Kategorier

NA betyder strategi-skift for partierne

Efter at Ny Alliance er kommet på banen, og Naser Khader med en politisk håndgranat har sprunget det ellers så fasttømrede blokpolitiske billede i atomer, så har det christiansborgske establishment måttet tage tæskene i meningsmålingerne, slikke sårene, skifte taktik og så småt begynde at overveje helt nye strategier frem mod næste valg. Hvem blandt partierne og partilederne har klaret denne omstillingsproces bedst, hvis man lige vurderer indsatsen på den korte bane '“ her snart små to uger efter NA's ground zero.

Jarls Blog uddeler derfor ufortjente karakterer på den sædvanlige selvbestaltede hjemmestrikkede smagsdommeragtige facon:

9 Anders Fogh
Anders Fogh og Co. undgik at gå i panik, men skyndte sig at invitere Khader til møde og samarbejde. Statsministeren noterede sig, at Khader ville pege på ham, og at regeringens opbakning nu var styrket, og lod ingen i tvivl tilbage om, at VKO-flertallet var intakt osv. Da Leif Mikkelsen stak af til NA, trak Fogh i nødbremsen og antydede, at et valg blev resultatet, hvis kontrollen med VKO-flertallet røg sig en tur. Det var panikagtigt, men ikke nødvendigvis uklogt. Alt i alt var præstationen rutinepræget, men med overblik over situationen. Taktisk var Foghs ageren i topklasse. V-toppen har p.t. ingen ny strategi andet end at gå efter et nyt VKO-flertal, men man vil nu se tiden og Ny Alliances levedygtighed an. I mellemtiden vil en ny strategi, der omfatter forskellige muligheder for samarbejde mellem NA, DF og S naturligvis blive udviklet.

8 Bendt Bendtsen
To konservative ordførere Pia Christmas-Møller og Christian Wedell-Neergaard var i forrige uge hurtigt ude og markere konservative synspunkter på skat og flygtninge, hvor de kunne lægge afstand til DF og samtidig stive flanken af til NA. Da en groggy Bendtsen havde kommet sig over chokket fra de første meningsmålinger, der viste, at NA gjorde et kraftigt indhug i den konservative vælgerskare, lagde Ks partileder sig så også i selen sammen med Jakob Axel Nielsen ved i medierne at stille opsigtsvækkende og mere eller mindre 'ultimative' konservative krav om skattelettelser. Vælgerne vil gerne tro de konservative, men deres troværdighed mht. at få deres krav igennem hos regeringen er ekstremt ringe efter syv års bevidstløst stampen i jorden uden nævneværdige resultater på skatteområdet. Løjtnanterne reddede Bendtsen i de første dage og siden kom han selv op i omdrejninger. Bendtsens strategi må ændres. Med NA's tilsynekomst og med udsigt til at VKO-blokkens dage er talte, har der dermed pludselig vist sig flere frihedsgrader for partiet til at markere sig. Taktisk bør K vedblive at markere forskelle til DF, men også helst til NA.
En ny strategi må lægges i samarbejde med V, hvor der bliver taget hensyn til Ks krav om skattelettelser.

7. Pia Kjærsgaard
Pia Kjærsgaard virkede lidt for mopset, sur og afvisende, da hun skulle kommentere Khaders nye parti, som DF-lederen slet ikke ville samarbejde med. Der blev lagt klar afstand til NA. I stedet burde Kjærsgaard have budt ham velkommen og åbne op for et samarbejde, der hvor man nu kunne mødes. I stedet fokuserede DF-lederen på NA's store programpunkt: At holde DF uden for indflydelse dvs. NA’s “krigserklæring”. Måske en bedre taktik '“ i første omgang '“ havde været at invitere Khader velkommen til arbejdet. Med sin sure reaktion gav Kjærsgaard god medvind til Ny Alliance. Det er NA-folkene sikkert ikke ked af, og de kan kun håbe på flere sure opstød fra DF-lederen. Taktikken er åbenbart, at DF udelukker ethvert samarbejde med Khader efter et valg. Strategien forbliver derfor uændret, at DF går efter et nyt VKO-flertal efter næste valg.

7 Marianne Jelved
Der er plus-point til Jelved for ikke at panikke og løbe af pladsen blot fordi, at der dannes et nyt parti. Dog er det åbenlyst, at Jelveds person står i vejen for, at de radikale lægger en ny strategi, hvor man konsoliderer sig som et parti til venstre for NA, men dog foretrækker Helle Thorning-Schmidt som ny statsminister. Taktisk underspillede hun NA's tilsynekomst på den politiske himmel og Khaders betydning. Helt klassisk. Jelved overdrev dog stejlheden og hårdnakketheden overfor vælgerne. Især når langt de fleste radikale vælgere også mener, at hun efterhånden er the day before yesterdays news. Taktikken er, at få styr på tropperne og lade Naser Khader åbenbare sig som en rendyrket borgerlig politiker og Fogh-støtte: Samtidig skal de radikale forsøge at monopolisere partiets politik som radikal classic. Et skifte til Margrethe Vestager som ny partileder i sommer vil være god håndsrækning til partiet. På det tidspunkt er der også flere åbne flanker hos NA, som de gamle radikale ville kunne angribe.

