Kategorier

Valget udskrives næppe i denne uge

De radikales overraskende forbliven ved forhandlingsbordet om en velfærdsreform har sat gang i valgrygterne.

Får vi valg nu her inden sommerferien?

Måske, men det afhænger af, at:

1. Der bliver en aftale mellem VKO og de Radikale. Parterne tror stadig på det. “Det går i den retning, men intet er sikkert”, lyder det gennemgående, både når man spørger i regeringslejren eller hos de radikale. Og foruden de radikale kan også DF forpurre et forlig, hvis det passer i deres kram.

2. Målinger i kølvandet af en velfærdsaftale skal helst ikke rykke ved denne weekends billede mht meningsmålingerne. Hvis fagforeningerne og S-SF igen får held til at få udstillet forliget som det mest asociale, der nogensinde er sket nord for Alperne, så vil kampagnen måske påvirke vigtige vælgergrupper i rød bloks favør. Under alle omstændigheder skal Lars Løkke Rasmussen '“ efter en aftale er indgået '“ selv tro på, at han kan vinde valget nu. I modsat fald venter han. Og henset til at Løkke ved et par andre muligvis tidligere gunstige lejligheder har tøvet med at udskrive valg, så vil det ikke overraske denne blogger, hvis han trækker den yderligere. Men er målingerne i orden for blå blok, så sker det. Måske.

Der er selvsagt rigtig mange ubekendte i denne ligning. Jeg vurderer lige nu chancen for en aftale mellem VKOR til 60 pct. sandsynlighed, og for at et valg bliver udskrevet i næste uge til 40 pct.

Overlever Løkke på stasministertaburetten? Jeg vurderer sandsynligheden nu til 30 pct. (op fra 20)

Så alle holder selvsagt øje med enhver meningsmåling. Både de almindelige, og dem, der måler vælgernes vurdering af en evt. indgået aftale.

Og imens så er det formentlig sandsynligt, at partierne forhandler uden for pressens søgelys. Det kunne fx. ske pr. telefon eller natlige møder i Finansministeriet eller på hemmelige adresser ude i byen. Så selv om at der er lukket ned i Finansminister Claus Hjort Frederiksens mødekontor i “Den Røde Bygning” på Slotspladsen, så kan forhandlingerne sagtens pågå. Det gør de utvivlsomt i et eller andet omfang.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

240 kommentarer til “Valget udskrives næppe i denne uge”

De radikales overraskende forbliven ….

Det overrasker ikke nogen i det radikale venstre. Alle i partiet fra folketingsgruppe, formand, næstformand og alle kredsformænd har bakket op fra dag et.

Det overrasker kun folk, som vil fastholde et billed af de radikale som et lille L…. parti, som har solgt sin sjæl til socialdemokraterne og vi æde hvad som helst, for at komme i regering og sidde og belære danskerne om hvordan de bør opføre sig og hele den smøre.

Da der kom dagpengereform på bordet slog de til, da der kom efterlønreform på bordet prøver at slå til

Hvordan kan det overraske at et parti forfølger sin egen politik.

Hvis man antager at partier, er andet end en butik, hvor man sælger god og dårlig karma , men faktisk en forretning hvor man kæmper for nogen løsningmodeler som man tror på kan det ikke overraske….

Håber de venter. Medierne kammer over af “bait” for at få LLR til at udskrive valg, men har en grufuld fornemmelse af, at offensiven vil smuldre. Når man kan vælge hvornår slaget skal stå, hvorfor så vælge et tidspunkt præget af usikkerhed og kaos, med mindre, selvfølgelig, LLR ikke tror, at han kan vinde på at gå head-to-head med Thorning.

Naturligvis forhandles der videre andre steder.

Jeg tror, at du er lidt for negativ.

Chancen for et forlig er større end 60 %

Og dermed er chancen for et pludseligt forårsvalg større end du angiver. Løkke er for erfaren til at risikere hele V & K på sommerfeie samtidig. Spredt ud over store dele af Verden, og hver med et ønske om genvalg.
Det vil ende med total forvirring, når alle kommer med hver deres helt fantastiske og eminente forslag til løsningen af cirklens kvadratur og den Gordiske Knudes rette opbinding.

Det tør han ikke.

Så hellere komme med et statsminister indlæg udenfor dagsordenen under et ordinært møde i salen.

Derved vinder han serveretten.

Og muligvis også sin fortsatte ministerrolle.

@1: Det er da ret overraskende, at de Radikale efter år, som påhæng til S, pludselig vil gennemføre sin politik.

Man ikke hørt meget til Vestager, udover når hun stod bag Thorning og nikkede, men det er nok fordi det er sidste øjeblik for R at vælgeroptimere.

Udover det det, så var det vist kun 60% af kredsformændende der støttede Vestager omkring 2020-planen.

Mon ikke valget kommer til august-september

Engell har flere gange på News påpeget at Kjærsgaard sikkert har betinget sig at hun får lidt tid til at få DFs vælgere til at tænke på noget andet efter en aftale.
Efter genopretningspakken faldt DFs opbakning til 11-11.5% hvilket nærmest er så langt ned partiet kan komme.

Hvis det for tiden meget lidt omtalte LA kommer nærmere spærregrænsen i de næste målinger og begynder at skræppe op om topskattelettelser kan det også få betydning.
Hvis vælgerne laver en kobling mellem skattelettelser og efterlønsforringelser taber Løkke stort.

1. Helt enig. Det har jeg forsøgt at forklare gud og hvermand fra starten af.

4. Jeg kan ikke genkende det billede overhovedet. DRV har ikke lagt skjul på uenighederne i forhold til S/SF. Eneste tidspunkt hvor man kan sige at DRV holdt “lav profil” var i 2007 valgkampen, hvilket iøvrigt også resulterede i utilfredshed blandt R-vælgerne og et valgnederlag.

Jeg er stadigvæk en smule mere skeptisk omkring forligsmulighederne. Godt nok har DRV tilsyneladende accepteret at man ikke kan få efterlønnen helt væk, men vi skal meget tæt på før det giver mening for DRV at gå med.

Chance for forlig: 50%
Chance for at der udskrives valg i næste uge: 50%
Chance for at Løkke vinder: 20%

I går sluttede forhandlingerne lige før midnat. Tulle så ret tilfreds ud, da han storsmilende krydsede den mørke slotsplads.

Hvis alle er så enige om at LLR har mindre end 50% chance for at vinde, hvorfor skulle han så udskrive valg?

Hvorfor skulle de forhandle med den nyttige idiot Ørum Jørgensen og spilde endnu flere blå stemmer til KD, hvis han ville en seriøs aftale, ville han ikke være nødvendig. så valget kommer i den her uge, man skal blot skræmme de radikale væk, bla. ved at ville opsige alt muligt andet eller kræve groteske udlændingestramninger og så bliver det kun til en alt alt for uambitiøs reform med en 40 års regel, lidt ældrechecks og nye skatter og et valg, enten i morgen eller på torsdag.
Hjorten har aldrig ønsket at gennemføre nogle seriøse reformer.

Forlig vedr. efterlønnen eller ej. Et valg vil vel næppe udskrives før man samtidigt har afklaret og kan præsentere “betalingen” til DF ? Det ville ellers syntes som noget af en gambling og realistisk set, er man vel nødt til at lade debaten om efterlønsaftalen præge debaten i medierne lidt tid således, at der ikke tages luft ud af udlændingestoffet, når DF skal forklare sig.

Alligevel må det klø i fingrene hos Løkke og det store spørgsmål er om man få bedre chancer end i meget nær fremtid. Evalueringen bør alt andet lige være, at fagbevægelsen rent faktisk lykkedes med, at vende debaten om efterløn og vinde befolkningsstemningen igen efter nytårstalen. For meget tid efter en aftale, kan betyde samme udfald.

Dansk politik er godt nok spændende pt og for en som følger rød blok, må man endnu en gang tage sig til hovedet over, at de radikale vælger at smide een redningskrans ud til Løkke på et tidspunkt hvor han var godt og grundigt ved at synke. For reelt set er det jo hvad man gør og det skal blive spændende, at se om det i virkeligheden er udtryk for høj gambling fra Vestager ´s side, reel ændring i strategien og et konkret ryk væk fra rød blok…. eller slet og ret gak-gak i gågaden.

Overraskende at et parti vælger at forfølge sin politik i stedet for at operere blok- og valgtaktisk; – det er essensen af mange af kommentarerne i disse dage, både her og generelt.

At det overrasker er samtidigt et vidnesbyrd om, hvor langt ud i blok og spin, dansk politik er kommet.

Hvis de Radikale indgår forlig, vil de øge deres troværdighed ganske betragteligt (nej, jeg er ikke radikal, nærmest tværtimod), og de vil i alt fald genvinde en stor del af min respekt.

Spændende – også når man tager de taktiske blok-briller på igen.

Sosserne kan så forsøge at vinde DF over på sin side.

Så dansk politik kan blive delt efter økonomiske anskuelser fremfor værdi- og symbolpolitiske anskuelser.

Så får SF for alvor et problem og dansk politik bliver igen rigtig spændende.

Mediernes narrativ er i hvert fald ændret.

For eksempel dagens Ritzau-historie om den nyeste Voxmeter-måling som hos B.T. har fået overskriften “Rød bloks flertal skrumper ind”. Det må siges at være en noget løs omgang med fakta, da målingen rent faktisk giver rød blok et lidt større forspring end ugen før (dog selvfølgelig inden for den statistiske usikkerhed). Men medierne har lagt sig fast på deres nye vinkel, så det gælder selvfølgelig for Løkke om at udnytte momentummet.

http://www.bt.dk/politik/roed-bloks-flertal-skrumper-ind

16, det er rigtigt, men man skal ikke gå så meget op i decimalerne i de enkelte målinger. Kendsgerningen er, at de sidste fire målinger – så vidt jeg har kunnet registrere – kun har vist en relativ lille føring til oppositionen. Det er også tilfældet i dagens nye Voxmetermåling, der har mandatfordelingen 84-91.

M.h.t. den forestående aftale, så synes jeg det er tankevækkende, at det ikke var de danske medier, der var i stand til at vise, at S og SF i virkeligheden er 2011-udgaven af “Kejserens nye klæder”. Nej, det var Margrethe Vestager, der klarede den opgave helt alene. Jeg er sikker på, Henrik Qvortrup og co. ville have ladet Helle og Villy slippe afsted med ikke at sige noget som helst om, hvad de selv vil, for i stedet at skyde på regeringsfløjen, hvis det ikke havde været for Vestager. Stort set alle kommentatorer og politiske journalister har jo indtil for nogle få dage siden været rørende enige om, at S og SF, med tilhørende spindoktorer, var åh, så geniale. Det var de så åbenbart ikke alligevel. Tak til Vestager for at have udstillet inkompetencen på bedste vis.

17. “..indtil for nogle få dage siden været rørende enige om, at S og SF, med tilhørende spindoktorer, var åh, så geniale”. Ja, endnu et slående bevis på Pittelkovs tese om Journalistisk Venstreparti.

16. Jeg er helt enig med Theis.

Medierne læser meningsmålingen forkert.

Men det er hvad man får, når man sætter forudsætningsløse mennesker til at videreformidle statistisk materiale. I Danmark er det tilstrækkeligt med et højskoleophold for at beskæftige sig med politisk stof. Forstå det hvem som kan.

Ja, tolkningen af den måling er SÃ… langt ude at man forledes til at tro at der netop er tale om en ny medienarration der handler om at “Løkke vinder frem”, for så elendige kan selv journalister da ikke være til at læse meningsmålinger.

Iøvrigt er det vist kun i nyere optik at 84-91 kan betragtes som særlig tæt. Det lugter stadigvæk af en klar valgsejr til oppositionen, men en ny mediedagsorden eller en uheldig valgstrategi fra S/SF kan selvfølgelig godt ændre på det billede.

20, 84-91 betyder, at der kun skal flyttes fire mandater, før flertallet skifter, så ja, det er tæt. Når det er sagt, skal man heller ikke glemme de nordatlantiske mandater.

21. Hvis de typisk målinger viser dødt løb (88-87, 89-86) og der så er enkelte målinger der viser 84-91, så vil jeg medgive at det er tæt. Men når billedet er det modsatte – at målingerne konsekvent gennem mere end et år har vist solid føring til den ene side og enkelte målinger så viser 84-91 – så er det ikke særlig tæt.

Radioavisen melder at forhandlingerne genoptages her i eftermiddag. Man vurderer, at der kommer en aftale om en fremrykningsreform.

Jens Ringberg DR mener, at det formentlig bliver en reform, hvor man kun kan gå på efterløn i tre år.

Ringberg vurderer, at det hele afhænger af om at DF kan få en aftale om grænsekontrol mv. ved siden af. Her mangler der i øvrigt et mandat, som Per Ørum er udset til at levere. Han skal så have et eller andet til gengæld.

Dertil kommer at de radikale kræver “en skriftlig garanti” fra DF at de ikke render fra fremrykningsreformen efter et valg.

Spændende! Intet er dog sikkert.

22, nej, det er ikke rigtigt. Nu har der været fire (eller fem?, det er svært at holde styr på) målinger, der har vist tæt eller meget tæt løb mellem blokkene. Der er altså tale om en klar tendens. Før det er det rigtigt, at målingerne – med enkelte undtagelser – altid viste stort flertal til oppositionspartierne.

Jeg kan lige tilføje, at der også kommer en Megafon-måling i dag eller i morgen. Den sidste måling fra netop det analyseinstitut, fra d. 5. maj, så vidt jeg husker, viste i øvrigt stort rødt flertal.

25. Ja, sidste Megafon-måling viste 97-78. Med andre ord, så vil enhver ændring i blå retning blive udlagt i overensstemmelse med “Løkke er i fremgang”-diskursen! 😉

24. Det er rigtigt at Rambøll, Voxmeter og Gallup har haft “tætte” målinger indenfor den sidste uge. Kun én var dog helt tæt – Voxmeters 89-86 fra sidste uge, som så er blevet til 91-84 i denne uge (den måling der paradoksalt nok bliver udlagt som fremgang for Løkke). Greens har haft en der ikke var tæt (93-82).

25.26

Men vi har endnu ikke set én eneste måling, der viser helt dødt løb eller blot en marginal blå føring.

