Kategorier

Valget der blev væk

Hvis man går sig en tur i København i disse dage, så kunne man godt få det indtryk at valget faktisk var udskrevet. På busserne ser man rækken af konservative ministre portrætteret, som var de opstillet ved Kremls mure klar til millitærparade. “K holder Danmark på sporet”, står der. På andre busser lyder Helle Thorning-Schmidts mantra om 'Vi vælger velfærd'. Et fantastisk godt slogan. Venstre derimod har lejet de såkaldte outdoor-annoncer ved busstoppestederne. Det er en kampagne, hvor V lover velfærd til de syge, de gamle, de unge osv. Skifter man V ud med S og den blå farve med den røde, så kunne det ligeså godt være Thornings kampagne. Venstre kan gøre det ENDNU bedre, påstår de. Man spørger uvilkårligt sig selv om det er et løfte eller en trussel?

Siden skatteaftalen, der de facto aflyste valget, som Anders Fogh Rasmussen havde planlagt skulle være holdt her i september, har DF og de konservative kæmpet en kamp i medierne om udlægningen af hele det forudgående drama og ikke mindst resultat af den nyeste skatteomlægning. De konservative har fået endnu en sejr, mener de. Det, der taler for den udlægning er, at hvis K ikke havde slået i bordet, så var der ikke kommet nogen skattelettelser til trods for, at de er små. På den anden side, så har K et problem, når det gælder hele begrundelsen for de såkaldte “skattelettelser”. Ikke ret mange andre end de konservative mener, at fjernelsen af mellemskatten og indførelsen af en skattemæssig Berlinmur på 19 procent for landets mange topskatteydere øger arbejdsudbuddet væsentligt. Tværtimod er det en tilskyndelse til sort arbejde.

K kæmper i øvrigt en kamp for at holde de skuffede kadrer i ave. De konservative centralt mener ellers selv, at græsrødderne er vældigt tilfredse også med Bendsens indsats, men spørger medierne de samme mennesker, ja så vender flere storkredsformænd tommelfingeren nedad og kræver yderligere skattelettelser. Bendt Bendtsen må have det rigtigt svært. Det må være en stor ydmygelse for ham at opleve.

Omvendt så er de altså nogle kloge mennesker i Dansk Folkeparti. I dag går Pia Kjærsgaard ud og siger i Radioavisen, at DF ved at indgå skatteaftalen ville udvise 'god kemi' med VK-regeringen. Det var derfor af langsigtede grunde og for at forbedre hele samarbejdet og stemningen, at hun gik med til skatteaftalen. Sådan taler et parti med stor selvtillid. Det har Pia K så sandelig også grund til, for pensionister og lavtlønsindkomster får også en lille smule glæde af skatteomlægningen i kraft af et bundfradrag, som neutraliserer den negative virkning af de øgede energiafgifter, som betaler for det meste af skatteomlægningen. Dette er dog kun første halvleg, der er overstået. Bemærk at Kristian Thulesen Dahl lige nu bruger meget tid på at tale om finansloven. Det skulle ikke undre mig, hvis finansminister Thor Pedersen har lovet 'Tulle' et par milliarder ekstra til pensionisterne i en finanslovsaftale, som tak for at æde skatteomlægningen.

Man skulle ikke tro det, hvis man ikke vidste det. Tænk engang at de samme mennesker i Dansk Folkeparti som Pia Kjærgaard, Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup engang var politikere i et skattenægterparti, der havde som målsætning at afvikle den offentlige sektor. Fremskridtspartiet var desuden præget af en anarkisme, som DF står i diametral modsætning til med en total topstyring af partiet, men også en logisk og politisk langsigtet strategi som værende et troværdigt parti, som VK-regeringen nu i seks år har lavet afgørende og vigtige forlig med. Man forstår Claus Hjort Frederiksen, da han så hjerteligt omfavnede Pia Kjærsgaard ved sin fødselsdagsreception i går, tirsdag. For hvis der er to der står sammen i Dansk Politik, så er det da netop de to.

Kategorier

Knas i SR-alliancen på Rådhuset

Budgetforhandlinger i København går så småt i gang, mens der flere og flere signaler om knas i Bondam-Ritt-alliancen. Læs denne uges analyse af Københavnsk Politik, som bringes på bloggen Københavnsk Politik og som er lavet for Bryggebladet – Islands Brygges Lokalavis.

