Kategorier

S-SFs 'Find fem fejl'

I sidste uge præsenterede S-SF deres længe ventede plan 'œFair Løsning', der i sin grundsubstans er et nyt opkog af den tidligere Fair Løsning-plan tilsat lidt ekstra hokus-pokus.

Siden er medierne gået i kødet på planen. Og det har været en taknemmelig opgave at finde områder, hvor planens forudsætninger eller regnestykker enten ikke holder eller, hvor man decideret har sjusket med beregningerne. Endelig kan der endog være tale om 'misforståelser'.

De almindelige vælgere er sikkert ligeglade med de mange fejlskud i Fair Løsning 2020-planen, men den efterlader dog i stigende grad det indtryk, at den ikke er alt for gennemarbejdet, og som man derfor ikke behøver at tage for seriøst i den offentlige og standende politisk-økonomiske debat.

Store dele af dagspressen '“ herunder flere kommentatorer '“ klaskede sig frydefuldt på lårene af grin, da de i weekenden kunne erfare, at det så vigtige politiske buzzword 'velfærd' blev stavet 'Vælfærd' i Venstres valgannoncer med Lars Løkke Rasmussen som afsender. En pinlig fejl, hvor den megen opmærksomhed over brøleren, var så absolut velfortjent. Tænk at den slags kan lade sig gøre på det niveau. Til gengæld var det ikke just en fejl, der ligefrem torpederer Venstres troværdighed i den politisk-økonomiske debat.

Af en eller anden grund fornemmer man, at det ikke er helt så slemt eller pinligt, når S-SF i deres planer nærmest dagligt bliver taget i brølere, som bunder i noget politisk substans.

Information kan fx i dag afsløre, at S-SF ikke kan forklare, hvor de Ã…RLIGT vil spare langt størstedelen af de 100 millioner kr., som de i de Fair Løsning2020 planen forklarer, at de vil spare på 'borgerlige debattører'. Avisen har fået identificeret ni millioner kr. der går til Bjørn Lomborgs studier i hvordan man får mest miljø for pengene. Så har professor Bent Jensen tidligere fået penge til sin koldkrigs-forskning, men ellers er besparelsen en gåde. 'Men pengene findes', bedyrer socialdemokraterne. Ikke engang vennerne i AE-rådet har imidlertid et bud på, hvor mon man kan finde de resterende 93 mill. kr.

Forleden skrev Berlingske, at SF’s forslag om “rigtigt store besparelser” (citat Villy Søvndal) ved at sammenlægge de tre værn er undersøgt, og der kan højst spares 10 millioner. Til gengæld koster det en halv mia. at gennemføre.

I SFs grønne vækstplan har DRs 'Detektor' lige fundet en regnefejl, der reducerer SFs vækstplan med 10.000 jobs. Før påstod SF ellers, at de med planen kunne trylle 35.000 jobs frem. Nu er tallet kun 25.000.

Røn plan var dårligt kommet ud af printeren før, at antallet af kontanthjælpsmodtagere, der skulle samle skrald, blev nedjusteret fra 25.000 til 5.000. Man kan ikke just sige, at S-SF er nøjagtige, når de skal beskrive jobskabelsen ved deres planer.

Forleden mente Helle Thorning-Schmidt at der eksisterede fremtrædende og anerkendte økonomer, der offentligt bakkede Fair Løsning 2020 op. Hun kunne dog ikke komme på nogle navne. De har heller ikke meldt sig siden'¦

Så ja. Dumt af Løkke, at hans folk ikke kan stave til Velfærd. Det blev af nogle udlagt som latterligt, ja egentlig lidt sølle. Sådan nogle bondeknolde! Men til gengæld er Venstrefolkene indtil vider, noget bedre til at regne end talgenierne hos S-SF.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

35 kommentarer til “S-SFs 'Find fem fejl'”

1 Jeg er vokset op i en tid Venstre aldrig aldrig har kunne foreslå skattelettelser uden finder pengene ved barbere den offentlig administration. Den her opposition har benene solidt plantet i mulden til sammenligning.

2.Mon ikke der findes lidt smagsdommerpenge i hele den konstruktion omkring Cepos i form af fradrag, tilskud osv. Ikke alle smagsdommere er direkte offentligt ansat. Yderligere lykkedes det faktisk Fogh at finde en slant penge* tilbage i 2002

*Var det 300 millioner?

