Kategorier

En god dag for Fogh

Det blev en historisk dag i dansk politik, hvor vælgerne fik et nyt seriøst politisk parti at stemme på.

Khader, Samuelsen og Gitte Seeberg er gået solo, og det bør næppe overraske dem, der har fulgt med i dansk politik i det seneste års tid.

Det nye parti er et granatnedslag i dansk politik. Ny Alliance vil kunne gå på strandhugst hos de radikale, Venstre, konservative og visse dele af socialdemokratiet.

Ny Alliance siger, at de hælder til at pege på Anders Fogh Rasmussen som statsminister efter et folketingsvalg. Det er alt andet lige en god nyhed for Fogh.

Dvs. at der i dag er ét mandat mere i folketinget, som peger på Fogh sammenlignet med i går. Skulle partiet komme i folketinget og få et mandattal, der bliver afgørende, så giver det Fogh en frihedsgrad mere end han har i dag med Dansk Folkeparti. Prisen er, at Fogh formentlig må afgive nogle mandater til Ny Alliance. Fogh er den, der har og vil få færrest problemer med Ny Alliance.

Bendt Bendtsens ganske få vælgermæssige triumfer som leder af det konservative folkeparti var en beskeden mandatfremgang på to mandater ved folketingsvalget i 2005 og et flot valg til Europa-parlamentet i 2004, hvor MEP Gitte Seeberg sikrede K et mandat. Det var første gang i 20 år, at partiet gik frem. Med Gitte Seebergs exit fra K har hun reelt snuppet et af Bendtsens få pokaler i skabet. Det må medvirke til Bendtsens endelige farvel som leder af partiet efter det kommende folketingsvalg. Bendtsen magtede simpelthen ikke at inddrage Seeberg i arbejdet i partiet. Seebergs kontroversielle meritter under partiets borgerkrig i sluthalvfemserne bidrog heller ikke til, at hun fx kunne få en ministerpost til trods for, at talentet langt overskyggede den mere eller mindre håbløse familie og forbrugerminister Carina Christensen.

Nu står Bendtsen i stedet med bukserne nede og kan imødese, at Khader og co. går målrettet efter Ks vælgerbase. Dvs. at den konservative leder nu må forvente endnu et halv eller heldårligt resultat for det parti, der for kun 14 år var landets regeringsbærende.

Liberalisternes chancer for at komme i folketinget var meget små før Ny Alliances intro i dansk politik. Efter i dag må chancerne være ikke-eksisterende. Ny Alliance har et ambitiøst skattepolitisk reformprogram, der vil nedsætte personskatten til kun 40 procent. Omvendt betyder skattereformen at alle øvrige skatter på bolig, miljø, biler m.v. stiger. Ikke desto mindre vil forslaget sammen med en lidt mindre restriktiv flygtninge og indvandrerlovgivning have appel til de samme 'frihedsorienterede' vælgere, som Liberalisterne behøver opbakning fra for at komme i folketinget. Dagens begivenheder, hvor et ny liberalt parti med en frihedsorienteret profil har meldt sig på banen, får liberalisterne vælgergrundlag til at erodere. Desværre.

Socialdemokraterne kan ikke være tilfredse med, at Ny Alliance '“ mere eller mindre – peger på Fogh. Helle Thornings muligheder for at blive statsminister er alt andet lige svækket. S kan dog håbe på, at Jelved kommer til fornuft og nu sammen med SF og S skaber en alliance '“ vendt mod Fogh. Det er nødvendig for at skabe et reelt alternativ. Samtidig må Thorning indlede en charmeoffensiv overfor Khader, som på mange felter har mere tilfælles med Thorning end med Jelved. Forskellige synspunkter på vitale politikområder som skat og udlændinge er ikke et problem for Ny Alliance og Socialdemokraterne.

Dansk Folkeparti er for første gang siden 2001 reelt blevet udfordret. Frem til næste valg vil Ny Alliance ikke betyde noget i det daglige, men Pia Kjærsgaard og co. skal nu hele tiden have for øje, at deres flertal med regeringen kan blive udfordret af et muligt kommende alternativt flertal med Ny Alliance. DF bliver nødt til at markere sig i endnu højere grad for at signalere, at partiet har indflydelse. Det vil alt andet lige medføre, at de konservative bliver yderligere klemt. Den fastlåste position som 'lame duck' kommer det konservative folkeparti ikke ud af, så længe at Bendtsen er formand. For han har hverken evnen, viljen eller ambitioner om at lade sit parti bryde ud af VK-samarbejdets snerrende bånd for, at de konservative kan få vælgermæssig fremgang. Det er åbenbart op til dem, der kommer efter Bendtsen at sørge for!

P.S.

Danmarks Radios dækning af Ny Alliances pressemøde i dag får absolut dumpekarakter. Man har helt tydeligt problemer med at sætte fokus på det centrale i nyhedsdækningen og i dag faldt man helt igennem.

