Kategorier

Socialdemokraterne taber på vision om et Forbudsdanmark

Socialdemokraterne holdt kongres i sidste uge. Mange deltagere og journalister vurderede bagefter, at de sporede en gejst og tro hos de delegerede i det gamle arbejderparti – nu partiet for fagforeningsfunktionærer, offentligt ansatte og lavt uddannede kvinder. Helle Thorning-Schmidt 'ku ikke slå Anders Fo', men med Lars Løkke Rasmussen ved roret i statsministeriet ja så skulle den være hjemme!

Det skal indrømmes, at S-SF-alliancen er den bedste strategi, hvis det skal lykkes for liste A at vende tilbage til regeringsbænkene. Tre gange har S forsøgt at forklare vælgerne, at SR-alliancen står for en samlet ensartet politik. Det lykkedes ikke. Nu har S i stedet slået sig sammen med Villy Søvndal, som har udvist en enestående pragmatisme for at tilnærme sig S '“ eller opportunisme '“ alt afhængig af øjnene, der ser.

Søvndals vandring fra sur og pessimistisk hardcore betonsocialist i 90'erne til at være pragmatisk socialdemokratisk-lignende charmetrold i 00'erne ligner til forveksling '“ omend med modsat fortegn – Anders Fogh Rasmussens forandring fra 'hulemandsliberalist' til “socialdemokrat light” i tiden efter 1998 og frem.

Hvis de radikale vil stikke en kæp i hjulet og vælte en S-SF-regering, så må de gøre det, lyder Søvndal og Thornings argument. Og det er validt. For ingen tror eller forventer, at det nogensinde vil ske. Tværtimod giver Thornings opsigelse af alliancen med de radikale paradokalt nok en håndsrækning til det lille kriseramte parti, som nu har lidt flere frihedsgrader til at forsøge at overtale nogle af de såkaldte 'anstændige borgerlige” stemmer, der angiveligt er åh så forskrækket/forfærdet over VKOs asylpolitik mv, til at skifte side. Jeg tvivler nu stærkt på, at de radikale får held med dette forehavende. Margrethe Vestager har efter min vurdering allerede bevist sit stærkt begrænsede potentiale som stemmemagnet.

Socialdemokraterne har med SF formuleret en skattepolitik, der kun på ét afgørende punkt afviger fra VKOs 'rødvinsreform'. Det er forslaget om 'millionærskatten' dvs. en heftig marginalskat på årsindkomster på over en million kr. Indlysende for de fleste er der tale om ren populisme. Den rammer fortrinsvis en del højtuddannede lønmodtagere dvs. departementschefer, ministre mv. I øvrigt vil den være skadelig eller i bedste fald virkningsløs. De rigtigt rige har jo selskaber mv. så de undgår at betale topskat. Det skal revisorer nok sørge for. Og de dygtigste mennesker på arbejdsmarkedet har også muligheden for at forhandle en højere løn, der kompenserer for millionærskatten. Netto vil det nok gøre det endnu sværere for de offentlige arbejsgivere at konkurrere med det private erhvervsliv om de dygtigste ledere, men det er heller ikke S-SFs fokus. De vil bare til magten uanset hvad.

Meningsmålingerne har i nogen tid vist dødt løb mellem de to blokke i dansk politik. Analyserer man tallene, så står S til at få samme eller mindre vælgeropbakning sammenlignet med FV 2007, mens SF leverer fremgangen. Thorning er netop gået ind i sit 5. år som partileder '“ uden at det har skabt udsigt til nogen større vælgerfremgang for liste A. Alligevel klappede de delegerede som sindssyge på kongressen. Hvordan hænger det sammen? Måske man skal gribe til et nysprog a la Orwells 1984, hvor 'stilstand er fremgang'? Forklaringen er den enkle, at socialdemokraterne er klar til at sælge evt. vælgerfremgang, blot så længe at Thorning leverer statsministerposten.

I mellemtiden udvikler socialdemokraterne politik. Fx brugte man 3 ½ time på S-kongressen på at skændes om et forslag, der vil kriminalisere prostitueredes kunder.