Det ville jeg hæfte mig ved.

27. Jeg er som altid uenig med Madsen. Såfremt der kommer et forlig – og det kan stadigvæk gå galt, f.eks. hvis DF nægter at forpligte sig til at stemme for forliget efter et valg – er det klogeste S/SF kan gøre at holde forsoningsmøder med DRV og så ellers æde det forlig der er vedtaget. At føre valgkamp på at ville omstøde forliget vel vidende at der ikke er flertal for det er efter min bedste overbevisning en håbløs strategi.

@29

“og så ellers æde det forlig der er vedtaget.”

Og hvad skal de så vælge at angribe regeringen på??

31

Hvorfor dog det?
De røde kan gå direkte efter struben på DF, fordi de trods løfter om det modsatte har lagt stemmer til både halvering af dagpengene ogforringelser af efterlønnen. Og så kan de gå efter regeringen på stort set alle andre politikområder og mon ikke vælgerne også vil blive mindet om en “sag” eller to?

Så længe Vestager ikke viser tegn på at fjerne sin støtte til HTS som statsminister og fortsat fremturer med kritik af regeringens hidtidge økonomiske politik, ændrer radikales tilslutning til tilbagetrækningsaftalen (helt parallel med deres tilslutning til dagpengeforringelserne) ikke ved noget. Oppositionen har hele tiden kunnet forudse forsøg på at udstille en uoverstigelig uenighed mellem R og de øvrige i rød blok på økonomi og udlændinge. Det er de formodentlig helt rustet til. Så skakmat? Njah…

30

Tænk på de fordele som S/SF vil have ved at omfavne forliget.

1. Andre har skaffet en stor del af finansieringen og de er i vid udstrækning fri for selv at genere vælgergrupper ved at foreslå upopulære indgreb.
2. Man har et godt alibi for at afvente vælgernes dom og ikke lave en udvidet økonomisk plan for medmindre der kommer et blodrødt flertal er pengene jo i kassen.

3. Det er langt fra sikkert VKOR har flertal efter et valg ( det er på vippen nu ) og man kan spille på at LA ikke er med og vil kræve skattelettelser efter valget.
Topskattelettelser og efterlønsforringelser er en farlig kombination for blå blok.

Ved at omfavne forliget formindsker man forskellene mellem blokkene og kan vinde på almindelig metaltræthed.

@32

“De røde kan gå direkte efter struben på DF, fordi de trods løfter om det modsatte har lagt stemmer til både halvering af dagpengene ogforringelser af efterlønnen”

Jo, og det kan da godt være, at S+SF kan få nogle få af DF’s ‘røde’ vælgere til at hoppe over. Men i sidste ende går DF’s vælgere nu mest op i udlændingepolitikken, og her er S+SF ikke for alvor leveringsdygtige, selvom de påstår de vil videreføre en ‘fast og stram udlændingepolitik’. Alle ‘de vise’ kommentatorer var helt overbeviste om, at DF ville få gevaldige klø efter deres deltagelse i ‘Genopretnings-pakken’, og bevares, de første par meningsmålinger viste da også lidt tilbagegang for Pianisterne, men da ‘sagerne’ omkring den dårlige ‘integrationen’ dagligt kører som en føjleton i medier, (plus de folk selv oplever i deres dagligdag med disse uintgrerede indvandrere), så fik Df hurtigt rettet tallene op.

Der er sikkert mange af DF’s vælgere som absolut ikke bryder sig om forringelse af Efterlønnen, men i sidste ende stoler de ikke på at S+SF vil føre en stram udlændingepolitik. Dertil kommer, at DF konstant kan ‘hæve barren’, og det er umuligt for S+SF at følge med uden at de får gevaldige problemer med den meget højlydte moralistiske segment i deres bagland.

34

For det første vil en tilbagetræknngsreform ramme mange DF vælgere meget konkret imt spredehaglene i genopretningspakken.

For det andet når der ikke at komme en periode hvor Kjærsgaard kan markedsføre de stramninger hun sideløbende har fået ( grænsekontrol og hvad fantasien ellers har rakt til )hvis valget kommer umiddelbart i hælene på en aftale.

32,33 Jeg tror omvendt at man kan forestille sig at debatten i et eller andet omfang også vil omhandle en total fejlslagen strategi som falder tilbage på Helle Thorning-Schmidt og Henrik Sass Larsen.

Kan S-SF omfavne forliget? Det ville være det klogeste, men er de i stand til det?

Hvordan hænger det så sammen med en valgkamp som fagbevægelsen mener skal handle om “efterløn eller ej”?

Men alt kan jo ske i politik. Særligt i disse dage.

36

Hans Engell og vistnok også Michael Kristiansen mener at Kjærsgaard har betinget sig at hun får lidt tid efter en eventuel aftale til at få ( ne del af ) sine vælgere til at tænke på noget andet end det løftebrud DF egentlig laver.

34

Du har ret i, at DF kun kortvarigt led under at forringe dagpengene.Men hvor mange gange vil kernevælgerne finde sig i, at partiet går stik mod alle løfter og forringer deres vilkår? Det er nok også rigtigt, at den virkelig hårde kerne i DF (især dem, der allerede har fået deres efterløn eller folkepension) kun interesserer sig for udlændinge og højere straffe – men der ER faktisk ikke meget mere at stramme på. En grænsebom forekommer nok ikke voldsomt attraktiv (slet ikke på dem, der jævnligt kører over grænsen efter varer), lidt på straffen for hjemmerøverier er sikkert heller ikke spektakulært nok.

Desuden fik S fremgang, da HTS udtalte, at nu stoppede ballet – lige efter det uskønne forløb om pointsystemerne. DF kan derfor næppe trække nogen tilbage igen på den konto.

Som jeg ser det, har DF sejret ad helvede til. Altså de har ikke mere at komme efter på deres hovedområde. De er spejlblanke på økonomi, og har i den sammenhæng solgt det hele ud. Det kan give større klø end nogensinde før. Partiet har ingen klar politik på vækst, uddannelse eller andre områder der kan afhjælpe (langtids)arbejdsløshed, men stemmer (som LA med udenrigspolitikken) hvad VK beder dem om. Endelig vil der komme diskussioner om eventuel regeringsdeltagelse i en ny blå regering – og der er en del “protestvælgere”, der trods alt ikke synes, at protesten skal gå så vidt, så også det fokus kan svække DF.

Samtidig har den radikale manøvre – formodentlig helt bevidst – fået manges øjne til at åbne sig for, at R langt hen ad vejen har samme mærkesager som LA, som derfor kommer til at bløde stemmer (tilbage) til R. Der er således to tendenser, der kan flytte stemmer til rød. Jeg har svært ved at se, hvad nyt VK kan diske op med for at opveje det tab og fuldstændig vende det billede, der er tegnet i meningsmålinger gennem meget lang tid.

37

Der er jo stadig det blodrøde flertal men med en aftale har S/SF måske den fordel at man nogenlunde troværdigt kan sige at den økonomiske politik vil afhænge af om vælgerne giver VKOR(LA) flertal og ikke fremlægge besparelser og indgreb der genererer vælgerne.

@35

Når jeg nævnte udlændingepolitikken, så tænkte jeg ikke specifikt på de seneste stramninger DF (sikkert) får gennemført. Jeg tænkte såmænd bare på, at der dagligt kommer historier om problemer med ‘uintegrerede ikke-vestlige indvandrere’, (senest idag om denne imam fra Odense som vier mindreårige), og den daglige ‘dosis’ af disse sørger for, at DF’s vælgere ikke ‘får lov at glemme’ hvorfor de sidste gang stemte DF.

Men mht. DF’s seneste krav om genindførelse af grænsekontrol, så forstil dig hvad Pianisterne vil kunne få ud af det, hvis der i den kommende tid bare kommer et virkeligt brutalt og opsigtsvækkende hjemmerøveri begået af en tilrejesende Øst-Europæisk bande. Hvad tror du DF potentielt ville kunne ‘få ud det’???

37

Det kan meget vel være, at kommentariatet vil skrive spalte op og spalte ned om fejlslagen taktik (de er jo godt i gang), men hvilke vælgergrupper skulle lade sig påvirke af det og flygte til blå blok? Det er for os nørder, ikke for ordentlige mennesker at gå så meget op i proces.

Store grupper af S-vælgere vil vide, hvad deres parti vil gøre for at de kan komme i arbejde eller undgå at miste det, de har. De vil have at vide, om deres børn mister SU, om de kan komme på et hospital inden for en rimelig afstand og en rimelig tid, om deres gamle forældre kan blive passet ordentligt af hjemmepleje eller på plejehjem, om deres skat bliver holdt i ro. Og tag ikke fejl: S-vælgeres kærlighed til R kan haves på et meget lille sted, og de inkarnerede S-vælgere er svært godt tilfredse med, at partiet endnu ikke har lagt sig fladt ned overfor ni radikale mandater – man glemmer ikke, hvad man betalte i SR-regeringens tid.

41

Hvis ikke det er for at formilde sine vælgere hvorfor er det så lige at DF sideløbende med 2020 forhandlingerne har fået øget grænsekontrol mv

De vælgere der stmmer på DF af de grunde du nævner hører til blandt dem der ikke kan rokkes men Kjærsgaard har tilsyneladende vurderet at der en ikke ubetydelig %del af hendes vælgere der skal have lidt sukkermadder for ikke at gå til rød blok.

@29, Kasper Lauest
“At føre valgkamp på at ville omstøde forliget vel vidende at der ikke er flertal for det er efter min bedste overbevisning en håbløs strategi.”

Strategien skulle vel så hedde, at der med en benhård modstand mod planen skabes et S-SF-Ø-flertal uafhængigt af de Radikale?

Til trods for at der nu i et par uger har været en stor opmærksomhed om de Radikale, så har RVs mandattal ifølge Berlinske Barometer (http://www.b.dk/berlingskebarometer) ligget på 10 eller 11 siden nytår. Dvs., selvom “der tales Radikal politik” og man også opfører sig i tråd med sin egen selvopfattelse som forhandlingsvillige, så har man ikke tiltrukket flere vælgere. Hvis jeg husker ret, så er der (stadig) en del tidligere radikale vælgere, der har nævnt Liberal Alliance, når de i meningsmålinger er blevet spurgt. Med LA’s fuldstændige fravær, og de Radikales megen opmærksomhed, virker det altså ikke som om, de Radikale kan hente mange stemmer på baggrund af en aftale med regeringen.

På den anden side – og det er der nok nogle i fx fagbevægelsen der tænker – kan S, SF og Ø sammen med forventede tre nordatlantiske mandater selv med det nuværende målingsgennemsnit fra Berlingske Barometer mønstre 84 mandater, så hvorfor skulle man ikke gå rendyrket efter et flertal uden de Radikale?

80 procent af de Radikale vælgere vil med i en rød regering (http://i.pol.dk/politik/article1270989.ece), og hvis de indgår en aftale med regeringen og Dansk Folkeparti, kan man måske forvente en længerevarende kampagne mod de Radikale, regeringen og Dansk Folkeparti af større styrke, end den som fagbevægelsen og S-SF igangsatte efter Løkkes nytårstale. En sådan kampagne kunne måske få nogle af de Radikale vælgere til at sive bort. Det samme kunne gøre sig gældende nok særligt for Dansk Folkepartis vælgere, hvoraf 23 hhv. 26 procent af partiets vælgere siger, at efterløns- og pensionsalderændringer er af stor hhv. en vis betydning for deres stemmeafgivning ved næste valg (http://www.altinget.dk/christiansborg/artikel/loekke-mobiliserer-thornings-vaelgere, kræver abonnement). Nogle af disse DF-vælgere er nok vælgere, der gerne ser en højere pensionsalder, men umiddelbart vurderet skulle man tro flertallet i denne gruppe af DF-vælgere var imod. Det giver rød blok et mobiliseringspotentiale, både hos de Radikale og hos DF, og måske i mindre grad hos Venstre. Men det siger sig selv, at det er en ekstremt risikofyldt strategi.

44

Den model har jeg også spekuleret over. Men jeg tror ikke, de tør – og jeg tror sådan set heller ikke, at det vil kunne lykkes at få 90+ mandater til AFØ.

Jeg hælder nu mere til, at R altid er mere end forhippede på at komme i regering, så de vil nok før eller under en valgkamp ligesom i 2007 nå til en vis forståelse med S-SF. Her er deres chancer for regeringsdeltagelse lige nu, for de kan ikke skifte side (med mindre Løkke tilbyder Vestager statsministerposten, og det gør han nok ikke) ved dette valg, når de gentager så stædigt, at de peger på HTS. Det ville koste dem uhyggeligt mange stemmer.

@45, L. Rasmussen
At komme til en form for forståelse under en valgkamp tror jeg ingen af parterne er interesserede i – de dårlige erfaringer fra 2007-valget må stadig stå klart for de fleste, særligt hos S.

“Det ville koste dem uhyggeligt mange stemmer.”

Det har været interessant at læse ovenstående diskussion mellem socialdemokrater. I veksler mellem stort håb om “radikalt vælgermæssigt stalingrad” og pludselig triumf med rent rødt flertal.

Er det hele ikke meget mere enkelt: Thorning med sin strategi er meget tæt på at sende S ud på yderligere fire års ørkenvandring og der er dermed tale om det totale kollaps for S-SF-alliancens strategi?

I burde være meget mere bekymret. Men I er sikkert i granatchok sammen med resten af S-ledelsen 🙂

44+45:
Et “arbejderflertallet” er usandsynligt og en stensikker strategi til at give Lars Løkke 4 år til i statsministeriet. Hvis S+SF gik efter et “arbejderflertallet” ville de blive nød til at grave nogle store grøfter til de radikale.
Det kombineret med hele debatten om økonomiske ansvarlighed i en “arbejderregering” og dele af S bagland der bestemt ikke er enhedsliste fans.

Tror i “de blå” socialdemokrater vil støtte en arbejderregering efter 3 ugers valgkamp med fokus på enhedslisten økonomiske politik, løfter om nye skatter og afgifter en masse eller deres forkærlighed for alverdens røde “oprørsgrupper”?

