Kategorier

SR har bolden

Blogklumme i Nyhedavisen mandag den 29.oktober 2007

Tre dage inde i valgkampen gav Margrethe Vestager Helle Thorning-Schmidt en meget vigtig håndsrækning. Det skete da hun smed de radikales engang 'ultimative' krav om fjernelse af den såkaldte 24 års-regel over bord. Pludselig stod SR samlet om udlændingepolitikken. Det blev kun bedre af, at SF hoppede med på vognen. Jeg gad vide, om det i virkeligheden er aftalt spil? Fogh kan nu ikke længere spille på intern usikkerhed hos SR om udlændingepolitikken, hvis de kommer til ministertaburetterne.
Hos de borgerlige fortsætter 'det muntre køkken' mellem Pia K og Naser Khader. Midt i skudlinjen står VK-regeringens troværdighed som sønderskydes til ukendelighed. Hvordan skal VKO og Ny Alliance dog blive enige om udlændingepolitikken? 1-0.
I fald VKO's flertal forsvinder, så stiller Ny Alliance allerede nu et krav om en dronningerunde. Det er en klar skærpelse af det oprindelige krav om en 'forhandlingsrunde'. Holder tendensen til efter valget, så er regeringen, som det allerførste tvunget til at gå af. Fogh-lejren er rystet, og foreløbig er meningsmålingerne ingen trøst. Venstres vælgeropbakning viger. 2-0.
Alliancens kandidater fortsætter med at udstille deres selvovervurdering. Således overtager Lars Kolind, hvor Jørgen Poulsen slap. Kolind udtaler, at han slet ikke er i tvivl om, at han ville være en bedre statsminister end Anders Fogh.

Kategorier

Valgrapporten nr. 4 Mandag 29. oktober 2007

Vi starter med lidt Venstre-kremlogi for viderekomne: Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen bliver nu holdt ude af inderkredsen i Venstres kampagne. Chefen er ifølge Jarls Blogs oplysninger blevet sur på Hjort, fordi beskæftigelsesministeren efter hans mening i 'Deadline' lørdag aften var gået lidt for hårdt til Ny Alliances politiske mastermind Anders Samuelsen. Udfaldet mod NA var nemlig ikke clearet med chefen, så derfor er Hjort nu røget ud i kulden.

I stedet er Lars Løkke blevet Foghs fortrolige under kampagnen. Flere herunder Michael Kristiansen bed forleden mærke i, at Løkke onsdag var med til pressemødet, da Fogh skød V-kampagnen igen. Den slags plejer chefen ellers helt at tage selv, påpegede Dr. Kristiansen samme dag på TV2News.

Længe har rygterne og oplysninger sivet om, at Fogh og Hjort ikke deler synet på Ny Alliances langtidsholdbarhed. Hjort er VKO-mand om en hals og har noget sent indset, at Ny Alliance nu afgør statsministertaburettens farve.
Statsministeren og Lars Løkke har omvendt meget tidligt set, at Ny Alliance nu ændrer dansk politik afgørende, og at Foghs fremtid afhænger af Khader og Co. Claus Hjort har dog stadig rollen, som rottweileren V pudser på oppositionen, men han trækker altså ikke længere selv så meget i trådene.

Venstre:
Tendens: Ned
Man erindrer sig Christmas-Møllers ord: Af alle vælgerkorps så er det borgerlige det mest troløse. Siden han sagde det, er dette vælgerkorps kun blevet yderligere troløs, og det mærker Venstre lige nu, hvor meningsmålingerne bliver dårligere og dårligere, som dagene skrider frem. De første rygter om panik løber allerede. Mit bud er dog, at Fogh, Løkke og kampagnestaben indtil videre holder hovedet koldt og krudtet tørt. Uanset hvad der sker efter valget forventer de, at Ny Alliance vil pege på Fogh som statsminister.