6 Helle Thorning-Schmidt
Den socialdemokratiske leder har haft det svært med NA, fordi Thorning-Schmidt ikke umiddelbart var part i sagen '“ som Jelved – selvom at det har medført at opbakningen til hende som statsminister i meningsmålingerne nu er minimeret til et historisk lavpunkt. Få troede på hendes chancer før Khaders parti, nu tror ingen på hende. Da Thorning endelig kom op i omdrejninger friede hun til Khader, men fik på stedet en kurv af NA-lederen. Så rykkede S-folkene i felten for at skyde NA's ambitiøse 40-procent-skatteforslag ned. Beskydningen er først indledt mere end en uge efter, at vælgerne hørte om det første gang. S-folkene har måske troet, at Khader mente det alvorligt, når han i begyndelsen sagde, at han ville kunne pege på andre end Fogh. Derfor ville NA's indhug hos VK-vælgere umiddelbart styrke Thornings chancer, men S-folkene forregnede sig åbenbart, og nu er Thorning som statsminister på vej til at blive ligeså stor en joke som “Jelved som statsminister”, endte med at blive. S har dog viste gode toner her på det sidste. S-folkene går nu i Socialdemokratiet-classic-mode, hvor man forsvarer velfærdsstaten og lover at bruge hele det økonomiske råderum på de offentligt ansatte. Det skal nok have appel hos nogle vælgere, men strategien er defensiv og trækker S mere mod venstre. Det er faktisk det modsatte, som partiet har brug for, hvis de en dag vil i regering, når nu befolkningen som helhed er blevet mere borgerlige. Etableringen af en fast Vestager-Thorning-Schmidt-alliance må blive første delmål i en ny S-strategi.

Kategorier

Slaget om skat står og falder med 2015-planen

De konservative sætter løbende deres troværdighed på spil med deres heftigere krav om skattelettelser. I går, onsdag skrev Børsen:

'Ifølge højtstående, anonyme kilder i de Konservative vil partiet kræve skattelettelser i denne valgperiode, ellers må partiet forlade regeringen. Kravet har ifølge kilderne været diskuteret i partitoppen, hvor man er af den klare opfattelse, at de Konservative ikke kan forblive en del af regeringssamarbejdet, hvis ikke Venstre giver efter for kravet om skattelettelser i denne valgperiode.'

Bendt Bendtsen selv afviste i går at kommentere oplysningerne, hvilket også trækker lidt ned i historiens troværdighed. Artiklen røg heller ikke på forsiden, hvilket nok siger lidt om, hvor alvorligt erhvervsavisens redaktion egentlig selv tager tilslørede trusler fremsat i korridorerne. Realiteten er nok, at hverken Anders Fogh Rasmussen eller Claus Hjort Frederiksen har andet end skuldertræk til overs for anonyme konservatives sabelraslen. Skulle man et øjeblik tage udtalelserne alvorligt, så ville en effektuering af truslen, hvor Bendtsen trækker partiet ud af regeringen medføre et hurtigt valg, og så er han færdig som partileder hos de konservative. Uanset hvordan valget gik.

Det er ikke første gang, at de konservative spiller kortet om 'ultimative skattelettelser', og det bliver heller ikke sidste gang. Det betyder dog til gengæld, at partiet fremstår som mere utroværdig for hver gang, at det sker, og respekten for Bendtsen er i forvejen meget lav.

Med andre ord: K springer op brølende som en løve for så siden at falde ned som et lam.

Torsdag i Jyllandsposten trækker Bendtsen lidt i land på de ultimative skattelettelser, men skaber i stedet forventninger til det politiske initiativ, som mange iagttagere længe har peget på som en mulighed for at få Venstre i tale: nemlig 2015 planen. Den bliver regeringens kommende samlede bud på det offentliges økonomi, velfærdspolitik m.v. Med andre ord: Udfærdigelsen af planen er rendyrket politisk ingeniørarbejde, og derfor det helt rigtige sted for Bendtsen at forsøge at få presset sin politik igennem.

– Jeg forventer, at vi kan træffe en beslutning, når vi har 2015-planen. Jeg ønsker at koble de to ting, for kvalitetsreform og mindre skat på arbejde hænger sammen. Jeg har altså også et dagsordenspunkt, der hedder mindre skat på arbejde, når vi skal diskutere offentlig service i fremtiden. Der skal være til begge dele, siger Bendt Bendtsen til Jyllands-Posten.

Med andre ord. Kan Bendtsen ikke få sit krav igennem i 2015-planen, så står han helt afklædt. Omvendt er det netop i planens politiske ramme, at Venstre seriøst ved, at de er pisket til at levere et eller andet. Dele af 2015-planen ventes at blive fremlagt i august. Dvs. den politiske offentlighed nu får hele sommeren til at diskutere skattepolitik. Jeg tør godt love Fogh en varm politisk sommer!