47

Det er muligt at du er en undtagelse men det var vist en meget udbredt opfattelse i kommentariatet at Thorning havde begået en genistreg med S/SF alliancen og at det var smart at holde R udenfor for at undgå samme usikkerhed som i 2007.

Hvis R skulle have været med ville boligskatterne sandsynligvis skulle sættes op og det havde under alle omstændigheder kostet valget.

Det er uheldigt for Thornings chancer at R går med VKO men en SFR alliance som ikke lovede at holde boligskatterne i ro ( og måske ville have en dagpengeperiode på 2 år ) havde ikke kunne få regeringsmagten.
Nu er chancerne trods alt stadig 70-30 ( var vist dit sidste bud ).

@47

“Men I er sikkert i granatchok sammen med resten af S-ledelsen”

LOL

46

Det er muligt det er en svær opgave at kommunikere i en valgkamp men man skal ikke satse på et “arbejderflertal”.
Netop af bla de grunde du nævner.

Man skal bruge muligheden for et blodrødt flertal til ikke at genere vælgerne med ubehagelige forslag og gøre valget til en folkeafstemning for og imod 2020 aftalen.

arbejderflertal ha. Hvorfor havde Helle T. et forslag med i fællesparken om at kontanthjælpsmodtagere skal arbejde, fordi hun godt ved, at dem som pi..er fælleparken til med de rigtige lange urinrør er satte middelklasse-danskere og er der nogen, som de ikke er solidariske med, er de “hængerøve” på kontanthjælp.

men dejlig med den form for retorik som man jo ikke troet vil overleve til ens børnebørns tid

49. That was then, this is now…

Hvis Thorning ender i nr. 11, så var det genialt

I alle andre tilfælde, så var det knapt så genialt…

Men at det var genialt af SF, at få smidt de radikale ud af S’s favn. Derom hersker der slet ingen tvivl!

Angående meningsmålinger – hvordan kan det være, at de røde er foran? Hvordan kan det gå til, at befolkningen foretrækker ikke-politik overfor konkrete løsninger på en samfundsøkonomisk krise? Jeg må indrømme, at jeg ikke helt forstår det.

Er rygterne om en god rød måling lige så pålidelig som efter nytår hvor du Jarl og Søren Pind lovede en fantastisk blå måling, men det modsatte skete?

57.
Flere faktorer:
a) Nogen foretrækker faktisk ikke at afskaffe efterlønnen/given velfærdsordning fordi de selv ønsker at bruge den.
b) Medieforskning og påvirkningsteori siger at omkring 80% af en gennemsnitsbefolkning er mere eller mindre ligeglade med et givent emne og påtager sig holdning fra en “opinion leader”. Det er samme mekanisme reklamebureauerne bruger til at sælge deres produkter, f.eks. hvad forstand har Mads Mikkelsen på gode familie rejser? Du ser også samme fænomen hvis en politiker/parti skifter holdning til et centralt emne, men i stedet for at skifte parti støtter partiets vælgere denne nye linje(de sidste 10 år, både Fogh/venstre og SF er gode eksempler).

Lang historie kort: lang de fleste stemmer på grund af en mavefornemmelse om at X politiker/parti “har ret” og ikke fordi der ligger grundige analyser bagved. Det skal dog sige at den enkelte person sagtens kan være “opinion leader” på et område og “opinion follower” på et andet.

58

Det kunne jo være at vælgerflertallet er besjælet af noget så gammeldags og antikveret som solidaritet og ikke ønsker at det er enkelte grupper der skal betale regningen for den fest vi andre har holdt.

Måske kunne det også tænkes at blå bloks mange skandaler og magtfuldkommenhed gør at det for mange bliver sekundært hvad S og SF har på hylderne.

@ 58
Du lider under den fejlantagelse, at det udelukkende er den økonomiske politik, der betyder noget. Det er lidt det problem, jeg har, når jeg diskuterer med LA-folk!

Vi er faktisk nogle, der mener at den fremmedfjendske politik (her er så mange eksempler, at jeg ikke gider til at remse op), uddannelsesområdet (eksempelvis universitetsområdet, hvor ‘kapaciteter’ som Helge og Charlotte S ikke aner, hvad de snakker om), miljøpolitikken (hvor klimatopmødet var en enestående mulighed for at vise verden, at man virkelig mente det – PS. det var selvfølgelig ikke kun Løkkes skyld, at det gik galt!), udenrigspolitikken (hvor en fejlslagen krig uden FN-mandat trækker spor) og en række andre områder kunne gøres på en anden måde, end det er gjort de seneste 10 år!

Kombineret med den mistro, som man i den borgerlige blok eksempelvis viser over for alle, der på nuværende tidspunkt (af den ene eller anden grund) står uden for arbejdsmarkedet – så har du nogle af forklaringerne på, hvorfor vi er nogle, der mener, at et regeringsskift er ved at være på tide!

@61

Jo, det er da en god forklaring. Men altså, den økonomiske politik har været i fokus i mange måneder efterhånden. Medierne har utallige gange bragt historier om, hvor dårlig dansk økonomi er. Vismændene og andre økonomer (pånær AE) er igen og igen blevet citeret for, at reformer er nødvendige ellers venter der flere årtier med store statsunderskud hvert år.

Disse forhold burde da også betyde noget for, hvordan folk stemmer. Eller er jeg naiv, når jeg tror, at befolkningen agerer efter de gode argumenter?

@63 og 64

Ja, nu lyder I som et par rigtige partisoldater. Nu er jeg måske faglig skadet af at være historiestuderende, men jeg tror ærligt talt ikke, at der vil ske de store forandringer fra nu, hvis Helle blev statsminister. Kun på det økonomiske område synes der at være en (lille) forskel. På de fleste andre politikområder er de politiske forskelle mere kosmetiske.

Men selvfølgelig, hvis de fleste vælgere faktisk tror, at en ny regering vil betyde en forandring til det bedre, så kan jeg godt forstå, hvorfor de røde fører. Jeg mener bare, at det er naivt.

@65

Jeg er ingen partisoldat. Jeg ønsker en borgerlig regering. Altså i modsætning til det regerende sammenrend vi har nu. Ville du stemme på en abe, blot fordi den kaldte sig borgerlig? For deres førte politik har intet med borgerlighed eller liberalisme at gøre.

Den eneste måde at råbe dem op er at smide dem ud, for ellers bliver de blot bekræftet i, at de kan slippe afsted med hvad som helst. At dette så medfører en sosse-regering so be it. De får svært ved at gøre det dårligere end VKO over de sidste 10 år. Og måske får vi et nyt kuld ægte borgerligt-liberale, som jeg vil kunne stemme på om fire år.

@66

Jeg er også borgerlig, og de sidste 10 års borgerlig regering har overbevist mig om, at det aldrig bliver muligt at få en ægte borgerlig regering i Danmark. Danskerne elsker velfærdsstaten, og det ændrer sig nok ikke rigtigt. Derfor stemmer jeg også blankt ved næste valg.

Jeg er blot spændt på, hvilke nye uhyrligheder VK har givet DF i bytte. Udlændingegeden er jo efterhånden glabarberet, så nu skal de vist i gang med at partere kroppen.

@ Sebastian Frandsen og Peter G

Uha uha. Det lyder ikke rart med alt det “fremmedfjendske”. Det er jo rene uhyrligheder vi taler om. Se hvor galt det er gået ?
Man skal f.eks. igennem en lille prøve førend man får statsborgerskab. Det er SINDSYGT.

Det kan sgu da ikke være rigtigt at arabere, pakistanere og tyrkere der har lyst ikke kan få lov til at bosætte sig her og nyde velfærdsstaten.

Skammeligt. Mon ikke fremmedhadet snart betyder at der ikke er nogen der gider rejse hertil, og så sidder vi selv tilbage med os. Ja, altså bortset fra de 60000+ der flytter hertil hvert år.

Og soleklart. Dette hæslige kort som fremmedhaderne spiller er naturligvis glatbarberet. Der er jo ikke rigtigt nogen problemer mere, vel ?
Det går fabelagtigt med multikulturen. Ligesom i tyskland, frankrig og storbritanien. Der jubler de også over masseindvandringen, og ryster på hovedet af paranoide fremmedangste…

Til grin, sådan er holdningen til DF blandt en stor del af danskerne, og det sanseløse had til partiet findes overalt i samfundet: skoler, uddannelsesinstitutioner, arbejspladser, foreninger, medier etc. Der er tale om en permanent påvirkning af hundredetusinder af danskere. Man kan måske sammenligne det lidt med muslimske børn i koranskoler: De er blevet hjernevaskede dag ud og dag ind i årevis om DF’s dårligdomme, og selvfølgelig har det en effekt, det siger sig selv.

Når det er sagt, er der meget, man med rette kan kritisere DF for: den økonomiske politik, socialpolitikken, populismen i enkeltsager etc., men man kunne også vælge at se på partiet med andre briller: Mange danskere er ikke blevet voldtaget, overfaldet, truet etc. på grund af udlændingestramningerne, og statskassen sparer (mindst) 16 mia. kr. om året af den grund.

Desværre skygger DF-hadet for den slags store tanker, og det kan overraske, for man behøver bare at kaste et blik på vores nabolande for at se, hvordan situationen kunne have været her i landet. Når det er sagt, lever vi jo heller ikke ligefrem i en oase af fredsommelighed i Danmark, men der er trods alt tale om andre tilstande end i f.eks. Sverige.

Og så lige idag har den norske regering modtaget en rapport om indvandring; et hurtigt kik i den viser at problemerne i Danmark og Norge er stort set ens.
Og Norge, ja de har da en S SF regering.
Der er er nogle problemer, der er ens uanset hvilke øjne der ser på dem.

Off-topic: Barsk kritik af Helle Thorning-Schmidt i Information fra Henrik Dahl, der for nogle år siden selv var socialdemokrat:

(…)”Smæk til S-formand
Over for Information kalder han endvidere Helle Thorning-Schmidt, Socialdemokraternes formand og statsministerkandidat, for  »den svageste formand, partiet nogen sinde har haft «:

 »Hun deltog i skrivegruppen omkring bogen Epostler. Og her stod det klart, at hun er, hvad jeg vil kalde en blank person. Hun kan ikke skrive eller improvisere. Hun har en meget begrænset almen viden, hun ejer ikke hverken nærvær eller nogen større visioner. Hun har muligvis, hvad man kan kalde en reproduktiv begavelse, hun kan forberede sig og lære ting udenad. Men hun kan ikke indgå i de uformelle sammenhænge med egne ræsonnementer, som er så vigtige, hvis man skal lede et lille land. «

Har hun ikke spillet jænbyrdig op over for statsministeren i deres debatter, og håndterede hun ikke sin egen skattesag både åbent og modigt?

 »Nej, hun havde sikkert fin rådgivning om skattesagen til sidst. Og hun var god til at lære udenad og forberede sig til debatterne med Løkke. Men hun har intet format. «”

@Jarl Cordua, 74
Med risiko for igen at blive hængt ud som mavesur socialdemokrat, så er der for tre af de fires vedkommende tale om ex-ministre, der alle de senere år ofte har kritiseret den socialdemokratiske ledelse, nemlig Jytte Andersen, Ritt Bjerregaard og Torben Lund. Jeg mener også at huske, at Thorkild Simonsen tidligere har deltaget i artikler, der har kritiseret S-ledelsen.

Det gør ikke, at deres kritik er ligegyldig, men mon ikke vægten er lidt den samme som når Eyvind Vesselbo eller Britta Schall Holberg kritiserer Venstres ledelse?

72. Har Henrik Dahl nogensinde reelt været socialdemokrat? Jeg er godt klar over at han var gift med Christine Antorini, men det bliver man jo ikke socialdemokrat af i sig selv. Han har alle dage slået mig som værende borgerlig, men jeg kan tage fejl. Måske var han bare højredrejet socialdemokrat – jeg har ikke et indgående kendskab til manden.

76, han har været socialdemokrat. Det blev engang sagt i et radioprogram, han deltog i (ikke hans eget), men du må have mig undskyldt, at jeg ikke kan give dig en specifik kilde.

75. Sikkert. Men er vi enige om at Thorning og resten af S-toppen godt kunne have undværet den Politiken-forside?

76. Det er også mig en stor gåde, hvordan Dahl med de synspunkter, som han lufter, kan være venstreorienteret. Han virker mere på mig som en borgerlig. Men det er måske mere noget han føler sig end han reelt er. Det ser man faktisk tit.

Uanset hvad så kan jeg vældig godt lide Dahl. Han er en fritænker og siger ligeud, hvad han mener. Det er befriende!

Jeg ved ikke, hvor velrenommeret YouGov er som meningsmåler, men i dagens metroXpress har de en måling der hedder 45,8 til VCOI og 53,4 pct. til ABFØ, eller 81-94 i mandater (http://www.metroxpress.dk/nyheder/eksperterlkke-tager-valget-trods-rd-medvind/KObkej!4setgShn3Asw/
). Det er en del mere “rødt” en det nuværende Berlingske Barometer (http://www.b.dk/berlingskebarometer), men som sagt ved jeg ikke, om YouGov generelt er til at stole på. Det ser fx ikke ud til at Søren Risbjerg Thomsen anvender dem til det månedsgennemsnit, som han laver for Altinget.dk.

Nogle af YouGovs tal ser da også lidt “skøre” ud i forhold til det man har set fra andre målinger for nyligt, særligt opbakningen til Enhedslisten, og den relativt lave opbakning til V og S.

@Jarl Cordua, 78
Helt enige – det er, om ikke andet, udtryk for det pres S-ledelsen er under. Og desuden, som nogle vist i denne tråd har været inde på, måske et udtryk for en ændret “fortælling” i medierne; at man nu på netredaktionerne, udover “hovedhistorien” om forhandlingsspillet, kører en sidehistorie om implosionstendenser hos oppositionen.

72. Henrik Dahl bekræfter fuldstændig mit indtryk af Helle Thorning, og jeg mindes ikke at have hørt nogen for alvor modsige karakteristikken af en karrierekvinde uden evne til hverken at fremsætte visioner eller at rage op i idedebatter. Det er en gåde for mig at Socialdemokraterne kan være tilfredse med en så visionsløs karrierekvinde som deres formand.

Arkitekten bag det historisk dårlige forhold til DRV er dog ikke Helle Thorning, men derimod Henrik Sass. Han bliver en dyr mand for S – og for Danmark.

