt sagt ikke tidligere været SFs spidskompetence. Men nu skal det så åbenbart være!

Budgetforhandlingerne i København bliver især fuldt med allerstørste interesse fra Villy Søvndal og Co. Iagttagere på rådhuset mener enslydende, at SF i København er blevet sat på en bunden opgave af partiformanden, og nogle går endda så langt som at antyde, at partifællerne på rådhuset er “fjernstyret” fra SFs hovedkvarter på Christiansborgs mellemetage.

Og så tyder en del på, at de konservative er friske på alene at indgå forlig med Frank Jensen, hvis overborgmesterens tilbud er tilstrækkeligt tillokkende.

Læs min analyse, som jeg skriver for lokalavisen Bryggebladet.

Reklame: Køb bogen om det kommende valg: “Helle eller Løkke?” Læs mere om Ræsons bog – som bl.a. Jarl Cordua bidrager til – her.

Kategorier

Fælleslistens død '“ Lars Løkkes brød

Hvis statsminister Lars Løkke Rasmussen skal gøre sig forhåbninger om at genvinde regeringsmagten, så skal de traditionelle Venstrevælgere i Nordvestjylland frem til stemmeurnerne og stemme borgerligt.

Så længe Fælleslisten havde momentum (dvs. fremdrift) i den politiske debat, så var partiet i sig selv en trussel mod Løkkes statsministertaburet. Et enkelt valgresultat i fjor og andre målinger har vist, at det især var tidligere Venstre-vælgere og primært vælgere på den borgerlige fløj, som følte sig fristet af Fællesliste-projektet.

Imens medierne gik i selvsving over Fælleslisten og var med til at booste partiet, så var vi et par stykker, der havde svært ved at se projektet holde hjem. Især af 2 grunde.

1. Der er ingen karismatiske personer i spidsen for partiet. Til gengæld er der et par vindtørre mænd i efterlønsalderen uden de større kommunikationsevner, der efterhånden har mere og mere svært ved at trænge igennem medierne, som partiets nyhedsværdi aftager.

2. Det er tydeligvis ganske uklart, hvilken politik partiet kan samles om bortset fra kravet om at bremse samfundsudviklingen med centraliseringen ved blind insisteren på en fastholdelse af statslige arbejdspladser herunder sygehuse i 'Udkantsdanmark'.

Det er netop en kombination af problem 1. og 2., der allerede nu '“ kun et år efter partiets opblomstring ved regionsrådsvalget i Midtjylland, hvor partiet fik to mandater '“, er ved at lægge partiet i graven. Fælleslisten er i øvrigt endnu ikke opstillingsberettiget til Folketinget.

I den sidste uges tid har bl.a. partiets ene ude af to folkevalgte forladt partiet med den begrundelse, at Fælleslisten nu er overtaget af landsbytosser og politiske amatører. Medmindre at der siden sker mirakler, så tyder alt nu derfor på, at Fælleslisten er på vej på de politiske partiers kirkegård.

Fælleslistens eneste politiske programpunkt lever dog stadigvæk, men spørgsmålet er, hvilket parti, der mest troværdigt kan overtage denne politiske dagsorden. Og så er det næppe helt risikofrit, at springe ud som partiet, for udkantsområderne? For hvis profilen bliver for meget 'partiet for udkantsdanmark' kan det jo skabe en modreaktion hos de (fleste) byvælgere, som måske vil undlade at stemme på det parti, der ville forsøge at overtage Fælleslistens politiske profil.

I mellemtiden forsøger statsministeren sig med en taktik, hvor han forsøger at give det i egne øjne oversete nordvestjyske område opmærksomhed. Dels med lidt investeringsfonde og mest tydeligt med en motorvej fra Herning til Holstebro. Det vil næppe lukke munden på de værste 'kværulanter', men spørgsmålet er om det så stadigvæk er statsministeren og hans parti, de skal hævne sig på ved folketingsvalget over tabet af Holstebro Sygehus og placeringen af det kommende supersygehus i Gødstrup ved Herning.

For hvem var det, som stod i spidsen for beslutningen om at placere sygehuset i Gødstrup? Det var ingen ringere end Region Midtjyllands GENVALGTE borgmester, socialdemokraten Bent Hansen: Giver det så megen mening at tidligere Venstre-vælgere ved det kommende folketingsvalg straffer Løkke ved pludselig at stemme på socialdemokraterne?

