Kategorier

Skat kan sænke Thorning

Lars Løkke Rasmussen kan overraskende for mange fejre triumfer i nye meningsmålinger, der viser, at danskerne foretrækker ham frem for Helle Thorning-Schmidt. Det er alt sammen øjebliks billeder. Alle med en smule fornuft og indsigt på Christiansborg herunder Løkke selv ved, at omfanget og selve vendepunktet i den økonomiske krise bliver helt afgørende for, om han kan genvinde hjørnekontoret i Prins ( og ikke Sankt tsk, tsk.) Jørgens Gård Nummer Elleve!

“Alt andet lige”, som vi økonomer plejer at sige, så har Løkke dog et ekstra trumfkort på hånden: Det nye skattestop. Lige om lidt vedtager Folketinget skattereformen, hvor nogle naturligvis bliver sure og skuffede. Men det har vælgerne sædvanligvis glemt alt om, når vi når frem til snorene, og valgkampens allersidste fase begynder på et eller andet tidspunkt i 2011.

Socialdemokraterne stod uden for skattereformen, og måtte naturligvis i kampens hede love 'i god tid inden næste valg' at komme med deres eget skatteudspil. Det bliver nødt til på afgørende vis at være anderledes end regeringens forslag. Formentlig et populistisk forslag med skattelettelser til de lavest lønnede, pensionister osv., som har kant i forhold til DF og V, som S konkurrerer med om vælgerne. Det interessante er i øvrigt så, hvilken position de radikale indtager til sådan et forslag eller om Margrethe Vestager bare lægger sig fladt ned. Uanset hvad, så vil S-skattefolkene og deres økonomer formentlig forsøge at nedspille eller skjule hvilke grupper, der skal holde for '“ ud over de allerrigeste i “Poul og Fritz-segmentet” – naturligvis. Middelklassen '“ som er den eneste gruppe, der reelt kan finansiere nye skattelettelser eller omlægninger '“ vil formentlig skulle holde for. Vi ved det ikke, men det er et sandsynligt scenario. Alternativt skal skattelettelserne til 'de fattige' være ufinansierede, men det vil også gøre S sårbare for kritik, især hvis SF går med i sådan et fælles forlsag. Så får Venstres nye politiske ordfører Peter Christensen næppe problemer med at fremmane “det røde rædselskabinet”. Uanset hvad, så er det spørgsmålet hvad S kan vinde ved med en ny skattereform. De vil komme til at genere nogle vælgere.

Da jeg i sin tid var på kampagnekursus i USA, så blev jeg belært om en grundregel, som begge de to dominerende partiers strategists var enige om: 'Risk of loss is a better motivator than hope of gains'. Essensen af denne regel overført på regeringens nye skattestop er, at nogle vælgere simpelthen vil fravælge rød blok alene på grund af usikkerheden om deres skattebillet.

I regeringslejren ved de godt, at de har 'the upper hand' i den diskussion. Et aktuelt eksempel: Onsdag kunne en Sophie Løhde MF (V) i P1-Debat om Forebyggelseskommissionens forslag sidst i udsendelsen sætte socialdemokraten Flemming Møller Mortensen til vægs. Han kritiserede heftigt indledningsvist regeringen for ikke at ville bruge Kommissionens forslag blandt andet mht. at sætte afgifter på tobak op, og i det hele taget at lade sig begrænse af dets eget skattestop om end Mortensen ikke selv gik ind for at hæve afgiften på cigaretter (!) Løhde kunne dog overtrumfe socialdemokraten alene ved at påpege, at S jo ikke selv har lagt et skatteforslag på bordet, og hvordan S så kunne tillade sig, at kritisere, at regeringen ikke ville hæve afgiften på tobak, når det stod helt uklart, hvad man selv ville? Svaret fra Mortensen blev en snak om, at man i god tid inden valget ville fremlægge sit skatte forslag '“ men konkrete forslag kunne han jo ikke komme med her og nu. Forløbet viser, at Mortensen har en svær sag. For havde han i æteren konkret meldt ud om afgiftsforhøjelser på cigaretter '“ som intet flertal vil gennemføre '“ så vil de borgerlige kunne skyde ham dette forslag i skoene frem mod næste valg. I stedet afviser han som før nævnt forslaget, og faktisk står S sig bedst ved overhovedet ikke at have nogen skattepolitik (Selvom at det naturligvis er både urealistisk og utroværdigt) For så genererer man jo ikke nogen! Men nu har S altså fået malet sig op i hjørnet og lovet vælgerne, at de kommer med et forslag, og det løfte bliver svært at løbe fra.