Dahl var vist også medforfatter til bogen ‘Borgerlige ord efter revolutionen’, som vel handlede om mere eller mindre det samme som den, der omtales i Information.

Det var vist i kølvandet på, at Antorini meldte sig ud af SF og ind i Socialdemokratiet. Der var vist også noget med, at de stiftede Det Virtuelle Folkeparti, et noget flyvsk svar på dansk politiks daværende problemer, som angiveligt mest bundede i, at Antorinis linie tabte i SF.

Han – Henrik Dahl – udtaler selv i artiklen fra information, at han altid har kredset omkring S-SF ikke mindst fordi (min fortolkning)der var flest intellektuelle, flest fester og de bedste tøsser. Men det har jo alle dage været på en art enfant-terrible-måde hvor man tog de ledige standpunkter og provokerende synspunkter, samt brugte mestendels af tiden på, at udtrykke sin uenighed med de herskende tendenser indenfor venstrefløjen og ikke mindst til tider rette perfide angreb….. ikke uden en vis selvpromovering.

Personligt har jeg altid haft umådelig svært ved at identificere hvad hans bidrag helt præcist var, men en vis underholdningsværdi har der da været i hans selviscenesættelse. Indholdsmæssigt er det ligeledes min opfattelse, at hans krittik -som fra tid til anden rammer inden for skiven – devalueres lidt eftersom det nogen gange kommer med en vis forsinkelse og i bagklogskabens knivskarpe lys. Men jeg er da enig i, at det altid er forfriskende med stemmer i debaten som ikke har noget på spil og derfor kan skyde frit fra hoften. Det gør ham jo i sig selv lidt svær at placere.

Iøvrigt udtaler han jo, at var det ikke for den højrøvede del af det radikale venstre og deres virkelighedsfjerne politik på udlændingeområdet, ville han formentlig betegne sig selv som radikal i dag…… sådan er der sikkert en hel del der har det !

@82

“Han bliver en dyr mand for S '“ og for Danmark.”

Det sidste må du godt lige uddybe???

Men angående HTS’ manglende format, så var Søren Mørch og Ritt Bjerregård inde på noget af det samme. HTS sad vist i en af deres ‘Idepolitik-udviklingsgrupper’, og de HTS gjorde absolut ikke noget ‘indtryk’ på de øvrige deltagere. Søren Mørch var så vidt jeg husker meget hård i sin bedømmelse af HTS i et interview. Kritikken af HTS fra Mørch/Bjereegård kom vistnok i forbindelse med deres bog ‘Ritt & Søren – samtaler om krig og kærlighed’:

http://ekstrabladet.dk/nyheder/article1242678.ece

82, 85: Men igen: Det er Margrethe Vestager og Henrik Dahl, der ud fra hver deres udgangspunkt skal udstille, at der ikke er nogen substans i Helle Thorning-Schmidt. Det er ikke medierne og kommentatorerne, der selvstændigt har fundet ud af det, selvom de har en pligt til at fortælle danskerne om, hvad det for en person og politiker, der ser ud til at blive landets næste statsminister.

I øvrigt var det også p.g.a. af hendes manglende faglige tyngde, at hun havde så mange spindoktorer, før hun fik den kompetente Noa Redington.

Sjovt nok så deler Sass og Dahl da holdning til DRV hvad angår indvandringspolitik og partiets arrogance.

@87

Arh, at Sass og Dahl deler holdning mht. DRV’s udlændingepolitik og arrogance siger vist ikke så meget. Er det ikke ganske enkelt en meget udbredt opfattelse??

@88

Jo, man skal da nødvendigvis være radikal vælger, for ikke kunne se DRVs arrogance. Intet andet parti kan på samme tid forsage og inkarnere “dem og os-tankegangen” som Det Radikale Venstre.

@Jarl

Lad os antage at en aftale kommer i hus, at valget udskrives og VKO sikrer sig endnu 4 år. Dette vil efter min mening være en af de største politisk taktiske genistreger i mange år. Hvem er hjernen bag dette? Hvem har siddet og tænkt på dette scenarie umiddelbart før nytår? Eller efter? Jarl, hvem skal tildeles DM i politisk spil, hvis og såfremt?

Fik et chok da jeg stødte på Henrik Dahl for et par uger siden. Ligner en mand i frit fald – på størrelse med Amin Jensen efterhånden…

😉

90. De har det ikke nemt på Politiken, hvor diskussionen går på hvorvidt de i deres “lederkollegium” har tre eller fire forskellige synspunkter til de radikales mulige enegang med de borgerlige.

Madsen opfattes i denne sammenhang af de radikale som socialdemokratisk propagandist, så det gør næppe det store indtryk på dem.

91. Der var en drejebog, det er rigtigt. Beskrevet af Thomas Larsen for en måneds tid siden.

Jeg tror først og fremmest at det var (hvis der kommer en aftale..)en mulighed, der pludselig opstod mere end det var noget man regnede med/ud.

Men hvem skal have æren? Claus Hjort, som har ledet forhandlingerne og Lars Løkke, som formentlig er den, der har lagt strategien sammen med Hjort og måske nogle centrale embedsmænd.

Men igen: Held betyder meget.

Plus S-SFs tyrkertro på at de kunne køre henover de radikale uden at give dem indrømmelser. Det sidste er nok den enkeltfaktor, som spiller mest ind.

Lige efter: DFs vilje til forlig. Hvis ikke DF mente at de borgerlige kunne vinde et valg, så havde de ikke været med. Så det er især Pia Kjærsgaard som kan tage æren for forliget.

@93.

Det er vel ikke kun de radikale der opfatter Kristian Madsen som socialdemokratisk propagandist? Hans forsvar for “Fair Løsning” endte nærmest i “Komiske Ali” og da han konkluderede at Flere erhvervsbosser tog da også pænt imod [SFs vækstplan], ved at linke til en artikel fra Ekstra Bladet , samtidigt med at han erklærede Steen Bocian utroværdig, alene fordi SB arbejder for Danske Bank, så er der vel næppe meget at være i tvivl om.

@94
ja det er klart der nogle faktorer der skal være på plads før en aftale. Men kunne man forestille sig at DF var involveret i taktikken inden nytår? Simpelthen at gå benhårdt efter at splitte R-S-SF? Er der et link til Thomas Larsens drejebogsskriblerier?

Fra Information: “SF truer med at fjerne grundlag for efterlønsforlig.
Det gamle velfærdsforlig byggede på, at et folketingsflertal fra 2015 jævnligt skulle vedtage at sætte efterløns- og pensions-alderen i vejret i takt med en stigende levealder. Efter forligets sammenbrud erklærer SF sig nu klar til at blokere for sådan en mekanisme i en ny efterlønsaftale mellem VKO og R.”
SF i gang med at grave grøften endnu dybere.
http://www.information.dk/267751

98. Er det ikke bare SF, der forsøger at puste sig op?

For at SFs trussel skal kunne føres ud i livet, så kræver det både rødt flertal og at socialdemokaterne vil være med til det.

Truslen ligner alm. udtryk for desperation og frustration i SF, hvor man forsøger at fremstille sig selv som potentielt meget magtfuld.

SF er tæt på at tabe spillet om efterlønnen. Så medmindre at man tror på et rent rødt flertal ved valget, så behøver man ikke tage SFs sabelsraslen alvorligt.

97. DF er som udgangspunkt ORIENTERET om regeringens planer, men ikke nødvendigvis “klappet af” på forhånd mht til regeringens taktik.

Ingen havde jo regnet med, at de radikale ville være med. Det kom som en overraskelse for alle – bortset fra de radikale selv.

Jeg kan ikke finde et link til Larsens artikel, men flere kommentatorer (ikke jeg) har efter mine oplysninger på forhånd været underhåndsorienteret om hvordan regeringen ville gribe forhandlingerne an. Herunder at de ville friste de radikale med “en stor bøf”. Det var dog de færreste om nogen, der troede på at den strategi holdt hjem.

99.
Fra samme artikel:
“I går ønskede Socialdemokraterne, der var med til at vedtage Velfærdsforliget, ikke at kommentere men ifølge Informations oplysninger overvejer man også her, hvordan man i fremtiden skal forholde sig til den opregulering, man ikke længere er forligsbundet af.”
HVIS det er sandt at SF, måske S, ikke længere vil være med til opregulering vil det jo kun skubbe Margrethe Vestager og de radikale endnu mere i armene på Lars Løkke og blå blok.

Hvis det ikke er rigtigt er det stadig et virkeligt dårligt signal at sende til de radikale.

@99

Ja, og så har SF mig bekendt landsmøde om en uges tid. Er denne udmelding ikke også en god luns at smide ud til SF’s medlemmer, som jo længere til venstre for den gennemsnitlige SF vælger. I forvejen må Søvndal og Sohn imødese kritik for deres ‘midtersøgende linje’, som vist aldrig har været speciel populær blandt mange partiets tillidsfolk, (som dog holdt mund så længe det godt i meningsmålingerne).

101, 102

Man sidder lidt og har en fornemmelse af, at SF’erne er blevet grebet af panik, ikke?

Det bliver MEGET spændende at se, hvordan de kommer til at håndtere 1. et hensyn til de radikale 2. angribe aftalen.

Tilsyneladende lyder parolen hos S og SF at man skal omfavne de radikale og angribe DF for den samme aftale. Det er svært at kommunikere, og det er endnu sværere at se, at alle i rød blok nøjes med kun at rette kanonen mod DF.

I øvrigt så fik jeg dagens grin, da Mette Frederiksen i morges på News slog fast, at “socialdemokraterne og de radikale har et godt samarbejde”. Sure, yeahh, right!

@103

“at alle i rød blok nøjes med kun at rette kanonen mod DF”

Enig. Det kan godt være ledelserne i hhv S og SF kan blive enige om en sådan kommunikations-strategi, (og køre disciplineret efter den), men går man bare et ‘niveau’ ned, så tvivler jeg på at ‘disciplinen’ er lige så rigid. Jeg har fulgt lidt med i net-debatterne, og ingen tvivl om, at der fra mange SSF folk er stor bitterhed mod DRV.
Nu kan S+SF ledelserne selvfølgelig være ligeglade med at nogle net-debattører går amok i blogs-færen, men denne bitterhed findes jo helt åbenlyst ikke kun hos dem. Eksempelvis så vi igår Trine Peertou Mach gå ud og beskylde DRV for ‘politisk hæleri’. Mon ikke der vil være andre ‘toneangivende’ S+SF’ere, som vil lade galden flyde over i.f.t. DRV i den kommende tid??? Læg så dertil, at mange socialdemokrater tilsyneladende ikke har i sinde at ‘holde kæft’ med deres kritik af den nuværende ledelse og dens ‘strategi’, specielt hvad angår forholdet til DRV. Så det skal blive interessant at se, hvordan i alverden ledelserne S+SF vil gennemføre den kommunikations-strategi du nævner i dit indlæg #103.

Det overrasker mig faktisk lidt at DRV tilsyneladende er parate til at æde et kompromis der ligger temmelig langt fra en afskaffelse af efterlønnen. En afkortning af efterlønnen til tre år og en fremrykning af velfærdsforliget fra 2006 lyder ikke af meget.

Det havde næppe krævet specielt mange indrømmelser fra S/SF at få DRV væk fra en så skrabet model, så atter engang ligger S/SF som de selv har redt.

M.h.t. Henrik Dahls udtalelse om Helle Thorning-Schmidt, så er det meget påfaldende, at mens den har været tophistorie på B.T.’s hjemmeside siden i formiddags, er den overhovedet ikke omtalt på Ekstrabladet.dk. Mon også det havde været tilfældet, hvis en borgerlig debattør havde sagt, at Lars Løkke eller Pia Kjærsgaard var “en blank person”, der ikke kan skrive, er uden almen viden etc.? Næppe.

106. Hold nu op. Ekstra Bladets læsere aner jo ikke hvem Henrik Dahl er. De ved heller ikke hvad forliget handler om. Det eneste de leder efter på sitet er kvinder med store bryster…

@107

Måske ikke helt fair. De har da nogle kvikke hoveder i ‘Nationen’.

Der er jo ingen på Christiansborg – og ved deres fulde fem- som har lyst til at snakke med Ekstra Bladet, så derfor må bladet ty til at dyrke facebook-journalistikken:

Her har Mogens Jensen MF(S) lettet sit hjerte over de socialdemokratiske ministre…

“Det er altid de samme socialdemokratiske ministre der er så opmærksomhedshungrende og medieliderlige at de aldrig kan nære sig for at kritisere partiets ledelse i en vanskelig situation. Det er patetisk og uhjælpsomt..”

http://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/article1552827.ece

Jarl

Hvorfra har du den ide at det er kommet bag på regeringen og DF at RV var villige til at forhandle efterløn.

Som jeg ser det er problemet Pia K der desperart leder efter en godtgørelse der kan kompensere for at hun skal lave løftebrud igen måske er hun endda begyndt at tvivle på at når vi alle holder i kø ved grænsen og bander DF langt langt væk at vi så stadig stemmer DF !

105. Pas nu på – nu begynder du jo at tillægge dine partifæller andre motiver end ædel forfølgelse af egen politik. Og den slags smuds er de Radikale jo højt hævet over.

111. Ja, hvor har jeg mon den idé fra….. ? Bob-bob…det kan du slet ikke regne ud? 🙂

Spændende analyse ellers. Den skal nok holde hjem…

Nu handler debatten i kølvandet på Henrik Dahls ikke alt for elskværdige udtalelser om Thomas geniale partiformand om hun er dum eller ej. Lidt hårdt sat på spidsen af BT, synes jeg nok:

http://www.bt.dk/politik/helle-er-absolut-ikke-dum

Helt generelt: Hold kæft, hvor de skændes og bagtaler hinanden i den røde blok på kryds og på tværs. Uroen har ligget og ulmet hele tiden, og nu bryder den altså ud i lys lue. Endnu en grund for Lars Løkke til at udskrive valg inden for en uge.

@115 naturligvis gør de det. Pia er populismens mester, og så er det jo ikke første gang, at S&SF læser meningsmålinger, og derpå formulerer deres “dagens holdning” derefter. Plattenslagere.