'Juhuuu', skreg en begejstret Mette Frederiksen, da sejren var hjemme.

Socialdemokraterne havde engang appel til 'taxa og bodegaDanmark'. Med denne befolkningsgruppes støtte sikrede partiet sig akkurat magten i halvfemserne. Men i mellemtiden har moralistiske reguleringsliderlige feministtyper i socialdemokratiet personificeret i netop Mette Frederiksen villet begrænse tobaksrygningen i det offentlige rum, alkoholudskænkning og altså nu voksne menneskers adgang til køb af sexydelser fra frivillige udbydere. (Vi taler naturligvis ikke om sexslavehandel, som har været forbudt i hundredvis af år.) Denne gruppe af vælgere kan man måske betegne som “livsnydere”. Nu er Socialdemokratiets tilbud til dem, at de blot skal frasige sig alle deres laster. Held og lykke med det!

Nu bliver forbuddet mod sexkøb næppe et stort tema i valgkampen eller i sig selv afgørende for vælgernes kryds på stemmesedlen. Men VKO kan utvivlsomt mobilisere for det endelige valgudfald afgørende vælgergrupper på en bred dagsorden, hvor man med stor troværdighed fremhæver – eller fremmaner – oppositionens “vision om et forbudsdanmark”, der angiveligt er det eneste svar på alle samfundsproblemer. VKO (når man ser bort for de latterlige forbud mod lommeknive) står dermed som forsvarer for et dansk frisind, som venstrefløjen tilsyneladende har forladt efter at de er blevet kapret af de bornerte, asketiske, og kedelige feminister.

Helle Thorning-Schmidt er tilhænger af forbuddet mod sexkøb selvom at det er 'et svært spørgsmål', mens mere besindige typer som retsordfører Morten Bødskov indså, at et forbud er virkningsløst. Det skete blandt andet med henvisning til de svenske erfaringer.

Iagttagere herunder denne blogger vurderer, at Thornings dage som partileder er talte, hvis ikke at hun leverer statsministerposten efter næste valg.

Utroligt nok er det en udbredt opfattelse blandt socialdemokrater, at Mette Frederiksen er storfavorit til at blive Thornings efterfølger som S-formand.

Hvis det er sandt, så er jeg overbevist om, at champagnepropperne vil springe hos Venstre, hvis den dag skulle oprinde. Mette Frederiksen ville være en drømmemodstander, selvom at det næppe er gået op for alle socialdemokrater, for slet ikke at tale om hos hende selv. Hvis Frederiksen efterfølger Thorning, så kan VKO formentlig holde 20 års jubilæum på regeringsbænkene.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

19 kommentarer til “Socialdemokraterne taber på vision om et Forbudsdanmark”

Gid du får ret omkring Mette Frederiksen. Sådan som det kører med de konservative for tiden, plus at Løkke ikke har slået igennem som leder, frygter jeg at metaltrætheden kan slå igennem og bringe hvem som helst rød leder til på et tidspunkt. Så er Helle Thorning at foretrække hvis det skal være.

Jeg har også undret mig over den med sexkøb. De henviser til at der er kommet færre mænd der køber sex. Ja tak, men hvad med forholdene hos de prostiturerede der er tilbage? At klage over forhold er blevet det samme som at melde kundegrundlaget til politiet og spolere sin egen forretning.

VKO for frisind… håber virkelig de tager den op. I en tid hvor det bliver et større og større problem for nogle mennesker at andre lever usundt, har Simon Emil Ammitzbøl nærmest været ene mand til at skyde tilbage, og overvågningen har også taget til. Og så er DF ikke ligefrem frisindets forkæmper. Hvis de røde er endnu værre, så Gud bevare Danmark!

Jeg tror optimismen og bifaldene er der, fordi det går bedre for de røde end længe i målingerne, der er ikke så meget intern splid, og fordi Løkke er usynlig. Det sidste kan så være der ændres efter åbnings- og nytårstaler. Jeg er spændt på om han har nogle visioner han vil dele.

@Rasmus Kristensen

“Og så er DF ikke ligefrem frisindets forkæmper.”