1. Sikkert. Men nu forholder jeg mig til Rød plan/rødt katalog overfor regeringens plan.

2. Har Cepos fået penge? Hvor, hvonår og hver meget? Er det ikke igen sådan hokus-pokus?

Vil S-SF nedlægge råd, nævn og udvalg? Hvilke? Gerne for min skyld! Men hvilke?

Selvom det er Finansministeriet’s beregning, så er det alligevel påfaldende hvor lidt vi har hørt om hullet i SSF’s uddannelses “påfund” – Helle’s funny money:

Brug 10 millliarder på uddannelse, 50% skal have videregående uddannelse og 95% en ungdomsuddannelse, og så tjener vi 5 milliarder i 2020…. vupti !

Beregningen viser at forslaget reelt vil give underskud på knap 5 milliarder og beskæftigelsen vil blive reduceret med 9.000 personer….

(http://www.b.dk/kommentarer/helles-funny-money)

“Næh, ham der tykke Lars fra Græsted er vi sgu da godt trætte af, her i DK. Hvad med om ikke hende der Amalie skulle ha’ lov til at blive statsminister istedet ?….”

Super skarpt indlæg der burde give selv ransagelse på diverse redaktioner og hos kommentatorerene – men af uforklarlige grunde er det åbenbart for den danske journaliststand helt og aldeles lige gyldigt om venstrefløjen kan argumentere, redegøre for eller dokumentere for nogen af deres forslag endvidere er der ikke en sjæl som interessere sig for konsekvenserne ved den form for hasard økonomi der kun er set engang før i historien – nemlig under Anker Jørgensen hvor renten steg til godt 20% og ledighed til over 300.000, det tog så kun 30 at betale gælden tilbage – nu fire år efter sidste afdrag er blanke Helle og talblinde Villy til at gentage eksperimentet – nu helt uden kritisk presse, det er dybt uforståeligt at vi ikke kan sænke selskabskatten med en miaa ekstre fra mediestøtten.

Meget fint at stille skarpt på, at der ikke er mange fakta bag de velmente forslag. Det er ikke imponerende og understøtter vel de andre meldinger der kommer frem om inkompetence hos den øverste ledelse af oppositionen. Det er lige før man ønsker Nyrup og Lykketoft tilbage, for selvom jeg ikke var enig med dem politisk, så arbejdede de seriøst med opgaven og havde faglig viden.
Mediestøtte og licens var forøvrigt et område der kunne spares på. DR bruger 3 ½ milliard om året, og der er mildt sagt et stort effektiviseringspotetiale.

Gad vide hvor interessen for elementet med, at spare på borgerlige debattører kommer fra?

måske er det her: http://jarlcordua.dk/2011/05/17/kun-meningsmalinger-star-i-vejen-for-valget/#comments i nr 52?

Men jeg tror gerne på, at de der tog det op (og tak for det) selv fandt det i fair løsning vol. 2020.

Bort set fra det. Hvad der mangler er en egentlig systematisk opstilling af de to “planer”, der gør det muligt at sammenligne og, ikke mindst, efterfølgende evaluere på de centrale punkter.

Den slags evaluering er almindelig i forbindelse med projekter og tilbud, især i byggebranchen.

Et eksempel på hvordan man kan overfører konceptet til “politisk tilbudsgivning” kan ses her: http://antipinoy.com/noynoy-truth-o-meter/

Meget simpelt og noget alle kan gøre.

Det er garanteret min dovenskab, men jeg mindes ikke at have set noget lignende for dansk politik.

Konceptet med “balanced score-card” er jo ellers også udbredt her til lands.

Hvad score-carded også bør indeholde, udover ophavsmanden til planens egen forudsigelse om konsekvenser, er den “realistiske” forudsigelse.

Eksempel: 35k ekstra jobs i grøn energi, givet en offentlig investering på x milliarder.

Den realistiske analyse siger (måske): 20k ekstra job, men fordi pegene kommer andre steder fra er det kun 5k netto. Det skal man selvfølgelig anfører med henblik på den dag realiteten materialisere sig og forventet bliver bortforklaret med ændringer i rente, olie priser og andet udefra kommende.

Så var der også antallet af kontanthjælpsmodtagere der skulle samle skrald. Det blev nedjusteret fra 25.000 til 5.000.