Lige fra Henrik Dahl slog igennem i “Vis mig dit Køleskab” har hans projekt været Henrik Dahl og absolut ikke andet og han har konsekvent holdt sig til Henrik Dahl fløjen.

At HTS ikke er den store politiske tænker burde ikke komme bag på nogen ikke blandt socialdemokrater i hvert fald. At fremhæve det som noget nyt virker lidt tåbeligt som nævnt i andre indlæg har Ritt tidligere været der og den række af S folketings medlemmer der valgte at trække sig skyldtes jo at der blev anlagt samme vurdering nemlig at politikken fremadrettet ar ligegyldig så længe den førte til magten også kaldet den tredie vej opfundet af Blair og viderført af Fogh/Hjort fejret på færgen Sjælland.

@116

Du har ret. Det er naturligvis kun DRV der hævet over den slags populisme. Så intet overraskende i at S+SF hopper med på vognen om øget græsnekontrol.

115. Smart af dem. På den måde så udhuler de effekten af Pia Ks politiske gevinster. De bliver ikke genstand for debat, og dermed dør de hurtigt i debatten og i valgkampen…

@117

“At HTS ikke er den store politiske tænker burde ikke komme bag på nogen ikke blandt socialdemokrater i hvert fald”

hvorfor i alverden har de så valgt hende som formand?? Det virker da ikke specielt logisk???

@121

Du har selvfølgelig ret i, at hun i første omgang blev valgt til formand ved en ur-afstemning blandt partimedlemmerne i 2005. Men siden er hun jo blevet genvalgt et par gange ved kongresserne, og der har siden 2005 også været et valgnederlag i 2007.

115. Understreger fint det jeg tidligere sagde omkring at S/SF næppe ville gå med til at rulle de stramninger der måtte vedtages tilbage, så lige der har DRV forregnet sig.

112. Næh, slet ikke. Som jeg ser det er det største problem ved en “halvhjertet” aftale at en sådan meget vel kan forhindre en mere “helhjertet” aftale. Derfor ville jeg personligt næppe gå med i en aftale, der ikke kom meget tæt på en afskaffelse af efterlønnen. Men nu kender vi jo heller ikke detaljerne af et muilgt forlig endnu. Der er fokuseret så meget på efterlønnen at vi intet hører om hvordan det står til med andre dele af 2020-planen.

@120

Det socialdemokraterne mente de havde at vælge mellem var en socialdemokrat og så en person der var i stand til at vinde magten tilbage.

Kun historien kan jo så fortælle hvad resultatet bliver emn ja HTS er et siv i vinden lige som alle de andre magtpolitikere fra begge fløje der trænges på midten i disse år men hvad er nyheden i dette ??

Og så, om fire år …

“DF har netop opnået forlig med VK, om indførelse af kontrol mellem landsdelene, som led af en udvidelse af Tryghedspakken fra 2011.
-Ingen lovlydige mennesker har noget at frygte, udtaler Pia Kjærsgaard, og tilføjer: Vi må jo se på, om dette tiltag er tilstrækkeligt, for ellers kan vi naturligvis på sigt sætte ind allerede ved kommunegrænserne.

Lars Barfoed udtalte, at udvidelsen jo fint flugter med De Konservatives ønsker om større tryghed for befolkningen og kampen mod hjemmerøverier, og ønskede ikke at kommentere yderligere.”

Henrik Qvortrup så ikke glad ud, mens han talte Dansk Folkeparti ned under gulvbrædderne på TV2 News her kl. 16, så mit gæt er, at det er en god måling for regeringsfløjen.

Jarl, du må da vide om det er en god eller dårlig måling for blå blok;-)

Ganske morsomt med den slags karaktermord. Nu er 180grader segmentet helt oppe at ringe over en random pop-sociolog, de normalt aldrig ville lytte til. Omvendt så syntes alle de venstreorienterede snobber der hellere ville dø end købe Ekstra Bladet, og det da var helt fint at landets statsminister blev hængt ud som talentløs drukkenbold.

127

Ja, Ellen Trane er tilsyneladende meget glad for de 46.9% som regeringsfløjen nu kan skrabe sammen

Der tog du så fejl af Qvortrup.
Igen ,fristes man til at skrive.

132. Ikke valg. Men det kan nå at ændre sig.

Retningen er jo god nok for de borgerlige, og regeringsfløjen har “momentum”. Men det kan ikke skygge for kendsgerningen, at der mangler i hvert fald 1 pct op til, at man med god vilje tør sige, at den med meget god vilje er dødt løb.

Det er mit indtryk, at statsministeren ikke udskriver valg de næste 14 dage. Bl.a. siger nogle – det er ubekræftet – at Løkkes yngste skal konfirmeres på næste søndag, og så må valgkampen ikke ligge i vejen. Man kan jo også argumentere for det modsatte. Det er sådan snak, der kører.

Det forlyder dog på borgens vandrør og det hæfter jeg noget mere lid til, at S-SF fremlægger deres bud på en 2020-plan på tirsdag eller onsdag.

131, tog jeg fejl? For det første var bemærkningen ironisk ment, dog med et stænk af alvor. Hvis vi nu lader som om, jeg mente det helt alvorligt, kan man nøgternt konstatere, at regeringsfløjen er gået 2,7% frem i forhold til sidste måling. Det er da meget godt gået, når man tænker på, at VKO er ved at pille ved efterlønnen og folkepensionen for hundredetusinder af danskere. 46,9% er da også pænt tæt på de 48%, regeringen mener er nødvendige som udgangspunkt for at udskrive valg. Alt i alt er der tale om en hæderlig måling og fremgang for blå blok og tilbagegang for oppositionen.

M.h.t., at jeg skulle have taget fejl af Qvortrup igen, er det meget muligt, men hvad er det konkret, du har i tankerne?

132

Valget må nu være definitivt aflyst for denne gang for dette er en mavepuster for blå blok efter Gallup og Rambøll.

Valg 13 septmeber.

S/SF bliver holdt på pinebænken og skal stadig svede over hvor meget de eventuelt skal genere vælgerne med af ubehageligheder.

Mon ikke Løkke i går på fællesmødet mellem V og Ks folketingsgruppper gav en direkte advarsel om at solomeldinger henover sommeren vil blive straffet hårdt af partiapparaterne.

134

Ift de seneste gallup og Rambøll målinger er Megafon da en mavepuster for blå blok selvom de da går frem ift en yderst skidt måling.

Du har såvidt jeg kan læse idiosynkrasi ift Qvortrup men fred være med det.

136, du har hørt om statistisk usikkerhed? Man aflyser ikke et valg p.g.a. en enkelt måling. Den indgår i den samlede suppe af målinger, og i øvrigt er regeringen mest interesseret i de målinger, der kommer, efter Tilbagetrækningsreformen er en realitet.

M.h.t. Qvortrup, så er der endnu ikke nogen, der har kunnet pille min dokumentation fra hinanden, eller har kunnet påvise, at manden er i stand til at fordele sol og vind lige. At en oppositionsstøtte som dig forsvarer ham, svækker heller ikke ligefrem min sag.

135. En mavepuster? 😉

Prøv at se på retningen! The Big Mo, my friend.

Iøvrigt samme fremdrift, der gjorde at Nyrup vandt valget i 98, så det er t.o. ikke et borgerligt fænomen 😉

Men der er nok en grund til at de rødes økonomer har aflyst alle deres møder ude i byen den sidste uges tid. De har formentlig regnet som gale på et eller andet nyt, de kan spille ud i næste uge.

Jeg tænker dog, at det blicer en af de sædvanlige fine buketter forslag, der kun giver med funny-money, hvor arbejdspladser trylles frem ud af det blå og på magisk vis så fylder statskasse, så man ikke behøver at skære ned nogle steder. Og det vil den ikke specielt økonomi forstående eller insigtsfulde del af Christiansborg-pressen fremstille som et ligeså troværdigt alternativ til regeringens forlig. 🙂

136. Normalt er man lidt forsigtig med at sammenligne forskellige analysebureauers målinger og især, når der kun er ca. 1 pct. i forskel imellem deres resultater.

Hvis man ser på ændringen i forhold til Megafons tidligere måling for en måned siden, så er tendensen rimelig klar.

Men igen. Jeg synes nu, at de røde kan ånde en lille smule op over, at det trods alt ikke er værre. De fører stadigvæk rimelig klart.

138

Ift Rambøll og Gallup er det en tilbagegang.
Vær dog lidt ærlige og sig at det ikke liiige var hvad I havde troet…-)

Når rød blok ikke bliver straffet af vælgerne for ikke at være konkrete hvorfor skulle de så blive det nu ?

Vi kommer nok til at kigge langt efter feks fremrykning af pensionsbeskatning og andet der for alvor ville betyde noget.

Blå blok henter ind, men som jarl skriver måske ikke hurtigt nok.

Hvis der skal være valg før sommeren, hvorlænge kan den gode statsminister så trække valgdato’en?????

Umiddelbart må det vel godt kunne udskrives 24 maj – med afholdelse medio juni. Så er der tid til at lave rgeringsforhandlinger, regeringsgrundlag mv inden sommerferien.

Udskrivelse af valg ugen senere lyder meget sent til at nå det hele inden sommerferien; men det behøver løkke måske ikke nødvendigvis tænke på.

Hvad siger I

140. En fremgang på 2,7 pct i en enkelt måling for blå blok. Det er da meget godt på en måned!

Og igen. Man er lidt forsigtig med at sammenligne målingerne indbyrdes. Især på de små marginaler. Det er tendenserne, som valgforskerne kigger på.

Men du skal da være velkommen til at hjemmedyrke dine egne teorier. Vi andre er så heldigvis fri for at tage dem alvorligt 😉

Men dermed ikke sagt, at du godt kan ende med at få ret. 🙂

141. Her tror jeg især Hans Engell har være lidt flink mht. at bilde pressen ind, hvad der kan lade sig gøre – og hvad der ikke kan lade sig gøre.

Den 14. juni er slutdatoen påstår Engell, men det tror jeg ikke helt er gået op for statsministeren, at Ekstra Bladets tidl. chefredaktør kan bestemme det…

Det siger dog sig selv, at vi nok ikke skal meget mere frem før vi rammer skolernes ferie osv.

Jeg tror dog, det er meget enkelt: Løkke udskriver valg, hvis han tror, at han kan vinde det nu her i juni. Ellers venter han.

142

Undskyld flueknepperiet men ift Megafons måling 1/4 er billedet stort set fastfrosset.

Målingen fra 27/4 var en outlier og måske påvirket af at LA havde talt om skattelettelser endnu engang.
Skatteletteler koblet med efterlønsforringelser er en ren dræber for blå blok.

Er der nogen fortilfælde for et valg i Juni hvor befolkningen er gået i feriemode ?

Hvis valgkampen, set fra blå bloks synspunkt ,skal være at gøre vælgerne opmærksomme på hvad man mener er manglerne i de rødes økonomiske politik er en valgkamp under en potentiel hedebølge og mange vælgere på ferie i udlandet vel næppe optimalt.

141, nu du nævner Hans Engell, så er det lidt påfaldende, at han bliver ved med at sige, han tenderer til at tro, der ikke kommer en Tilbagetrækningsreform med deltagelse af VKO og De Radikale. Så sent som i dag er han citeret for, at chancerne er 50/50 med pil nedad. Det er selvfølgelig muligt, han får ret, men der er bare intet, der tyder på, at der ikke kommer en aftale. Mon grunden er, at Engell håber, parterne ikke når til enighed?

Som gammel partisoldat hæfter jeg mig særligt ved én ting: Det bliver første valg i mange, mange, mange år (med EP valg som undtagelse) hvor der ikke skal føres valgkamp i bidende kulde og forbandet dårligt vejr.
Det er vel næsten utænkeligt at valget trækkes helt til periodens udløb 🙂

Tak Jarl, for en til stadighed spændende blog!

145. Ja det kan ikke udelukkes at det glipper, men nu er vi så langt fremme, at jeg mener den hedder 95 pct. chance/risiko for en aftale.

Engell få nogle gange talt sig lidt for varm. Måske forivrer han sig lidt og siger nogle lidt underlige ting for at gøre sig selv lidt ekstra interessant i forhold til den øvrige mængde af klogeåger,der findes på markedet.

Jeg husker i hvert fald stadig, hvordan han belærte seerne på TV2 News her i januar, at det var en misforståelse, hvis nogle troede, at man sådan kunne skifte de konservatives partileder ud, når hun også var partiformand. Men det var vi jo nogle stykker, der godt vidste, var muligt alligevel…

Se det Engell i virkeligheden sagde, det var vel, at det ikke passede ind i hans kram, at en af hans bedste kilder i regeringen strøg i svinget til fordel for en af hans tidligere underordnede medarbejdere Lars Barfoed, der tilhører den modsatte fløj af partiet…

148. Haha – fin kommentar om Engell…

Jeg er i øvrigt som radikal meget spændt på hvordan alt det her kommer til at folde sig ud – både i det parlamentariske billede generelt og så for mit eget parti. Jeg er særdeles godt tilfreds med de seneste uger, og håber der bliver landet et forlig om tilbagetrækningsreformen inden weekenden.

145. Det handler vel dels om at Engell var en af dem der aller mest kategorisk afviste at man kunne få DRV med i et forlig (selvom alle andre kommentatorer også afviste det), dels om at der virkelig stadig ER en del der kan gå galt.

105. For lidt mere end en uge siden så var tanken absurd for de fleste. Men noget skete.

Nogle gange hænger det sammen med, hvilke kilder man har, at man rammer rigtigt. Dertil kommer evnen til at tolke kilderne rigtigt plus analytisk evne plus intuition plus…. en god portion held!

Det man IKKE skal, det er at forelske sig i sine egne analyser og krampagtigt holde fast i dem in absurdium.

Det ser vi jo ind imellem nogle grelle eksempler på. Og det kan godt se ud som, at Engell er kommet til det i dette tilfælde.

Nu venter jeg meget spændt på både Jarls og andres tolkning af Gallupmålingen, hvor samtlige blå partier undtagen LA går tilbage i forhold til sidste måling. Vil man stadig påstå, at tendensen er klar, at de blå har vældigt momentum?

