Kategorier

Jægergate IV: Oppositionen mistede årtiets mulighed

Forsvarsminister Søren Gade overlever 'Jægergate'. Det stod klart i går efter han fremlagde sin redegørelse overfor partiernes forsvarsordførere, hvoraf et pænt flertal indtil videre lod sig stille tilfreds med det.

Gade har tilsyneladende sandsynliggjort overfor ordførerne, at han selv – og hans departementschef Lars Findsen '“ INTET har haft at gøre med fabrikationen af den arabiske oversættelse af Jægerbogen samt lækagen af denne til BT. I går fastholdt kun Socialdemokratiets forsvarsordfører John Dyrby Paulsen sekunderet af partiformand Helle Thorning-Schmidt at Gade skulle gå af.

Det er ikke, fordi regeringspartierne eller Søren Gade har brilleret mht håndteringen af sagen. For to dage siden fik Gade fx malet sig selv op i et hjørne, da han pludselig krævede 'bred opbakning' fra forsvarsforligs-kredsens partier. Han lod dermed forstå, at VKO-flertallets opbakning muligvis sammen med de radikales ikke var bredt nok. Pludselig blev SFs stillingtagen helt afgørende. Holger K. Nielsen og Villy Søvndal har næppe troet deres eget held. Hvordan kan en så rutineret minister spille ikke bare hans egen fremtid, men også regeringens fremtid og statsministerens manøvremuligheder i hænde på regeringens fjende største trussel forud for næste valg? Det er ufatteligt. Kæmpefejl af Søren Gade!
Heldigvis for ham så endte det hele med, at SF bakkede op om forsvarsministeren, selvom man fornemmer at SF'erne naturligvis har været lidt i vildrede om, hvordan de skulle stille sig i sagen. Taget i betragtning af at 63 procent af vælgerne ifølge en ny Gallup-måling bakker op om, at Gade skal fortsætte, så har SF'erne måske satset rigtigt. Eller også har de misset årtiets bedste mulighed for at svække regeringen. Jeg hælder til den sidste vurdering. Målingen er ikke desto mindre et kæmperygstød til Søren Gade, men også et signal til politikerne om at sørge for at have en “clear cut case”, hvis de ønsker at ekspedere Gade ud af ministeriet.

I går meldte de konservatives forsvarsordfører Helge Adam Møller pludselig, at han bakkede op om den uvildige undersøgelse, som Tøger Seidenfaden og Socialdemokratiet har krævet. Dermed kunne flere medier i går berette om at 'et flertal' havde åbenbaret sig for denne mulighed. I Venstre ville man ikke engang svare på, hvordan man stillede sig til forslaget om en uvildig undersøgelse. Selvom at Gade i går på TV2News havde meget travlt med at forklare, hvor helt fantastisk dygtig en forsvarspolitiker Helge Adam Møller er, så er denne blogger ikke i tvivl om, at Venstrefolkene har været balstyrisk rasende over at se de konservative “udnytte situationen”. Så langt kom det selvfølgelig ikke, at regeringen blev splittet på sagen, men mon ikke at de konservatives flirt med oppositionen, er blevet opført i den store regnskabsbog, som V og K hver især løbende fører over hinandens illoyalitet. Well, I guess so.

Er “Jægergate” så slut nu? Det er ikke til at vide. Der udestår denne månedlange auditørundersøgelse, der omfatter de to kreative militærfolk, som nu har fået ødelagt deres karrierer og tillige er blevet stemplet som løgnere mv. Dele af pressen vil formentlig fortsat undersøge alle mulige og umulige vinkler, men der sker næppe rigtigt mere i sagen, før auditørundersøgelsen offentliggøres. Til den tid kan Lars Løkke Rasmussen meget vel have nået at omdanne sin regering, og så har Søren Gade måske fået helt nye opgaver på en helt anden ministerpost.

Ved middagstid i dag skifter scenen, når statsminister Lars Løkke Rasmussen med sin åbningstale til Folketinget skal forsøge at sætte en ny politisk dagsorden. Det skal nok løbe med mediernes opmærksomhed en dags tid eller to.

Det er iøvrigt interessant, at tre i dag offentliggjorte meningsmålinger alle viser, at regeringen åbenbart ikke har mistet vælgeropbakning trods “Jægergate”-skandalen. De viser i øvrigt alle stadig helt dødt løb mellem blokkene.