Jeg bemærker, at stavefejlen blev forside på alle netaviser med Ritzau som katalysator.

Hvornår har man set overskrifter, der kører på alle manglerne i FF?

DI har beregnet hullet til ca. 30 mia.

Nå, men ifølge Kristian Madsen er HTS den bedst uddannede kandidat nogensinde og et belæst menneske:

http://blog.politiken.dk/madsen/2011/05/25/thorning-schmidt-for-dummies/#comments

PS: Lykketoft havde en lang kronik i Politiken forleden. Et stort angreb på Fogh og den økonomiske politik, men kun få linier om Fair Løsning (Ikke FF som jeg kom til at skrive….)

2. Det er da en interessant udvikling her i de sidste 10 år at oppositionen skal bevise sin økonomiske duelighed i højere grad end regeringen.
Jeg har en fornemmelse af vi kommer til ha ´ den her diskussion om et år igen med omvendt fortegn. Jeg er dog træt af at dynamiske effekter her på bloggen kun eksistere i forbindelse med liberale skattelettelser.

Og ja, eftersom donationer til Cepos er fradragsberettiget gennem tænketankens unikke position som almennyttig organisation, så er der penge at spare og en indirekte offentlig finansering

'Ž”Forleden mente Helle Thorning-Schmidt at der eksisterede fremtrædende og anerkendte økonomer, der offentligt bakkede Fair Løsning 2020 op. Hun kunne dog ikke komme på nogle navne. De har heller ikke meldt sig siden'¦”

Hmm, jeg har forståelse for at du ikke yder research på hendes vegne, men:

“Analytikere og økonomer mener at S-SF’s plan ligger helt i tråd med de problemer både Danmark og resten af Vesten står overfor, hvis det eksisterende velfærdssamfund skal bevares.”

http://www.business.dk/karriere/analytikere-og-oekonomer-roser-forslag-om-laengere-arbejdstid

9. Dvs. at man sådan administrativt udelukker CEPOS fra at være fradragsberettiget? Gælder det så også AE-rådet?

Hvor meget kan Rød plan skrabe ind på at fjerne Cepos’ fradragsret, tror du? 1 million kr? 2? Der er vel stadig langt op til de 100?

10. Haha. Alle økonomer roser forslaget om øget arbejdstid. Det gjorde de sidste år i den artikel, som dit link henviser til og de gør de i dag. Det vil jeg også gøre. Ingen begriber dog endnu hvordan øget arbejdstid skal materialisere sig. Foreløbig er det ren varm luft. Økonomerne og analytikerne står heller ikke på mål for planen. Faktisk står de i kø for at kritisere finansieringen af planen og i øvrigt den ret så iøjnefaldende meget svage grad af konkretisering. Bortset fra når det gælder skatteindtægterne.

Med du skal have en lille præmie for et godt forsøg på spin. Hvis vi ikke her på stedet fulgte temmelig godt med i debatten, så havde vi nok faldet for det. Men din gamle mor, kan du sikkert overbevise…

11. Mon ikke en enkelt jurist eller to kunne se et Grundlovsbrud ved et sådant forslag…

ps. Hvad laver alle tabersocialisterne her på bloggen! Jarls Blog har været kendetegnet ved et højt niveau blandt kommentarerne, men på det seneste er det strømmet ind med den ene åndsforsnottede bonderøv efter den anden. Hvor fanden kommer de fra?

@Jarl en million her, en million der … Det er næppe kun en enkelt million der findes der og den almennyttige status af Cepos har været benævnt som suspekt. Men den slags greb, slagtning af værdikommission og en general sanering af råd og nævn, så er pengene der.

Vi kan prøve at se hvad er nemmest: sparer 100 millioner på smagsdommere og underpræsterende råd og nævn, ELLER at betale EU en mia mindre, samtidig med vi smækker grænsekontrollen op igen

@Liberal
Hvor i Grundloven finder du fradragsregler for almennyttige foreninger?
Mit spydige lille tankespind gik mere på at Cepos har nydt en vis særstatus, hvilket også burde kunne læses og forstås.

Vi er mange der har fulgt bloggen gennem lang tid, det er en udemærket blog, og det er godt at bevæge sig uden for ekkokamret.