Socialdemokraterne
Tendens: uændret
Selvtillid og spræl over hele linjen, men bare ikke i meningsmålingerne. Helle Thorning-Schmidt charmede LO's kongres, hvor hun holdt en glimrende tale. Henrik Sass holder dampen oppe og tilbyder mandag Ny Alliance ministerposter i en S-regering. Det bliver aldrig til noget, men S skal da forsøge frieriet. Det er en del af presset fra venstre side. Sass skal spille det kort igen og igen valgkampen igennem. Sosserne rykker også nu med en internat-banner kampagne og har fået øvre bjælke på Politikens website.
Jeg er dog enig med Dr. Mogensen på Politiken, der foreslår, at Thorning nu hiver velfærd op af håndtasken. Dén dagsorden kan måske få lidt mere fut i opbakningen til S i meningsmålingerne.

Konservative
Tendens: Op
Bendt Bendtsen smilede over hele femøren på DR1 i går. Aldrig har han set mere veloplagt ud. Hvad har de dog gjort ved ham? Er det en sag for WADA og Brian Mikkelsen? Et øjeblik glemte jeg fuldstændigt, at det var Bendtsen. Nej hvor så han frisk ud. Måske havde han læst en af meningsmålinger, der kun gav K en lille tilbagegang på en procent.
Mandag generer Miljø-Connie Venstre med et forslag om at bruge 1,1 milliarder kr. af landdistriktmidlerne på mere miljø. Normalt kan de ikke komme igennem med sådan et forslag, påstår de. Men i en valgkamp er det helt fint og highlighter da forskellen i miljøprofilen mellem de to partier. Om det har effektfuldt? Det er nok tvivlsomt, men godt tænkt i det mindste!
I dag i Berlingske får Jakob Axel Nielsen sagt til de borgerlige vælgere, at han også er træt af Pia K.og DFs indflydelse. Det er klar signalgivning til alle dem, der overvejer at hoppe af til NA, at de konservative har fattet budskabet. Og så er det formentlig dybtfølte synspunkter af Jakob Axel Nielsen.

Ny Alliance
Tendens: Op
Måling på måling viser billedet af Ny Alliance stormer frem. Naser Khader har indtil videre ikke dummet sig snarere tværtimod han optræder efterhånden meget sikkert, ja nærmest rutineret. I weekenden bad Fogh Khader om at vælge side mellem VK og S. Svaret fra Khader var et spørgsmål til Fogh, at han kan vælge mellem DF og NA. Den havde Fogh ikke lige set komme.
Ny Alliances succes giver udsigt til et gensyn med det 'grumsede' parlament anno 1970'erne, selvom det ikke behøver at blive ligeså forfærdeligt som dengang. Ny Alliances kandidater sender dog nogle lidt underlige signaler til befolkningen om, at de måske ikke vil Folketinget for alvor, og Malou Aamund siger hun forlader Christiansborg igen allerede om fire år, hvis hun bliver valgt. Nyskabende? Javist, men hvorfor så stemme på dem, hvis de hellere vil lavet noget andet end at være politikere?

SF
Tendens: Op
SFs meningsmålinger bliver hele tiden bedre og bedre, og partiet står til det bedste valg i tyve år. Der er helt klart en opgavedeling mellem S og SF, hvor S skal gå efter midtervælgere på velfærd, så har SF carte blance til at fiske i territoriet op til S's venstrefløj. Det er måske forklaringen på at Thorning og Co. taber lidt i målingerne.

De radikale
Tendens: Uændret
De radikale skændes stadig lidt internt om opgivelsen af kravet om at fjerne 24-årsreglen. Det er Charlotte Fischer, der er blandt dem der står tilbage og vifter med fanen i Politiken. Hun var ellers én af dem, der blev tippet til at ville gå over til Naser Khader, da han skred og dannede sit eget parti i maj. Nu står hun til ikke at blive genvalgt.

Dansk Folkeparti
Tendens: Ned
Søren Krarups idé med at burkaklædte kvinder ikke må stemme fik i går opbakning hos chefen, Pia K. Personligt tror jeg, at det er en fejlvurdering og for skingert selv for DF. Partiet står i øvrigt til en lille tilbagegang på et par mandater i flere målinger. Der må være stor bekymring i DF-toppen over, at tyngdepunket i dansk politik er svunget over mod Ny Alliance. Og nu vil ingen rigtig lege med dem mere.

