Kategorier

Oprør mod Lene Espersen tilsyneladende på vej

En sædvanligvis yderst velinformeret kilde fortæller til Jarls blog, at udenrigsminister Lene Espersen i morgen, tirsdag, på det konservative gruppemøde bliver mødt med hård kritik fra flere gruppefæller.

Som Politiken beskrev søndag, så accepterede Lene Espersen at give Venstre flere dages forspring i markedsføringen af beslutningen om at fjerne efterlønnen, som de konservative opfatter som deres mærkesag.

Politiken skrev i går:

– Hvis det er rigtigt, at Venstre har fået lov til at annoncere først, så lægger Lene Espersen sig ned på alle fire poter som en anden hund. På vores absolutte kerneområde, sagde et anonymt folketingsmedlem til avisen.

Det er formentlig denne beslutning, der har fået bægeret til at flyde over hos flere gruppemedlemmer, forlyder det.

Ydermere raser gruppemedlemmer over de konservatives annoncer, som fulgte i kølvandet på Venstres. Man finder dem for amatøragtige.

Dertil kommer, at det hårdt prøvede parti i Greens måling i Børsen i fredags ramte et historisk bundniveau, hvor Liste C kun kan regne med rystende 4,5 pct. i vælgeropbakning her ganske få måneder før det tidspunkt, hvor mange tror, at valget kommer. Det er mindre end, da partiet lå i borgerkrig i 70'erne og havde udsigt til at kunne holde gruppemøder i en telefonboks, som det dengang blev formuleret.

Tilsyneladende er flere '“ måske endda tilstrækkeligt mange '“ gruppemedlemmer nået til det punkt, hvor de ønsker at fjerne Lene Espersen for simpelthen at 'redde hvad der reddes kan'. Ingen navne er nævnt som erstatning, men det kan næsten kun være justitsminister Lars Barfoed, som er i spil.

Der tales ikke direkte om en decideret mistillidsafstemning, men det ligger åbenbart i luften, at hensigten med at rejse kritikken er at få hende til at gå af som partileder.

En paladsrevolution hos K kommer på det dårligste tidspunkt for den borgerlige regering, der netop er i gang med sin modoffensiv. På den anden side er analysen internt hos K åbenbart at en fjernelse af Lene Espersen vil gavne Ks vælgeropbakning og dermed også styrke regeringens overlevelseschancer. Hvis oprøret bliver aktiveret som planlagt og ender med at lykkedes, så vil det formentlig kræve en mindre regeringsrokade til erstatning af Lene Espersen som udenrigsminister. (Måske Lars Løkke Rasmussen skulle slippe af med noget af det øvrige minister-vraggods ved samme lejlighed?)

Update: tirsdag kl 11.17: Lene Espersen, som i går var ramt af influenza (Andre journalister fik at vide at hun havde lungebetændelse), har øjensynligt rejst sig fra sygesengen. Men ikke for at deltage i dagens gruppemøde kl. 11.30. Næh hun skal mødes med den afghanske udenrigsminister, skriver BT.

Flere konservative folketingsmedlemmer angriber denne blogger for at have lavet en and på medierne. Men Metroxpress har øjensynligt selv opsnuset et anonymt K-folketingsmedlem, som bekræfter, at Lene Espersen i dag bliver mødt med kritik.

Fyens Stiftstidendes Troels Mylenberg bekræftede i morges på TV2 News, at han også var informeret om, at Lene Espersen i dag ville møde kritik fra gruppen.

Kl. 12.27. Naser Khader (hvis der er tale om den rigtige Naser Khader??) angriber mig på Facebook. Han skriver at jeg næsten altid tager fejl. Jeg er intet orakel, men jeg tror dog, jeg får ret i, at Naser hverken bliver genvalgt eller når at blive integrationsminister inden februar rinder ud…Og det ved læserne her på bloggen jo godt, hvad det betyder… 😉

KL 12.30. Det blev dog ikke i dag, at folketingsgruppen skiftede Lene Espersen ud. Men de undrer sig over, hvor fremgangen bliver af…

Kl. 14.13. Alt er godt hos de konservative. Hrmm. Sure! Yeahh! Riiiigghhhht!

Kl 15.12. Lars Barfoed løber spidsrod gennem pressens spørgsmål om han måske en skønne dag kunne tænkes at være kandidat til formandsposten…

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

88 kommentarer til “Oprør mod Lene Espersen tilsyneladende på vej”

Hun har godt nok været dyr for de konservative!

@ Jarl: Tror du ikke, at regeringen mister mange kvindelige stemmer, når manglen på kvindelige profiler blandt V og K er så udtalt?

Hvis formanden for et regeringsbærende parti går af – og som samtidig er vicestatsminister – så kan jeg ikke se andre udveje end, at så må regeringen også gå af og udskrive valg!

4. Ja og der skal være mange i oppositionen som vil give dig ret.

Det er bl.a. derfor, at jeg er så glad for vores gode gamle grundlov, hvor spillereglerne er gennemtænkte og langt mere fornuftige end impulsive folk måtte mene her og nu.

