Kategorier

Thor P. magter ikke at styre offentlige udgifter

Regeringen har opgivet at holde styr på de offentlige udgifter. Finansminister Thor Petersen gider ikke længere være bussemand og slå borgmestrene over fingrene, hver gang de ikke overholder deres aftale med staten om, hvor meget kommunernes udgifter må stige.

Dagbladet Børsen – et af de nu kun to tilbageblevne landdækkende borgerlige morgenaviser- skriver i dag:

De offentlige udgifter til velfærd som sygehuse, skoler og statslig administration voksede sidste år med 1,2 pct., og væksten i det offentlige forbrug er dermed mere end dobbelt så høj, som regeringen oprindeligt havde planlagt.

Men finansminister Thor Pedersen (V) er ikke ked af, at målsætningen
om at begrænse væksten til 0,5 pct. ikke blev opfyldt:

– Det er ikke et spørgsmål om at være ked af det. Som finansminister vil jeg gerne have det sådan, at det, som jeg 100 pct. har ansvaret for '“ nemlig det statslige område – styres præcist. Og det gør det. Så er jeg samtidig nødt til at acceptere, at vi har kommunalt selvstyre. Jeg kan ikke gå ud og henrette hver anden borgmester, der træffer forkerte beslutninger. Der ligger et aftalesystem, og de aftaler, vi indgår er inden for den finanspolitiske ramme, som regeringen har lagt,


Det er meget muligt, at Thor Ps regnedrenge i den røde kancellibygning enten har regnet galt eller har skønnet forkert med hensyn til, hvad der er økonomisk realistisk muligt ude i kommunerne. Specielt i nogle år, hvor regeringen må påregne ekstra-udgifter på grund af kommunalreformen. Eller også har Thor P lavet nogle aftaler med kommunerne, som han godt vidste ikke havde hold i realiteternes verden.

Bossen '“ Anders Fogh – rejser p.t. rundt i landet sammen med Lars Løkke for at fortælle de offentlige ansatte, velfærdsforbrugerne om deres nye reform, der angiveligt ikke skal koste skatteyderne yderligere, thi skattestoppet ligger fast. Det, der foregår, er naturligvis ren valgkampagne.

I weekenden var jeg Aalborg, og der havde de lokale noteret sig – ikke uden stolthed – at de skam for nylig havde fået fint besøg fra København af selveste statsministeren og indenrigsministeren. Og det er nok i den sammenhæng, at man skal forstå, at finansministeren kaster så åbenlyst håndklædet i ringen. Hvis ikke der var et skattestop, så ville sluserne til statskassen blive åbnet på vid gab, og skattekronerne fosse ud. Altså mere end de gør i forvejen.

Børsens kvikke journalister har naturligvis for længst gennemskuet regeringens dobbeltspil overfor de borgerlige vælgere:

Man kunne have en fornemmelse af, at regeringen dybest set var tilfreds nok med at der blev brugt lidt rigeligt?

Thor Pedersen:

– Sådan er det ikke. Udgangspunktet for tilfredshed er, at man overholder de aftaler, man indgår. Nu skal vi have et billede af, hvad pengene er brugt til. Der kan være nogle forklaringer. For eksempel kan der være dobbeltafregning i forbindelse med amternes lukning, og alt det vil vi have lov at analysere,

Med andre ord: Finansministeren træder vande ved at holde vælgerne hen med sædvanligt politiker-sniksnak.

Det er en skam for landet, at der for tiden ikke eksisterer et reelt og troværdigt liberalt alternativ til VK.

Kategorier

Hul på bøssemyten om AFR

AFR-filmens præsentation af den fiktive Anders Fogh Rasmussen har sat spot på en skjult debat, der i årevis har eksisteret i form af ren sladder.

Læs hele indlægget på Kommunikationsforum.dk

Kategorier

Paris er vel en messe værd

Som meddelt i går fra bladhuset i Pilestræde, så sætter skarpretter-Lisbeth (Knudsen) sig nu i Berlingskes chefstol i stedet for Niels Lunde. Fru Knudsen meddelte til beroligelse for læserne, at hun skam var “borgerlig nok” til trods for, at hendes profil er alt andet end borgerlig.

Skiftet var læserne mildt sagt ikke begejstret for, hvis man skal tro reaktionerne på avisens website. I dag kan man læse en artikel fra Nyhedsavisens Leny Malacinskis hånd, der lader en række borgerlige/liberale kræfter kommentere på sagen:

– Det første man tænker på, når man tænker på Lisbeth Knudsen, er ikke en stærk borgerlig profil. Det er hvad du kan citere mig for, siger Ralf Pittelkow til Nyhedsavisen.

– Jeg skal ikke have noget fra Lisbeth Knudsen i min postkasse. Hun står for socialdemokratiske synspunkter, og det er noget pjat, at hun siger, hun er borgerlig. Jeg har ikke tillid til, at hun kan videreføre Berlingske Tidende, når hun ikke står for borgerlige værdier, siger Sune Wæsel, der er vokset op med Berlingske i sit barndomshjem.

– Det er en ubegribelig dumhed at ansætte Lisbeth Knudsen. Man kan sige nok så meget om, at hun er en dygtig journalistisk håndværker, men hvis læserne ikke har tillid til, at hun deler deres værdier og interesser, så vil de ikke holde avisen, siger Ole Birk Olesen, redaktør for den kommende borgerlige webavis 180 grader.

Han peger i stedet på Martin Krasnik som et oplagt chefredaktør-emne, tidligere Deadline-vært på DR2 og nu USA-korrespondent for Weekendavisen.

– Han er en af den borgerlige presses største talenter. Niels Lunde kunne ikke kæmpe avisens sag på TV, han lignede en våd hund, man kunne krølle sammen, siger den tidligere Berlingske-journalist Ole Birk Olesen om Berlingskes hidtidige chefredaktør.

Blandt journalister har chefredaktøren fået øgenavnet “Niels Nogen-Lunde”.

Omkring Lisbeth Knudsens pludselige omvendelse til borgerligheden, så får det én til at tænke tilbage på de utallige historiske eksempler på noget lignende.

Det var vist den franske konge, Henrik af Navarra, der sagde, at “Paris er vel en messe værd”. Han skiftede derpå sin protestantiske tro ud for umiddelbart lige efter i stedet at blive katolik, så han dermed kunne sætte sig på Frankrigs trone. Henriks eksempel med at “vende kåben” er blevet fulgt at utallige politikere siden. Karen Jespersen, Anders Fogh u name it. På dansk kaldes det opportunisme.

Spørgsmålet er vel i sidste ende, hvorvidt læserne tror på Lisbeth Knudsens udmeldinger om, at hun skam er borgerlig. Det lader sig aflæse, når de næste læsertal kommer, men mon ikke at hun trods alt får en chance hos flertallet af Berlingskes abonnenter, også selvom at Konservativ Ungdom, den gode Sune Wæsel m.fl. har opsagt deres abonnement? Jeg tror det. Medmindre at hun slår “Groft Sagt”-rubrikken ihjel. For så får kritikerne da virkelig noget at hænge hatten på, og så dum tror jeg ikke på, at Lisbeth Knudsen er.

Læs MF(V) Peter Christensens analyse af sagen. Han er ugens politikerblogger på berlingske.dk

Læs Jarls blog fra i tirsdags om samme emne