Arh, lige når det kommer til denne bølge af forbud mod det man bredt kan kalde ‘livsnydelse’, så er DF klart imod. Denne stigende tendens til at livsfornægterne ønsker at regulere og forbyde ‘alt hvad der er sjovt’ er absolut ikke noget der falder i god jord hos DF’s vælgersegment.

Meget interessant.

Taber Venstre når det kommer frem at Søren Gade med spindoktor selv har fabrikeret den såkaldte “arabiske udgave” af Jæger-bogen og sendt den til BT?

Ikke på niveau med Watergate, men en kæmpe skandale for regeringspartiet (og demokratiet) er det vel?

3. Hvis – og jeg skriver hvis – der findes et klokkeklart bevis, så ser det sort ud. Men næppe til at VK-regeringen kan tabe et valg om to år.

Brådne kar findes jo overalt. Men oppositionen vil da bruge sagen alt, hvad den kan. Det er da indlysende.

Det bliver interessant at se, om Ekstra Bladets journalist Jan Kjærgaards anonyme kilder vil træde frem og afgive forklaring eller at PET finder et eller andet belastende på computer, der tilhører Gades spindoktor Jacob Winther eller andre pressefolk i ministeriet.

Jeg tillader mig at tvivle, at det er tilfældet.

Men pressen – blandt andet tidligere DR-journalister som Niels Giversen (den ene af de to, der lavede TV-dokumentaren “Den hemmelige krig”) og andre går naturligvis efter at få “nakket” Jacob Winther, som tørrede gulv med dem ved andre lejligheder. Hver en sten vil naturligvis blive vendt i denne sag omend, at jeg ikke tror, at de finder noget. Men jeg kan jo tage fejl 🙂

@ Rasmus Kristensen
“…Sådan som det kører med de konservative for tiden, plus at Løkke ikke har slået igennem som leder, frygter jeg at metaltrætheden kan slå igennem og bringe hvem som helst rød leder til på et tidspunkt…”

Jeg er enig i, at både Lene og Løkke ser lidt trætte ud. Men samtidig er det bemærkelsesværdigt, at de holder skansen i meningsmålingerne. Jeg tror faktisk, at oppositionen går træt før regeringen, og at vælgerne bliver trætte af 2 års valgkamp fra oppositionens side.

Der bliver formentlig først valg engang i 2011.

Resten af 2009 vil stå i klimamødets tegn for regeringen og i særdeleshed for Løkke. Samtidig vil oppositionen formentlig forsætte deres kritik/angreb på regering. De mange angreb har stort set ingen betydning i meningsmålingerne, men det får oppositionen til at fremstå sure og negative.

Hvis Lene og Løkke laver en stor rokade først i det nye år, sætter et nyt hold og dermed formår at give regeringen ny energi, tror jeg faktisk at de står med meget gode kort på hånden til at slå Villy og HTS.

I den forbindelse skal man ikke undervurdere, at pressen efter min mening svinger frem og tilbage – efter et valg giver man regeringen lidt medvind, så oppositionen, så regeringen osv. Denne cyklus kører stiller og roligt. Det sidste år – mere eller mindre – har oppositionen fået medvind uden at flytte sig i meningsmålingerne. Når nye ministrer rykker ind efter en rokade vil de formentlig få lidt medvind fra omkring midten af 2010…jeg tror at oppositionen idag føler, at de har medvind og ved at det ikke kan holde uendeligt. Derfor må det være så meget desto mere frustrerende at denne medvind ikke slår igennem i meningsmålingerne. Det slider simpelthen mentalt på oppositionen – for hvad har man så at give af når vinden vender?

Hvis jeg har ret i ovenstående og regeringen får noget medvind i 2010 og frem, tror jeg desuden at oppositionen vil få stadig mere svært ved at holde sammen…og nogen – særligt i S – vil måske holde sig lidt i baggrunden for ikke at blive en del af nederlaget.

