Kategorier

Valgrapporten nr. 8 Lørdag den 3. november 2007

Venstre:
Tendens:Ned
Venstres vælgeropbakning rækker i meningsmålinger til omkring de 45-46 mandater. Anders Foghs kampagne rykker ikke på samme måde som ved tidligere valg. Det var det som alle gik og talte om i går i krogene på Søren Pinds valgparty i et forretningslokale i Bredgade i Kongens Kjøbenhavn. Journalisterne synes at udspillene var uinteressante at skrive om, og de kom derfor kun vej til nettet, og ikke til printavisen, der bliver forbeholdt baggrund og solohistorier. Venstres kampagnefolk stoler dog på at Foghs tur rundt i landet giver god og positiv omtale i de regionale medier. Det var jo netop læren fra 2001 valget, hvor blandt andre Michael Kristiansen kunne se idéen i det. Man skal ikke underkende værdien af at komme ud og tale med folk. Problemet er især, at Venstre ikke spiller ud med noget nyt. Det er 'mere af det samme'. Fornyelsen kommer jo fra Ny Alliance. Sådan er det i hvert fald lykkedes for NA at fremstå medierne. I går hos Søren Pind var Fogh i retorisk topform, hvor han opfordrede til, at man i anledningen af J-dag drak af de gratis fadøl. Men man skal være varsom med mængderne ligesom med socialdemokraternes politik For en dag kommer tømmermændene!, formanede han. Fogh varmede ellers op til den sidste uges intense valgkamp, som mange spår bliver hård og beskidt. Med et glimt i øjet holdt statsministeren sig inden for skiven ved at koble Helle Thorning Schmidts noget flyvske skattepolitik (S-forslaget om at hæve erhvervsbeskatningen) med 'Villys Virkelighed' altså med noget, der ikke holder vand. Now, speaking about the Devil! Venstre får også nogen på tuden af TV2s faktagruppe, som fortsætter jagten på de mange politikere, der omgår sandheden lemfældigt. I går gik det ud over Lars Løkke og hans påstande omkring de færre vindmøller. Han og Fogh har igennem valgkampen bedyret, at færre vindmøller faktisk producerer mere energi end de flere der eksisterede tidligere. I programmet 'Debatten' på DR2 25. oktober sagde Lars Løkke: 'Selvom der er pillet flere ned, end der er sat op, så er kapaciteten altså øget'. I går kunne TV2 Nyhedernes Faktapatrulje fortælle, at de nyeste tal viser, at mængden af energi fra vindmøller faktisk falder med 2114 kilowatttimer i 2007. Det er første gang i 30 år at det tal falder. Løkke blev dermed taget i (sammen med Fogh) at tale usandt. Hvor bevidst han gjorde det, det kan nok diskuteres. Løkke har næppe kendt andre tal, men derfor er det pinligt alligevel, og nu har S-kampagnen da noget at rejse rundt med de næste 10 dage. Der bliver lidt at justere for Fogh, inden han møder Thorning søndag aften i DRs duel.
Og så slås integrationsminister Rikke Hvilshøj (igen) med en fejlbehandlet asylsag denne gang om en 13-årig dreng og hans families opholdstilladelser. Fejlen er indrømmet, ministeren har ret i substansen mht. lovgivningen osv., men alligevel får oppositionen ret let held med at fremstille hende og regeringen dvs. Fogh som kyniske og umenneskelige. Det stormløb fortsætter Politiken og oppositionspartierne frem mod 13. november.

Socialdemokratiet
Tendens: Op
Helle Thorning-Schmidts troværdighed hos vælgerne er betydeligt stor på flere centrale politiske områder ifølge Gallups måling i dag i Berlingske. 53 procent mener, at S har den bedste velfærdspolitik, og hun ligger også klar over Fogh på områderne miljø og asyl. Så kniber det lidt med skat, lederevner og økonomisk ansvarlighed. I Berlingske hæfter Dr. Kristiansen sig ved, at Thorning har haft held med at fremstille Fogh som 'hård og kynisk'. Det er i øvrigt også det billede der tegnes af hans integrationsminister. At lukke asylsagen ned to dage inden valget udskrivelse trækker jo heller ikke ligefrem fra i denne udbredte opfattelse af statsministerens person.
Thorning skal nok regne med at statsministeren vil udstille Socialdemokraternes usikre meldinger på skattepolitikken resten af valgkampen. Hvis jeg var dem ville jeg sove med støvlerne på, have folk, der knoklede i døgndrift for at hitte på, hvordan man fik lukket diskussionen ned. Og så i øvrigt angribe statsministeren igen og igen på asylbørn, vindmøller, klima osv. og velfærd.