Enhedslisten
Tendens: Ned
En stor del af tiden i deres præsentationsprogram i går gik med at debattere Asmaa. Det gik ikke ligefrem fantastisk er der almindelig enighed om mange steder. Læs fx Kristian Madsens vurdering. Enhedslisten er dog indtil videre over spærregrænsen i de fleste målinger.

Bonustrack:

Claus Hjort
Tendens: Ned
Hjort er ifølge altinget.dk sat på Søren Risbjerg Thomsens liste over folketingsmedlemmer, der er på vippen for ikke at blive genvalgt. Bedømt på plakater og anden outdoorreklame m.v. får han hård modstand fra den unge Sophie Løhde fra Egedal-kredsen, men også Hans Andersen Helsingør-kredsen som mange ellers har dømt ude på forhånd slås for sit mandat og er pænt synlig, fortæller mine observatører mig. Hjort har på forunderlig vis fået rejst penge til at føre en efter mine oplysninger kostbar reklamekampagne. Hjort slår den joviale stil an overfor Nordsjællænderne med budskabet om 'kald mig bare Frederiksen'. , som det fremgår af busreklamer. Man tænker jo uvilkårligt på Al Gores faste kampagnesang, Paul Simons: 'You can call me Al' Jeg er jo absolut partisk, men det er endnu ikke lykkedes mig at finde en, der synes, at Hjorts personlige slogan er specielt funky.

Kategorier

Valgrapporten nr. 3 søndag den 28. oktober 2007

Venstre
Tendens: Ned
Det kører ikke for Venstre. De to tidligere taktiske supertrumfer er spillet af hænde. Nu venter befolkningen på, hvad regeringspartiet har af politiske tiltag i skuffen. Vurderingerne går fra absolut ingenting til flere superbullits, der sammen med statsmandseffekten skal udvirke den endelige sejr. I hvert fald spiller Venstre ud med et nyt forslag hver dag i valgkampen '“ weekender er tilsyneladende undtaget.
A-kæden Fogh, Claus Hjort har nu ændret deres fokus i valgkampen. Kanonerne bliver nu rettet ind mod Naser Khader. Han skal nu afkræves svar i en uendelighed om, hvorvidt Ny Alliance vil støtte en VK-regering, når de samtidig kræver en dronningerunde lige efter valget med regeringens umiddelbare afgang til følge. Altså hvis VKO-flertallet falder, som samtlige målinger fire døgn inde i valgkampen entydigt peger på.
Grunden til, at Venstre ændrer fokus er den enkelte, at Venstre og de konservative bløder vælgere i én retning til Ny Alliance. Skal Venstre ændre på det, så skal de angribe Khader, men med fare for at skubbe ham væk fra sig.

Konservative
Tendens: Ned
Først noget positivt. K's avisannoncer er umiddelbart bedre end Venstres. Det er naturligvis skræmmekampagne at fremstille SR som en klub, der vil spille hazard med folks privatøkonomi. Bendt Bendtsens problem er dog, at hans vælgere ikke går til Helle Thorning, men til Khader. Måske K-lejren i stedet skulle sparke deres reklamebureau i røven og få dem til at lave en ny plakat, der fremhæver det uattraktive ved at stemme på Ny Alliance.
Bendtsen er i dag ude i Berlingske og kritisere Ny Alliances politik for at være mere rød end blå. Om det virker på vælgerne er usikkert, men der er ingen alternativ strategi. Hiver man skattespørgsmålet frem, så er Ny Alliance langt mere borgerlige end de konservative.
Frustrationerne hos Bendtsen over Ny Alliances popularitet brød ud i lys lue ved Frederiksberg-borgmester Mads Lebechs reception. Her var Bendtsen – ifølge de tilstedeværende – meget hård i sin kritik af Naser Khader. Således udbrød den konservative leder midt i det hele: 'Jamen han er jo TOTALT TOM, FULDSTÆNDIG TOM, HAN KAN JO INTET!!'
Well, says who? Kunne man vel tilføje!
Pressen har for længst allerede bortdømt Bendtsen, som valgets store taber. Og snakken går nu i krogene i det konservative folkeparti, om hvad der nu skal ske efter valget.
Bendtsen er på vej til slagterbænken. Han har kun et valg, og det er at gå ned med manér og forsøge at minimere tabet. Og så skal de to kronprinsesser bringes meget mere i front '“ helst med frontalangreb på Khader og Co.
I morgen fremlægger Connie Hedegaard et nyt miljøudspil