Her er et lynkursus i de danske parlamentariske spilleregler:

1. En regering I Danmark kan blive siddende lige så længe at den IKKE har et flertal imod sig.

2. Der skal afholdes folketingsvalg senest hver fjerde år.

Alt andet er gøgl, spin og alt mulig andet snak regeringen kan hoppe op og falde ned på.

S.J.,

Ja, vi husker jo alle valget i 2008, efter at daværende vicestatsminister Bendt Bendtsen trådte tilbage som K-leder. Hvis man mener at huske, at Bendtsen trådte tilbage uden at fremprovokere et valg, er det fordi man er en regeringstro blå lejesvend!

Hvem er dum nok til at overtage hendes plads på nuværende tidspunkt ?

Ikke en gang Konservative kan være så dumme at de laver oprør få måneder før et valg.

Det er nok lidt vel overdramatiseret. For det første, så er aftalen nok ikke lige sådan, som den blev præsenteret i pressen og for det andet, så er fokuspunkterne i annoncerne så vidt jeg er orienteret afstemt med netop de i gruppen, som er udnævnt til at føre kniven.

@Mikkel Kruse: Der var mig bekendt ikke valg i 2008, men i 2007. Derudover forstår jeg ikke helt din pointe.

@Thomas Haugaard Jensen: Er det ubetinget dårligt at komme med en ny formand et par måneder før et valg? Jeg vil ikke umiddelbart mene det er dumt hvis man indtager formandsposten nu, da man har gode argumenter efter et valg hvis det, trods skiftet af formand, ikke går godt. Ergo har man alt at vinde.

Derudover kan partiet næppe klare sig ringere end de gør nu og det er svært at få øje på andet end LE som årsagen til det, hvorfor man som parti skal gøre et eller andet forud for et valg.

Det MÃ… være en and. Det er sandsynligvis rigtigt, at Lene Espersen står til klø for at have ladet V løbe med gevinsten for at bringe efterlønnen i spil, men derfra til at skifte hende ud lige før et valg er det altså m e g e t langt.

Hvis alt krakelerer i ledelsen af det parti lige nu, vil det snarere betyde endnu større vælgerflugt, og LA står med åbne arme til at modtage de K-vælgere, der lægger mest vægt på skattelettelser og nedskæringer i offentlige ydelsessystemer, mens DF gerne samler lov-og-orden og Gud-konge-og-fædreland vælgerne op. Der er næppe mange ved deres fulde fem, der vil lægge en stemme på et parti uden en ledelse, der er godkendt af partiets landsråd.

En regeringsrokade nu vil også være helt håbløst. Det tager altså en vis tid, mindst måneder, at komme ind i et resortområde, så man kan agaere offensivt op til et valg. Talenterne står ikke ligefrem i kø i V og K, og det sidste regeringen har brug for lige nu er flere ministernovicer til at løbe rundt som hovedløse høns i stil med Støjberg, Nedergaard og Ellemann. Og der er vist heller ikke stort behov for flere Mister Mums reklamefilm.

Mener at en af Engells pointer fra hans biografi er, at krigen aldrig foregik på gruppemøderne, hvor man bare gennemgik dagsorden, og så straks for ud til den første journalist og svinede gruppefæller til. Gætter på, at de ikke har ændret arbejdsform siden og vi derfor kan vente at se flere anonyme kilder i pressen og her på Jarls Blog i de næste måneder i takt med nedsmeltningen for liste C 😉

Jeg synes ikke, det er rimeligt at kalde Støjberg en hovedløs høne. Tværtimod er hun da en af de eneste ministre, der synes at kunne li’ sit job.

Hun kaster sig utrætteligt ud i debatter. Omvendt er hun uden tvivl en rød klud i hovedet på folk, der hader regeringen.

Jeg synes, hun minder ret meget om Mette Frederiksen. Også i retorik.

@SJ Jeg troede posten som ‘videstatsminister’ alene var opfundet for, at de konservative kunne have noget at pynte sig med i regeringen. Foresten er det også et meget pænt ungpige billede af vicestatsministeren i dagens annoncer fra C. Jeg tænkte først, hvem i alverden var det – og nå ja, det er jo Lene før hun blev formand.

@7,

Man kan jo også vende det om og sige, at det er et fantastisk tidspunkt at overtage på.

Man kan kun overraske positivt, og det kan kun gå fremad. Jeg tror fx pressen vil synes, de skylder en ny leder ret meget positiv presse… Det er set før. Omvendt er manglen på talent i gruppen og truslen fra LA ret bekymrende for de konservative. Det er som om de altid er både i alliance og i opposition til DF. Tror det forvirrer vælgerne.

Der bør vel retfærdigvis tilføjes et pkt. 3 i Jarls indlæg nr. 5, nemlig: Statsministeren kan til enhver tid udskrive et Folketingsvalg.