Konservative
Tendens: Ned
Sidende på Ks yderligste mandat er Christian Wedel-Neergaard på vej ud af folketinget, hvad Bendt Bendtsen sikkert er glad for. I går åbnede Wedel-Neergaard op for at man skal straffe kommunerne for at have brugt for mange penge. Det er i sig selv et glimrende synspunkt, men nok ikke alle steder et populært standpunkt. Bendt Bendtsen er derfor for anden gang i denne uge ude og slukke en ildebrand som en K-ordfører har startet. Den distræte landadelige godsejer har ved flere lejligheder demonstreret, at hans temperament nok ikke egner sig til moderne politik, for han vil gerne spekulere og være åben for alle muligheder. Det er en fin holdning som erhvervsmand, men som politiker i en valgkamp er det fjollet. For ikke at sige stupidt. Den ene gang efter den anden løber munde af med den i øvrigt sympatiske Wedel-Neergaard

Ny Alliance
Tendens: Ned
Naser Khader har indtil videre 'the upper hand' i den sære saga om Michael Jeppesens håndværkerfirma, der måske/måske ikke lavede sort arbejde for NA-formanden. En sag mod Henrik Qvortrup er indbragt for pressenævnet (der formentlig vil udtale stærk kritik blandt andet for brug af en anonym kilde, der har fået betaling bla-bla-bla. Det lever Qvortrup og hans blad nok med) Knapt har Khader åndet lettet op før en ny sag belaster hans kampagne og truer hans personlige troværdighed. Denne gang handler det om en Fond for forældreløse palæstinensiske børn, som han har samlet penge ind til, men aldrig har oprettet. Det skriver Nyhedsavisen lørdag. Fonden er ikke oprettet forklarer Khader, fordi han aldrig har nået de 250.000 kr., der skal til for at få den oprettet. Imidlertid har fonden udbetalt et beløb på 1000 dollars til en onkel. Jeg skal ikke kloge mig i denne sag. Alle kan formentlig blive enige om, at der skal nok ikke komme for mange flere af den slags sager til under denne valgkamp før, at det bliver rigtigt alvorligt for Ny Alliance. Politisk har partiet da markeret sig. I dag med et forslag for Lars Kolind om skattelettelser, så man kun betaler 40 procent i skat. Men altså kun som et forsøg på Fyn, hvor den med Claes Kastholms ord i dagens Berlingske 'arrogante og politisk ubegavede' Kolind er spidskandidat. Skulle det forestille at være seriøs politik? Det lyder nærmere som om, at han vil løsrive Fyn fra Danmark. Ulla Østergaard må være stresset'¦.

De radikale
Tendens: Uændret
Nogle målinger viser 'VK-NAR' flertal. (Tak Mette!) Jeg forstår ikke, hvorfor at Vestager efter at have brugt hele valgkampen på at tilnærme sig S og har kastet mærkesager overbord for at nå Helle Thorning-Schmidt, så pludselig spiller ud med, at hun ikke vil afvise en regering med Fogh. Det må da lyde mærkeligt i vælgernes ører. De radikale vælgere, der kan leve med Fogh, de er da for længst gået over til NA. Jeg synes, at Vestager begår en taktisk bommert i en ellers rimelig god kampagne.

DF
Tendens: Op
Pia Kjærsgaard og Co. købte Politikens lysavis så de lige uden for Tøger Seidenfadens hjørnekontors vinduer kan vise deres Muhammed-valgannonce. Løven må knurre inde fra sit bur.
Det er nok valgkampens sjoveste gimmick sammen med Asmaas tegning af Pia Kjærsgaard. Dansk Folkepartis kampagneafdeling får UG for idéen til denne frække markering af synspunktet om, at ytringsfriheden aldrig er til salg.

