Kategorier

Kampagnesange – overset valgkampsgøgl

Et ind imellem overset element af valgkampsgøgl er de såkaldte kampagnesange.

Ved dette valg mener jeg, at vinderen helt uden nævneværdig konkurrence er Ny Alliances kampagnesang. Det er en god melodi, der er et godt omkvæd, og så er det med en sangerinde, der har en fantastisk god stemme, og endelig er sangen tydeligvis superprofessionelt produceret. Hør sangen her.

Hvis der var en humørpris for en sjov kampagnesang, der måske ikke helt sangmæssigt har de samme kvaliteter som førnævnte, men hvor varme, hjerte og engagement er til at fornemme for enhver, så må det være socialdemokraternes uprætentiøse kampagnesang 'Det bliver' en god dag' med MF Mogens Jensen og MEP, tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen. Hør sangen her.

Socialdemokraterne og DSU har ellers tidligere leveret en kanonklassiker inden for kampagnesange. Det var 'Sving den op, baby' fra folketingvalget 1994 formentlig til dato den bedste kampagnesang, der overhovedet er blevet lavet. Det var i øvrigt også med en lidt yngre udgave af Mogens Jensen, der undervejs i sangen parodierede Nyrup. Det gjorde han også fremragende.

Til folketingsvalget 1987 indspillede nu tidligere MF(S), amtsrådsmedlem Frederiksborg Amt m.m. Carsten Bo Jensen, som også havde en musikerkarrriere i det lidt oversete firserband 'Mænd i Blåt' sangen 'Gå til valg med Anker'. Sangen havde en god rytme, kanonomkvæd 'Følg de nye tanker '“ gå til valg med Anker!'. Melodien holder faktisk i dag om end teksten er lidt antikveret. For eksempel lyder en strofe 'Tag og vær lidt mer' bevidst – vis de andre du er socialist'

Under valget til Europa-parlamentet i 2004 havde socialdemokraten Britta Thomsen en kampagnesang på DJ Ötzis melodi, som blev kult på nettet: 'Steeeeeeeeem Stem på Britta '“ EEE–UUU! Det en so-cial-demokratisk kandidaaat med formaaat'. Det var vist et af de første succesfulde forsøg med viralmarketing indenfor politisk kampagne overhovedet. Britta Thomsen blev i al fald valgt til parlamentet.

De borgerlige har endnu ikke udviklet det store indenfor kampagnesange. Der kører i øjeblikket en konservativ jingle på de kommercielle radiostationer. Men om der er tale om en decideret kampagnesang, det er jeg endnu ikke helt klar over.

Benny Engelbrecht socialdemokratisk kandidat fra Sønderborg har fået den sønderjyske rapper L:Ron:Harald til at indspille denne fantastiske rap “Respekt for Engelbrecht” til sin valgkamp. Teksten er både sjov og har masser af politik i sig. Ja den sparker ligeud: røv. H5 både til gangsterrapperen og sossen fra Sønderborg for en kanon kampagnesang.

Michael Lemberg henledte min opmærksom på, at manden med hang til gule butterflies, dyreelsker, MF (DF) Christian H.(und) Hansen også har lavet en kampagnesang, som man vel ikke fornærmer nogen ved, at beskrive som ret dansktop-agtig i sin stil. Det er langt fra den bedste kampagnesang, jeg har hørt, men der er godt humør og tro på sagen. Man kan ikke helt ignorere de noget kitchede strofer som “Vi skal passe på vort danske land som er bygget af den danske mand”. Skal jeg være flink, så vil jeg da ikke på forhånd udelukke, at sangen kunne gå hen blive kult. Hør sangen her.

Rasmus Horn Langhoff, der er folketingskandidat i Region Sjælland, har ifølge Kaare Dybvad også bidraget til den fælles valgsangskat. Der er brugt en hel de guitar under indspildningen, men versefødderne kløjs lidt i det. Sangen lyder faktisk, som trak man en kat i halen. De kloge siger, at Langhoff trods sangen ved valget brager ind i Tinget, blandt andet fordi at han har langt den største kreds i Region Sjælland.

H/T Citizen Dane. Her er link til en stribe links til valgkampssange. Blandt andet KristenDemokraternes meget Gospelagtige kampagnesang “Tro på det, to er et magisk tal”. Det er en smuk sang med livsglæde, ukuelig optimisme og glimt i øjet!