Alt i alt, så er jeg forholdsvis optimistisk på regeringens vegne – forudsat de formår at sætte et nyt friskt hold efter nytår. Og de iøvrigt holder sig fra de mest tumbede forslag (ala burkaforbud).

vh
Anders K

“Forsvarsminister Søren Gade (V) erklærede sig i weekenden, fuldt ud parat til at påtage sig ansvaret, hvis det skulle vise sig at være en i forsvaret, der har lækket den arabiske oversættelse af den omstridte bog ‘Jæger – i krig med eliten’ til B.T.”

Går ud fra at Søren Gade fyrer sig selv inden dagen er omme.

6. Selvfølgelig ikke. At “påtage sig ansvaret” betyder ikke, at man fyrer sig selv. Det er efter min mening en overfortolkning.

Men jeg kan se, at du ikke vil afvente undersøgelsen før, at du fælder din dom.

Det kan man da kalde forudindtagethed. 🙂

@søren gade og jægerbog.

Lader til, at det er forsvaret – men ikke Gade eller Jacob Winter der stod bag:
http://politiken.dk/indland/article800288.ece

Bliver spændende at følge sagen – det ser ud som om at forsvaret er dem med aben. Har meget svært ved at tro at oversættelsen er spin fra Gades side – det ville være totalt tåbeligt. Ingen mulig gevinst og stor risiko.

Lad os nu se – men hvis det er en ansat i forsvaret, som står bag tror jeg ikke sagen får betydning for Søren Gade. Både Lykketoft og Holger K bakkede ham op i weekenden, og medmindre sagen kan spores til ham eller hans spindoktor tror jeg han går fri.

Hvis hans spindoktor har taget initiativ til oversættelsen vil det formentlig komme frem under den omtalte tjenestemandssag…

vh
Anders K

Nej, at 'œpåtage sig ansvaret' betyder selvfølgelig ikke en pind, det er tom retorik.

RE.: forudindtagethed

Når du skriver “DR-journalister” så ved man godt at du i virkeligheden mener “røde lejesvende”, ikke?

Finder en højtstående ansat i Forsvaret (IT-chefen iflg. BT) selv på den slags primitiv falskneri? Næppe, det må være en anden der har fundet på det i kampens hede.

God analyse.. jeg tror også, at S kan få store problemer med deres bagland, hvis de holder fast i deres forbudsfantasier. Helle Thorning står mere og mere for et elitært og akademisk politisk projekt og bevæger sig længere og længere væk fra “kakkelbordene” og de “almindelige” danskere, som hun ellers gjorde et stort nummer ud af at repræsentere, da hun trådte til som formand..

2. Ja hvad livsnydelser angår, skal DF have ros for med Langballe og Krarup i spidsen, ikke at ville blande sig i om folk spiser usundt eller ryger. Men nu er frisind også andre ting. For eksempel andres lov til at dyrke den religion de vil. Jeg er også kritisk overfor Islams værdier, og ser dem gerne holdt ude af politik, men folks påklædning og at de har et mødested kan ikke ophidse mig. Omkring moskéen kan det måske være en fordel at vi ved hvor de er.

Og så overvågning. Peter Skaarup er en af mine absolutte hade-politikere, han kan ikke få overvågning nok, og jeg synes en del af frisindet er borgerrettigheder, og selvfølgelig skal man kunne overvåge en mistænkt, men en kollektiv logging af en boligbloks internetforbrug, som jeg hørte som en idé, er for mig at se langt over stregen.

5. Jeg håber du får ret, og det kan da godt være en ministerrokade hjælper. Jeg er måske lidt hård ved Lars Løkke, han får snart en åbningstale og en nytårstale, hvor han forhåbentlig kan komme med visioner. Ikke nødvendigvis et stort projekt, men lidt om hvad han vil som statsminister, for jeg synes han mest har været en administrator indtil videre.

Omkring at oppositionen kan virke sur, så kan regeringen det bestemt også. Claus Hjort der dukkede svedende op til præsentationen af finansloven og kaldte Socialdemokratiets forslag åndsvagt. Jeg er helt enig, men det kunne nok have været sagt mere elegant.