Socialdemokraterne
Tendens: Op
Helle Thorning-Schmidt inviterer i dag i Berlingske de konservative med til at samarbejde henover midten. Det er en gammel valgklassiker, som er rimeligt ufarlig for hende selv. Hun fremstår som moderat, der ikke vil blokpolitik, mens Bendtsen fremstår som en der vil blive i VKO-blokken. Effekten af Thornings frierier er nok ikke så stor. For fristede K-vælgere vil nok stå af på vejen på stationen for Khader og Cos tropper. Alligevel viser Thornings initiativ gejst og fremdrift i kampagnen. S har momentum lige nu, men vi venter spændt på, hvad S egentlig har af politiske udspil.

De radikale
Tendens: Lidt op
Margrethe Vestagers udmelding, hvor 24 års-reglens afskaffelse blev droppet skaber respekt overalt i det politiske miljø. Men hvad siger vælgerne? De kan jo ikke så godt gå til SF, der også har droppet kravet om at afskaffe 24 årsreglen. Det ligner i øvrigt aftalt spil mellem S-SF og R. Det vil erindringsbøgerne sikkert en dag lade komme for dagen. Vestager er dog ikke specielt synlig mht., hvad de radikale vil. Hvad er deres projekt? Hvad vil de nu, hvor de har købt store dele af regeringens udlændingepolitik?

Ny Alliance
Tendens: Lidt ned
Ny Alliance rider lige nu på en popularitetsbølge, som må vende. Jeg spår stadig et kanonvalg til Ny Alliance. Men pressen vil gå hårdere til Naser Khader. Han kan ikke overleve to uger på ikke at vise noget politisk udspil frem, men bare kræve regeringens afgang og dronningerunde. Det kan blive for diffust for vælgerne, hvilket også er VKs chance for at redde nogle af de forhenværende vælgere hjem.
Pressen stiller gladeligt op mht. at portrættere Ny Alliances kandidater. Lars Kolind fik gratis reklameplads i Berlingske Søndag. Tænk en hel side uden at multimillionæren behøvede at hive svinelæderet op af inderlommen!
I Jyllands-Posten betroede Kolind befolkningen, at han ikke var i tvivl om, at han ville være en bedre statsminister end Fogh. Kristian Madsen foreslår, at Kolind bliver FNs næste generalsekretær. Ja Hvorfor egentlig ikke? Det tilstrækkelige ego er i hvert fald tilstede!

Dansk Folkeparti
Tendens: Ned
Pia Kjærsgaard er ramlet ind valgkampens første selvmål. Søren Krarup kræver nu at man ikke kan stemme, hvis man bærer burka. Naturligvis er der et publikum for det, men mon ikke de yderste DF-vælgere i stedet står af på et sådant skingert forslag og går til Venstre? Det tror jeg.

SF
Tendens: Lidt op
Det kører fint i SF: Der er lidt ballade i baglandet efter at også SF droppede kravet om at fjerne 24 årsreglen. Hidtil har en enkelt københavnsk folketingskandidat Öslem Cekic pustet sig op og skabt uro. Mon ikke Villy alligevel har det hele under fint kontrol.

Enhedslisten
Tendens: Uændret.
Asmaa er lige nu væk fra dagsordenen. Men hvad skal de så køre med på den yderste venstrefløj? Det ligger lige for at foreslå dem at stille ultimative krav om afskaffelse af 24-årsreglen! Men så dumme er de ikke i Enhedslisten.