14 jeg er sikker på at fradragsretten for Cepos donationer sagtens kunne sløjfes hvis vi samtidigt fjernede fagbevægelsen skattefradrag for kontingenter. Det ville jo være en balaceret byttehandel

#16

Så skal du heller ikke glemme fradraget for arbejdsgivere til arbejdsgivereorganisationer (DI, Dansk Erhverv osv.) – oprindeligt skulle det være nedsat lige som til fagforeningerne ved genopretningspakken men det glemte regeringen pludselig igen…

18. Er et fradrag for arbejdsgivere det samme som støtte til borgerlige debattører? DA laver vel andre ting end at blande sig i arbejdsmarkeds- og den økonomiske debat? Fx skal de jo indgå i de sagnomspundne trepartsforhandlinger om Fair Løsning, der – for at S-SFs plan skal have en chance for at materialisere sig – skal munde ud i det helt enestående historiske resultat, at arbejdstagere frivilligt skal arbejde mere og samtidig sige pænt tak til den fagforening, som foreslår dem det.

Hvilket fradrag er der tale om? Har du en idé om provenuet? Er der ikke stadigvæk pænt op til de 100 mill. kr?

17. Mon ikke Sass bare er blevet børnesur over, at de store aviser kritiserer fair løsning. Nu er det så kun JP, berlingske og Jydske vestkysten, der bringes eksempler fra. Men Politiken er jo også ret lunken over for “planen” – og den kan vel næppe kaldes borgerlig. Måske han skulle overveje, om der kan være lidt galt med planen, siden den kun roses af fagbevægelsen.
Se i øvrigt denne for mere økonom-kritik – http://www.180grader.dk/Politik/90'er-oekonomer-nej-til-ny-kickstart

# 18 – Christian.

Både arbejdsgivere og lønmodtagere betaler 750 mio. til genopretningspakken. For lønmodtagerne udmønter det sig i loft over fradrag for fagligt kontingent på 3.000 kr., for arbejdsgiverne blev det besluttet at forlænge den periode, hvor de skal betale sygedagpenge fra tre uger til fire uger og to dage.

Det er korrekt, at man sløjfede at indføre en grænse for loft over fradrag for arbejdsgivernes kontingent. Det skyldes imidlertid, at arbejdsgivernes bidrag er så lavt (ca. 700-1000 kr. pr. medarbejder), at et loft ikke ville indbringe staten det efterspurgte provenu.

Derimod er det bemærkelsesværdigt, hvordan Fair Løsning er en veritabel gavebod til fagbevægelsen. Der kan nævnes adskillige eksempler, men blot set i forhold til ovennævnte forslag, så annulleres loftet over fradrag for fagligt kontingent for lønmodtagere, hvorimod arbejdsgiverne stadig skal betale de 750 mio.

Journalister er vel generelt bedre til sprog end til tal. Jeg kommer til at tænke på slogan fra avisen Dagen:
'EN AVIS TIL FOLK DER KAN LÆSE FRA FOLK DER KAN
SKRIVE'

Som efter konkursen blev til 'EN AVIS TIL FOLK DER KAN LÆSE FRA FOLK DER IKKE KAN REGNE'

Målgruppen for avisen var defineret:
'Han ville lave en avis med en
meget klar og veldefineret målgruppe:
De ressourcestærke. Dem
med både hoved og tegnebog i
orden. De højtuddannede og kosmopolitiske,
der havde fået nok
af Dannevangs patetiske politiske
intriger, EU-skepsis og
fremmedfrygt. De eksklusive forbrugere,
der gerne brugte penge
på økologi og haute couture.'
(Journalist Nikolaj Thomassen
om Dagens direktør Peter Lincks
visioner.)

Mange ting passer sammen med Jarls kommentar…

@ valdemar

1. Jeg kan ikke, og jeg anstrenger mig, se hvordan CEPOS har nydt særstatus!?!? Hvis du vil stå på mål for påstanden så giv en god grund til at vi skal tro det.

2. Når du vil fratage en, i øvrigt, støtteberettiget enhed tilskud FORDI du ikke kan lide enhedens “arbejde” så begår du grundlovsbrud á la den famøse tvindlov. Need I say more…???

@ 17
Marchen Neel Gjertsen kan føjes til listen over ulækre skribienter og han/hun??? burde ansættes på EB.
Brødtekst: “Der er en overvægt af borgerlige aviser, medgiver ekspert.”

