Kategorier

Derfor kan Løkke tabe regeringsmagten

Der var vist enkelte Christiansborg-journalister, der antageligt IKKE gik i selvsving over den nu forhenværende Venstre-konsulents ikke alt for geniale skriverier på Facebook, men i stedet interesserede sig for det faktum, at den nye statsministers netop har rundet et etårsjubilæum i hjørnekontoret i Prins Jørgens Gaard nr. 11. One Gentleman of the Press (fra BT) ringede i hvert fald i løbet af påskedagene til min ringhed for at høre, hvordan jeg vurderede statsminister Lars Løkke Rasmussens overlevelseschancer.

Det kom der denne artikel ud af, hvor også Michael Kristiansen og Ole Birk Olesen medvirker med vurderinger.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

22 kommentarer til “Derfor kan Løkke tabe regeringsmagten”

Jeg er enig med Ole Birk Olesen, Lars Løkke er nød til at turde tage chancen og sætte reformer på dagsordenen. Gør han det ikke fader han ud og vi kommer til at trækkes med blonde Helle og kække Villy og det er absolut ikke det vi har brug for. Han har chancen allerede dagen efter påske i LA debat om reformer af arbejdsmarked og efterløn – tid til at kassere Hjorten og finde ansvaligheden frem nu har venstre leget socialdemokrater længe nok.

Jeg tror at vælgerfremmødet er en overset faktor. Vi er mange der har kæmpet for VK i ’01 og ’05, som ikke længere kan se forskel på regering og opposition.

Enkelte hopper til alliancen, nogle hopper til oppositionen, og så er der X-mængden, som bare bliver hjemme. Jeg tror at X er større, end regeringspartierne regner med.

Ja, Løkke havde en gylden mulighed, hvis han havde formået at bruge finanskrisen til at presse på overfor befolkningen, for at få gennemført reformer.
Der var grundlag for et borgerligt projekt efter 20 års socialisme.
Men han ønsker i stedet at blive martyr for efterlønnen, forhåbentligt resulterer det i at han kan dele gravøl med Nyrup

Off topic, men alligevel en tanke nu vi snakker om Løkke.

Der blev udskrevet valg i Storbritannien i dag, og synes det britiske valg minder utrolig meget om det danske.

På den ene side har vi regeringspartiet der har været der i mange år, men har skiftet leder i perioden, så de står med en premierminister der for første gang skal møde vælgerne i den rolle. Den nye kandidat er ikke helt så stærk i medierne som den gamle og er ramt af metaltræthed.

På den anden side har oppositionen haft svært ved at vænne sig til oppositionsrollen og fundet en ung leder, der holder gode taler men er ret uerfaren. Det er også lidt uklart hvad projektet helt går ud på.

Et nederlag vil gøre nas i begge lejre. Hvis Brown taber er han sandsynligvis færdig som labour leder og vil stå som en overgangsfigur. Hvis Cameron taber bliver 13 labour-år til endnu flere, så skyldtes den konservative krise ikke bare at Blairs popularitet.

Tænker lidt om den sammenligning er ond overfor Løkke og Cameron, men socialdemokrat vil nok sige det modsatte. Det bliver spændende, Cameron fører meningsmålingerne, men kommer han i debatter med Brown om substans, skulle Brown være en klæbehjerne i de sidste mange års finanslove. Mon Cameron kan affeje den med Fogh’sk charme: “Skal vi nu ikke lade være med at kaste tal i hovedet på hinanden?”

Tænker om det kan give en pejling på det danske valg, om det engelske folk vælger det man kender eller noget nyt. Det er selvfølgelig to forskellige lande, men jeg lagde mærke til at borgerlige danskere jublede i 2007, da en borgerlig franskmand der talte om indvandrerstramninger og det nationale, vandt over en kvindelig rød kandidat.

Mener ikke din blog har handlet så meget om britisk politik Jarl, men hvis du følger det vil jeg blive glad for en analyse af det valget på et tidspunkt.

On topic: Er desværre pessimistisk mht Løkke… synes Ole Birk har ret i at man skal vove noget som politiker. Med den økonomiske krise er det svært at se hvilke tiltag han lige skal lave for at få popularitet. Jeg kan kun se en ting, og det er borgerlige reformer. Det vil gøre ham til en helt blandt borgerlige kernevælgere, men det vil DF og midtervælgerne nok ikke være med til… håber valget snart kommer, for indtil valget tror jeg det hele er lidt fastlåst.