Men ellers er jeg meget enig med L. Rasmussen i indlæg nr. 13 i hans vurderinger, det er svært at forestille sig, at der vil ske flere helt vilde satsninger op til et valg, medmindre nogen går fuldstændig i panik.

Der har længe været rygter (som jeg også har viderekolporteret her i kommentar-sporene) om Konservative sammensværgelser under opsejling. Udover at Lars Barfoed længe er blevet pacet frem, har også Brian Mikkelsen ført drøftelser med dele af sit bagland. På et tidspunkt i vinter gik selv K-studentermedhjælpere rundt på Christiansborg og drøftede planerne halv-offentligt. Det store problem er naturligvis, at det kan være tæt på selvmord at iværksætte kupforsøg, der mislykkes, og det endnu større problem er, at det muligvis vil ramme partiet som en boomerang på et tidspunkt, hvor man nærmer sig spærregrænsen. Det store, springende punkt er nok her, som altid, selvopretholdelses-driften. Hvis folk som Naser Khader, Carina Christensen og et halvt dusin mere ved, at deres politiske karriere er færdig, hvis der ikke sker noget, hvor meget vil de så være villige til at gamble her på dette tidspunkt?
Jeg tror ikke, at man nogensinde skal undervurdere den individuelle livskraft og den Konservative folketingsgruppes kollektive dødsdrift.

Jarl: “På den anden side er analysen internt hos K åbenbart at en fjernelse af Lene Espersen vil gavne Ks vælgeropbakning og dermed også styrke regeringens overlevelseschancer.”
Er det ikke et fantasifoster? Mens K nok har tabt stemmer til LA og DF, og til V (som så bare selv har tabt til andre), er der så noget som helst, der sandsynliggør, at vælgere skulle flytte sig fra oppositionspartierne, fordi en Barfoed eller Mikkelsen blev partileder? Skal K rettes op og have en effekt på at trække stemmer til “blokken” som helhed, er der tale om det lange seje træk – ikke et simpelt formandsskifte.

Jeg mener, at en ny chef for liste C vil være godt, selvom der kun er få måneder til et valg.

Jeg kan ikke huske en ny partileder, som straks har fået meningsmålingstallene til at falde. Alle partier går frem efter formandsskifte pga den store interesse og taletid til et parti i den situation. Det behøver ikke at holde længe, men mon ikke valget kommer i tide.

Nogen vil sige, at en ny leder ikke kan nå at komme med nye politiske udmeldninger mv. Tja – men hvornår har lene E formået at sætte nye ting på dagsorden – nå ja danske soldater til afrika.

Et mindre skift af en til 2 ministre vil ikke give anledning til de store problemer. Det kan godt være at en ny minister ikke bliver særlig synlig, men de næste par måneder er det altså partilederne, som skal vinde de afgørende stemmer og ikke den nyeste minister (selvom de gerne må hjælpe).

Blå blok vinder valget med en ny leder for liste C. Min personlige erfaring er lige nu; ligegyldig, hvor mange man er og hvem man taler med, kan alle blive enige om en ting, Lene E du’r ikke. Det tror jeg er med til at skræmme vælgere væk fra blå blok!

Hvis det her står til troende, så har efterlønnens effekt som gamechanger været stærkt overvurderet. Med CIA flyvningerne genopdukken som Ugens Belastende Småsag, så virker den her regering så metaltræt og ramt af dårlig karma, at jeg seriøst spå at Lars Løkke vil synge som Nyrup om en uge eller to

At der er dannet en Brian/ Barfoed akse har længe været åbenbart, også for den almindelige avislæser, uden Chr.-Borg ‘åbenbaringer’

Barfoed annoncerer K udenfor regeringen efter valget. Og efter fumlingen Billy, ansætter Nytårsferie-Brian en (nu tredie ) pressedoktor, som har offentliggjorte radikale tilbøjeligheder i strid med regeringsgrundlaget. B og B er hermed i åbenlys storkonflikt med a-Lenes verserende valgoplæg.

Så kan det ikke vist blive tydeligere, før det egentlige Dronningemord eksekveres, hvornår?..
Krause har fået serveret stof til næste bind af Borg-fortællingerne..

21, alt det fis med CIA-flyvningerne interesserer kun læsere af Politiken og Information og enkelte andre DR-seere og lyttere. 85% af befolkningen er fløjtende ligeglade. For mig at se er det den mest ligegyldige sag i verden. Jeg kunne ikke være mere ligeglad.

et formandsskifte i K nu er godt nok et spring fra 10 meter vippen, men giver faktisk mening i en situation hvor nederlaget synes uundgåeligt. Hvad er alternativet ? mindre en 4 %.

En ny formand vil have nyhedens interesse i den kommende (igangværende) valgkamp og kan næppe gøre det dårligere……men hvad med Conny H….hvor er hun henne, jarl….

PR

24. Nu blev Schluter ikke væltet, fordi han overordnet havde ansvaret for at en håndfuld tamiler blev unødigt udsat for død og ødelæggelse, men fordi han løj.