Bevares. Sure Venstrefolk og andre borgerlige vil sikkert markere deres utilfredshed ved at stemme på Liberal Alliance eller Dansk Folkeparti. Men det lever Lars Løkke formentlig fint med, så længe der er et borgerligt flertal på valgdagen.

De kritiske røster i Nordvestjylland dør næppe ud lige med det samme, men spørgsmålet er om ikke Fælleslistens snarlige død, gør problemet til at håndtere for regeringen.

Og så tror jeg i øvrigt at medieinteressen for denne del af Udkantsdanmark med Fælleslistens formodentligt snarlige bortgang bliver svær at fastholde.

Læs også Henrik Dahls aldeles glimrende kommentar ovre på Kforum.

Kategorier

S-SF på vej ned fra træet

Det har efterhånden stået klart for alle, at S-SFs økonomiske plan 'Fair Løsning' var for ukonkret til at den kunne 'holde hjem' dvs. frem mod det kommende folkevalg.

De færreste iagttagere har forstået, hvordan S-SF kunne skaffe 15 mia. kr. ud af den blå luft, uden at det stod klart, hvem der skulle arbejde mere og hvornår? Det er muligt, at regeringens genopretningsplan var upopulær, men i det mindste var den konkret og forståelig, også selvom at stort set ingen tror på, at det offentlige herunder kommunerne samlet kan holde sig inden for nulvækst-rammen.

S-SFs finanslovsforslag er på mange stræk en klassisk venstreorienteret plan, som 'de rige' og erhvervslivet skal finansiere. Idéerne er i modstrid med, hvad økonomer mener, er fornuftigt i forhold til at skabe vækst og incitamenter til at arbejde og uddanne sig mere. Men ellers hænger det fint sammen med socialistisk ideologi om, at de brede skuldre skal bære de tungeste byrder. Og den keynesianske forestilling om, at man til alle tider kan investere sig ud af krisen og derfor helt bør undgå offentlige besparelser.

Det er i øvrigt ret taktisk smart af S-SF at adoptere store dele af regeringens finansiering. Fx udskydelsen af topskattelettelserne. Det er en næsten gratis omgang, som gør venstrefløjens finanslovsforslag mere troværdig på finansieringsdelen.

Så er der en række andre omdiskuterede finansieringskilder, hvor S-SFs økonomer utvivlsomt overdriver provenuet ved at gennemføre deres forslag. Den disciplin er de jo trods alt ikke ene om på Christiansborg at excellere i.

Nåja og så kan S-SF drille regeringen med at ville fjerne multimedieskatten.

Selvfølgelig kan man håne S-SF for at de sidste år i forbindelse med deres skatteplan 'Fair Forandring' fik sagt, at de ikke frem mod valget ville ændre et komma. Nu ændrer man planen. Men helt ærligt: Forventer vælgerne ikke af partierne, at de justerer deres økonomiske politik i forhold til den politisk-økonomiske udvikling? Men måske ville det være klogt af Helle Thorning-Schmidt frem mod valget, at hun nu lader være med at udtale sig alt for bombastisk på TV. Det slider på troværdigheden, hvis vælgerne for mange gange hører, at 'der ikke bliver ændret et komma', og '“ uanset hvad man så i sin hurtige talestrøm øvrigt kækt påstår '“ at ens skattepolitik faktisk bliver justeret.

S-SFs finanslovsforslag er en ret dårlig og kortsigtet økonomisk plan, men den er langt mere inden for skiven, hvad angår troværdighed i forhold til 'Fair Løsning'. Nu har man da i det mindste meldt sig ind i virkeligheden, selvom at man trods alt endnu ikke '“ på denne side af valget '“ vil ud i egentlige prioriteringer af de offentlige udgifter eller gennemføre de fornødne arbejdsmarkedsreformer. Det kræver, at S-SF får regeringsmagten. I mellem tiden kan S-SF tæske løs på regeringen for nedskæringerne i kommunerne.

Rent taktisk i forhold til en hensigt om vælgermaksimering er det slet ikke så dum en position, som S-SF har placeret sig i.

Reklame: Køb bogen om det kommende valg: “Helle eller Løkke?” Læs mere om Ræsons bog – som bl.a. Jarl Cordua bidrager til – her.