Kategorier

Nyt blod til Rottweilerklubben

Update 22.1.07 Kl.18.55.

Det fyger lige nu med rygter om en foranstående offensiv ordførerrokade i socialdemokratiet, der måske finder sted sidst på ugen. Det sker formentlig fordi, at Pia Gjellerup forleden indså at hendes fremtid i politik lå bag hende, og at der måske også var andet i livet end Christiansborg. Gjellerups exit åbner dermed op for ordførerkabalen i det store oppositionsparti. Det sidste halve år har været blandt de mest rolige i Socialdemokraternes nyere historie. Det virker overbevisende, når socialdemokraterne marcherer i flok. Man har hverken set brokkerier fra S-gruppemedlemmer i pressen eller optræk til snigløb af formanden. Den interne disciplin i S-gruppen afspejler sig også i opmuntrende meningsmålinger. Men nu er det altså tid til at skifte ud på de pladser, hvor S kunne være bedre kørende. Altinget.dk/politik.tv2.dk har kigget på nogle af de ordførernavne, der er i spil:

'Her nævnes Sophie Hæstorp som ny sundhedsordfører, når hun får comeback som afløser for Pia Gjellerup, der stopper til februar. Den nuværende, Lone Møller, kritiseres for at have været for passiv i kræftsagen.'

Sophie Hæstorp Andersen er en ung socialdemokrat, der gør sig godt på TV, og hvor det faglige også skulle være i orden. Lone Møller virker 'way over the hill' på mig. Den monotone irriterende stemme, hvis særlige skratten formentlig holdes ved lige med, hvad der lyder som mindst en pakke smøger dagligt. Det faglige og engagementet er sikkert ok, men jeg tror næppe at socialdemokratiske græsrødder, går i demonstrationstog for fortsat at skulle høre på Lone Møller udtale sig på vegne af Socialdemokratiet om sundhedspolitik. Måske er hun også fedtet for meget ind i forlig med Lars Løkke. Måske skønner man, at der er drukket lidt for mange bajere og røget lidt for mange smøger i muntert samvær med sundhedsministeren til, at Lone Møller så kan være en “rottweiler” efter den charmerende minister, og få ham til at bløde politisk? I hvert fald mener nogle, at hun har været 'for passiv i kræftsagen'.

Videre skriver altinget.dk:

'Samme kritik (for passiv) går mod trafikordfører Poul Andersen, der har været syg, og som sagtens kunne have været hårdere ved transport- og energiminister Flemming Hansen (K). Et muligt bud som ny trafikordfører er Magnus Heunicke, der imidlertid også nævnes som ny kommunalordfører.
Til den post kandiderer en anden ung socialdemokrat, Karen Hækkerup, imidlertid også.'

Karen Hækkerup har flere gange demonstreret, at hun har den politiske 'rottweiler' i sig ved at bide sig fast i sagerne, spørge ind til problemerne og tvinge ministre i defensiven. Det er folk som Hækkerup, som socialdemokratiet i opposition skal opmuntre og forfremme. Folk, der har et 'killerinstinkt' og som lever op til den rolle enhver opposition har i et demokrati, som kritisk og kontrollerende.

Samlet set er det derfor klogt af Helle Thornings-Schmidt at forfremme yngre folk med lidt erfaring ved på denne måde at give dem hele tiden tungere og mere udfordrende opgaver. Det er simpelthen god politisk ledelse. Befolkningen er oveni heller ikke træt af de nye ansigter. Eneste minus er Mogens Lykketoft, som er et meget slidt ansigt i dansk politik. Hvis jeg var Helle T, så ville jeg ikke lade Mogens Lykketoft tegne socialdemokraternes udenrigspolitik frem mod valget. Man har en god sag med Irak og andre '“ mindre dogmatiske og belastede '“ S-politikere kan sagtens spille dette kort. Lykketofts person jager bare midtervælgerne i armene på Fogh.

Nyt om sagen på politiken.dk

“Til stor irritation for S-ledelsen har den tidligere minister og gruppeformand (Pia Gjellerup) sendt en række anbefalinger til flere medlemmer af den socialdemokratiske folketingsgruppe om, hvordan både hendes egne og andre ordførerskaber bør fordeles, erfarer Politiken.dk.

Blandt andet foreslår Pia Gjellerup sin afløser i Folketinget, Sophie Hæstorp Andersen, som sundhedsordfører i stedet for Lone Møller.

Og den nuværende ligestillingsordfører Kirsten Brosbøl som ny politisk-økonomisk ordfører i stedet for Gjellerup selv.”

Ja, det skulle lige mangle, at Gjellerup sådan kunne diktere sit politiske testamente. Thorning er til alt held sikkert så klog, at hun siger pænt tak til Gjellerup for de gode råd, og gør som det fuldstændig passer ind i Socialdemokraternes egen og hendes egen strategi.

Læs også David Troels Garbys analyse om samme på bloggen “Dansk Politik”

Kategorier

Anne-Mette på finansloven

Der er ved at blive skabt flertal for, at statsministerfruen skal have dækket nogle af sine udgifter, når hun repræsenterer vort land. Det er kun rimeligt. Når man tænker på, hvad riget ellers bruger af penge på uduelige folkevalgte, så gør Anne-Mette Rasmussen da i det mindste gavn ved bl.a. at tage med på udlandsrejser som statsministerens naturlige påhæng. Og den opgave løser hun ikke så ringe.

Men, men, men.

Kommer Anne-Mette på finansloven, så giver regeringen automatisk medier og folkevalgte lov til at gå parret efter i sømmene. Bruger de pengene på den rigtige måde og som tiltænkt osv. Fogh er ikke kendt for at være en, der smider om sig unyttigt med skattekroner på tant og fjas.