Bliver der noget større ud af CIA flyvningerne, som Berligske også har vist pæn interesse, sikkert ikke – men næste uge er der med garanti endnu en lille sag, der alligevel er risikabel nok til binde et par minister og ordfører i et par uger og optage vigtig medietid i endnu en uge, hvor Løkkes efterlønsmomentum skulle underbygges.
Alt i mens LO trækker blå faglige, der frygter for efterlønnen, over i rød blok

@L. Rasmussen, 13
“En regeringsrokade nu vil også være helt håbløst. Det tager altså en vis tid, mindst måneder, at komme ind i et resortområde, så man kan agaere offensivt op til et valg. Talenterne står ikke ligefrem i kø i V og K”

Anders Fogh Rasmussen, der ellers har fået ry for aldrig at foretage sig regeringsrokader, ændrede på 3 ministerposter i september 2007, blot to måneder før det valg han senere vandt.

24. nå ja det er jo bare mulig vildledning af folketinget, dvs. oppositionen, i en sag om regeringens vilje til at opklare om Danmark bevidst eller ubevidst har lagt luftrum til ulovlig fangetransport mhp tortur af muslimer. “Vildt” overraskende, din hjemmeside taget i betragtning, at du ikke finder sagen interessant.

29. Nej, underligt nok er det kun enhedslisten, der interesserer sig for retssikkerhed. Man ser det for eksempel i forbindelse med det nye forslag til offentlighedsloven, Som de facto afskaffer begrebbet aktindsigt. Der er tydeligvis ingen i regeringen, der har spurgt sig selv, om de vil være trygge ved at blive regeret af Ole Sohn under de beføjelser, de har givet sig selv siden 2001-

25,27,29 – Ingen udover betonS’er, betonSF’er og deres venner, der alligevel aldrig ville stemme på de borgelige, interesserer sig for den ligegyldig CIA-sag. Alle mennesker med lidt hjerne er sgu da klar over, at regeringen var klar over, at man alligevel ikke ville få noget svar fra USA, og man kunne derfor lige så godt lade være med at spørge og bare blive ved med at være gode venner. Den sag interesserer “tvivlere”, der kan afgøre valget, den interesserer kun betonsocialister, og derfor er den sag ligegyldig.

28

Det må jeg medgive dig. MEN Fogh stod altså ikke med en håndfuld ministre, der tumler rundt, en spandfuld møgsager, og nye der springer op ustandselig, en elendig økonomi som følge af forgængerens politik – og så har Løkke heller ikke det trumfkort, som Fogh mente Karen Jespersen ville være i den nært forestående valgkamp.

31

Mon ikke, der skulle være nogle borgerlige, der ikke bifalder, at Danmark MÃ…SKE ikke har overholdt internationale konventioner? Andet ville undre mig. Men denne sag drejer sig jo først og fremmest om, at regeringen i ENDNU EN SAG har vildledt folketing og offentlighed. Det er det vaneforbryderiske i den adfærd, (sving)vælgerne nok hæfter sig ved mere end sagens substans.

34. Det er jo ikke nogen nyhed, at regeringen systematisk bruger løgn til at dække over “dårlige sager”, det var det ikke engang i 2007, så mon ikke alle dem, der hæfter sig ved den slags, har skiftet side? Man kunne endda gå så vidt, som at konstere, at lige siden Anders Fogh huserede i skatteministeriet, har man vidst, hvilken type han var. At regeringen også brød regler og love, da han fik statsminister-posten, burde ikke være en overraskelse. Det skræmmer næppe nogen vælgere væk, og iøvrigt var Nyrup også ret ulden i kanten.

Jeg ved godt at man fra venstrefløjens side altid har udvist en nidkær interesse for hvad USA fortager sig. Men regeringen skal varetage Danmarks interesser, og er det i DKs interesser at lægge sig ud med USA? Ikke i min optik.

@L. Rasmussen, du er virkelig naiv, hvis du tror, at den sag flytter noget som helst, og hvis du tror, at internationale konventioner virkelig optager “tvivlende” danskere. Jojo, Politiken og betonsocialisterne hidser sig lidt op, men det ændrer INTET i forhold til det kommende valg.

37

Jeg har ikke skrevet, at internationale konventioner optager “tvivlende” danskere, men at de sikkert optager nogle borgerlige vælgere. Til gengæld er mange vælgere, herunder de interessante svingvælgere påvirkelige af, hvad der kan opfattes som løgn/fortielser/misinformation af folketing og befolkning.

Men jeg er helt enig med både dig og 35 i, at lige netop denne CIA-affære ikke flytter mange stemmer. Men den lægger bare endnu en sten på en dynge af sager af samme type, og den kan dermed blot være med til at bestyrke frafaldne eller svingvælgere i, at der er for megen magtarrogance.

