Kategorier

Thornings venstredrejning

Helle Thorning-Schmidt er presset i defensiven. Det viser en stribe meningsmålinger, hvor Socialdemokraterne ligger klart under forrige valgresultat. Enhedslisten er i de samme målinger sendt til tælling efter deres tete-a-tete med den kvindelige islamistiske folketingskandidat, der ikke vil give hånd til mænd. Kun Villy Søvndal '“ som snart kun vil blive tituleret det folkekære 'Villy' '“ samler stemmer sammen på en måde, der gør at venstrefløjen samlet set, formentligt er lidt styrket. Det er dog ikke et succesparameter for en socialdemokratisk statsministerkandidat. Hendes problemer blev især synlige i forbindelse med at regeringen havde problemer med at 'sælge' deres skattepakke. Thorning lod mandag aften kun andet geled rykke ud og skyde regeringens skatteaftale ned med budskabet om, at der var tale om 'skattelettelser til de rige'. Selv var hun – i følge de forklaringer jeg har hørt – enten 'med på telefon fra Køge' til TV2 News eller ikke til at få fat i, fordi hun var til et debatmøde med KDs formand Bodil Kornbek. Regeringen har en 'lortesag' '“ i manges optik '“ men væk er altså S-formanden til at skyde på den. Denne udsøgte fornøjelse overlod hun “storsindet” så dermed til ham som 'Mogensen'& Kristiansen' udnævnte til 'oppositionens leder', nemlig ingen ringere end 'Villy' Med sædvanlig elegance og med megen retorisk finesse og tyk ironi fik SF’s leder sagt 'tillykke til de konservative' for endelig at have fået gennemført borgerlig politik til glæde for de rigeste her i landet. I programmet Mogensen & Kristiansen '“ som efter min mening bare bliver bedre og bedre '“ spurgte 'Dr. Blå', Michael Kristiansen, 'Dr. Rød' Peter Mogensen, hvad i alverden det er der foregår i Socialdemokratiet, når man som Thorning kan prioritere KDs formand højere end denne enestående sjældne situation til at få skovlen under Fogh? Peter Mogensen så mere end flov ud, slog ud med armene og opgave at forklare. Han mente dog, 'at der var nok lidt at tale om i den socialdemokratiske lejr'. Ja, mon ikke! Siden er Thorning dog vågnet op for at meddele danskerne, “at de ti milliarder i skattelettelse bliver rullet tilbage” sådan at hver en krone kan blive brugt på – ja, rigtigt gættet – den offentlige sektor!

Helle Thorning blev valgt som S-højrefløjens formandskandidat i 2005. Siden er hun kun drevet i én retning: Mod venstre. Da hun startede som formand gik S ind for skattestoppet. Siden har partiet flip-floppet et par gange, for nu under kongressen helt at forlade skattestoppet. Nu ønsker man en 'skatteomlægning' og indbyder Ny Alliance og de radikale op til dans. Med hensyn til de offentlige udgifter, så er partiet også vendt tilbage '“ presset af VK-regeringen '“ til en tresser og halvfjerdser politik, hvor enhver krone i statskassen skal bruges på den offentlige sektor. Under denne kongres forfaldt Thorning også til populistisk venstrefløjsretorik ved at foreslå at man dropper at købe jagerfly (Det bliver først aktuelt i 2015) for så at bruge pengene på den offentlige sektor. Det lyder igen som Socialdemokraterne under Anker Jørgensens oppositionsperiode i midten af firserne, hvor S også var meget aktive med hensyn til at skære ned på forsvaret. Europaparlamentsmedlem Poul Nyrup Rasmussen har i denne uge fået plads i en række aviser til sit korstog mod “kapitalfondene”, som han kræver skal reguleres, hvilket endnu kan ses som et tegn på, at S i opposition trækker mod venstre. Man kan næsten sige, at Frank Jensen tabte valget om formandsposten, men Auken-fløjen vandt alligevel slaget om den førte oppositionspolitik.

Kategorier

Engllemageriet på Rådhuspladsen

Ekstra Bladets nu forhenværende chefredaktør Hans Engell blev i torsdags fyret i restaurant Tivolihallen af direktør Lars Munch fra JP/Politikens Hus. Den gamle ræv Engell havde spottet, at tiden nu var kommet til at han skulle hældes ned ad brættet. Da han ankommer til det hæderkronede spisested i Vester Voldgade studser chefredaktøren over, at Munch har bestilt bord i et lille separat lokale, hvor der er mulighed for at lukke døren. Engell bemærker, om det er en “eksekverende nyhed, der skal overbringes”. Kort tid senere forlader han rummet uden at have rørt sin mad.