Ehh… Erik Albæk “påstår” at hvis man kigger på det samlede avisbillede, med fokus på lokalaviser, så udspringer disse af “den gamle venstrepresse” hvorfor Saas Larsen har ret????

Så altså… Ekspertens påstand er at Sass Larsen har ret i at aviserne generelt er borgerlige i en art historisk kontekst som er irrelevant for initialpåstanden om at avismarkedet er domineret af “borgerlig” nyhedsdækning i det avisernes nyhedsdækning IKKE er borgerlig men at JP, Berlingske og Børsen har mere borgerligt opinionsstof end andre aviser… (Marchen kan nu afløse Poul Madsen)
Det forhold at Information og Politiken samt de 3 gratisaviser er deciderede venstreorienterede i både nyhedsdækning og opinionsstof er uinterresant idet JP, B og Børsen giver 3 mens Information, Politiken og gratisaviserne giver 2 Hvorfor det er meningsfuldt at slutte at “avismarkedet har borgerlig slagside”…

Someone wake up!!!

For at føje spot til skade så kommenterer Poul Erik Skov gudhjælpemig også på Sass Larsens bizarre påstand… Og eftersom Weekendavisen udgives med støtte mens “fagblade” (LÆS: spild af medlemmernes penge) har mistet portostøtte så er regeringens mission at “skabe/stimulere” borgerlige medier. Bemærk også at Marchen i artiklen gør gældende at fagblade er “røde”… Og altså ikke fagblade men politiske pmfletter…

Mon ikke Deadline samler op på det hele i aften. Morten Breums ultra-ynkelige “debat” mellem Bay Bondegaard, Johanne-jeg elsker sko og mærkevarer- schmidt og Pinden tjener som eksempel på at man kan “påstå” avisbilledet er borgerligt mens men kan konstatere at mediebilledet er ræverødt!

(Ærgeligt at Breum gjorde det SÃ… dårligt for han kan til tider være skarp – I efterkritikken fik han vistnok at vide at det var den ringeste seesion i lang tid og som det lyder på varmerørene var han ganske enig…)

CEPOS er vel fradragsberettiget som andre religiøse bevægelser, pinsekirke, scientologi, AE mv 🙂
Den eneste særstatus de har, er vel at de er gode til at blive citeret i pressen, hatten af for det selv om jeg er uenig med dem.

# 13 Liberal, håber ikke du slår hovedet det virker lidt lavloftet hos dig 🙂

“Røn plan var dårligt kommet ud ..” – Tag bare fejl, vi har nok af dem! VÆLfærds-stavefejlen er dog i en helt særlig kategori; den slags gør man bare ikke!

Som vanlig en skarp og velorienteret blog, – tak for den.

Hvis Peter Brixtofte i sin tid – før skandalen blev afsløret – var jaget vildt så er Sass Larsen nu trofæ nr. 1… Ubegribeligt at han kan gebærde sig så tumpet afsted.

@Jarl Cordua
Har medierne ifm. de indgåede 2020-aftaler, at aftaleparterne ikke har flertallet til at stemme fx “tryghedspakken” igennem Folketinget i juni, da Malou Aamunds mandat overgår til Liberal Alliance 5. juni, eller er der sket noget jeg ikke har fået med omkring Aamunds mandatnedlæggelse?

Hvis man tæller sammen, så bliver det i al fald ikke til mere end lige 90 mandater i øjeblikket (http://www.ft.dk/Folketinget/findMedlem/Mandatfordelingen.aspx):
Venstre 47, DF 24, Konservative 17, Edmund Joensen/Sambandsflokken 1, Pia Christmas Møller 1 = 90, og altså 89 fra og med 5. juni.

Eneste mulighed er så, med mindre man kan overbevise Liberal Alliance eller Kristendemokraternes Per Ørum, Christian H. Hansen.

32. Ja der er hele den røde økonomklub samlet med tidl. S-folketingskandidat Greve, Nyrups bedste ven Fl. Ibsen og formanden for AE-rådet Per Kongshøj Madsen.

33. Kan en af dem udløse 100 kr., Jarl? he he

Hvad med Preben Etwill – kontorchef i Danmarks Statistik i en menneskealder

34. Det interessante er, at de angriber blå bloks finansiering. De forsvarer ikke rød bloks finansiering. Ã…rsagen? Den kan ikke forsvares ud fra et fagligt synspunkt.

Lukket for kommentarer.