Mikkel Blønd Vestergaard , som er konservativ folketingskandidat hylder Poul Schlüter med sangen med titlen “80’ernes økonomiske paradigmeskift” (Det lyder som en sang fra Lyndon La Rouche-disciplene hos Schiller-instituttet) Teksten er et forsøg på at lave historisk økonomisk forelæsning på en popsang. I mine ører lyder det meget usexet, selv for at være en politisk kampagnesang. Melodien og sangerindens stemme er dog ikke så tosset. Personligt vil jeg nok foretrække stilen hos firser og starthalvfemser-kultbandet featuring Henrik Carmel og resten af drengene i “Free To Choose”. som også kom på CD. Tiden er vel egentlig inde til en to’er?

Hvis nogle har andre bud på kampagnesange eller har links, så send venligst et link.

Kategorier

Frit Fyn Forever

Blogklumme bragt i Nyhedsavisen mandag den 5. november 2007.

Hvordan skelner man seriøse politikere fra useriøse? Jo, man ser på deres forslag. Tag for eksempel Ny Alliances Lars Kolind, der foreslår lav indkomstskat på 40 procent. Men kun på Fyn. Hvorfor ikke også højere bistandshjælp og hastighedsgrænser på Fyn? Hvorfor ikke bare erklære Fyn for selvstændigt? Et frit Fyn! Brian Mikkelsen tog kegler, da han sammenlignede Kolinds fjollede skatteforslag med kasinoøkonomi i Monaco.
Ny Alliance spiller i alle fald hasard med deres troværdighed. Før valget krævede Alliancen en folkeafstemning om EU-reformtraktaten. Nu render Gitte Seeberg fra et klokkeklart vælgerløfte..
Kan være, at Ny Alliances politik ikke overbeviser alle, men det gør deres kampagnesang til gengæld. En ny klassiker er født!
Fogh og Lars Løkke har rejst rundt med budskabet om at færre, men mere effektive vindmøller laver mere strøm end flere ældre modeller. Forleden kom tal frem, der viste, at der for første gang i 30 år produceres mindre vindmølleenergi end året før. Hvor pinligt! 0-1
Den landadelige godsejer Christian Wedell-Neergaard MF (K) foreslog, at man straffer kommunerne økonomisk for at bruge for mange penge, men Bendtsen bankede ham på plads. 0-2.
Fredag var Fogh til Søren Pinds valgparty i anledning af J-dag. Fogh var i retorisk topform: I aften er øllet gratis, men vær varsom med mængderne ligesom med socialdemokraternes politik. For i morgen kommer tømmermændene! 1-2.

Kategorier

Fogh vandt hård duel

Anders Fogh havde tydeligvis 'læst' Helle Thorning-Schmidt før denne politiske 'fight night' søndag aften på DR1. Fælderne var lumsk camouflerede og socialdemokraternes formand endte med at falde i. Helle Thorning kunne ikke svare på, hvor og på hvilke hospitaler, der lå patienter på gangene. Pinligt blev det dog, da hun ikke vidste, at der var bygget 10.000 almennyttige boliger under Foghs regeringer, men forinden havde hævdet at 'byggeriet var gået fuldstændigt i stå'. Fogh satte trumf på ved at påpege, at der under Nyrup kun var bygget 7000 boliger årligt. Thorning havde intet svar. Undervejs i duellen var der enkelte øjeblikke, der tegnede et billede af en venlig lærer, der irettesatte en påståelig elev, der ikke havde læst på lektien. Hvad havde Socialdemokraterne gjort på kræftområdet? Her kunne Thorning slet ikke returnere Foghs angreb, som han gentog tre gange, og dermed “framede” billedet af en ukonstruktiv S-leder uden egne forslag.
Var Thorning da dårlig? På ingen måde. Hun var aggressiv og satte stødende godt ind især i spørgsmålet om, hvad regeringen vil gøre ved kommunernes økonomi. Statsministeren var dog god til at parere slagene og udnyttede effektivt, at Thorning på fakta var en anelse svag i koderne på områder som skat, flygtningepolitik og ikke mindst boliger. Sidste debat på TV2 var ekstremt lige. Denne debat viste forskellen på mange års rutine i politisk debatter på dette niveau. Thorning kan bestemt være sin indsats bekendt, men Fogh var frygtindgydende stærk, snu og for første gang i denne valgkamp: Han var tændt. Der var tale om en klar afgørelse, hvor en dygtig oppositionsleder tabte til en formidabel modstander.