SF
Tendens: Op
Villy Søvndal bliver taget i en løgnehistorie, men det kan man ikke se på meningsmålingerne. SFs annoncekampagne fortjener også point. Klare budskaber der også på en moderne måde aktiverer folk politik. Hvorfor var SF dog 15 år om at finde ud af at Holger K. Nielsen var en for ufolkelig politiker til, at partiet kunne få nye vælgere? Bedre sent en aldrig. Efter dette valg bliver Villy bliver en af SFs helte, der skriver sig ind i partiets historie og vil indtil videre kun blive overgået af stifteren Aksel Larsen og rorgængeren Gert Petersen. Men så har Villy jo endnu tiden for sig!

Enhedslisten
Tendens: Uændret
Tjah. De lever omkring spærregrænsen. I dag i Gallup er de akkurat på 2 procent. Det kan gå den ene vej, og det kan gå den anden vej. Men om det går nok alt sammen (som Poul Schlüter plejede at sige) Det aner ingen.

Valgrapportens 2. sektion

I det politiske miljø cirkulerer en interessant historie, der rummer en god portion konspirationsteori blandet sammen med sammensværgelser frem og tilbage og naturligvis krydret med spekulation. Historien er dog alligevel så god, at jeg vil dele den med jer mine faste læsere. Centralt i historien er spekulationer om, at Ny Alliance til gengæld for at pege på en borgerlig statsminister går med overvejelser om, at de skal forlange, at Fogh abdicerer som statsminister og overlader pladsen til Lars Løkke Rasmussen. Hvorfor nu det? Ny Alliance er ikke vilde med Fogh fordi at de dermed kommer til at skulle forsvare hans politik de sidste seks år. Hvis Løkke er ny mand ved roret, så viskes tavlen mere ren, og det bliver lettere at skulle forsvare, at man nu giver 'en ny mand chancen' osv. Historien er interessant, fordi at Ny Alliances spindoktor Ulla Østergaard i fem år var Lars Løkkes spinchef i Indenrigs -og Sundhedsministeriet. De kender hinanden, og der er en fortrolighed mellem hende, Naser Khader og Løkke. Ulla Østergaard 'sidder lige nu på Naser Khader'. Ingen journalister kan ringe til ham uden hendes mellemkomst, og Ny Alliances kampagnefolk skal også igennem “Spindulla”. Hun vogter over ham som en nidkær ridefoged under hoveriet. Med den sidste uges presse i baghovedet og optræk til nye skandaleskriverier om hans privatøkonomiske forhold så kan ingen fortænke hende i det. Ikke desto mindre er Ulla Østergaards popularitet i NA-hovedkvarteret for nedadgående, siges det. The pundits er i øvrigt samtidigt enige om, at Østergaards rent håndværksmæssige præstation i denne uge var i topklasse god.
En af Ny Alliances andre centrale hovedpersoner Gitte Seeberg har meget at skulle betale tilbage til Bendt Bendtsen og den borgerlige regering, som hun til sin store frustration ikke fik lov at sidde i. Foghs afgang vil måske kunne dæmpe hævntørsten en smule. Rækken af super-egoer i Alliancen er ikke meget bedre. Folk som Jørgen Poulsen m.fl. får det svært ved at skulle forsvare Fogh-politikken på asylområdet osv. Med Løkke på banen gives kortene på ny.
Lars Løkke har selv en interesse i at komme til nu. Alle taler om hans rivalisering med Kristian Jensen som Fogh selv, Claus Hjort egentlig bedst synes om. Hvis Løkke kommer til nu, så ender den diskussion naturligvis med det samme. Jo længere tid at Fogh bliver, jo større er '“ den i forvejen meget lave sandsynlighed for at Kristian Jensen kommer til. Man skal ikke kradse meget i overfladen hos Venstre, før man erfarer, at den diskussion lever. Lars Løkke opfanger som en seismograf hvert et ord eller en handling i partiet, der bidrager til spekulationer om Kristian Jensen evt. muligheder for at blive Venstres næste formand. Kristian Jensen gør det klogeste i den situation og underspiller situationen og er diskret. Uanset valgresultatet så bliver det Foghs sidste valg, og alle holder øje med, om der kommer modkandidater til Løkke. Det gør der næppe, men i politik er man jo åben for alle muligheder. Og så er paranoia som bekendt den mest almindelige erhvervsskade blandt politikere.

