Kategorier

Venstremand går til Ny Alliance

Opdateres! Live-blogging!

Leif Mikkelsen går fra Venstre til Ny Alliance. En ny spændende dag er oprunden i dansk politik. Ny Alliance har nu to medlemmer af Folketinget. Det oplyser bl.a. Netavisen 180 grader.

DR Nyheder skriver:

Venstres folketingsgruppe har mistet et medlem til Naser Khaders nye parti Ny Alliance. Leif Mikkelsen meddelte for kort tid siden ved et gruppemøde i partiet Venstre, at han ikke længere vil være med i Venstre, men går til Ny Alliance.

Det var en fattet, men bevæget Leif Mikkelsen, der foran Venstres gruppeværelse informerede pressen for kort tid siden.

– Jeg har et værdisæt, som jeg har haft med i politik om højt til loftet, frihed og den slags. Vi så loftshøjden under skattedebatten i går. Jeg har set det omkring 10. klassesdebatten. Jeg har set af de her værdier måske kunne lyse stærkere i et nyt parti, og derfor har jeg truffet beslutningen, sagde Leif Mikkelsen.

Leif Mikkelsen fik i fjor fyreseddelen af Venstres folketingsgruppe som kommunalordfører efter, at han i offentligheden ganske kraftigt havde kritiseret partiets stærke mand Claus Hjort Frederiksen for at lyve.

Mikkelsen har været medlem af partiet i 40 år og er af venstreæt så længe nogen kan huske tilbage, så det er ikke en eller anden pludselig opstået fix idé. Det har været åbenlyst for enhver, at han følte sig ualmindeligt dårligt behandlet efter, at Claus Hjort Frederiksen brutalt karaktermyrdede ham, Søren Pind og Peter Christensen i et berygtet interview med Information for et halvt år siden, hvor han kaldte de tre for “skadelige”. Venstre-toppen betaler nu prisen for den manglende rummelighed.

Leif Mikkelsens skridt er første pind til Claus Hjort Frederiksens ligkiste. Det er helt tydeligt andre boller, der skal på suppen nu end “den store kæp” for at ikke flere Venstre-MF’ere følger efter i Leif Mikkelsens kølvand. Nu er det tiden, at Anders Fogh Rasmussen signalerer “højt til loftet” og sætter “Clausescu” Hjort Frederiksen i skabet. Det kunne ske ved at give Lars Løkke Rasmussen en mere central placering i partiet og i regeringen, end han har i dag. Løkke er fremtidens mand og har lidt flere frihedsgrader i forhold til de mange MF’ere som er dødtrætte af Claus Hjorts undertrykkelse af den fri debat i Venstre.

Regeringen er på ingen måde i fare, men det “rene” flertal med DF er nu nede på 91 mandater. Så der skal ikke springe ret mange flere, før det bliver rigtig spændende. Jeg er ikke i tvivl om, at panikken så småt er ved at brede sig i Venstre-toppen, så de tænker sig rigtig godt om, før de sender parties politiske ordfører Troels Lund Poulsen i byen, for at banke evt. kommende rebelske MFere på plads. Poulsen har for tiden helt tydeligt store problemer i den rolle, hvor han i pressen fremstår lidt som det forpjuskede sendebud, der lirer Claus Hjorts budskaber af. Poulsens nerver har i øvrigt været tyndslidte her på det sidste, hvor alle mulige rygter siden i mandags har fyget i krogene på Borgen, at en Venstremand stod til at hoppe af. Jeg tror dog ikke, at “Trolles” nattesøvn bliver ret meget bedre af, at Leif Mikkelsen nu er gået ud af partiet.

Naser Khader er naturligvis jublende glad for Leif Mikkelsen indmeldelse, selvom jeg ikke tror på, at han ikke anede noget om den nu tidl. venstremands exit. Khader har jo antydet flere gange de seneste dage at, der var afhoppere på vej – også “store og overraskende navne”. Men man forstår Khaders glæde, for der er masser at lave i det ny parti. Leif Mikkelsen kan frit vælge fra alle hylder mht. hvilken ordførerpost han vil have. Han kan formentlig ligefrem RYDDE hylden med ordførerposter minus integrationsordførerposten ved Ny Alliances folketingsgruppes første konstituering. For Khader er som de fleste bekendt helst fri for at sidde og kede sig nede i folketingssalen…

Jarls Blogs læsere skal ikke snydes for denne historie fra Politiken:

“Udmeldelsen skete under en del dramatik. Et af Venstres medlemmer kom susende efter Leif Mikkelsen, da han forlod Venstres gruppeværelse midt under mødet.

Hun hev ham i armen, og spurgte:

 »Hvad er det du gør? «


Wow!

Læs Politikens lange interview med Leif Mikkelsen om baggrunden for hvorfor, at han nu forlader Venstre.

Nu har statsminister Anders Fogh Rasmussen udtalt sig til Ritzau. Og han stiller sig uforstående overfor Mikkelsens udmeldelse.