For hvordan kan DR kl 13.45 bryde af fra en direkte transmission fra et pressemøde med Naser Khader AKKURAT lige, når Ny Alliances leder får det helt afgørende spørgsmål om, hvem partiet egentlig vil pege på som statsminister? Alle andre spørgsmål er faktisk ligegyldige, men det interesserede åbenbart ikke den amatøragtige producer på Danmarks Radio, som pludselig synes det var mere interessant, hvad DRs nye kommentatorstjerne Ask Rostrup nu havde at sige af kloge ting MIDT i pressemødet. En mærkværdig, forkert og fuldkommen uproffesionel nyhedsprioritering. Det svarer til at droppe transmissionen lige før straffesparkskonkurrencen i en Champions League-finale skal til at gå i gang, fordi man nu engang har programsat “Før Søndagen”!

Morten Sørensen fra Liberalisterne er uenig med mig i min analyse. Læs her hvorfor.

Se spritny Gallup-måling (mandag aften), der klart viser, at Ny Alliance får en meget flot opbakning hos vælgerne.

Epinion-måling på DR giver Ny Alliance 11 pct. opbakning hos vælgerne

Megafon-måling for TV2 viser, at de radikale bliver halveret.

Læs Garbys helt vildt krasse kommentar om Ny Alliance og dets leder Naser Khader

Kategorier

Farvel til de radicoole

Der var engang, hvor det hippeste i byen var at være radikal. Der var fest i Pumpehuset med skuespillerkändisser og (selv)fede radikale politikere, der optrådte som “de tre tenorer”. Man var radicool, og den veluddannede storbyungdom strømmede til det gamle husmandsparti. De dage er nu ovre, hvor et nyt radikalt parti – minus tørklæder – i dag er blevet dannet.

Dansk politiks svar på 'Cruella de Vil' Elsebeth Gerner Nielsen kan nu '“ kortvarigt – ånde lettet op. Med Naser Khaders exit fra de radikale og dannelsen af det nye parti ' Ny Alliance' kontrollerer hun og alle de andre Halal-hippier med Marianne Jelved og Margrethe Vestager i spidsen nu helt husmændenes, degnenes og den københavnske kulturelites foretrukne parti. Men det bliver en stakket frist. Efter min vurdering er partiets storhedstid med en relativ bred vælgerbase forbi for denne gang. 'De smarte storbyvælgeres foretrukne parti' møder nu konkurrence fra Khaders nye parti, der også har appel til vælgere, som stemmer konservativt, Venstre og måske endda til enkelte højrefløjs-socialdemokrater.

Ny Alliances blødeste punkt i forhold til vælgerbasen er spørgsmålet om statsministerposten. Hvem vil man pege på? Alt tyder på, at Khader og Co 'hælder til Fogh'. Det udelukker en hel del vælgere, som afskyr Fogh. Ny Alliance kan dog ikke vedblive med helt frem til valget at fastholde en position, hvor man ikke klart vil vælge side. Det skaber en åbning for Marianne Jelved til at bekende kulør. Hun bliver nu til at tage konsekvensen og pege på Helle Thorning-Schmidt. At fastholde positionen som 'statsministerkandidat' i denne situation, hvor de radikale er brækket over i to, vil være mere end latterlig. Jelved bør i det optimale scenarie trække sig som statsministerkandidat og partileder samt indlede en proces, hvor partiet vælger en ny leder, hvilket i realiteten vil sige Margrethe Vestager. Andre positioner er utroværdige.

Marianne Jelveds politiske eftermæle har oveni taget betydeligt skade af, at hun ikke evnede at holde sammen på partiet. Dagens begivenheder udstiller hendes begrænsede evner som politiker i opposition. Aldrig har Det Radikale Venstre haft så lidt indflydelse på dansk politik som under Marianne Jelveds lederskab efter 2001! Det var netop en af Khaders begrundelser til at forlade de radikale.

Morten Helveg Petersen var med til Jelveds pressemøde kl 15. i dag. Han var 'ked af', at hans “ven” Naser Khader havde forladt partiet, men et eller andet sted er Helveg sikkert glad for, at han nu har en rival mindre. Jelveds sekundanter signalerede klart at fremtidens radikale parti består af makkerparret Helveg og Vestager '“ højre og venstre '“ i partiet. Helvegs opgave bliver nu at dække de radikales højre fløj i forhold til Samuelsen/Khader.

Det radikale partis ambitioner om igen at blive dansk politiks toneangivende parti '“ som det var omkring 1. verdenskrig under den radikale statsminister C. Th. Zahles regeringer '“ led dog med Khaders historiske exit endegyldigt skibbrud i dag. Og de sår læges ikke lige med det samme!

Kategorier

De radikale brækker over

Spekulationerne har kørt i mindst et år, men mandag skriver skandale-familieavisen B.T.:

Naser Khader og MEP Anders Samuelsen forlader Det Radikale Venstre. De to stærke personligheder vil ifølge flere kilder meddele i denne uge, at de
bliver løsgængere efter henholdsvis 23 år og 15 år som medlemmer af Det
Radikale Venstre.

