Kategorier

Når far går af

Ritzaus bureau skrev onsdag at en række yngre Venstre-MF'ere af finansminister Lars Løkke Rasmussen var blevet håndplukket til at udvikle nye idéer og 'forny Venstre'.

Malou Aamund, Karen Ellemann, Ellen Trane Nørby, Jacob Jensen og Sophie Løhde skal blandt andet udvikle Venstres retspolitik, integrations- og familiepolitik, erfarer Ritzau.

Udviklingsarbejdet blev sat i gang i januar uden megen forklaring til de øvrige folketingsmedlemmer i Venstre.

Jyllandsposten fulgte torsdag op med skrive, 'at der før jul blev nedsat et såkaldt servicetjek-udvalg i Venstres folketingsgruppe, hvor Løkke har givet de unge talenter en frist til at præsentere nytækning og konkrete udspil i slutningen af marts.'

Ritzau skrev:

I Venstre udlægges initiativet som et led i arbejdet med at klæde næstformanden på til den situation, der snart kan opstå, hvis Anders Fogh Rasmussen forlader dansk politik til fordel for en toppost i Nato og overlader partiet og Statsministeriet til Lars Løkke Rasmussen.

Det er efter min mening en stort set rigtig analyse. Blandt disse navne gemmer der sig formentlig en eller to nye ministre, hvis de løser den opgave, der er blevet stillet. Den går ud på at profilere Venstre på disse områder '“ og naturligvis på en måde, så man også tiltrækker nye vælgere, der på valgdagen kan sikre, at partiet genvinder statsministerposten.

Hvorfor er netop disse folk udpeget? Det er de selvfølgelig, fordi de er yngre, men også begavede folketingspolitikere, som kan signalere og måske endda skabe fornyelse. Men det er vigtigt at understrege, at der IKKE er tale om en badebillet. De er blevet stillet en opgave, som de skal løse mere end bare tilfredsstillende. Præmien er, at de MÃ…SKE kan blive en del af Lars Løkkes ministerhold, men der er ikke givet garantier. De SKAL levere brugbart politik og vel at mærke uden at det i øvrigt koster en bondegård af skattekroner at få sat i værk.

Storfavorit til at efterfølge Helge Sander som videnskabsminister er Malou Aamund, som tilsyneladende med sin arbejdsindsats har imponeret Venstres næstformand. Det er dog ikke alle, som finder det selvindlysende, hvad det lige er, som Aamund har bedrevet, siden hun er sikker på en ministertaburet. Denne blogger vil dog gerne satse på, at hun står på en ministerliste, hvis Løkke overtager statsministeriet i løbet af de næste fire-fem uger, som blandt andet de anerkendte veteraner Niels Helveg Petersen og Hans Engell spår.

Rygtet siger i øvrigt at stort set alle “de gamle” ryger ud af regeringen ved næste regeringsomdannelse. Eneste undtagelse udover Løkke er Søren Gade (som lige er fyldt 46), som dog også sættes i forbindelse med en ny karriere i det private erhvervsliv. Det bliver derfor efter alt at dømme et farvel til Karen Jespersen, Helge Sander, Ulla Tørnæs, Bertel Haarder, Claus Hjort Frederiksen og Eva Kjer Hansen. Naturligvis ryger Birthe Rønn Hornbech også på den konto. Claus Hjort fortsætter dog som vigtig faktor på de indre linjer, men han kan næppe fortrænge Hans Chr. Schmidt fra gruppeformandsposten.

Det er selvfølgelig ikke populært hos alle Venstres MF'ere, at det er de unge, der får de sjove, magtfulde og prestigefyldte opgaver. Så derfor lækkede de hele historien til Jyllandsposten, men blev dog overhalet indenom af Lars Løkkes folk, der skyndte sig at fortælle Ritzau om planerne. Sådan er julelegene også på Christiansborg ind imellem.

Peter Christensen er formentlig det sikreste bud på en ny skatteminister, blandt andet fordi han er tæt på Løkke. Kristian Jensen rykkes derfor til noget andet – måske Finansministeriet. Søren Pind bliver næppe minister i denne omgang, men kunne måske blive politisk ordfører i stedet for Inger Støjberg, som står til ministerforfremmelse.