Hej Jarl,

Jeg kan naturligvis kun gætte på hvem din kilde i K skulle være – og mon ikke at kilden har ret i, at der på gruppe mødet er lagt op til, at Lene skal forklare forløbet op til nytårstalen. Men derfra og til at vælte hende, er der meget langt. Det ville være en katastrofe for regeringen så tæt på et valg. Det tror jeg selv den mest blodtørstige K’er kan se.

Jeg ønsker Lene Espersen held og lykke på dagens gruppemøde.

Med hensyn til CIA-sagen er jeg enig med dem, der anfører, at den nok ikke flytter mange stemmer. Dog har jeg et enkelt forbehold: Sagen vil formentlig i væsentlig grad svække de to borgerlige grønlandske partiers mulighed for at udskifte et af de tonuværende røde folketingsmedlemmer med et blåt

Så vidt jeg kan se, vil regeringen (dvs. Venstre) kunne få fordel af et konservativt lederopgør, hvorimod jeg har lidt svært ved at se, hvordan det kan være til fordel for de konservative at tage en slåskamp lige før et valg. Når der trods alt har været ualmindeligt stille i den konservative gruppe, må det skyldes, at de også har den opfattelse. Så i grunden virker denne “analyse” mere som en blanding af et attentat og en selvopfyldende profeti fra Venstres pressetjeneste, hvis man var flabet, kunne man endda undre sig over, at det ikke er Berlingskes Thomas Larsen, der bringer “ønskedrømmen” til torvs.

Det afgørende er vel om C vil rejse sig tilstrækkeligt ved et lederskifte inden valget. Det er vel det en eventuel efterfølger spekulerer over. Og det er vel tvivlsomt, om man ved en ny leder kan ændre spillet så markant, at det for den eller disse personer er den rigtige timing. Så hellere vente til nederlagets stund…herfra kan det kun gå frem. Det er vel den kyniske kalkule eller ?

41. Jeg kan blankt afvise at Venstres pressetjeneste står bag. Det er vist heller ikke dem, der anonymt har udtalt sig til MetroXpress og iklædt sig gevandter som konservativt folketingsmedlem.

I Venstre er man kun interesseret i én ting: Ro hos K og hjertens gerne fremgang for partiet. Det samme mener DF.

@ 40

” Sagen vil formentlig i væsentlig grad svække de to borgerlige grønlandske partiers mulighed for at udskifte et af de tonuværende røde folketingsmedlemmer med et blåt”

Tja. Det var der i forvejen ingen chance for at de ville kunne. Siumut har “patent” på det ene mandat og IA har gjort det godt siden valgsejren ved Landstingsvalget sidste år. Attasut og Demokraterne er meget passive, og deres budskab om en bevarelse af rigsfællesskabet er ikke noget mange grøndlændere bifalder. Så Grønland bidrager helt sikkert med 2 røde mandater endnu engang. Det samme kan evt. blive en realitet på Færøerne. Det sidste mandat kan enten gå til Sambandspartiet, Folkeflokken eller Socialdemokratiet, og det afgøres ofte af få hundrede stemmer. Det afgjorde valget i 98, og kan måske gøre det igen i år, hvis det skulle blive en gyser ala 98. 🙂

Naser Khader bliver mere og mere pínlig at høre på http://www.bt.dk/politik/khader-angriber-blogger-paa-facebook

Hvis man ser bort fra Lene Espersen, kan nogen så komme i tanker om en FT-politiker, der siden sidste valg, har haft en større politisk deroute end Naser Khader?

Faktisk toppede han vel dengang i oktober 2006, hvor Gallup lavede en meningsmåling for en privatperson omhandlende, hvorvidt folk ville stemme på CD, hvis de fik Naser som formand. Målingen (ganske vist baseret på en noget hypotetisk præmis) viste, at CD ville få 11 pct. af stemmerne. http://www.pr-roman.dk/bloggen/

@45 Det er nu min opfattelse, at Siumuts patenter er ved at løbe ud; men du har formentlig ret i, at Attasut og Demokraterne heller ikke denne gang er i stand til at høste en oppositionsdividende ved folketingsvalget. To røde mandater på Færøerne anser jeg til gengæld for helt udelukket, således som stemningen på øerne er på nuværende tidspunkt.

51. Et relevant spørgsmål.

Det blev aldrig til et oprør, men set i lyset af hvor mange, der faktisk på forhånd havde hørt om at Lene Espersen ville blive udsat for kritik, så kan man efter min vurdering ikke kalde det for “en and”.

Jeg tror, at de “kritiske i gruppen” alene med omtalen opnåede hvad de ville. Nemlig destabilisering af Lene Espersens ledelse. Hvis de stillede sig op i gruppen og kritiserede Lene Espersen (som ikke var tilstede) ville de selv blive mødt med hård kritik for illoyalitet.

Det var således ikke dagen, hvor Lene Espersen gik af, som nogle måske havde håbet på.