I timerne derefter gik der alskens rygter. Engell gør comeback i dansk politik for Ny Alliance, for hans kone sidder på partikontoret. Eller Engell skal være ny direktør for TV 2. Eller Engell har helbredsproblemer. Intet af det holdt stik, for den “faldne” Engell fortsættter som politisk kommentator på Ekstra Bladet og vil skrive bøger om sin tid i dansk politik. Det er vi mange, der ser frem til, for Engell er en blændende iagttager af det politiske spil og har en helt anden indsigt fra sine mange år som insider og 'spiller' i toppolitik og kan bidrage med helt andre dimensioner end mange af de andre kloge hoveder '“ ingen nævnt ingen glemt '“ der fører sig frem som politiske kommentatorer. Engells første erindringsbog 'På Slotsholmen' fra 1997 stopper med Schlüter-regeringens fald i 1993. Siden skete der som bekendt ting og sager i Det konservative Folkeparti, og det har især været belyst i den fremragende skildring 'Det konservative Blodbad', som finansministerens nuværende spindoktor '“ dengang journalist – Mikkel Faurholdt skrev i 2000. Men vi mangler egentlig Hans Engells side af og forklaring på, hvad der skete i disse mildt sagt turbulente år for Det konservative folkeparti. Det får vi nu, lover han. For Engell vil netop skrive om årene fra 1993 til 2000, hvor han forlod Christiansborg for good til fordel for hjørnekontoret på Ekstra Bladet.

Men hvad udløste Engells fyring? Var det Ekstra Bladets faldende oplagstal, der var røget nedunder de 100.000 eksemplarer? Måske. Men ifølge Jarls Blogs oplysninger, så handlede fyringen om, at den hidtidige redaktør på gratisavisen 24Timer Poul Madsen faktisk havde fået tilbudt direktørposten på TV2. For at holde på manden, så JP/Politikens direktør Lars Munch derfor ikke anden mulighed end at fyre Engell alt imens alle holder gode miner til slet spil. Engell fremhæver Poul Madsen som 'sin egen opfindelse', men andre indsigtsfulde iagttagere vurderer, at Engell simpelthen er blevet valgt fra til fordel for en '“ efter JP/Politikens ledelses opfattelse – bedre mand. Intriger eksisterer også i magtstrukturerne på Rådhuspladen og der kan føjes yderligere den dimension til historien, at Poul Madsen og Engell længe ikke ligefrem har været perlevenner.

Kategorier

Gerners gode gerning

Den lykkeligvis for længst forhenværende kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen forlader dansk politik til fordel for en rektorpost på Designskolen i Kolding. Det er der mange glæder ved, forstår man på Gerner:
– Så slipper jeg også for at pendle, fremhæver den snart forhenværende politiker.
Man kunne vel også sige som den gamle spanske konge Fernando af Aragonien, at 'Moren har gjort sin pligt, så moren kan gå'. For Gerner har da om nogen bidraget til, at få isoleret og dermed i realiteten ekspederet Naser Khader ud af det radikale venstre og sikre Margrete Vestager et solidt greb om partiet ved at insistere på en flygtninge og indvandrerpolitik, som har appel hos det man kunne kalde for 'halal-hippie'-vælgersegmentet.
Kulminationen var forårets berømte provokatoriske 'tørklædestunt' ved Gl. Strand og hendes efterfølgende diabolske optræden i et næsten lige så omtalt tvprogram 'Debatten' på DR1 med Pia Kjærgaard. Under tv-debatten slog hadet mellem de to ud i lys lue, og efter min mening så slap Gerner dårligst fra det ved at fremstå som vild og fanatisk, ja faktisk alt det som det radikale Venstre har været kendt for i historisk tid. Det er dog vigtigt at huske på, at Khader havde taget beslutningen om at stifte Ny Alliance før Gerners bizarre TV-optrædender.
Siden Margrethe Vestager overtog lederskabet i partiet har de radikale forsøgt at genetablere deres tabte traditionelle position som midterparti i skarp konkurrence med Ny Alliance. For at det projekt kan lykkes og have troværdighed, så kan det vel kunne hjælp, hvis Gerner forlader dansk politik, så hun, hendes holdninger og fremtidige udmeldinger ikke kunne skabe 'flimmer' i det billede af Det radikale Venstre, som Vestager forsøger at skabe. Gerner har aldrig gået for at være dansk politiks største begavelse, men man kan nok ikke udelukke, at hun selv har indset at hendes tid var forbi.
Det er muligt, at der i det radikale venstre bliver talt om 'et stort tab' og at man 'vil savne hende', men før et valg så er det da noget af en gave for Vestager og hendes parti, at Gerner har fundet nye udfordringer. Så jeg er faktisk ikke i tvivl om, at de radikale dybest set er henrykte over at slippe af med hende.