Karen Ellemann er efter min mening storfavorit som ny minister, mens jeg hverken spår Tina Nedergaard og Ellen Trane Nørby de store chancer. Jacob Jensen er også et bud som minister, selvom at han har lidt den samme Keld Kedelig-talende-koksgrå-jakkesæt-profil, som også Kristian Jensen og Troels Lund Poulsen lider af. Det er ikke ligefrem politisk billetsælger-materiale i en tid, hvor regeringen bliver mere og mere presset af en fremad buldrende Villy Søvndal.

Selvfølgelig skal politisk ordfører Inger Støjberg afvise alle spekulationer om, at Anders Fogh har andre planer end at fortsætte som statsminister. Sådan er spillet. Om så Fogh bliver fundet i et baglokale med Barack Obama, Nicolas Sarkozy, Gordon Brown og Angela Merkel og man har forhandlingerne på bånd, så vil han stadig benægte, at han er kandidat til NATO-generalsekretærposten. (Og Thomas Larsen med ham!! Det er så ham, der leverer fin journalistik i særklasse, hvis man skal tro dansk dagspresses gamle garde Lisbeth Knudsen og Lasse Jensen)

Medierne vil forsætte med at måle Løkkes popularitet op mod Lene Espersen og Helle Thorning-Schmidt, men det vil ikke spille nogen større rolle. Dansk Folkeparti og de Konservative vil ikke stille sig i vejen for Lars Løkkes vej til statsministeriet. Det er for længst klappet af, og det ved alle der arbejder med stoffet professionelt. (Selv Thomas Larsen burde vide det!)

Det er også morsomt, at se blandt andet formiddagspressen gå af amok over statsministerfruen. Anne-Mette Rasmussen a.k.a. ' Fru Fræk' kalder de hende, fordi hun på et tidspunkt fremviste sine lårbasser og lidt trussekant under sin optræden i TV2-showet 'Vild med Dans for snart længe siden. Her skarpvinkler man hendes kække udtalelser om ikke at ville høre mere om krisen og udstiller hende derpå som en anden verdensfjern Marie Antoinette eller kynisk arrogant politikerhustru. Det er i øvrigt et ret typisk scenario. Først sætter formiddagspressen Fru Rasmussen op på piedestalen for dernæst at jorde hende noget så eftertrykkeligt. Det kunne enhver sige sig selv. Det tror jeg såmændt også, den erfarne Rasmussen-familie er helt klar over, så mon ikke at 'Fru Fræk' er kold et vist sted. Hun glæder sig sikkert til snart at tage med gemalen til Bruxelles og herligt langt væk fra danske mediers søgelys.

Rygtet siger også. at Mariann Fischer Boel ikke ønsker at fortsætte som EU-kommissær, og flere spår, at Bertel Haarder får buddet.

Snart bliver der vendt op og ned på dansk politik!

STØT JARLS BLOG her.

Kategorier

Khader bliver konservativ

Naser Khader spiller en ubetydelig rolle i dansk politik. Ikke desto mindre så er medierne ved at gå i selvsving over, hvorvidt manden melder sig ind i Venstre eller de konservative.

Det er egentlig utroligt, at partierne i det hele taget vil have ham inden for deres døre. Nationen har lige været vidne til, senest med filmen 'Dagbog fra midten' om Ny Alliances storhed og fald, hvad han reelt indeholder politisk, og det viste sig, at oktantallet var lavt. Khader kører stort set på varm luft i en grad, at han pludselig finder det nødvendigt at melde sig til teologistudiet for at fremstå som en person indeholdende lidt substans. Studiet skal han finde tid til at passe samtidigt med sit folketingsarbejde og foredragsvirksomhed. Ingen medier har spurgt ham, hvordan det hænger sammen, og det siger lidt om, at Khader fortsat har ganske megen medvind i pressen. Christiansborg-pressen har grundlæggende sympati for manden, som ved gud også er både lun og charmerende. (Der er jo ingen, der skriver så pænt om for eksempel Pia Christmas-Møller) En undtagelse var dog Kurt Strand, som tirsdag aften kvasede Khader på Deadline om hans egen lidet imponerende rolle i Ny Alliance-eventyret. Journalistik når det er bedst!