 »Leif Mikkelsens beslutning er lidt uforståelig, men det er hans egen afgørelse «, siger statsministeren til Ritzau.

Uforståelig? Mon? I går under Venstres skattedebat i medierne var hans arrogante besked til de tre liberale MF'ere nærmest: Ret ind eller forsvind! Det var der så allerede i dag én, der gjorde.

Anders Fogh har dog enhver interesse i at dysse sagen ned så hurtigt som muligt. Han og resten af V-toppen er i virkeligheden dybt rystet over Mikkelsens afgang.

Læg i øvrigt mærke til at det netop er Lars Løkke Rasmussen, som man har sendt på banen for at glatte ud her og der i medierne efter Mikkelsens afgang.

– Vi er selvfølgelig kede af, at Leif melder sig ud. Og vi har meget, meget svært ved at forstå begrundelsen. Men vi er jo et parti, der går ind for personlig frihed, og det gælder selvfølgelig også friheden til at melde sig ud af Venstre. Det er dog mit bestemte indtryk, at det er en enlig svale,” siger Lars Løkke Rasmussen til Nyhedsavisen 180 grader.

Venstre-toppen har helt klart vurderet, at Troels Lund ikke kan løfte opgaven tilstrækkeligt overbevisende. Claus Hjort er i øvrigt pist væk, fordi han deltog i en paneldebat ude i byen hele formiddagen. Men udtaler han sig for meget om sagen, så hældes der bare mere benzin på bålet. Nu gælder det om for Venstre at få ilden slukket, så man kan komme videre.

Læs mere om hele den reelle baggrund for Mikkelsens dramatiske afgang fra Venstres folketingsgruppe i denne artikel fra Netavisen 180 grader.

Kl. 11.25

Søren Pind sammenligner i Jyllandsposten den politiske situation p.t. med jordskredsvalget i 1973. Det sker på baggrund af Pinds skatteklumme i dag i 180grader.

Pind skriver bl.a.:

– Personligt, som stor tilhænger af Reagans politik i 80erne, har jeg aldrig begrebet, at noget helt naturligt og økonomisk grundfæstet som netop det (skattelettelser red.), ikke må medregnes. Man kommer tilmed næsten til at le, når man betænker, at statskassens indtægter konstant eksploderer med uventede merindtægter. Så råd? Råderum? Det er vist noget man selv bestemmer. Men jeg lader mig da gerne belære'¦

Det er nogle ord, som V-toppen helt sikkert ikke er specielt vilde med. Hvis de er kloge, så lader de Pinds bemærkninger fare. Tiden er ikke lige til offentlig halshugning af partimedlemmer, der lufter deres egne meninger.


Kl. 12.40

Nu fortæller Radioavisen at statsministeren truer med valg. Det siger lidt om, hvor presset statsministeren er over Mikkelsens afgang, at han ligefrem truer med nødbremsen. Fogh er groggy og beder om time-out. Or he will drop the big one!


13.10

Har lige hørt statsministeren i radioavisen kl 13, der direkte siger, at hvis regeringens flertal bliver bragt i fare, så tror han, at “alle kender konsekvensen”. Med andre ord: Er der flere der skrider, så udskriver han nyvalg.

Jokeren er de konservative. Vil de vinde meget ved et nyvalg nu frem for senere? Det må vist være et valg mellem pest eller kolera.

Fogh sender dog også en besked til potentielle afhoppere – både i V og K. Hopper de af til NA, så skal de ikke regne med at blive valgt. For det er nok de færreste, der regner med at Ny Alliance kan være klar til at stå på stemmesedlen ved et valg om tre uger. Det er derfor også nu i Naser Khaders interesse i, at situationen ikke eskalerer. Foghs træk vinder ham dyrebar tid. Det virker panikagtigt, men kan vise sig – her og nu – at være rigtig klogt.


kl 14.12
Ser kommentator Henrik Qvortrup på TV2 News. Han “føler sig overbevist om”, at “Søren Pind og Peter Christensen overvejer at smutte fra Venstre”. Det er en helt klar fejlvurdering efter mit bedste kendskab. Nå, det er så en af de få gange, hvor den gode “Q” vurderer forkert.

Kl 15.01

Søren Pind på TV2 News og HELT afkræfte at han går fra Venstre. Han bliver for at “tage den diskussion, der er helt nødvendig” omkring skat og hvordan man taler til og med i hinanden i Venstre. Han tør tage den diskussion I Venstre. Den og det gav hans “politiske liv mening”.


Jo Pind fortsatte på TV stilen fra 180 grader-klummen dvs. med en ordentlig røvfuld patos i sætningerne. Spørgsmålet er, om det overbeviser Claus Hjort og Anders Fogh. De er småparanoide efter at have levet i toppolitik i så mange år, så et eller andet sted er de faktisk undskyldt mht. at nære stor skepsis til Pinds forsikringer.