RE: Khader

Er der en plan b – har erhvervslivet f.eks. bud efter en Khader hvis pladsen i folketinget nu skulle smutte? Noget med kommunikation eller lignende…

53. “Er der en plan b '“ har erhvervslivet f.eks. bud efter en Khader hvis pladsen i folketinget nu skulle smutte? Noget med kommunikation eller lignende'¦”

Ondsindet. Men vildt sjovt! 😉

Bør K ikke snart ringe til deres gamle ven Peter Sterup? Krisestyring er vist en de services han tilbyder.

@48: Det er klart at en ny leder skal turde være konservativ. Problemet med LE er bare at hun på utrolig kort tid har jokket så meget i spinaten at det er svært at forestille sig at en fjernelse af hende ikke har en eller anden form for positiv effekt. At pisse i bukserne varmer trods alt en stund.

Derudover skal man vel aldrig undervurdere valgdagseffekten. De konservative har været med siden tidernes morgen, mens LA (i det jeg antager at det er her de sande konservative vil sætte deres kryds medmindre de tør satse på at Venstres udmeldinger ikke bare er spin) i deres korte karriere har haft vanvittig meget turbulens og absolut ingen politiske resultater at fremvise. Måske lige netop den effekt kan få den tvivlende konservative til trods alt sætte sit kryds ved det gode, gamle parti.

Jarl, hvad gætter du på, at dette vil betyde i forhold til Løkkes valgudskrivelse?

58. Det seneste døgn har ændret vurderingen af, hvornår opgøret med Lene Espersen kommer.

Tidligere mente “man”, at det kom efter et valg, nu er “man” ikke længere så sikker. Sådan er vurderingen også i statsministeriet, hvor man kun ønsker sig ro om de konservative.

Ks nedsmeltning kan få betydning for valgudskrivelsen i den forstand, at så længe der ikke er er blåt flertal i målingerne, så får vi ikke et valg.

Ideologisk set er DF de sande konservative. Konservative har haft svært ved at finde ud af, om de ville være faux liberale eller faux konservative, og imens er Venstre løbet med dagsordenen for et ansvarligt, pragmatisk centrum-højre-parti. Så problemet for Konservative er at mens de har rodet rundt med en retningsløs Bendt Bendtsen som formand, er den liberale dagsorden blevet taget af Liberal Alliance, og Gud-konge-og-fædreland-med-en-social-facade-dagsordenen er blevet taget af DF. Det efterlader stort set kun den gamle Fremskridtsparti-position, afvikling af staten OG værdikonservatisme, som ledig position, og den vil de konservative nok ikke ha’.
Så selv med en ny leder er problemerne store for partiet.

@56

Hvis Lars Barfoed virkelig udfordrer Lene Espersen, og så vinder formandsposten kan det jo meget nemt gå ham som det gik for Nyrup efter han havde væltet Svend Auken i 1992.

Svend Auken havde vundet en stor valgsejr i 1990, men dog ikke stor nok til at vælte Schlüter af pinden. I den efterfølgende periode rendte Auken ind i en række uheldige sager, (Ritt’s boligsga ect), og han (soc) stod til at tabe stort i meningsmålingerne. Samtidig kunne aviserne nærmest ugentligt offentliggøre menneingsmålinger der viste, at den ‘pragmatiske’ Nyrup var langt mere ‘folkekær’ end den ‘verdensfjerne akademiker’ Auken. Nyrup blev virkelig hypet af medierne lige indtil han rent faktisk udfordrede Auken og vandt magten i Soc. Derefter var han i meiderne en kynisk ‘kongemorder’, der havde ‘stukket kniven i ryggen på den sympatiske og velmendende Auken’.

Mon ikke det samme vil ske for Barfoed, hvis han før et valg udfordrede Lene Espersen, og rent faktisk væltede hende som partileder. Det kræver vist ikke meget fantasi at forstille sig, at Barfoed efter et kampvalg vil blive fremstillet som en brutal ‘droningemorder’, og bl.a. vil sagen om den angiveligt manglende fødevarekontrol, (som kostede ham ministerposten), blive endevendt igen og igen af samtlige medier og kommentatorer, og det hele vejen frem til valgdagen.

@62
Der er meget stor forskel på om hun selv trækker sig eller om hun bliver udfordret. Hvis hun vil partiet det bedste, så trækker hun sig nu. Men som radikal har jeg det da fint med at de konservative trækker sig selv og regeringsflertallet mod afgrunden 😉

Om Espersen bliver væltet nu eller senere kommer pudsigt nok til at afhænge af det mindretal i gruppen, der støtter hende (Henriette Kjær) eller ikke støtter Barfoed (Brian Mikkelsen, Rasmus Jarlov, Naser Khader og et par mere). Det er åbenlyst, at Mikkelsen har sine egne ambitioner og egentlig ikke ønsker Barfoed, af flere grunde men mest af alt personlige ambitioner. Det er også åbenlyst, at resten af denne gruppe af personlige motiver eller politiske årsager heller ikke bryder sig om Barfoed. Hvis denne gruppe – der hidtil har forsvaret Espersen og hårdnakket benægtet alle rygter om oprør – fortsat står sammen og bag hende, er spørgsmålet om “venstrefløjen med påhæng” vil turde tage et slagsmål, der vil kunne sende partiet ud i en ny magtkamp og måske (på et meget kritisk tidspunkt for partiet) sende det decideret tæt på spærregrænsen (i hvert fald så længe slagsmålet pågår).