Kategorier

VK indgår aftale om skat med DF

Folketingsvalget er aflyst – i hvert fald bliver det ikke udskrevet på denne side af 2. oktober. Dansk Folkeparti indgik i eftermiddag en aftale om skat med VK-regeringen. Det skriver Jyllands-posten og Borsen.dk

Lige nu præsenteres Ny Alliance og De radikale for forslaget. Det tyder på, at DF er indforstået med, at de to midterpartier skal have lov til at tilslutte sig partiet.

Umiddelbart så er en aftale i sig selv en sejr for regeringen, men vi kender ikke indholdet. Så derfor bliver det spændende at se om det er Bendt Bendtsen, der har givet sig på topskatten eller om Kristian Thulesen Dahl har måttet bøje sig.

Fortolkningen af resultatet om skattepakken kan blive afgørende for Bendtsens fremtid som politisk leder og i øvrigt for det dybfrosne forhold mellem V og K. Spindoktorer og politiske kandestøbere herunder kommentatorer af enhver slags kommer på overarbejde her til aften!

Vi følger sagen her på Jarls Blog.

Kl. 17.45

Anders Krab TV2 News vurderer, at NA og De radikale ikke kommer med i en aftale. Det er ren proforma, at de får lov til at tilslutte sig forliget, men der bliver altså ikke reelle forhandlinger. Det er altså take it or leave it.

Kl. 17.55

Berlingske har talt med centrale kilder, der bekræfter at der er en aftale, der om kort tid bliver præsenteret.

Kl 19.10

Pressemøde lige uden for Finansministeriet. Bendtsen har måttet renoncere på topskattelettelser, men der sker en fastfrysning af de skatteborgere, der skal betale topskat. I stedet bliver mellemskatten reelt fjernet ved at grænsen for hvornår man skal betale mellemskat løftes, sådan at 575.000 danskere slipper for det. Der er dermed kommet skattelettelser, men marginalskatten er stadig 63 procent.

Ud over reguleringen af mellemskatten bliver beskæftigelsesfradraget forhøjet fra 2,5 procent til 4,25 procent. Personfradraget bliver hævet med 1000 kroner. DF har også forhøjet overførselsindkomsterne med 0,6 procent.

Umiddelbart ligner det mest en sejr til DF og et nederlag til de konservative.

Mere analyse på 180 Grader

TV2 News skarpe iagttager Anders Krab er nådesløs i sin vurdering af Bendtsen. politik.tv2.dk skriver:

– Topskatten skulle ned, og det er den ikke kommet. Så det er fint, at han har fået en aftale, men han fik jo ikke det hjem, han sagde, han ville, mener Anders Krab.

Han tøver ikke med at betegne skatteaftalen som et nyt, konservativt selvmål.

– Det her er historien om De Konservative under Bendt Bendtsen. Det er lige meget, hvad de rør ved, så får de det på en eller anden måde til at ligne en fiasko. Det er dårligt politisk håndværk. De har en leder, der har forstået at skabe ro i partiet, men han er altså ikke en superpolitiker som Pia Kjærsgaard, der får sine ting hjem. Det kan Bendt Bendtsen ikke, lyder vurderingen fra Anders Krab-Johansen.

Krab har efter min mening fat i noget dér.

Kl. 21.14

De radikale vil i øvrigt ikke være med i VKO-aftalen. NA føler sig til grin, og går ikke med i aftalen.

Kl 21.20

Ole Birk fra 180 Grader har fundet et par tidligere KU-formænd, der IKKE synes om Bendtsens aftale, for nu at sige det mildt. Spørgsmålet er, om holdningen er dækkende for, hvad de konservative kadrer mener om aftalen. Det er det næppe. Bendtsen har formentlig styr på tropperne.

Kl 21.37

Sandy French Ekstra Bladet fortæller en sjov historie om at Naser Khader da han kom over i Finansministeriet fik det samme papir i hånden med aftalen ligesom alle journalisterne. Med andre ord: Ny Alliance blev slet ikke taget alvorligt under forhandlingerne. Det virker egentligt lidt uprofessionelt af Thor Pedersen at behandle NA på den måde, HVIS det altså er rigtigt.