Kategorier

Frygten for "Clausescu" brudt

Tirsdag holder Venstres Folketingsgruppe møde, hvor Claus Hjort '“ ifølge aviserne '“ står til skideballe for at have hældt sine beskyldninger ud over tre unavngivne partifæller i et berygtet interview torsdag i Information. Det var ikke første gang det skete, og det bliver heller ikke sidste gang.

Selvom Claus Hjort på landsmødet i weekenden nærmest lignede en pryglet hund forsøgte han efter bedste evne at forklare sine personangreb, når medierne spurgte. Meningen var formentlig, at læserne og seerne – efter at have hørt hans på ingen måde angrende forklaringer – pludselig skulle udvikle en eller anden form for sympati for det mærkværdige synspunkt, at Claus Hjort – uden hensyn til almene rettigheder – kan undertrykke meningsdannelsen i partiet og agere flyvende standret i diverse medier. Blot sålænge det sker i Anders Foghs strategis hellige navn. Mit gæt er, at den vigende kreds omkring Hjort i løbet af weekenden har trøstet ham, og hans noget beklemte attitude kun er fremkommet, fordi Hjort har set sit portræt i bl.a. Ekstra Bladet under overskriften' Manden med leen', og fordi han har vidst, at det var hans optræden – sammen med principprogrammet – der prægede snakken i baren mand og mand imellem under første del af landsmødet frem til lørdag eftermiddag. Jyllandsposten skriver i dag:

Flere kilder mener, at Hjort har mistet troværdighed og sympati som Foghs indpisker og strateg, og sagen om Hjorts personangreb ventes at få et efterspil på gruppemødet i morgen. (tirsdag) Samtidig peger mange kilder i folketingsgruppen på, at der foregår en åbenlys magtkamp i V-toppen mellem Claus Hjort Frederiksen og Lars Løkke Rasmussen, der er endt i opposition til hinanden på afgørende spørgsmål om politiske emner, strategi og debatkultur.

Claus Hjort er med i regeringens inderkreds og Anders Foghs nærmeste allierede og fortrolige. Det er Løkke på ingen måde. Claus Hjort står nærmest i vejen for Lars Løkke. Løkke er til gengæld i Hjorts øjne en nyttig bydreng, man sender i byen med alt muligt og indimellem umuligt. Det gør Løkke kun, fordi det er den eneste mulighed for selv at komme til fadet end dag. Hjort er – politisk set – derfor dødsens samme dag, som Løkke tager over partiet. Går det skidt for Hjort, så går det ikke helt skidt for Løkke. Man kan nok heller ikke udelukke, at Lars Løkke rent faktisk '“ sammen med en hel del andre partifæller '“ er forarget over Hjorts optræden.

Anders Fogh skal ikke være til stede ved gruppemødet tirsdag. Han er i Japan, skriver flere medier. Hjort var fraværende på det tumultagtige torsdagsgruppemøde. Det bliver spændende at se, om han vover sig ind i løvens hule tirsdag. Taktikken kunne være, at en del trofaste Hjort-tilhængere med ordet i deres magt, fx en Bertel Haarder, stiller sig op på stribe og med brask og bram forsvarer Hjorts optræden samtidig med, at de kritiserer kritikerne for '“ set i deres optik '“ at have været illoyale forud for landsmødet.

Måske er modstanden imidlertid så stor mod Claus Hjort, at ministrene m.fl falder fra, for hvorfor skulle de tage del i et tabt slag? Omvendt er der mange, der gerne vil bringe sig i position til at blive eller fortsætte som minister.

Når statsministeren ikke er med til mødet, så tipper denne blogger Leif Mikkelsen '“ som er den, der har krævet en forklaring '“ som svag favorit til at vinde det lille slag. Uanset størrelsen af skideballen, har Claus Hjort ikke desto mindre måttet se i øjnene, at frygten for ham er brudt. Gruppens medlemmer vil ikke finde sig i angreb af samme type, og hans magt i gruppen er i alle tilfælde svækket. Det er et godt tegn.

Kategorier

Måling ydmyger Jelved

De 'flinke' mennesker på Ritzaus Bureau har fået Catinet Research til at lave en meningsmålingsundersøgelse, der viser, at kun sølle fire – FIRE – procent af befolkningen ønsker Marianne Jelved som statsminister. Dvs. at kun halvdelen af de radikales egne vælgere peger på partiets leder. Dermed er Marianne Jelveds dage som leder af partiet talte. Hun har chancet med sin tredjevejs-strategi, der nu er stendød. Fremturer Jelved alligevel '“ hvad der ikke ligger hende fjernt – bliver de radikale endnu mere til grin end de er i øjeblikket.

Spørgsmålet er nu, hvornår Jelved går af og hvem, der afløser hende som leder. Øjeblikkets favorit er Margrethe Vestager, der har opbakning blandt græsrødder, Jelved og et flertal i folketingsgruppen. Spørger man vælgerne, er Naser Khader derimod deres bud på en radikal partileder. Spørgsmålet er dog, om ikke Naser Khader har lidt meget at se til for tiden, så han kan overkomme også at være partileder?

Det eneste tredje alternativ, som denne blogger kan se for sig som leder, er Morten Helveg Petersen. Men ham er der også mange forskellige meninger om. Spændende bliver det i hvert fald.

Kategorier

Hak i tuden til V-toppen

V-toppen med Claus Hjort og Anders Fogh i spidsen led lørdag eftermiddag et ordentlig nederlag på partiets landsmøde i Odense. Ritzau skriver, at et ændringsforslag, hvor Venstre går ind for brugerbetaling på besøg hos lægen og skadestuen, blev vedtaget. Statsministeren har i ugens løb ellers afvist alle tanker og idéer fra Venstres folketingsgruppe og Lars Løkke Rasmussen om det samme. Så Anders Fogh blev altså underkendt af landsmødet. Tænk bare! Ledelsen kvitterede bagefter med at sige, at regeringen ikke vil stille forslag om brugerbetaling. Der er åbenbart ikke meget respekt for demokratiet.

De to timer som ledelsen satte af til afstemning og debat om principprogrammet blev overskredet, og aftenfesten måtte udsættes i flere timer. Claus Hjort og Jens Skipper Rasmussen har åbenbart undervurderet debatlysten i partiet. Det viser, at græsrødderne i partiet ikke finder sig i at blive lagt i lænker af partitoppen, hvilket er et rigtigt sundhedstegn. Den imødesete debat og afstemning om den offentlige sektor og skat, der reelt afgør om Venstre bliver et socialdemolkratisk lignende parti er også overstået. V-toppen vandt afstemningerne ved, at landsmødet nedstemte alle ændringsforslag med klare flertal.

Afstemningen om brugerbetalingen og hele uroen forud for landsmødet har dog sendt det klare signal til ledelsen om, at partiets græsrødder ikke finder sig i hvad som helst. Ikke desto mindre har Venstre i dag med det nye principprogram taget et herresving ind mod midten. Med andre ord: Venstre har aldrig målt på dets principprogram været rødere!

Venstres landsmøde kan i øvrigt ses via streamning fra Venstres hjemmeside www.venstre.dk