Når S engang får fremlagt et skatteforslag, så skal de borgerlige nok sørge for, at de middelklassevælgere, som nødvendigvis må blive ramt af forslagets elementer, bliver grundigt informeret.

Alt andet lige, så er S fortsat i defensiven på det skattepolitiske område. Præcis som de har været det siden 2001.

STØT JARLS BLOG her.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

14 kommentarer til “Skat kan sænke Thorning”

Hehe, jeg hørte også Sophie Løhde i radioen. Da hun havde titlen “forebyggelsesordfører”, blev jeg lidt bange og var lidt ked af de ikke havde en Simon Emil inde så det forbudsmøg kunne få lidt modstand.

Heldigvis lød Løhde så ukonkret at jeg blev glad for hende 🙂 Møller Mortensen lød anderledes idealistisk, indtil Løhde ville have tal på bordet. Så skulle vi pludselig vente til et forslag, der kommer i god tid inden et valg.

Et valg de desuden krævede da Løkke blev statsminister 😀 så skulle de godt nok arbejde hurtigt.

Men på den lange bane, så er skatterne stadig et godt kort for regeringen. Radikale vil sænke topskatten, og SF har mange idéer om nye udgifter og er imod topskattelettelser, sammen med Socialdemokratiet, mange steder at sætte kiler ind.

Tror du, at regeringen vil blive angrebet for det gennemhullede nye skattestop?

De har jo besluttet, at multimedieskatten skal stige hvert år, til evig tid, selvom priserne på internetforbindelser og telefoner falder, således at en skat der starter med at beskatte 130% af værdien kommer til at beskatte en højere grad, hvert år.

Nu kammer det da vist helt over. SF ønsker (måske) intet mindre end ØD. Det må bringe mindelser frem for mange, om en grum fortid med S i spidsen. Revolutionstanken ligger jo heller ikke så fjernt. Hvad kunne en udenrigsminister Søvndal dog ikke brygge sammen i selskab med Kina og Cuba o.a. :-). Tør du sende den mand til topmøde??

Er oppositionens generelle problem ikke, at de ved, hvad de er imod, men ikke hvad de er for?

S især har endnu ikke fundet en måde at forholde sig til regeringens udlændingepolitik og skattestop, som de selv adopterede – som Kristiansen så mange gange har påpeget. Kommer de nogensinde videre på de to punkter – og hvordan med øverststående problematik?

Muligvis er skat et problem for Thorning, men hun vinder alligevel, fordi;

Liberalismen er død

Det har den store tænker, folkesocialisternes leder Villy Søvndal annonceret efter en grundig idehistorisk og økonomisk analyse. Der er ikke mere at komme efter. Efter at liberalismen som ideologi har fejlet og skabt den katastrofale situation som den vestlige verden befinder sig i, så har den ånd talt, vejet og fundet for let.
Efterfølgende er det svært at se hvad der skal stå i vejen for Thorning og Søvndal.

9. Altså, liberalismen er jo død i Danmark.

Det mest liberale parti er vel Enhedslisten. Det er i hvert fald det eneste parti, der undlader at stemme for de marxistiske finanslove, og totalitærregimelovgivning der bruger højere straffe og politistatsmetoder som visitationszoner.

@11

Liberalismen lever stadig. I hvert fald i dansk liberalismes sidste bastion: Liberal Alliance.

De liberales sidste chance for et liberalt parti i dette land.

12. Men sidst de blev valgt, var de et midterparti. Hvad mon de er efter næste valg?

Mulighederne er uendelige, Rasmus!

Centrale kilder oplyser således til Altinget.dk, at partiets ledelse “inden så længe” vil sætte sig sammen og vurdere situationen, muligvis allerede sidst på sommeren. Har Liberal Alliance på det tidspunkt ikke oplevet fremgang i meningsmålingerne, kan det betyde, at partiet lukker ned.

Men også andre muligheder er på tegnebrættet. Der tales både med Simon Emil Ammitzbølls Borgerligt Centrum og – ganske overraskende – med medlemmer af Dansk Folkeparti, der er utilfredse med partiets topstyring.

http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2009/04/27/182244.htm

Lukket for kommentarer.