Alligevel vil formiddagspressen og ugebladene nu få det ekstraargument for at rode i parrets privatliv m.v. Og skulle der '“ mod forventning – være 'noget at komme efter', så kan Qvortrup & Co forsvare sig udelukkende ved at henvise til at Anne-Mette Rasmussen står på finansloven. “Folket” har en kontant interesse i at få at vide, hvad deres penge bliver brugt til. Med andre ord: Den til enhver tid siddende statsminister har fået indskrænket sin privatlivssfære yderligere.

Men den risiko/chance må man gå ud fra, at de nøje har overvejet i Statsministeriet.

Kategorier

Sekten vs. blåskjorterne

Naser Khaders politiske aktier er faldende. Det er tilsyneladende en kendsgerning, som i ugens løn blev fastslået af flere medier. Hans netværk af muslimske demokrater rykker ligesom ikke længere. Its yesterdays papers telling yesterdays news, som det hedder sangen. De radikale i København har også været efter den tidligere mediedarling: Naser. Khader. Forleden demonstrerede radikale partimedlemmer imod Khaders linje, der dybest set består i, at han ikke på forhånd vil udelukke et samarbejde med V og K. Helt udsædvanligt blev der på de københavnske radikales opstillingsmøde begæret skriftligt afstemning om et siddende folketingsmedlems kandidatur, hvorved en fjerdedel '“ 39 – af de 163 fremmødte stemte imod Khaders opstillimg. Undervejs havde Khader også måttet høste hård kritik fra flere medlemmer.

I dag i Weekendavisen præsenterer journalisterne Arne Hardis og Hans Mortensen et par dybereliggende årsager til den interne radikale magtkamp.

'På Det Radikale Venstres højrefløj frygter man, at partiet i dølgsmål og lige så stille er ved at forvandle sig til et helt nyt parti; et moralistisk, venstreorienteret parti, som i stadig højere grad tiltrækker vælgere og medlemmer, for hvem forestillingen om samarbejde med Venstre og De Konservative er en vederstyggelighed. Det var denne frygt, der i denne uge fik den tidligere formand for De Radikale i Hovedstaden, Anders Thomsen, til at bryde tavsheden og anklage Marianne Jelved for at skifte karakter fra parti til sekt.

I et vredt indlæg, som offentliggøres i partiorganet Radikal Politik i næste uge, skriver Thomsen under overskriften  »Sure opstød «, at begivenhederne ved denne måneds opstillingsmøde for De Radikale i hovedstaden  »minder mere om en sekt end et politisk parti: En fejlfri leder, der ikke må kritiseres, en foragt for de ikke-troende, der betragtes som dårligere mennesker, og en afvisning af enhver mulighed for dialog og kompromis med ikke-troende. Er det virkelig det parti, jeg meldte mig ind i for mere end 10 år siden?'

Thomsen og ligesindede har det ikke nemt for tiden:

Anders Thomsen tilhører den mere og mere marginaliserede fløj i partiet, som Jelved-sympatisørerne kalder  »Blåskjorterne «. Han er i dag medlem af den radikale hovedbestyrelse, og han frygter, at hans parti er ved at forandre sig så grundlæggende, at den gamle rolle som midterparti smuldrer; et parti er jo ikke kun sin historie '“ det er også sin medlemsskare.

Blåskjorterne! “De Sekteriske” har øjensynligt hentet inspiration fra de italienske fascisters sortskjorter, da de skulle navngive partiets højrefløj. De hygger sig rigtig hos de radikale!

Resten af Hardis og Mortensen glimrende artikel peger på den tendens: at de mange nye radikale vælgere er mere venstreorienterede end tidligere.

Blandt de fremførte “vidner” er Frederiksbergs mangeårige radikale kommunalbestyrelsesmedlem Pernille Høxbroe:

'De seneste tre-fire år er det blevet et andet parti end det, jeg meldte mig ind i i 1980. Der er ikke mange liberale mennesker tilbage i Det Radikale Venstre. Vi er blevet et socialistisk parti for velbjærgede, der af en eller anden grund ikke synes, de kan være medlem af SF eller Enhedslisten, men finder det mere politisk korrekt at være hos Det Radikale Venstre. Det er en stor forandring af det parti, der for ganske få år siden var medlem af forskellige borgerlige regeringer. Tidligere var det en radikal dyd at søge størst mulig indflydelse. Nu er vi blevet det mest isolerede parti i dansk politik. Ledelsen har et stort ansvar for, at det er blevet sådan. Den retorik, den har ført, har medvirket til at ændre partiet.

De radikales interne kamp om partiets sjæl bliver spændende at følge. Jarls blog tillader sig at sætte sin lid til at partiets liberale kræfter i sidste ende får overtaget, for dem har jeg en svaghed for.

Naser Khader bliver snart populær igen. Det sker ligeså snart den næste politiske krise '“ stor eller lille '“ der involverer Islam på en eller anden måde.

Marianne Jelved eksisterer i en anden verden end alle os andre. Langt inde i det radikale bagland sidder der dog fornuftige klartskuende folk, der forlængst har indset, at den radikales leders tid for længst er forbi.

Thomsens leder i det radikale blad er et skridt på vejen mod 'borgerkrigen' i partiet. Indtil videre holder nøglepersonerne sig fra at udtale sig.

Fortsat dårlige meningsmålinger vil forhåbentlig fremme Jelveds exit. Den dag, hvor det sker, da kommer magtkampen mellem Morten Helveg og Margrethe Vestager om partilederposten. Det bliver heller ikke kedeligt!

N.B. Hør P1-debat mandag 22.1.07, 12.30 hvor Anders Thomsen tørner sammen med Marianne Jelved om, hvorvidt at de radikale er ved at blive en sekt.