Kategorier

Jægergate III: DF, Oppositionen og Hans Engell fik deres syndebuk

Så røg '“ som ventet – forsvarschefen '“ admiral Tim Sloth Jørgensen. Han forlader selv sin post. Det er åbenbart sket som følge af en slags studehandel mellem politikerne i forligskredsen dvs. især forsvarsminister Søren Gade, DFs Søren Espersen, men et gæt er at de konservatives Helge Adam Møller, SFs Holger K. Nielsen og De radikales Niels Helveg Petersen er blevet enige om, at sagen indtil videre skal have denne udgang. Det betyder næppe, at sagen kan lukkes helt ned, hvis mere og andet kommer frem.

Ingen kan være i tvivl om, at der var tale om en 'politisk fyring'. Det betyder at saglige hensyn er veget for det altoverskyggende politiske hensyn, at Christiansborg-politikernes '“ samt befolkningens – tillid til forsvaret skulle genoprettes her og nu. Tim Sloth Jørgensen havde ikke længere politikernes tillid.

Undervejs er den afgående forsvarschef af enkelte kommentatorer blevet hånet for ikke at kunne sove om natten, mens danske soldater sætter livet på spil i Afghanistan. Det er useriøst at stille tingene op på denne måde. Meget få evner at forstå det ufattelige pres, som Sloth Jørgensen har været udsat for. Denne blogger føler en afsmag for den ubehagelige magt, som enkelte kommentatorer i kraft af deres intensive medieeksponering har tiltaget sig. Det er efter min vurdering en indflydelse, som slet ikke tilkommer en politisk kommentator. Jeg tænker især på Hans Engell, som jeg synes optræder på en måde i medierne, hvor man ind imellem får et indtryk af, at Engell stadig tror, at han er en ledende forsvarspolitiker udstyret med kompetence til at dele fyresedler ud til forsvarets personel. Engell er på den anden side enestående indsigtsfuld og interessant, men jeg mener, at han i et par situationer – i stedet for blot at vurdere, hvad der sker – nærmest i egen ret har krævet politiske beslutninger, som han som bekendt ikke (længere) har noget folkeligt mandat til at kræve. Engell kan forsvares så langt, at han jo bare stiller op i rækken af trykte mediers chefredaktører, som bruger mere tid på at hænge ud på TV2 News, hvor de kloger sig og kræver ditten og datten – frem for at finde ud af, hvordan deres dødsmærkede medier overlever i fremtiden. Jeg er i hvert fald ikke i tvivl om, at Engell i Jægersagen har overskredet grænsen for, hvornår man er beskrivende journalist med markante meninger og hvad der mere og mere ligner en politisk aktør i kraft sin ekstreme profilering på TV2.

Det kunne jo være Gade skal en tur om Hans Engell næste gang han skal fyre folk? Jeg finder i hvert fald udviklingen dybt betænkelig. På den anden side har Engell naturligvis sin ytringsfrihed, så problemet ligger efter min mening hos medierne, som bør spørge politikerne '“ og IKKE '“ deres betalte politiske kommentatorer om, hvad der skal ske med Gade og Sloth Jørgensens fremtid.

Yderligere er brugen af Tøger Seidenfaden som kommentator på TV2News i denne sag også dybt problematisk. Manden er selv part i sagen i kraft af Politikens tidligere kritiserede udgivelse af Jægerbogen, og derfor bør han som chefredaktør for avisen være fuldstændig diskvalificeret, som en mand medierne kan bruge som uhildet opmand i denne sag. Men altså sådan er reglen på TV2 News: 'En chefredaktør på et dagblad kan kommentere hvad som helst og når som helst'. Der må være andre fx fagfolk eller folk fra andre skrevne medier, som er mindre politiserende end Seidenfaden. (Nej ikke Poul Madsen)

Seidenfaden har dog en væsentlig pointe. Sloth Jørgensen var ikke personalemæssigt ansvarlig for de to 'kreative medarbejdere', der er blevet fjernet fra deres poster. Det er stabschefen for forsvarskommandoen Bjørn Bisserup. Mit bud (- IKKE mit krav -) er, at han også ryger. Endelig kan man heller ikke udelukke at departementschef Lars Finsen og Jacob Winther også må gå. Graden af blodtørst hos medier og politikere i skøn forening afhænger af, hvad der kommer frem af “snask” til den tid.

Nu afventer vi auditør-undersøgelsen for at se, hvorvidt der er basis for endnu flere fyringer. Problemet med den er, at den næppe vil omfatte Winther og Lars Findsen, da de som Seidenfaden rigtigt peger på, jo ikke er militært personel.