Vil nogen måske ligefrem erkende, at det er hul i hovedet at tolke på enkeltmålinger med udsving mindre end den statistiske usikkerhed?

Der er da nogle i gruppen, der er begejstret for Helle, men det skyldes nok i højere grad, at hun kan bringe dem i magtens centrum igen end begejstring for hendes person eller politik, siger en anonym socialdemokrat.

– Hun er fuldstændig glat og har ingen politisk eller socialdemokratisk dybde. Hun er alt for styret af fokus-grupper og meningsmålinger, siger en socialdemokrat, der har en fortid som minister, til B.T

http://www.bt.dk/politik/hun-har-ingen-selvstaendige-ideer

Mon medierne snart vågner op og klær hende af. Der må dog trods alt være nogle jouranlister med økonomisk indsigt der kan udstille hendes grundlæggende mangler og viden.

B.T. har en massiv og kritisk artikelserie om Helle Thorning-Schmidt som politiker og person i dag – også denne blogs indehaver er citeret. Der er tale om de første rigtig kritiske artikler siden skattesagen sidste sommer. Det er stort set kun Komiske Qvortrup, der forsvarer hende. Han mener, at De Radikales forestående aftale med VKO kan ende med at styrke rød blok!

155

Hvis du kunne frigøre dig fra din idiosynkrasi ift Qvortrup ville du opdage at feks Gallups måling indikerer at R synes at trække stemmer mod rød blok.

Det forholder Qvortrup sig selvfølgelig til.

153. Nej den måling bryder med tendensen til, at blå blok har momentum.

Til gengæld vil de borgerlige nok hæfte sig ved at Gallup-målingen faktisk er bedre end Megafon-målingen.

Så bottom-line er stadig, at rød blok fører – men ikke så meget som for 14 dage siden.

Mon ikke vi får en stak friske målinger igen om en uges tid? Og lavet efter at en evt. aftale er indgået mv?

133, 138, 139 Jarl Cordua, 134 Jan Christensen
“Momentum” kan selvfølgelig bestå i andet og mere end meningsmålinger, bl.a. positiv presseomtale/negativ pressomtale af modparten, men hvis man alene holder sig til meningsmålingerne, så synes der ikke at være belæg for at sige, at regeringen har haft fremgang den seneste uge.

Sammenligner man et simpelt gennemsnit af 3 meningsmålinger offentliggjort i sidste uge, og et simpelt gennemsnit af 3 meningsmålinger offentliggjort i denne uge, så er der statistisk insignifikant fremgang til S, SF og Ø på 0,9 procentpoint, en (ligeledes insignifikant) tilbagegang for RV på 0,1 procentpoint, og en (insignifikant) tilbagegang for regeringen og DF på 1,5 procentpoint.

Som sagt er ingen af disse udviklinger signifikante, men tendensen kan i al fald ikke udlægges som fremgang eller momentum til regeringen, DF eller de Radikale denne seneste uge. Før uge 18 var der ifølge Berlingske Barometer (www.b.dk/berlingskebarometer) fremgang for regeringen, DF og LA – fra 81 mandater til 83 mandater – mens rød blok gik fra 94 til 92 mandater. Men det ser ikke ud til, at den fremgang er fortsat den seneste uge, og derfor tror jeg som Jarl Cordua også oprindeligt skrev ikke på, at der vil blive udskrevet valg nu.

Ser man alene på de to seneste målinger fra Gallup, der generelt har et godt rygte som meningsmåler – den første offentliggjort 6. maj og den anden 11. maj – så går regeringen, DF og LA fra 48,8 procent til 47,6 (det er stadig en insignifikant ændring). Gallup skulle generelt have en hældning til blå blok ifølge denne opgørelse: http://4.bp.blogspot.com/_OwlmWydQt0Y/TUMmm1GRf5I/AAAAAAAAAHQ/FTs0GIRdrzQ/s1600/Institutternes+h%25C3%25A6ldning.JPG

Overordnet tror jeg man må sige, at der VAR en bevægelse i retning af regeringen for et par uger siden, men at der nu synes at have indfundet sig en stabilitet i meningsmålingstallene. Megafon og Gallup, der udkom samtidigt, siger fx hhv. 46,5 procent og 46,8 procent til regeringen, DF og LA.

157, det er sgu svært at se, at en opposition, der er splittet i den økonomiske politik, skulle være styrket. Den er lidt svær at forklare, synes jeg. Man skal vist – som Qvortrup – være meget velvilligt indstillet over for rød blok for at fastholde den vinkling.

Derudover skader de interne skænderier selvsagt oppositionen, og der er de facto tale om heftige slagsmål mellem Socialdemokraterne, SF og De Radikale på kryds og tværs.

For mig at se er den lavine, Henrik Dahl har sat igang om Helle Thorning-Schmidts evner som politiker eller mangel på samme dog den mest skadelige udvikling for oppositione. Mange vælgere ved ikke rigtigt, hvad de skal mene om hende, fordi hun i lange perioder har holdt sig helt væk fra offentligheden og i øvrigt har en tendens til at komme med udmeldinger i øst og vest, og nu kan de så læse en begavet venstrefløjsdebattør som Dahl og en lang række til dels anonyme socialdemokrater bekræfte de bange anelser, de måtte have. Det er ikke en god debat for Thorning-Schmidt, det kan der ikke herske nogen tvivl om.

M.h.t. meningsmålingerne er det rigtigt, at de ikke er helt så gode som for en uge siden, men de viser stadig, at de borgerliges formkurve generelt er opadgående i forhold til de sidste mange, mange måneder, hvor regeringsfløjen næsten konstant var håbløst bagud.

@161, Jan Christensen
Pointen med meningsmålingerne for mig er nærmere, at nok var der opgang for regeringen, DF og LA, men den er fladet ud den seneste uge, og det gør det mindre interessant at satse og udskrive et valg nu.

Så hellere lade “fanden være løs i oppositionen” en rum tid henover sommeren, og lade mediernes nyfundne fokus på oppositionens svagheder konkurrere med negative historier om en tilbagetrækningsreform. Så kan regeringen (hvis de økonomiske nøgletal også ser bedre ud til den tid) finde nogle mere positive historier at fortælle i forbindelse med fremlæggelsen af finanslovsforslaget i slutningen af august, bl.a. omkring vækst (har man i regeringen en “vækstplan” liggende klar i skuffen?). Disse positive historier ville så have “vi har løst krisen” som bagtæppe, og regeringen ville så alt andet lige have et stærkere udgangspunkt for en valgkamp, end hvis man kun skulle i valgkamp på at tage (relativt mange) penge fra en relativt stor gruppe af mennesker.

Hvordan vil du vurdere de fabuleringer, Jarl?

Søren Risbjergs nye vejede gennemsnit:

“Blå blok er stadig bagud, men i gennemsnittet af de seks første meningsmålinger i maj frem til den 11. maj er der fremgang siden april.

Blå blok bestående af Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance har således fremgang fra 45,6 til 46,9 pct., mens rød blok bestående af Socialdemokraterne, SF, Radikale og Enhedslisten har tilbagegang fra 53,4 til 52,3 pct.”

http://www.altinget.dk/christiansborg/artikel/ekstra-snit-venstre-statistisk-sikkert-frem

Kommer der et forlig er det indlysende at dette isoleret set styrker de blå i forhold til det alternative scenarie. Det alternative scenarie var nemlig den interessante situation at HVERKEN regeringen eller S/SF havde flertal for deres økonomiske planer. De stod dermed i udgangspunktet “lige svagt” ift en valgkamp om økonomien og troværdigheden af at de kan gennemføre det de lover.

I tilfælde af et forlig har regeringen i det mindste påvist at de kan gennemføre noget der ligner deres politik, mens S/SF ligeledes helt åbenlyst ikke kan gennemføre deres politik med mindre der kommer rent rødt flertal, hvilket ingen tror på.

Jeg tror bestemt ikke at det er nok til at vinde valget, men det er nok det bedste udgangspunkt regeringen kan få for en valgkamp og derfor mener jeg også det klogeste vil være at udskrive valg umiddelbart efter at der foreligger en aftale. Om ikke andet giver man således ikke S/SF ro til at finde ud af hvilket ben de skal stå på. En valgkamp nu kunne meget vel ende i særdeles mudrede signaler fra S/SF og det er en gylden mulighed for Løkke. Lader han tiden gå og tager et efterårsvalg kan S/SF nå til den fornuftige erkendelse at de må æde tilbagetrækningsreformen samtidig med at de har tid til at tilnærme sig DRV igen.

Derfor: Det klogeste er at udskrive valg umiddelbart efter et forlig. Om Løkke rent faktisk så også gør det er til gengæld tvivlsomt, ligesom det klart mest sandsynlige udfald af valget stadigvæk er at regeringsmagten skifter.

Videre: “Det kan ikke afvises, at en valgkamp ville kunne afgøre, hvilken side der kan danne regering efter et valg. Eksempelvis tabte Ny Alliance mere end tre procent af stemmerne i valgkampen op til sidste folketingsvalg i november 2007, mens SF vandt omtrent lige så meget. Lige så mange stemmer skal der fremover flyttes fra rød til blå blok, hvis blå blok skal bevare regeringsmagten.”

Men der er altså tale om stemmer, der skal flyttes fra den ene blok til den anden. Svært at tro på.

166
Tror dine odds er nogenlunde rigtige. Det er muligt, at V gerne tager et valg nu, men K er ikke varme på den ide. Nu ser det også ud til, at DF gør sit til at trække forhandlingerne i langdrag for at undgå valg lige efter tilbagetrækningsaftalen, velsagtens den eneste måde, de kan påvirke beslutning om tidspunktet, da de næppe inddrages i regeringens overvejelser.

160.
Men samtidig viser alle hans grafer, at efter en fremgang i meningsmålingerne, det det mest sandsynligt at der kommer en (mindre) tilbagegang. Statistisk set, er der intet der tyder på at momentum kan forudsiges. Selvfølgelig er der partier, der går frem set over længere tid, men det er undtagelsen, og kan altså ikke forudsiges ved enkelte meningsmålinger. Derfor er enhver snak om momentum lidt fjollet.

Momentum eller ej – der mangler en anden slags “momentum” i udregningerne: det er statistisk efterhånden lidt længe siden (3-4 uger eller så, siden DSBFirst) at regeringen har leveret en “sag”, så mon ikke der snart skulle være en ny på trapperne? 😆

#169

Det er næsten mærkeligt bookingfirmaerne ikke har lavet odd’s på hvilken ministerium/minister eller folketingsmedlem som leverer næste sag 🙂

@155

Om så Thorning-Schmidt simultant blev taget på fast gerning i skattesnyd, socialt bedrageri og sort arbejde, så ville Komiske Qvortrup med det samme tone frem på TV2NEWS og redegøre for hvorfor dette i virkeligheden ville styrke hendes statsminister-kandidatur.

172
Ja, det er da en interessant analyse, men mon den helt holder vand. Jeg ved ikke hvilke DF-kilder, Svane har, men dagens udtalelser fra Tulle tyder ikke på, at de er klar. Tværtimod synes de fortsat at trænere forhandlingerne til de radikales irritation (måske netop derfor). Desuden er der nok også flere knaster i toldere, betjente og bomme, end DF lod det synes, da de lod den lyserøde champagne flyde i går.

Det er ærlig talt også noget tyndt overhovedet at inddrage sønnens konfirmation i analysen. Den ene dag ud af en valgkampskalender er nok det sidte, der betyder noget for en udsættelse af valget til efteråret. Måske endda tværtimod: en stolt familiefar, der tager sig tid til familien midt i kampen, vil da være verdens bedste photo opportunity. Så deeet…

@166, Jarl Cordua
Det lyder meget passende – du burde blive bookmaker! 😉

Med en hurtig beregning ser det i øvrigt umiddelbart ud til, at regeringen, DF og LA med det niveau de i øjeblikket ligger på i meningsmålingerne, skal overbevise yderligere cirka 100.000 nuværende ABFØ-vælgere for at kunne få en valgsejr.

Og for at trække tråde til Anders J (163 og 165), så svarede de 3 procentpoint af vælgerne, som Ny Alliance tabte og SF vandt ved 2007-valget, til cirka 100.000 vælgere (der dog, som det rigtigt bemærkes, nok ikke for flertallets vedkommende har været vælgere, der har skiftet parti fra den ene blok til den anden).

Det er ret oplagt at kaste et blik på 1998-valget, da meningsmålingerne dengang før valgkampen sagde 47 pct. til ABFØ og 52 pct. til CDOQVZ (jf. “Vælgere med omtanke”, s. 24) – en opbakning til den daværende regering i meningsmålingerne, som ikke ændrede sig før de allersidste dage.

Med omvendt fortegn minder den “opinionsstilling” om den nuværende.

@172, Jarl Cordua
Det med, at Løkke overvejer sine beslutninger længe, bekræftes også af den artikel (var det i Weekendavisen?) om hans overvejelser om en afskaffelse af efterlønnen. I den mener jeg det blev genfortalt, hvordan Løkke på et møde i september 2010 havde sagt: “Vi kommer ikke udenom at afskaffe efterlønnen”. Derfra, og til han præsenterede forslaget i sin nytårstale, gik der altså 3 ½ måned.

176. Skal de ikke flytte ca. 1,6 pct? Det er vel ca,. det halve dvs. 50.000 vælgere.

Mon ikke der stadigvæk er 50.000 usikre vælgere?

Når det er sagt, så har jeg stadig rød blok som favorit.

175
Jeg tror ikke, at sammenligningen med 1998 valget holder denne gang. Det gjorde den måske i 2007, hvor der endnu var svingvælgere, der i valgkampen holdt sig til devisen “better the devil you know…” og dermed sikrede regeringen endnu en periode. Den model tror jeg ikke går denne gang. Mange svingvælgere har mistet tilliden til regeringen bl.a. pga de utallige sager, der nok spiller en betydelig større rolle, end man på diverse blogs vil vedstå. Nok er efterlønnen hjerteblod for nogle vælgere, men andre emner har højeree prioritet. Og nok er der et ønske hos mange om en langsigtet holdbarhed i økonomien, men endnu flere vil gerne se en indsats for at de får et arbejde eller ikke mister det, de har. 2020 er abstrakt, 2011-12 er konkret, og det forholder en stor del af vælgerkorpset sig med rette til.