En lille anekdote fra 70’ernes Danmark

Nå, valget? Aaahrr, du mener, det er der, hvor man kommer ind til Uffe Ellemann-Jensen (den dengang var TVA-journalist) og hvor det gælder om ikke at svare på spørgsmålene? Sådan sagde en sarkastisk Dirch Passer engang i 70'erne, hvor han sad i Lørdagshjørnets sofa og drak te af en lortebrun tepotte sammen med Erling Bundgaard. Blik for politisk satire var åbenbart også en af Passers mange talenter.

P.s. Søren Pind har skrevet lidt om valgfesten i går. Han også fået lavet et nyt site med blog her under valgkampen. Læs også hans begejstrede blogpost om festen i går. www.pind.nu Er man til billeder af gæsterne ved festen, så kan de ses her.

Læs Netavisens 180graders reportage fra Pinds valgparty.

Kategorier

En rost rose uden vælgere

Blogklumme bragt i Nyhedsavisen lørdag den 3. november 2007.

Helle Thorning-Schmidt er inkarnationen af Socialdemokratiets partisymbol: Den røde rose. Rosen roses overalt. Kommentatorerne '“ hvis de altså ikke bliver dømt ude '“ er ret pjattede med Thorning. En ny biografi 'Helle for Magten' tegner et kritisk, men generelt sympatisk billede af S-lederen. Torsdag aften i TV2s valgduel spillede Thorning næsten lige op med selveste statsministeren. Kun i kraft af undvigelser, snuhed og erfaring trak en skræmt Fogh sig akkurat ud af duellen som sejrherren. Alle agttagere var ikke desto mindre imponeret af S-lederens præstation. Men hvordan forklarer S-spindoktorerne så, at det gamle arbejderparti i en Megafon-måling samme aften ramte bundniveauet på kun 39 mandater? Hvis det bliver valgresultatet, så skal man tilbage til 1918 for at finde så få socialdemokrater i Folketinget. Det er muligt, at Venstres kampagne er sløv i optrækket, men er socialdemokraternes overhovedet begyndt? 1-0 til Fogh.
Enhedslisten bliver dømt ude i flere målinger, men Asmaa kæmper fortsat en brav kamp. Foreløbigt er politikeren blevet kåret til årets narrehat af det satiriske årshæfte 'Svikmøllen', hvad hun var mægtigt stolt af. Partiets andet unge trækplaster Johanne Schmidt-Nielsen får i valgkampen hjælp af en god veninde, som også har opgaven med at hente hendes P-piller, betroede Johanne torsdag TV-Avisens seere. Spændende! Det er da lidt gang i dén kampagne! 2-0.

Kategorier

Røsten fra fortiden

Blogklumme bragt i Nyhedsavisen fredag den 2. november 2007.

Alskens godtfolk, der følger valgkampen er enige om én ting. Den ligner mildt sagt ikke de tidligere af slagsen. Et tendens tegner sig: De fire gamle partier VK og SR får tæsk, mens SF og Ny Alliance går frem. Hvad skyldes så Villy Søvndals succes? Mit eget bud er hans forførende retorik og SFs klare ideologiske profil. Ny Alliance toner også rent flag med hensyn til at kræve skattelettelser.
Forleden blandede tidligere statsminister Poul Schlüter sig i valgkampen ved at slå fast, at det var en stor fejl, at de konservative ikke var gået til valg på skattelettelser. Der er ingen visioner i valgkampen, så i stedet burde K satse på grundholdninger og ideologi, mente han. Tænk engang og det kommer fra en mand, der engang sagde, at 'ideologi er noget bras'. Måske K skulle høre efter, hvad den gamle nu siger?
De konservatives Lars Barfoed hørte i al fald den gamles basun gjalde, sprang op med spændt bælte og en idé: Måske man kunne give skattelettelser ved at droppe børnechecken og efterlønnen til de rige? Et lille døgn efter meddelte K, at Barfoed var blevet 'misforstået''¦0-1
Ved hjælp af statistik fremmaner socialdemokraten Mette Frederiksen under valgkampen et billede af, at VK-regeringens politik har gravet en ny 'social massegrav'. TV2s faktagruppe kunne dog bevise, at hendes tal for socialt udsatte grupper var forkerte. Pinligt, men pyt. Frederiksen gav da bare tallene skylden! 1-1