Jarls Blog har faktisk meget stor sympati for Bendt Bendtsen krav om skattelettelser og håber faktisk, at de konservatives leder får held til at overbevise Kristian Jensen, Anders Fogh og Claus Hjort.

I går klappede investeringsbanken Saxo Bank Ny Alliance på skulderen ved at forære dem en million kr. Bankens adm. direktør Lars Seier Christensen motiverede donationen med snak om alt muligt andet end Ny Alliances frække skatteforslag. Jeg gætter dog på, at det folkene i Saxo Bank i virkeligheden var vilde med, netop var Anders Samuelsens idé om en personskat på 40 procent. Forslaget har i hvert fald for alvor sat fut i skattediskussionen, så NA har fortjent hver en krone!

Èn million kr. er egentlig en ret lav pris for at holde gang i en debat, som Venstres topfolk ellers har forsøgt undertrykt i lang tid. Måske erhvervslivet i almindelighed bør overveje at kanalisere alle deres fremtidige støttekroner væk fra Venstre for så i stedet at lade dem tilflyde Ny Alliance '“ og måske de konservative. For det er jo netop disse to partier i Folketinget p.t., der for alvor vil tale om skat. Fagbevægelsen burde omvendt overveje at støtte Pia Kjærsgaards Dansk Folkeparti og det såkaldte 'liberale' Venstre. For det er netop de partier, der både råder over den politiske magt, men som blankt afviser skattelettelser. Både Fogh og Kjærsgaard vil tydeligvis helst bruge det økonomiske råderum på at brænde af på den offentlige sektor. Det vil de for at forhindre Helle Thorning-Schmidt i at komme til magten, siger de.

Politik er altså noget underligt noget.

Læs Netavisen 180-graders artikel fredag om 1015-planen.

Kategorier

The Political Oddsmaker '“ Danish Style

Den amerikanske politiske iagttager og kampagneguru Ron Faucheux, som nu arbejder som stabschef for en demokratisk senator i Washington, redigerede i en del år frem til 2004 klummen 'The Political Oddsmaker' på nørdbladet for valgkampagne-industrien i USA, 'Campaigns & Elections magazine’', hvis redaktør han også var. Yeah!

Ron var lidt af en ørn til at forudse udfaldet af stort set alle “races” overthere og ramte gerne rigtigt i 97-98 procent af tilfældene.

I dansk politik er vilkårene som bekendt meget anderledes, men nu vil jeg forsøge i al ydmyghed at gøre Ron kunsten efter ved at prøve at gætte/vurdere udfaldene på de politiske spørgsmål, der kører for tiden.

Har du et spørgsmål, som du ønsker at jeg giver odds på, så hold dig ikke tilbage. I er naturligvis alle sammen velkommen til at blande jer i debatten hvis I er uenige i min vurdering. Når den politiske udvikling kræver det, så justerer jeg løbende de forskellige odds.

Naser Khaders parti Ny Alliance bliver repræsenteret i folketinget efter næste valg?

80 procent chance for et ja.

Mister VK-regeringen sit flertal med DF ?

75 procent for et ja.

Statsministeren efter næste valg hedder:

Anders Fogh Rasmussen 90 procent (Stærk favorit)

Helle Thorning-Schmidt 6 procent (Outsider)

Bendt Bendtsen (2 procent)

Naser Khader (1 procent)

Marianne Jelved (1 procent)

Bendt Bendtsen forlader posten som konservativ partileder efter næste valg?

60 procent for et ja

Hvem efterfølger Bendtsen som ny konservativ leder?

Lene Espersen 50 procent (Favorit)

Connie Hedegaard 30 procent (Dark horse)

Mads Leebech 15 procent (Outsider)

Andre 5 procent

Hvem efterfølger Anders Fogh som Venstres formand?

Lars Løkke Rasmussen 75 procent (Stærk favorit)

Kristian Jensen 20 procent (Dark horse)

Andre 5 procent

Marianne Jelved forlader posten som radikal partileder efter næste valg?

70 procent for et ja.

Hvem efterfølger Marianne Jelved som radikal partileder?

Margrethe Vestager 75 procent (Stærk favorit)

Morten Helveg Petersen 20 procent (Dark horse)

Andre 5 procent

Går VK-regeringen samlet tilbage ved næste valg?

90 procent for et ja

Går S frem ved næste valg?

75 procent for et ja.

Bliver de radikale halveret ved næste valg?

20 procent for et ja.

Lover VK-regeringen regulære skattelettelser før næste valg, der effektueres efter næste valg?

40 procent for et ja.

Partiet “Liberalisterne – Frihed og Velstand” kommer i Folketinget?

1 pct. for et ja (Longshot)

Partier der indgår i regeringen efter et valg? (L= Ny Alliance)

VK 80 procent

V 7 procent

LVK 6 procent

RLVK 4 Procent

SRL 2 Procent

Andre: under 1 procent

Alle vurderinger/odds er pr. 16.5.07 og bliver justeret løbende.