Kategorier

Ny Alliance presser K på skattepolitikken

Ny Alliances ambitiøse skatteforslag med en personskat på maksimalt 40 procent sætter nu dagsordenen for regeringens ministermøde. Det hævder Netavisen 180 grader.

'På gårsdagens ministermøde i Statsministeriet appellerede de Konservative indtrængende til Venstre om at hjælpe dem i kampen mod det nystiftede parti Ny Alliance. Det erfarer 180Grader.dk fra velinformerede kilder.

Appellen var klar: Hvis ikke regeringen vedtager skattelettelser inden næste valg, så risikerer de Konservative at miste et anseeligt antal mandater til Ny Alliance, som i sin første levetid har markeret sig med et krav om maksimalt 40 procent i skat til alle danskere.

Kravet har i dag fået opbakning fra folk i Venstre også. Partiets finansordfører Peter Christensen sagde fra morgenstunden, at regeringspartierne under ét vil komme til at tabe stemmer, hvis der ikke sker noget på skatteområdet.

Ny Alliances ambitiøse skatteforslag på max 40 procent i indkomsttskat fortjener ros. Det er muligt, at forslaget ikke er finansieret, men det åbner nu op for den skattediskussion som Anders Fogh Rasmussen, Claus Hjort Frederiksen, Troels Lund Poulsen og nu også skatteminister Kristian Jensen ikke vil have og har forsøgt undertrykt igennem flere år.

De konservative derimod fastholder '“ på skrømt – et krav/løfte til vælgerne om skattelettelser, som dog ingen i regeringen '“ og slet ikke statsministeren '“ tager alvorligt. Alle ved, at Bendtsen er så glad for og stolt over at være minister. Hjemme på gården har den konservative leder efter sigende hængt menukortene fra middagene hos dronningen op på væggene til fri beskuelse for enhver, der gæster økonomi- og erhvervsministeren privat. Han længes ikke ligefrem efter at overstå den politiske karriere for dernæst at søge tilflugt i anonymitetens glemsel. Tværtimod så angler Bendtsen mest efter lidt mere sildesalat og pynt til at hænge på kjolejakken. Dertil skal han bruge nogle flere år på taburetten. Ak, Bendtsen er en svag minister med en udtalt latterlig forfængelighed, og det bliver så groft udnyttet. C’est dommage!

Derfor er der heller ikke en levende sjæl, der tager en trussel alvorligt, om at K kunne finde på at bryde ud af regeringssamarbejdet. Det ved først og fremmest Claus Hjort og Anders Fogh, og det udnytter de to til de konservatives generelle store frustration. Og heri ligger i øvrigt forklaringen på det historisk dårlige forhold, der eksisterer imellem V og K for tiden.

Nu spiller hjernen bag stort set al Ny Alliances – kendte og ukendte – politik Anders Samuelsen et skatteforslag på banen, som åbenbart presser de konservative til på en eller anden måde at demonstrere overfor vælgerne, at netop de er garanten for skattelettelser.

Men de tre liberale MF'ere Peter Christensen, Søren Pind, Leif Mikkelsen samt de konservative kan godt spare sig. For 'far' vil ikke give skattelettelser.

– Det er fuldstændig uaktuelt, fordi der mangler et økonomisk råderum til at give danskerne lavere skat på arbejde, lyder den kontante besked fra statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) ifølge Jyllands Posten onsdag eftermiddag.

Han opfordrer oprørske partifæller til at rette ind efter regeringens linje:

“I sidste valgperiode gennemførte vi velfærdsforbedringer og skattelettelser, men jeg er bare nødt til at sige, at der ikke er råderum til skattelettelser her og nu, så diskussionen er fuldstændig uaktuel, og alle gør klogt i at holde sig til regeringsprogrammet.”

“Far spiller præcist den samme plade' uanset, hvordan de stakkels mennesker på Jyllands-Posten spørger:

Så beskeden til de Konservative fra kontrolfreaken i Prins Jørgens Gaard kan læses her i min oversættelse:

– Kære uduelige venner, læg jer nu hen og dø. Det er ærligt talt ikke min hovedpine, at Ny Alliance går på strandhugst hos jer.

Til de liberale MF'ere er den arrogante besked:

– Ret ind eller forsvind!

En dag, så er der jo nok én eller anden, der tager ham på ordet!

Kategorier

Ny Alliance = de radikale minus tørklæderne?

I denne uge gæsteoptræder Jarls Blog på kommunikationsfolkets faste vandingssted: kommunikationsforum.dk, hvor Naser Khaders spritnye parti Ny Alliance i denne uge bliver underkastet et grundigt eftersyn.

Glem derfor heller ikke at læse min fellow-blogger Kristian Madsens syleskarpe analyse af Naser Khaders nye parti og dets overlevelsesmuligheder. Det er et must read.

Joachim Sperling fanger efter min mening med dette indlæg ganske præcist hele stemningen på mandagens pressemøde, hvor Khader og Co. lancerede Ny Alliance.