179. Er det analyse eller er det ønsketænkning?

Jeg er lidt i tvivl her. Medmindre at S-SF har interne målinger, der viser dette? Kan du løfte sløret?

Jeg har skrevet en lille artikel om den kritik af Helle Thorning-Schmidt som politiker og person, der bliver rejst i B.T. i dag: http://kortlink.dk/92s8

Jeg vil skynde mig at sige, at jeg selvsagt ikke mener, Helle Thorning-Schmidt er “blank”. Nej, selvfølgelig er hun godt begavet, men ja, jeg mener, hun er en populist, vendekåbe, ikke specielt interesseret i politik som håndværk og dybest set kun optaget af sig selv og sin egen karriere, og det er der altså åbenbart også en hel del socialdemokrater, der mener.

@177, Jarl Cordua
Min høkerregning var følgende:

Regeringen, DF og LA mangler lige nu (mindst) 5 mandater (http://www.b.dk/berlingskebarometer) for at kunne få 89, hvilket med et enkelt nordatlantisk mandat (som sidst) giver 90 og et flertal.

1 mandat svarer til 100/175=0,57 pct. af vælgerne, *5 = 2,85 pct. af vælgene.

Ved sidste valg stemte 3,5 mio. vælgere (http://da.wikipedia.org/wiki/Folketingsvalg_2007) og 2,85 pct. af 3,5 mio. er ~100.000.

Det vigtige er nok ikke, om vælgerne er usikre (det er de!), men om de kan overbevises til at stemme på et parti i “den anden blok”, eller om deres usikkerhed mere handler om, hvem indenfor en given blok de skal støtte.

180
Jeg har fået refereret – men ikke selv set rapporterne – fra fokusgruppeundersøgelser af begrundelser for blokskifte og prioriteringer af valgtemaer. Det er det, jeg bygger min vurdering på, men ligefrem at kalde det en analyse, tør jeg ikke i dette velærdige forum 😉

Jeg mener også, at der for nogen tid siden blev offentliggjort en undersøgelse af, hvilke mener vælgerne tillagde størst vægt, som bestyrker min antagelse om, at det nære er vigtigere end det fjerne. Det er heller ikke raketvidenskab at aflæse regrringens fald i meningsmålinger i takt med, at sager er blevet rullet op.

Jarl, angående valgdato er det ikke også en yderst vigtig dimension at regeringen og DF plus KD mister ders 90. mandat om ca 3 uger når Ms. Aamund smutter. Løkke vil jo helst selv bestemme hvornår han skal udskrive valg, og det er jo en ekstra risikodimension at skulle ud og lede efter det sidste mandat blandt løsgænger, Liberal Allice eller de Radikale. Specielt når man først skal tilfredsstille både DF og Ørum. Så han er vel i noget af et dilemma med meningsmålinger som vel ikke er helt så gode som forventet-håbet og samtidig en tikkende bombe med det manglende 90. mandat.

@186, Henrik
Mon ikke Pia Christmas Møller falder til patten, hvis det endelig var?

@186 + 187

Støtter ikke både Socialdemokratiet og SF den nye græbnsekontrol?? Eller er det bare dele af ‘den samlede DF pakke’ de støtter??

Grænsekontrollen er sikkert spild af penge, men det er så perfekt en DF-sag at man må tage hatten af for dem. Den har masser af signalværdi (de sætter bogstavelig talt en stopper for udlændinge frit kan komme ind i landet!), den er simpel nok til deres vælgere kan forstå det og det smager lidt af de gode gamle dage fra før verden gik af lave.

Jeg synes det er svært ikke at beundre en lille smule, men det er selvfølgelig også begrænset hvor meget det kommer til at genere mig.

189. Ja, det illustrerer meget godt hvorfor jeg har svært ved at se at seriøse mennesker stemmer på V, K, DF, S og SF – og de partiers vælgere udgør jo over 80% af befolkningen.

Næh, hvis man er liberalist bør man stemme på Liberal Alliance. Hvis man er socialliberal på Det Radikale Venstre. Hvis man er socialist på Enhedslisten. Er man konservativ synes jeg man skal blive hjemme og genoverveje sine grundopfattelser. 😉

188. Mere grænsekontrol kræver vist ikke lovgivning, men det gør en hævelse af strafferammen – eller hvad det ender med – for hjemmerøverier.

@190

Enig. Pia & Co kan bare det der.

Det er sjovt, eller rettere sagt sørgeligt, at iagttage forløbet, som er en slags deja vu: V&K er imod, Pia klemmer til, nu er de for, og S, som før ikke havde nogen mening om sagen, men langt om længe har nået at kigge i meningsmålingerne og kaffegrumset, er helt med på ideen.

@191

“men det gør en hævelse af strafferammen '“ eller hvad det ender med '“ for hjemmerøverier”

Okay, men mon ikke S+SF også stemmer for den ‘detajle’ når de nu har haft tid til at studere meningsmålingerne og resultaterne fra deres ‘fokus-grupper’.

Et tidligere indlæg fra onsdag aften af Jan Christensen, der endte i spamfiltret:

Det skal lige siges til Engells forsvar, at han i 22-Nyhederne på TV2 talte om, at der kommer en aftale i morgen eller på fredag. Jeg hørte ikke rigtig intensivt efter, men det lød ikke længere som om, han var i tvivl om, at parterne når til enighed.

Engell har i øvrigt været modstander af en efterlønsreform, fordi han mener de personer, der bliver berørt af en sådan, bare bliver flyttet til andre former for offentlige ydelser, hvorved besparelsen i sidste ende bliver minimal. Måske har han blandet ønsketænkning sammen med realitetssans i sin analyse. I så fald ville han ikke være den første kommentator'¦

Et indlæg fra Kasper Lauest, der var endt i spamfiltret:

168. Jeps, derfor var det også helt absurd dengang Qvortrup blamerede sig ved at hævde at det ikke var et spørgsmål om 'œhvis' men om 'œhvornår' SF blev større end S. Nogle år forinden blev noget lignende vist også sagt om DF ift S.

Selv bruger jeg mest ordet momentum i forbindelse med mediemedvind, som kan spille en betydelig rolle. Man må sige at Løkke lige pt har lidt mediemedvind, hvilket ellers ikke kan siges at have præget hans regeringsperiode.

@190
Kasper Lauest, skal vi nu ikke lige høre Henrik Dahls fantastiske beskrivelse af de Radikale?

 »Altså, hvis ikke Radikale Venstre havde den her ekstremt verdensfjerne udlændingepolitik og vanvittige linje på uddannelsesområdet, så '¦ Men på den anden side irriterer Radikale mig grænseløst med deres selvgode virkelighedsfornægtelse og rent ud sagt højrøvethed. Men skulle miraklet ske, og de blankt erkendte deres hovedansvar for den katastrofale udlændingelov af 1983 og følgende 30 års polarisering af dansk politik, er det lige før, jeg ville tilgive dem. «

@199

Waauw – så de radikale har egenhændigt gennemtrumfet en hel lov den gang i 1983 for 28 år siden, og de andre folketingsmedlemmer, og alle de efterfølgende regeringer, er blot viljesløse ofre. Ja det kan jeg godt se 😉

@peter g

Enten læser du dårligt eller også er du ikke knivskarp;

“erkendte deres hovedansvar”

Så er ‘Børsten’ blevet godt og grundigt pigesur: “Vi betaler ikke to gange”:

“Fagbevægelsen afviser nu at hjælpe S og SF i mål med Fair Løsning, hvis regeringen, Dansk Folkeparti og de Radikale skærer i efterlønnen.

– Der vil jeg sige trygt og roligt til vores medlemmer, at vi betaler ikke to gange, siger LO-formand, Harald Børsting, til DR.”

http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2011/05/12/115647.htm

#203 Der er vel ikke så i den historie. Hvis der efter et valg er en ny S og SF regering, men samtidigt kommer til afstemning at efterlønnen skal forringes/afskaffes af VKOR, så anerkender de at flertallet har talt. Surprise! Det vil de så forsøge at forhandle i en retning de bedre kan acceptere. Alternativet er enten at udskrive nyvalg (og håbe på et andet valgresultat) eller at bryde grundloven – (hvilket Kristian Jensen fx ikke har de bedste erfaringer med…)

Der er vel ikke så meget nyt i den historie (skulle der stå i den første sætning)

204. Siden nytår har S, SF og deres allierede hylet op om at efterlønnen hellig og “der skal ikke pilles ved efterlønnen”, men nu viser det sig at man godt kan reformere efterlønnen?

Største omgang hykleri fra S og SF.

206

Er det hykleri at forholde sig til de faktiske forhold i jernindustrien.

Hvis ikke der kommer et rent rødt flertal efter et valg skal S/SF så stå stejlt på ikke at ville flytte et komma i det nuværende velfærdsforlig velvidende at R selvfølgelig vil stemme for den aftale de selv har indgået.

Så er alternativet nyvalg.

Hvis ellers det lykkes at kommunikere ordentligt er usikkerheden nu formindsket betydeligt for de midtervælgere som har afholdt sig fra at stemme på R fordi de var usikre på en S/SFs regerings økonomiske politik.

@208

😉

Som et plaster på såret i forbindelse med forringelserne af efterlønnen skal man nu have sit pas med på togturen til kunstudstilling i Malmö!

Det overraskende er ikke, at Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal lige pludselig ændrer holdning til, hvor hellig efterlønnen er for dem. Nej, det overraskende er, at de danske medier, journalister, kommentatorer etc. overhovedet tager de to personager alvorligt, som om der var tale om dybt indsigtsfulde og ansvarlige politikere.

Det er der ikke, og det er ikke nogen ny erkendelse. Det er tværtimod noget alle, der gad at sætte sig ind i deres politiske standpunktssejlads i tidens løb, burde have vidst i årevis. Det er lidt skræmmende, at de danske medier i lang tid nærmest har båret Søvndal og Thorning-Schmidt ind i regeringskontorerne.

I den forbindelse er der endnu engang grund til at lytte til, hvad Henrik Dahl sagde i december 2009: (…)”Jeg tror ikke, de vil snakke om noget. Jeg tror bare, at de rigtig gerne vil have magten.” Mere er der vel ikke at sige.

Her er i øvrigt, hvad Dahl siger om Helle Thorning-Schmidt i dagens udgave af Weekendavisen: (…)”Min oplevelse var den samme som Ritt Bjerregaards – Thorning var den absolut svageste elev i klassen. Ingen dybde, ingen tankekraft. « – Nu er det jo de færreste partiformænd, der er intellektuelle i Jens Otto Krag ligaen?  »Nej, men så har de andre kvaliteter. Anker kunne manøvrere i fagbevægelsen og havde føling for partiapparatet, det har Helle ikke. Politisk kan hun forberede sig og bestå sine eksaminer, that’s it. Hun kan ikke improvisere og mestrer ikke den kreative, uformelle del af statsministerjobbet. Fogh og Lykketoft var så fagligt dygtige, at de kunne tage i sommerhus og lave en finanslov, Schlüter var folkelig, men Thorning? Jeg kan slet ikke se det for mig. «”

Hør også, hvordan Kristian Madsen udlægger Thorning-Schmidts “projekt”: http://kortlink.dk/8d9c

Til sidst en perle af Villy Søvndal, der forklarer, at han ikke har ændret holdning på noget område, nej, han har blot “justeret” sin politik: http://kortlink.dk/92v2

#206

Igen, hvis et flertal i folketinget vedtager at efterlønnen skal forringes/afskaffes så er det vel begrænset hvor meget de kan gøre i mod det hvis S, SF og Ø ikke kan tælle til 90. Så er det vel naturligt at man tilbyder nye forhandlinger så der i S, SF og Ø’s øjne bliver indgået den mindst ringe mulige aftale. Det er vel ret simpelt og intet med hykleri.

Er det lige så meget hykleri at LA og K går til valg på skattelettelser, men hvis resten af folketinget (Venstre og DF har sagt nej) siger det kommer der ikke i næste periode så må de acceptere at der ikke kommer skattelettelser?

@110

undskyld mig, men efter at have hørt Kristian Madsen’s udlægning af Thorning-Schmidts ‘projekt’ er jeg lige så forvirret omkring dette ‘projekt’ som var før jeg hørte indslaget. Men det er måske bare mig??

@211

“Så er det vel naturligt at man tilbyder nye forhandlinger så der i S, SF og Ø's øjne indgået den mindst ringe mulige aftale”

Jo, men denne ‘begræns skaden’-strategi S+SF har i sinde at køre frem med i en kommende valgkamp lider af en alvorlig brist. Nemlig, at Magrethe Vestager idag til Politiken “afviser, at en kommende statsminister ved navn Helle Thorning-Schmidt får lov at ændre i efterlønsreformen, som er lige på trapperne”:

http://politiken.dk/politik/ECE1280706/vestager-thorning-faar-ikke-aendret-noget/

Husk på at der meget vel kan forekomme et scenarie hvor VKO + R ikke har flertal alene efter et folketingsvalg. Det ville betyde at LA i så fald skulle med i et forlig ELLER at S/SF kommer med i forhandlingerne.

I en sådan situation kunne det meget vel være et “krav” fra S/SF til DRV at de skal med i en aftale fremfor LA. Hvor hårdt de så vil stå på det krav er en anden sag.

Omvendt ville LA have alle muligheder for at gøre livet surt for S/SF ved at tilbyde at stemme for den foreliggende aftale uden nyforhandlinger.

Endelig må vi ikke glemme DF. I en situation hvor der ikke er flertal for det indgåede forlig kunne DF meget vel vælge at stille sig på bagbenene. I så fald ville de have fået gennemført deres strammertiltag uden at forringe efterlønnen. Ren win-win for dem. Men igen kan LA forpurre dette ved slet og ret at stemme for det indgåede forlig.

Spændende bliver det under alle omstændigheder.

212, Kristian Madsen siger i essensen, at Thorning-Schmidts “projekt” er at få magten, og at alt, hvad hun foretager sig, skal ses i den kontekst. Det siger vist alt.