Kategorier

Jægergate II: Flasken peger på forsvarschefen

Søren Gades problemer fortsætter. I går indrømmede Forsvarskommandoens kommunikationschef at det var ham, der stod bag lækagen til BT. I forrige uge havde selvsamme kommunikationschef ellers turneret rundt i medierne, hvor han havde fyldt dem med løgn om, at han skam ingen anelse havde om hvem i Forvarsministeriet, der lækkede den såkaldte 'arabiske oversættelse' af jægersoldatens Thomas Rathsacks efterhånden berømte bog. Nu ved vi det. Og hammeren falder. Hårdt! Medierne er ved at koge over af berettiget forargelse, mens de igen og igen viser – og henviser til – interviews fra forrige fredag med samme kommunikationschef. Forsvarsministeriet er dermed på rekordtid gået fra at være en samfundsinstitution med høj troværdighed og anseelse i offentligheden til at være en stinkende svovlpøl af intriger, spin og råddenskab. For her overskrider betroede medarbejdere åbenbart klare moralske grænser i form af, at man selv producerer sine beviser, alt imens den samme institution trækker en almindelig jægersoldat for domstolene. Det er den slags, der kendetegner en bananrepublik og IKKE en retsstat som Danmark ellers har ry for at være. Det er for mig at se den egentlige skandale (udover at man lyver for befolkningen). Danmark foregår som et forbillede i udlandet, men de sidste ugers begivenheder tyder jo på, at vi slet ikke evner at leve op til det. Jeg tror, at man i disse dage går og græmmer sig på vores ambassader rundt omkring.

Hvor er vi henne nu mht. til de personlige konsekvenser?

Det ligger tilsyneladende fast, at Søren Gade ikke skal gå af. Men det kan selvfølgelig ændre sig, hvis der kommer mere frem, som belaster ministeren direkte. Søren Gade kunne også vælge at gå selv. Det kan blive konsekvensen, hvis man finder “en rygende pistol”. Ingen, der har fulgt med i de sidste par dage, tør jo længere spå om, at der ikke dukker mere op. Forsvarets auditører er i gang – og måske kan oppositionen få DF med på en egentlig 'tilbundsgående' uvildig undersøgelse. DF vil formentlig se tiden an. Gade er fredet indtil videre, men der er også grænser hos DF ligeså vel som at Lars Løkke Rasmussen også tæller på knapper for, hvornår tiden er moden til, at han skal trække i faldlemmen.

I mellemtiden varmer Christiansborg op til en fyring forsvarschefen admiral Tim Sloth Jørgensen. Det er så den tredje forsvarschef i træk, der i givet fald mere eller mindre ryger ud på røv og albuer. Det er dermed ikke et job, som man forlader med æren i behold. (Spørg bare flyvergeneralen Christian Hvidt som blev direkte fyret og general Jesper Helsø, som godt nok kun faldt for aldersgrænsen, men også var heftigt og ofte kritiseret i sit virke.)

Hvad har admiralen dog gjort, som kan berettige, at han skal fyres, når nu Gade slipper? Jeg kan ikke få øje på det. Hvis der er tale om at to-tre medarbejdere har handlet på egen hånd uden at forsvarschefen er indblandet, hvorfor skal han så halshugges og Gade slippe? Hvem kan forklare mig det? Jeg har ikke nogen mening om Sloth Jørgensen. Han virker egentlig hæderlig og ganske velmenende, men jeg bryder mig ikke om, at HAN ryger ud, blot fordi NOGEN skal sidde med aben. Så er det vel mere reelt, at det er forsvarsminister Søren Gade, der må tage sit gode tøj og gå? Eller er det vennerne på Borgen, som slår ring om Gade, fordi han er sådan en flink fyr '“ og så kan man bare skære hovedet af embedsmanden, som er den næste i rækken i et forsøg på at slukke mediernes blodtørst.

Men mit bud er, at det er netop det, som kommer til at ske, inden dagen er omme. Alle afventer nu forsvarschefens redegørelse til forsvarsministeren om sagen, der kommer i dag lørdag.

Helt ærligt: Det er for ulækkert. Og også uretfærdigt. Men sådan er politik ikke desto mindre. Nogen skal være syndebuk.

PS. Hvem har i øvrigt giver Forsvarskommandoen tilladelse til at oversætte – og på nettet udgive '“ en uautoriseret arabisk oversættelse af Jægerbogen? Hvad skulle forhindre, at forlaget bag bogen ikke anlægger en erstatningssag mod forsvarsministeriet for brud på ophavsrettighederne? Jeg er ikke mediejurist, men der er sikkert nogle kloge hoveder blandt læserne, der har meninger og holdninger til det. Risikerer skatteyderne at komme til at give Thomas Rathsack og hans forlag en klækkelig erstatning samtidig med at forfatteren er blevet trukket for domstolene mv?