Ifølge B.T.s oplysninger overvejer de to at starte et nyt parti, hvis
primære mål er at udgøre et realistisk alternativ til VKO-blokken.

Det er især kredse i erhvervslivet, kulturverdenen og i den finansielle
sektor, der har presset på for, at Naser Khader starter et nyt parti.'


B.T. har faktisk et par hæderlige journalister på Borgen, blandt dem den
udmærkede kommentator Helle Ib, der siger, at “hun er sikker og har sine kilder”. Det kan kun betyde, at Ib har historien fra Khader selv. Der bliver holdt et pressemøde Kl. 13.30 skriver Netavisen 180 Grader. Khader har senere mandag formiddag overfor tv2 News bekræftet, at han går fra de radikale.

Det er en skidt nyhed for Marianne Jelved. Hun har mislykkes med at samle partiet. Hun bør nu tage konsekvensen og overlade lederskabet til efterfølgeren Margrethe Vestager. For nu er truslen mod Vestager væk, men jeg gør mig ingen illusioner på de radikales vegne, for Jelved vil ikke sit eget parti det bedste!

De radikale må forvente en kraftig tilbagegang, da Khader tager en pæn portion radikale stemmer med sig. Den nyligt – af det radikale venstre udmeldte Pernille Høxbro fra Frederiksberg – gætter jeg på, er at finde som folketingskandidat i det ny parti, der endnu ikke har noget navn. Jarls Blog spekulerede allerede da på, om Høxbro mon kunne være fortroppen til hovedfeltet. Det tyder alt nu på.

Splittelsen af de radikale er en ok nyhed for Anders Fogh. Med ballade i oppositionen så fremstår alternativet til VKO endnu mere splittet. Men få tvivler på, at Khader vil pege på en Helle Thorning- Schmidt som statsminister, så det kan S-lederen jo kun være tilfreds med. Men lad os nu se, hvad Khader svarer på pressemødet, når han får spørgsmålet, om hvem han vil pege på som statsminister efter et valg. Omvendt vil 'de radikale 2' også søge indflydelse hos VK. Det skal de nok få. Det vil være i Foghs interesse. Han får dermed lidt flere strenge at spille på – også selvom, at Venstre formentlig kommer til at aflevere et par procenter til Khaders nye parti.

Khaders personlige popularitet kombineret med medieinteressen bør kunne trække partiet i folketinget. Han vil udover radikale vælgere også kunne appellere til mange konservative og venstrevælgere, der har sympati for hans udgave af liberalisme, der er 'tough on' islamisterne, men i øvrigt vil føre en økonomisk politik, der måske er mere liberal i sammenligning med VKs semi-socialdemokratiske linje. Måske vil det nye parti arbejde for Samuelsens velkendte liberale politiske dagsorden med lavere personskatter mv. Det bliver spændende at følge. For liberale er der nu måske et alternativ til Fogh Rasmussens Venstre, der åbenbart har opgivet målsætningen om, at vi får lavere personskatter her til lands.

Flere har tvivlet på Khaders evner til at stå i spidsen for opbygningen af et helt nyt parti. Hans organisationsevner har ikke ligefrem imponeret, når man ser på, hvad 'Demokratiske Muslimer' er endt med. Omvendt må man håbe for Khader, at der findes andre kræfter, der også kan hjælpe med alt det praktiske med at stifte partiet, oprette lokalforeninger, udfylde stillerlister til folketinget m.v. He needs it!

Ifølge B.T. står der stærke kræfter '“ herunder penge bag det nye parti.
Erhvervsmændende Asger Aamund og Lars Kolind står også i følge Berlingske bag det nye parti. Aamund var også med til at finansiere “Demokratiske muslimer”. Khader har venner overalt i det danske samfund i pressen, i kulturlivet og i erhvervslivet. Det er vel nærmest kun islamisterne og de tilbageblevne radikale, der ikke er så vilde med Khader.

Berlingske online skriver, at MEP Gitte Seeberg fra de Konservative også går med. Det bør heller ikke undre, når man tænker på den stedmoderlige behandling som Bendt Bendtsen har udsat dette politiske talent for. Inden dagen er omme følger måske flere med? Dansk politik er åbenbart i opløsning for tiden!

Nyhedsavisen skriver, at partinavnet “Moderaterne” er i spil. Det er ikke specielt mundret og lyder noget svensk. “De Moderate” lyder til gengæld dansk.

To Be Continued!

P.S. Helle Ib er I øvrigt søster til Jesper Ib, som var Venstres Ungdoms landsformand 1989-90. Jesper Ib huskes af mange yngre liberale, også fordi han var en pioner som 'blogger' (før begrebet blev opfundet) med sit liberale og meget læste website 'Befri.dk' i midten af 1990'erne. Efter et mislykket forsøg ved valget i 1998 for at komme i folketinget for Venstre i Ã…rhus Amt hev Jesper stikket ud til sitet og helligede sig herefter en civil karriere og familien. Han er dog stadig tilknyttet den liberale/libertarianske tænketank Copenhagen Institute.