Bortset fra det, har Hans Engell en god analyse i Ekstra Bladet. Han skriver bl.a. under overskriften “Helle hejser det hvide flag”:

(…)” vil Thorning få meget svært ved at forklare, at hun ikke venter til efter valget med at tage stilling. Normalt vil partier slås for en sag ved at valg. Er der efter valget ikke flertal, må de forhandle. Men Helle har til dels givet op på forhånd. Det svækker hende over for Lars Løkke. Timingmæssigt er meldingen ikke i orden og slet ikke på et tidspunkt, hvor VKO er ved at indgå forlig med R. Det virker som en socialdemokratisk panikhandling, for der er jo intet nyt i situationen. Helle har i ugevis vidst, at R var klar til forlig med blå blok.”

(…)”Og hvordan vil Lars Løkke udnytte den situation? Han må slå sig på maven af latter. Nu vil han virkelig alvorligt overveje det hurtige valg.” (…) “men giver meningsmålingerne ham medløb, tror jeg på et hurtigt valg. Det mente jeg ikke i går, men meldingerne fra S om efterlønnen forærer ham en uventet mulighed.”

(…)”Men med meldingen fra S om efterlønnen er det blevet meget lettere for Pia Kjærsgaard. For hvem kan kritisere hende for at skære i efterlønnen, når Helle Thorning er klar til at acceptere en VKOR-aftale.”

(…)”Det samlede billede? Dagens forløb styrker Løkke og svækker Thorning.”

Det vil simpelthen være helt vanvittigt ikke at udskrive valg i de kommende dage. jeg tror ikke LLR får en bedre mulighed. Man kan overraskes over at målingerne ikke er bedre, men billedet ændrer sig forhåbentligt når aftalen er landet. LLR har simpelthen the upper hand lige nu, S ved ikke hvilket ben de skal stå på. Tag chancen Lars!! Mange danskere vil beslutte sig i båsen for alligevel at stemme på det de ved hvad er. I am sure!

Den samlede presse og hele kommentariatet har klart og utvetydigt- og efter min opfattelse korrekt – påpeget, at HTS vil stå i en kritisk situation efter et vundet valg, hvor et flertal vil vedtage efterlønsændringer udenom en ny regering. Spørgsmålene hagler naturligt nok ned over S for at få svar på, hvad de vil gøre i den situation. Hvad i alverden forestiller Engell og andre sig at hun kan gøre udover at meddele den indlysende analyse?

Det er vel ikke så vanskeligt at forstå – selvom mange forsøger at give det udseende af det – at S ikke ønskede at opsige Velfærdsforliget. Det gjorde de øvrige forligspartier så, og de kan dermed først indgå et nyt forlig efter et valg. Med andre ord kan efterlønnen ikke afskaffes før efter valget. Nu går S så til valg på at bevare de aftaler, der var i Velfærdsforliget angående efterløn og pensionsalder, mens de øvrige går til valg på forslaget til den nye aftale, som de formodentlig meget snart bliver enige om. Hvis der bliver rent flertal med SF og Ø efter valget, vil det gamle Velfærdsforlig blive genetableret mellem de tre partier. Hvis VKOR, evt suppleret med LA, fortsat har flertal, men der er dannet en ny S-ledet regering, vil S forsøge at genåbne forhandlingerne om et nyt tilbagetrækningsforlig. Kan de ikke det, må de acceptere forliget vedtages uden om regeringen og tage den derfra. Kommer der en ny VK(O) regering, er det aldeles indlysende, at det nye forlig bliver gældende – med mindre da DF har fået for mange klø for det ved valget og derfor trækker i land. Det sker næppe i den situation, fordi DF formodentlig vil komme med i en ny blå regering.

Sådan er de reelle politiske manøvremuligheder, og det er vel retfornuftigt at gøre vælgerne det klart i stedet for at træde vande eller allerede før valget lægge sig fladt ned. Jeg har svært ved at se det ukloge i det. Hyklerisk – tværtimod. Og det klinger unægtelig noget hult, når blå debattører kommer med den beskyldning, eftersom V så sent som i efteråret 2010 bedyrede, at efterlønnen var urørlig og uden egentlig politisk NØDVENDIGHED derpå forelog den afskaffet. DF har gjort sig til garant for bevarelsen af efterlønnen i den aftale form, men er løbet fra det. Så hykleriet foregår da snarere i den lejr. Især når Hjort Frederiksen kækt proklamerer, at efterlønnens forringelse eller afskaffelse sådan set er uden betydning i det store økonomiske billede.

S/SF har gjort det eneste de reelt kunne og som jeg flere gange tidligere i denne tråd også har advokeret for at de skulle gøre. At holde hårdnakket fast i at efterlønnen under ingen omstændigheder må røres ville være en håbløs og utroværdig strategi når et klart flertal (hvis man medtager LA) vil ændre ordningen.

Det er langt mere troværdig at sige at man selvfølgelig respekterer et folketingsflertal, men det er klart at det skal kommunikeres ordentligt og der kan man sige at de er kommet dårligt fra start.

Det er helt indlysende at Løkke bør udskrive valget så snart forliget er indgået. Det er højst usandsynligt at han får bedre chancer på et senere tidspunkt.

Som flere tidligere har nævnt i denne tråd, så synes pressen at gå hårde til rød blok end længe set. Dagens udmeldning om efterløn bliver bestemt ikke udlagt som rød blok ønsker det. Jeg har den fornemmelse, at for 4 måneder siden kunne rød blok komme med dagens udmledning, og pressen ville bare have skrevet det som en naturlighed – uden at tale om løftebrud mv.

Endvidere går flere dele af pressen også hårdt til helle T’s kvalifikationer pba Dahls’s udmeldning. Tag bare P1 som eksempel her til morgen (7.30-8.00), Villy S blev “angrebet” for deres nye syn på efterløn (holdningsskift og løftebrud) og et længere indslag om Henrik Dahls kritik.

Selvom meningsmålinger ikke er helt gode nok endnu, bør dette skift i pressens fokus være med til at øge statsministerens ønske om at udskrive valg. Alt andet lige gør det også, at jeg ikke tror på at de rødes 2020-plan bare bliver accepteret af pressen uden hårde modangreb.

#213

Nu har de Radikale jo ikke de bedste erfaringer med at stille ultimative krav, så den trussel tror jeg ikke så meget på 😀

Ren fornøjelse at se Mette Frederiksen i Deadline i går. Hun fik ligefrem sved på overlæben så presset var hun. Værten gjorde et godt stykke arbejde. Men indslaget lige efter var skandaløst, en eller anden amerikans professor som tydeligivs var ideologisk styret. Han var godt nok spild af tid..

211. Der er en markant forskel, LA og C har ikke kommet med ultimative krav eller udtalelser såsom:

Carsten Hansen, S-gruppens formand:
'œSocialdemokratiet har en klar linje på Christiansborg: at efterlønnen er fredet. Det står vi ved. For det udgør vores “legitimitet som parti”

Helle Thorning-Schmidt:
“Der kan ikke blive tale om at pille ved efterlønnen”

Der er en kæmpe forskel og S og SF står nu uden bukser i rampelyset.

223.
Igen et par forskellen mellem S+SF og DF:
1) DF er ikke et regeringsbærende parti.
2) DF har siden nytår modereret deres udtalelser, på baggrund af real politik.
3) Ingen er i tvivl om at DF er hykler.

Forskellen er at indtil i går aftes nægtede S+SF at der kunne ændres et komma i efterlønsaftalen. DF valgte at gå med i efterlønsforhandlingerne på baggrund af real politik, real politik der kan og vil skade partiet. S+SF derimod troede de kunne luske sig igennem en valgkamp med deres luftkastel af en økonomiske politik.

@224
Tomato tomato 🙂 Ingen af parterne er særligt hellige. På Danmarks vegne kan man blot glæde sig over, at der kommer til ske noget på området, på den ene eller den anden måde. Og samtidigt være ked af den obligatoriske luns, som VK har givet DF, og som igen klæder dem af.

Efterlønnen er takket være De Radikale og De Konservative igen kommet i mediernes søgelys, med det resultat at mange almindelige danskere, der har indrettet deres fremtid efter ordningen, nu bliver utrygge. Det kan De Konservative og De Radikale ikke være bekendt! Dansk Folkeparti vil under ingen omstændigheder ændre på den aftale, vi har med regeringen, S og R, om, at efterlønsalderen gradvist bliver hævet fra 60 til 62 år fra 2019 til 2022. Den aftale står fast, og der kommer ingen pludselig forringelser eller ændringer fra vores side!

😉

@226

Her er et overslag over, hvad DF formentligt har fået for forringelserne:

1) Mindre justeringer i efterløn og folkepension = Flere svære spørgsmål i danskertesten.

2) Efterlønsalder sættes op til 61 år = Hårdere straffe til kriminelle indvandrere og flere politihunde til grænsepatruljerne i Sønderjylland.

3) Efterlønsalder 62 år = Ransagning af øst- og mellemøstlige køretøjer ved alle grænseovergange samt tredjegradsforhør af personer af anden festlig herkomst, som forsøger at snige sig ind i landet med rutefly og færger.

4) Efterlønsalder 63 år = Gadevisitation af alle udlændinge med et skummelt udseende samt øjeblikkelig udvisning af personer med for mange guldtænder, der spiller harmonika eller violin på offentlig vej.

5) Efterlønsalder 64 = Genbemanding af Dannevirke. Militære enheder skal have ret til at skyde personer, som ikke menes at have lovligt ærinde i Danmark.

6) Efterlønnen fjernes helt = Opførelse af fem meter højt murværk langs Danmarks grænser og kyst samt 475 millioner til Inges Kattehjem.

(fra http://politiken.dk/bagsiden/atsbagsiden/ECE1280598/gastronomanyt/ )

DF har sandelig ikke mistet sansen for hvad der er væsentligt ( http://www.b.dk/politiko/barfoed-ved-ikke-noget-om-dyrebordeller) :

“Landets vice- og justitsminister måtte i går slippe de hektiske forhandlinger om tilbagetrækningsreformen for at svare på spørgsmål om dyresex.

Det skete efter, at Dansk Folkeparti's dyrevelfærdsordfører, Marlene Harpsøe, havde kaldt Lars Barfoed (K) i åbent samråd, for at spørge ministeren om, hvordan domspraksis i sager om seksuelt misbrug af dyr har udviklet sig, og om ministerens kendskab til dyrebordeller i Danmark. ”

Bliver coitus muscarum så langt om længe forbudt?

Helle Thorning og Villy har i skøn forening forvandlet en krise til noget der mildest talt ligner en katastrofe.

Hvis mediernes fremstilling holder vand så er det svært at se hvad grunden skulle være til at der ikke trykkes på knappen.

Men spændende at se om de borgerlige skal ud og forvandle Hjort til Borgerlig helt nu hvor han har været socialdemokratisk skurk med ansvar for alt ondt så længe.

Hvis ikke Løkke ikke udskriver valg inden sommerferien så kender han slet og ret ikke sin besøgelsestid.

Hvis ikke der kommer valg i næste uge kan det næsten kun være fordi Hans Engell har ret i at Kjærsgaard har betinget sig at få noget tid til at få sine vælgere til at glemme en aftale der rammer mange af hendes vælgere.

Bliver interessant at se hvordan Villy tackler SF-landsmødet…

232

Det, tror jeg, du har ret i. Men der er altså det yderligere problem, at den netop indgåede aftale ikke skaffer 47 mia på bundlinien, så flere forlig måske står for fald og nye aftaler må på plads.

http://www.information.dk/telegram/268105

De får meget, meget travlt på mandag, hvis valget skal udskrives tirsdag, hvor vinduet vel reelt lukker. Til nød kan man måske trække den en uge mere med valg 14. juni, men det kan også være farligt, hvis nye forligsopsigelser hvirvler en masse støv op. I så fald vil VK nok også helst have det til at lægge sig. Så nu synes jeg mere, det ligner valg i september.

Hvor mange milliarder er det som S og SF mangler?

66 mia, 25 eller det mindre, siden Søvndal i går droslede ned for væksten i det offentlige forbrug, så det kommer til at gå ud over de ældre, de handikappede og alle de andre svage:

http://politiken.dk/politik/ECE1279653/ekspert-s-sf-tager-16-milliarder-fra-skoler-plejehjem-og-handikappede/

Det forlyder så nu, at den røde plan nu endelig er på vej. Mon ikke der er endnu flere skatter og afgifter, end i den første, men der bliver vel også problemer med resten af de 12 minutter der nu endelig ser ud til at være begravet.

Om Henrik Dahls beskrivelse af Thorning som dum, så burde kritikere af denne, prøve at studere Thorning næste gang hun taler uden manuskript.

Hvad mon en retssag fra Kommissionen vil betyde for en eventuel udskrivelse af valg i DK?

Det virker ikke usandsynligt, at Kommissionen vil åbne en sag mod Danmark for krænkelse af Schengenaftalen.

Sagen har skabt verdensomspredende omtale, men denne omtale virker umiddelbart ikke til at have påvirket hjemlige medier, der synes upåvirket af konventionsstridighed, krænkelse af menneskerettigheder og tilsidesættelse af internationale rettigheder. Når Ghaddifi gør det, er det ulovligt og yderste potens invasionsberettigende, når DF gør det, er det blot udtryk for realpolitik og enhver kritik idioti og politisering.

237

Enig

På den anden side så tænk på de mastodonter af nogle aviser vi skulle rende rundt med hvis aviserne skulle skrive om alle VKOs konventionsbrud og lemfældige omgang med menneskerettigheder.

En retssag vil nok desværre kun styrke VKO.

Så har de to kryptokommunister Bødskov og Sohn igen været på TV2 News og udstillet deres manglende respekt for den private ejendomsret.

Igen og igen løj de for åben skærm uden at værten greb ind for de rødes propganda og usandheder.

Sohn der i øvrigt lige holder sig under den høje grænse for udbytteskatten.

http://www.bt.dk/politik/slipper-med-28-procent-i-skat

Her er i øvrigt mere om Thornings mangler. En sag der heller ikke er blevet dækket særligt bredt.

http://www.b.dk/nationalt/thorning-femdoblede-antallet-af-nye-kontanthjaelpsjob

@237 Og husk, at Skaarup formand for folketingets retsudvalg. Lige som Libyen var formand for FNs menneskerettighedskommission. Jeg kan ikke bestemme mig for hvad er mest absurd.

Lukket for kommentarer.