Kategorier

Et klogt træk

Anders Fogh er en mand, der som Jens Otto Krag formulerede det i 60’erne “har et standpunkt, indtil han tager et nyt”. Statsministeren har siden han kom til magten netop vist sig som indbegrebet af en vendekåbe, en opportunist eller realpolitiker, hvis man da ellers skal være lidt venlig.

Før valget var Socialdemokraternes forslag om at nedsætte skattekommission noget, som nærmest fanden havde skabt. Så snart valget var overstået og Fogh kunne indlede sin 3. periode som regeringschef pudsede han Helle Thornings forslag fra før valget af, der netop gik ud på at nedsætte en skattekommission af, og fremsatte det derpå som sit eget! Fogh fremstod som en mand, der havde lyttet blandt andet også til Ny Alliance, som selv efter valget mente, at de var tungen på vægtskålen, selvom at valget faktisk viste, at det var de ingenlunde.

Det er svært ikke at anerkende, at det var et ret klogt træk af Fogh, at udnævne den tidligere socialdemokratiske skatteminister Carsten Koch, som formand for skattekommissionen. Dermed skal han stå i spidsen for det arbejde, som på en eller anden måde skal munde ud i en sænkning af topskatten. Hvordan er i sagens natur uvist, men boligskatterne er fredet. Det er grundskylden og rentefradraget derimod ikke.

Der er ifølge Koch under alle omstændigheder lagt op til 'mærkbare skattelettelser'. Det er jo et udsagn, som skatteborgerne kan ramme ind og hænge op på væggen. Vi får se til næste år om regeringen vil fremsætte de endelige forslag, som Koch og de øvrige otte kommissionsmedlemmer til den tid, når frem til. Det kan også være at Fogh bare sige 'tak for indsatsen' og skrotter forslagene præcis, som han gjorde med hovedparten af velfærdskomissionens forslag. Altså en situation, der leder mig hen på det tyske ordsprog om 'Viel Geschrei und wenig Wolle” – og hvor tilføjelsen i øvrigt hedder “sagte der Teufel und schor eine Sau” (..og klippede soen..).

Med Koch i formandsstolen er Socialdemokraterne tvunget til at give kommissionens arbejde en chance. Det vil jo være helt utroværdigt at skyde noget som helst ned, før end at arbejdet er præsenteret. Fogh vil formentlig gå ganske langt for at få socialdemokraterne med og ingen forestiller sig at en skattereform '“ der skal være langtidsholdbar '“ vedtages uden at S og også helst de radikale er med.

Det giver også sig selv, for Dansk Folkeparti har naturligvis valgt det ledige standpunkt ved fra starten af at stille sig ret kritisk an til kommissionen og dens arbejde. DF udelukker fuldstændigt at medvirke til en skattereform i denne valgperiode, og skatteministeren erkender, at DF kan blokere for en skattereform, da der i forvejen ligger en forligsaftale mellem DF og regeringen.

Det er faktisk ikke til at se, at Kristian Thulesen Dahl, Peter Skaarup og Pia Kjærsgaard i sin tid startede deres politiske karriere i et parti, der mest af alt var en skattenægterbevægelse. DF fremstår som et klassisk reaktionært parti, hvor det er sikrest bare at sige nej. 'Det er jo også det, som jeg er bedst til', som Peter Skaarup engang sagde lige før sin medvirken i en paneldebat på TV.

Kategorier

Det kunne blive en republikaner

Blogklumme den 11. januar 2008

Christiansborgs politiske dyr følger levende med i det udmarvende og endnu et år lange kapløb om at blive USA’s næste og 44. præsident og dermed den fri verdens leder. På begge sider af Atlanten ser man frem mod at få skiftet George Bush ud. Det kan kun gå for langsomt. Kun en lille tredjedel af de amerikanske vælgere føler sig for tiden tilfreds med Bush' indsats i jobbet. Selvom at volden i Irak er på vej ned, så er USAs økonomi ved at tabe pusten. Hans popularitet i udlandet er i bund, og vi ser næppe Fogh flette flere fingre med Bush igen. Statsministeren og andre danske toppolitikere ser i stedet frem mod at samarbejde med en ny amerikansk præsident, der ikke har de samme politiske lig i lasten.
De fleste danske politikere krydser fingre for, at den næste præsident er demokrat. Efter primærvalget i New Hampshire ligger det enten til at blive Hillary Clinton eller Barack Obama. Skal man tro danske mediers dækning af valget, ja så er det nærmest afgjort på forhånd. Eksempelvis i Go' Morgen Danmark på TV2 forleden om primærvalget gik snakken kun om de demokratiske præsidentkandidater, mens der ikke blev tid til de republikanske. Det er bare sådan nogle, som man lige får plads til til sidst.
Hverken i 2000 eller 2004 troede medierne herhjemme på, at Bush kunne vinde præsidentvalget, men det holdt ikke stik. Ser man på dækningen denne gang, så er de ved at begå samme fejl, som de to forrige gange, hvor det også nærmest var udelukket, at den næste præsident er en republikaner. Hvornår lærer de lidt ydmyghed?

Kategorier

Mindre frihed giver mere tryghed

Blogklumme onsdag den 9. januar 2008.

For nylig blev endnu en ung mand stukket ned i København. Med fare for at lyde ældre end jeg er, så går det snart ikke en weekend, uden at der sker et knivdrab i nattelivet, og det er naturligvis tragisk hver eneste gang. Der er i forvejen et tilsyneladende virkningsløst forbud mod at gå med kniv, så hvordan forhindrer vi de meningsløse knivoverfald
Hvis man spørger justitsministeren og Dansk Folkeparti, så rækker fantasien kun til, at vi løser problemerne med endnu mere videoovervågning og politikontrol med 'visitationszoner'.
Statsministeren kalder sig ved festlige lejligheder for 'liberal'. Det er dog svært at få øje på, når han lader sin justitsminister og regeringsstøtterne i DF med deres evindelige krav om mere overvågning, kontrol og forbud lægge grunden til at foretage yderligere indgreb i borgernes frihedsrettigheder. Danske soldater har ellers været i krig i Irak og Afghanistan netop for at forhindre, at totalitære Big Brother- overvågningssamfund genopstår. Men herhjemme kan regeringen tilsyneladende ikke få nok overvågning af borgerne.
Tag med de kollektive transportmidler, gå ind på en tankstation eller i en bank, men husk at smile, for du er på video! Tag en glad aften i Aalborgs forlystelsesgade Jomfru Ane Gade og du kan snart regne med, at din færden foreviges på video.
Vores frihedsrettigheder beskæres, fordi enkelte idioter render rundt og slår folk ihjel med kniv. Oversat til regeringens og DFs newspeak, så giver mindre frihed for den enkelte mest tryghed for os alle!