Så kan man have super god samvittighed og håbe på den økonomiske krise snart slutter, som nogen eksperter tror den gør næste år. For Danmarks skyld, for at der vil komme flere i arbejde, men ikke mindst fordi de røde har bygget noget af deres kampagne op på krisen og gerne må lide nederlag 🙂

En ting jeg så kan frygte er, at med indvandrerstramninger og krig i udlandet, at der kan dukke noget op der kan vælte regeringen, ligesom det skete for Schlüter. Regeringen har flere gange talt imod internationale organisationer, og jeg kan godt frygte for de gør noget de ikke må, og må gå af. Men jeg kender ikke forholdene nok til at vide om en sådan trussel er reel.

Mette Frederiksens JUHU var PINLIGT. Ikke en “kronprinsesse” værdigt. Men det fortæller jo en masse om formatet.

Jeg har nu en fornemmelse af, at det ikke var selve vedtagelsen af forslaget, der gjorde hende JUHU glad. Mere det, at Helle Thorning fik en over nakken. For var hun ikke tidligere modstander af forslaget?

Jeg tror Mette Frederiksen handler efter devicen:
“Egen succes er dejligt, men andres nederlag er heller ikke at kimse af”.

15. Som fodboldfan er jeg en lille smule stødt over at det JUHU skulle være så slemt i nogens øjne. Men pyt nu med det.

Jeg tror nu ikke det var fordi hun gav Thorning en over nakken, men fordi hun virkelig mener det her. Allerede i 2002 kom hun som nyt folketingsmedlem med forslaget, og dengang blev det afvist af Frank Jensen. Det har været en lang kamp for hende.

Hun er en rød idealist, og derfor er der så meget mere grund til ikke at håbe hun når for højt op.

Ja, friheden har trange kår for tiden. Jeg er selv ved at blive grundigt forulempet af velfærdsministeriet der i sin visdom har besluttet at nu skal staten sørge for madpakker til mine poder. Venstre har nemmerligt konstateret at “Meget tyder på, at det især er børn fra socialt dårligt stillede hjem, der ikke får et ordentligt måltid mad midt på dagen. ”

Så derfor – for at rette op på dette skal jeg nu betale 6.000 kroner om året for at få leveret en madpakke der er betydeligt ringere end det mine børn får leveret med hjemmefra hver morgen. Og valgfrihed – HAHAHAHAHA – nej. Jeg er TVUNGET til at deltage i denne ordning, hvor en leverandør (kommunens plejehjem?) leverer mad mandag, onsdag og fredag. Så hvem har lyst til at spise madpakken smurt dagen før?

Så hvad gør man? En snublende nærliggende tanke ville være at stemme på et libetralt parti. Men UPS – det er sandeligt det liberale parti der har lukket en forfløjen VS’er ind i ministeriet, hvor hun kunne undfange denne bondemarxistiske ide om at alle børn skal have ens mad. Hvis emsige fru Jespersen havde fået en sæson mere havde hun sikkert også indført blå mao-sko til alle institutioner. Forældrebetalt sæføli.

Men tilbage er resultatet – jeg skal betale 6.000 kroner om året for madpakker af en så ringe kvalitet at jeg fortsat smører mad til mine børn og beder dem om at smide plejehjemsmaden ud. Måske jeg kunne skrive en regning for bortskaffelse af affald til kommunen. Jeg skal jo ovenikøbet betale renovationsafgift efter vægt for at komme af med madpakken.

Hvornår får vi en liberal regering?

@17.

Hans Mortensen havde i Weekendavisen uge 36 en artikel med navnet “Brødflovt Tilbud” en artikel (desværre ikke online) om en gruppe Ã…rhusianske forældre, der er “fik lov” til at smøre madpakker til deres egne børn – men skal betale 164 kr/md. for fornøjelsen…
Hvorfor den slags historier har en så marginal placering i medierne er et mig et dybt mysterium.

Hvis man så blot fik lov til den slags! Jeg blev en anelse paf da kommunen (efter jeg havde spurgt om min dreng kunne få Koshermad) bekendtgjorde at såfremt man kunne dokumentere sin religiøse overbevisning kunne der søges dispensation fra denne ordning. Det vil sige at kommunen nu ville til at registrere religion. Fascinerende tanke. Gad vide hvad registerlovgivningen vil sige på det punkt.

Lukket for kommentarer.