Khader siger selv, at han har brug for en tænkepause. Det skulle ifølge ham selv være konen, der har ansporet ham til at tænke med hovedet frem for maven. Det lyder vældigt fornuftigt. Alligevel har Khader delagtiggjort den nyhedshungrende offentlighed i hans tanker under denne selvpålagte tænkepause. Løsgængeren skulle i hvert fald være nået frem til en konklusion om, at han melder sig ind i enten Venstre eller hos de konservative.

Jeg vurderer, at Khader bliver medlem af den konservative folketingsgruppe. Det sker simpelthen, fordi han vil kunne blive tilbudt mere af de konservative i form af ordførerposter mv. – og særligt Udenrigspolitisk Nævn, så han kan komme lidt ud at rejse! Khader lægger heller ikke skjul på, at han har en god relation til justitsminister Brian Mikkelsen, som absolut er en magtfaktor i det parti.

Khader har fået følere fra Venstre, men også konkrete opfordringer fra lokale kredse om at stille op. V-toppen skulle dog ikke have givet ham nogle konkrete løfter om en god opstillingskreds og/eller udvalgs- og ordførerposter.

I politik kan man bortforklare alting. Khader har tidligere beskrevet sig selv som 'social-liberal', men nu skal han så øve sig på, at kalde sig for 'social-konservativ'. De færreste vælgere går op i varebetegnelsen, men transformationen skal immervæk stadig give mening og virke troværdig før, at de vil stemme på Khader ved næste folketingsvalg. Hvis han bliver konservativ, så giver det formentlig mest mening, at han -som appellerer til storbyvælgere (heunder storbytosser) – stiller op i Københavns Storkreds, og det vil så '“ måske – gå ud over MF Helle Sjelle ,medmindre at K får den store mandatfremgang, som de håber på.

Vælger Khader at gå til Venstre, så står kampen mellem Malou Aamund og Søren Pind i det samme område. Khader mener formentlig at han kan slå dem begge, men jeg er nu ikke så sikker. Pind og Khader fik – blot til illustration – stort set det samme personlige stemmetal. Khaders image er '“ hvad han nok ikke har gjort sig helt klart '“ temmelig ramponeret efter Ny Alliance-fiaskoen. Alt andet lige vil Helle Sjelle være en mere overkommelig opgave.

Hvad vil Venste og de konservative få ud af at få Khader ombord? Ja det er et godt spørgsmål. Udover at det vil sikre regeringen med yderligere et mandat, så synes jeg det er svært at komme på et godt argument. Khader er ikke længere ligefrem 'vor tids Kennedy' og jeg er i tvivl om, at han evner at tiltrække nye vælgere til enten de konservative eller Venstre. Faktisk vil jeg ikke blive overrasket over, hvis Khader ender med at glide ud af Folketinget efter næste valg '“ vraget af vælgerne.

STØT JARLS BLOG her.

Kategorier

Ny Alliance – The Movie!

'Det var det', sagde Naser Khader, efter at han kort efter nytår 2009 ringede og meddelte Anders Samuelsen, at han forlod det parti, som de to sammen med Gitte Seeberg stiftede den 7. maj 2007. Og sådan slutter også filmmanden Christoffer Guldbrandsens spritnye TV-dokumentar om Ny Alliance, 'Dagbog fra midten', som i går torsdag havde premiere i den københavnske biograf Grand for et særligt indbudt publikum. På 75 minutter får Guldbrandsen effektivt fortalt en ganske underholdende historie om et parti, der reelt opstod på følelser, gode intentioner og varm luft, men hurtigt kollapsede, fordi det byggede på løst sand og grundlæggende dyb uenighed blandt stifterne både om politik og strategi og en helt enestående inkompetent partileder i form af Naser Khader.

Læs hele filmanmeldelsen her på Kforum.

Se via Politiken.dks hjemmeside scener fra filmen.

STØT JARLS BLOG her.