Under alle omstændigheder er Espersens dage som partileder talte. Det er kun et spørgsmål, om det skal være nu eller efter valget, at hun ryger. Så det der foregår p.t. er en strategisk vurdering af, hvordan folketingsgruppen mon vil se ud efter et valg i.f.t., hvad den gør nu. Lidt deja-vu fra 1998 . . . .

@62

“om hun selv trækker sig eller om hun bliver udfordret”

Arh, med det forløb der har været op til at hun eventuelt selv trækker sig, så vil det jo blive udlagt som at hun ‘er blevet gået’. Der vil nok ikke være mange i kongeriget, der vil opfatte det som at “hun frivilligt trækker sig”.

Skarpt Altmann!

En anden iagttageælse:

Ingen ønsker tilsyneladende at ofre sig for Barfoed ved at føre kniven mod Lene Espersen. Får man blod på hænderne kan det kortslutte enhver politisk karrere, så bl.a. derfor sker der intet.

For at spillet kan nå en afslutning, så skal en eller anden sætte sig for bordenden som “fløjkriger”, lede slagets gang, samle støtte blandt gruppefællerne og ende med at kræve Espersens hoved på et fad. Hvor mange evner det? (formentlig kun Brian Mikkelsen) Og hvor meget tak får man bagefter? Nada! Man bliver stemplet som det dumme svin og får højrefløjen på nakken for at have banet vejen for venstrefløjens kandidat dvs. Barfoed.

65. Jeg synes mange overser, at det ikke er i hendes personlighed at trække sig frivilligt. Det vil være nødvendigt at vælte hende, der er risiko for et langt ubehageligt efterspil (de elsker jo fløjkrige højere end deres børn i det parti), og hvis opgøret kommer inden et valg, risikerer den samlede højrefløj at manglen på kvindelige profiler bliver et valgtema (Venstre og DF er jo også partier for gamle mænd). Og bortset fra det: Hvorfor skulle det gå bedre med Barfoed som leder? Kan han noget? Hvad skulle hans funktion være, skulle han også prøve at lede partiet fra Dubai som udenrigsminister, eller forestiller man sig at Espersen skal gå af som konservativ leder men blive som udenrigsminister?
Alt taler for at det er bedre at vente til efter et valg med at tage opgøret.

Nu ved jeg godt at alle kommentatorerne er helt enige om at Lenes dage er talte. Men de var også enige om at LA var stendøde for et års tid siden, og meget kan ændre sig i de næste 6 måneder. F.eks. kan de borgerlige genvinde regeringsmagten og K får en 7 til 8 pct af stemmerne. Ja så tror jeg faktisk at Lene hun bliver siddende som K leder og minister.

Det ved hun også godt selv, så hun går da aldrig frivilligt. Hun er trods alt nået temmelig langt med sin stædighed og på trods af hendes begrænsede kvaliteter og kvalifikationer. Og så er der jo ikke nogen oplagt afløser. Hverken Barfoed eller Brian fremstår for alvor som gode alternativer.

Hun skal bare gå i flyverskjul og tage på en god lang ferie!!!!!!!!Så er det måske Villy der får ørene i maskinen, til den tid.

Skal man tage Krauses analyse (http://nielskrause.blogs.berlingske.dk/2011/01/12/lene-espersen-er-færdig/) og de kilder, som den givetvis trækker på, og så lægge den sammen med Brian Mikkelsens opbakning d.d. til Espersen: “Ja, hun er den bedste leder af dem, *vi har nu*” (http://www.berlingske.dk/politik/barfoeds-bagland-lene-e.-maa-gaa), så kan der vist ikke være tvivl om, at Brian Mikkelsen har bestemt sig for, at han hellere vil være “The Kingmaker” og måske “co-president” under Barfoed end den, der gik i døden for Espersen.

Nogen burde måske orientere Khader & Co. …

70. Jeg tror “Kennedy fra Damaskus” vil svare, at der er tale om “fri fantasi”, “humbug”, “hearsay”, “digt”, “en and” samt “sludder og vrøvl” startet af “hovedkilden” en eller anden “utroværdig blogger”, der “tager fejl 11 ud af 10 gange”.

Jeg gad vide om Naser får råd til den Single Malt, som jeg regner med at vinde, når februar rinder ud… For han står da snart uden job.

@71

Der er vel altid et job i det offentlige som integrationskonsulent af en slags?

Barfoed kan ikke have det bedste forhold til DF efter de væltede ham som minister. Spiller det ikke ind?

64

Efter Brians hjertesygdom for nogen år siden har han udtalt at han såvidt muligt ikke arbejder i weekenderne og så kan man altså ikke selv stå i spidsen. Det hører måske med i billedet af at han agerer kingmaker.

Hvorfor er Lebech og Hedegaard iøvrigt tavse istf at bakke Espersen op ?

73. Udover at de er langt væk, så gider ML og CH vel ikke at fremstå som idioter. De kan vel, lige som alle os andre, godt se at bedetæpperne er ved at vende.

Så kom en tidl. K-borgmester i København på banen:

http://politiken.dk/politik/ECE1165787/mogens-loenborg-kraever-lene-espersen-gaar/

Så vi har indtil videre:

Et par kredsformænd, et par kommunalbestyrelsesmedlemmer forskellige steder i landet og en kredsbestyrelse fra baglandet.

De er næppe de sidste, der kræver Lene Es afgang.

Hvis man vil af med hende, så er tiden vist kommet til at man kommer på banen.

Jeg gad vide om Lene Espersen – igen – holder sig væk fra gruppemødet i morgen.

@77

Ja, jeg tror Lene Espersen bliver væk fra gruppemødet i morgen. Hun er i øjeblikket på officelt besøg i de Arabiske Emirater, og da hun jo er blevet hårdt kritiseret for ikke at passe sit arbejde som udenrigsminister, så er det jo nok ikke klogt af hende at afbryde et udlands-besøg p.g.a. af ‘internt parti-fnidder-fnadder’ 🙂

Jeg har iøvrigt lige nu tændt for TV2NEWS, hvor Rasmus Jarlov bliver interviewet, og han bakker da op om Lene Espersen.

Jeg vil efterhånden tillade mig at fastslå, at der er tale om en magtkamp nu hos de konservative.

http://www.bt.dk/politik/gribskov-stoetter-oproer-mod-lene-e

Spørgsmålet er: Hvor veltilrettelagt er det?

Indtil videre virker det ikke specielt koordineret. Det er “Barfoed”-land dvs. Nordsjælland, der indtil videre har været mest aktiv.

Går det hurtigt?

Det er umuligt at sige. Det afhænger vel af, hvor mange der nu myldrer frem og kræver hendes afgang. Ellers går det nok i sin mor igen. For en tid.

Hvor hård er modstanden?

Den kan blive hård, hvis Lene vil “slås til sidste patron”, men hun har næppe et flertal i gruppen, hvis det kommer til en afstemning.

Resultatet? Ja det er givet på forhånd.

Lene Espersen går af som partileder. Senest lige efter folketingsvalget.

Lene Espersen bør af hensyn til sit parti og de borgerliges muligheder for at genvinde regeringsmagten trække sig.

Hvad med Brian?

Tjah. Det er det store spørgsmål. Men henset til hans underlige formuleringer om at Lene Espersen “lige nu” er den bedste formand, så kan alt vist ske her.

78. Ok. Hvis Lene Espersen dukker op i morgen, så er det nok fordi den er rigtig gal. Selvfølgelig skal hun passe sit arbejde. På den anden side tror jeg ikke på et oprør i gruppen uden at hun selv er tilstede. Det er ikke passende at slagte hende, når hun er fraværende.

Ikke overraskende. Jeg har hele tiden betragtet Jarlov som Lene-mand.

@80

Nu ved jeg hvor meget du normalt interesserer dig for Hans Engels ananlyser, men lige hvad de Konservative magtkampe angår har han da en vis indsigt, og TV2NEWS annoncerede, at de vil få ham i studiet kl. 21.30 for at følge op på dette konservative oprør, der ser ud til at udvikle sig time for time.

82. Ja jeg skal da sidde med kl 21.30. Både Engell og Krause har qva deres fortid i partiet utvivlsomt særlige kontakter, der gør dem mere vidende end os andre.

Krauses indlæg i dag i Berlingske er formentlig blevet set som et signal til baglandet, at oprørsfanen nu er rejst, og at de skal markere sig nu for at skabe et massivt pres på Lene E, så hun selv afgår som partileder.

@83

Ja, jeg har læst Krause Kjærs blog-indlæg på Berlingske.dk idag, og også hans andre indlæg i ‘Lene Espersen’-sagen, og jeg må indrømme, at jeg ser Karuse Kjær mere som ‘deltager’ end ‘analytiker’ i denne sag. Men nu ved jeg selvfølgelig ikke hvilken fløj i partiet Krause Kjær tilhører, men han lyder som om han tilhører ‘venstrefløjen’ i partiet, (Per Stig Møller-fløjen eller kald den hvad du vil). Man behøver ihvertfald ikke at have læst og hørt ret mange af hans indlæg i denne konservative magtkamp for at få en klar fornemmelse af, at han ikke bryder sig ret meget om Lene Espersen.

[…] Hele dagen har det strømmet ind med reaktioner fra det konservative bagland og uden at gå nærmere i detaljer, så er det en bred vifte af kredsformænd, borgmestre, nuværende og tidligere byrådsmedlemmer som alle kræver partiformandens afgang. (Jarl Cordua har løbende samlet dem op) […]

Lukket for kommentarer.