Oppositionen har efterhånden bidt sig fast i at føre meningsmålingerne, og Helle og Villy vil formentlig holde lidt lav profil og så kritisere regeringen når det ikke ser godt ud. Man kan håbe de også begår nogle fejl, men som det ser ud lige nu tror jeg det bliver rød sejr. Men håber jeg tager grueligt fejl.

4. Parallelen Løkke-Brown ligger ligefor. Den har bla. Thomas Larsen også taget op i en anlayse i dagens Berlingske.

Jeg vil gerne skrive en analyse om det britiske valg, når vi kommer lidt tættere på snorene. Tak for opfordringen.

Ja så blev borgerlige stemmer igen ignoreret af Danmarks liberale parti Venstre ved gårsdagens fredning af efterlønnen de næste 4-5 år. Tiltrods for at 61% af venstres vælgere er modstandere af statsbetalt otium for raske og rørige seniore borgere.

Jeg kan kun håbe at Venstre vil opleve en massiv vælgerflugt ved næste valg og at de borgerlige vil samles i Liberal Alliance.

Jeg savner Jarl at du skriver et indlæg omkring Jeppesen der er gået helt i selvsving og bruger dig som “kilde”. Du har godt nok skrevet fint derinde 🙂

Ole – jeg er fristet af LA, men det er træls med partier der ligger på 1 % af stemmerne. Hvis de ender på eks. 1,8 % af stemmerne giver disse spildte stemmer regeringsmagten til Ole Sohn og co.

Jesper Jakobsen er det ikke et større stemmetab at stemme på nogen som lover en borgerlig politik og derefter levere en socialdemokratisk suppe af flere på overførselsindkomst, større offentlige sektor, større gældsætning, mindre personlig frihed og en generel erhvervs fjendtlig politik – fordi de har deponeret al beslutnings kraft ved nogle fremmedforskrækkede socialdemokrater.

I min verden er det stemmespild at sætte borgerlige stemmer på socialdemokraterne Lene og Lars – jeg har siden 2001 hver gang sat kryds ved såkaldte borgerlige partier og er hver gang blevet lovet ansvarlig borgerlig politik. Og har hver gang fået en gang reformfjendtlig og populistisk miskmask, som ikke kunne være dårligere, fordi den agere mod alle de råd der kan gives fra vismænd, eksperter, kommisioner, EU og OECD

Anders Samuelsen har vist sit mandsmod ved flere forhandlinger hvor han har stået som den eneste borgerlige stemme og som den eneste der er garant for en sammehængende økonomisk politik og mere personlig frihed.

Hvis du ikke stemmer efter overbevisning men kun udfra at undgå stemmespild – så spilder du i mine øjne din stemme – og ja jeg vil være bitter hvis vi får 4 år med Helle og Villy, men fire år med VKOs reformangst der ikke laver reformer når det går godt og ikke laver reformer når det går skidt og det sidste år slet intet gør, vil også være rigtigt træls.

Ved godt det er ret umoderne at synes godt om Lars L, men puha det er opad bakke lige nu. Når man ser på netaviserne:

* JP har stort opslået et “venligt” angreb på regeringen og deres ferier
* Tanten har stort opslået “krig i venstre om miljøpolitiken”
* Og de mindre jydskeaviser indeholder overraskende hård kritik af venstre – især i lederne

Der var ellers lige ved at komme ro på – det her kaos kan sgu ikke fortsætte, selvom det er en bovlam modstander de skal møde ved valget. Enig med jer andre om at der skal komme nogle politiske udspil – jeg kan dog personligt godt leve uden de store reformudspil af efterløn og dagpenge, sålænge konjukturen i form af arbejdsløshedstallene er på vej nedad

Jeg forstår virkelig ikke hvordan man kan tro, at regeringens overlevelse kan sikres ved at føre mere højreorienteret politik? Venstre har trods alt vundet tre valg i træk med et midtersøgende budskab.

Det er den samme fejlslagne analyse, bare med omvendt fortjent, som nogen laver på venstrefløjen om at hvis man bare laver nok kant til regeringen, så kommer vælgerne tilbage i hobetal.

Problemet for regeringen er jo ikke den massive vælgervandring fra midten ud til Anders Samuelsen eller de konservative. De to partier står til omkring 10-11 pct af stemmerne, mens de resterende 90 % stemmer længere ind mod midten eller længere til venstre. Det var måske dem man skulle prøve at få i tale, i stedet for at fokusere på en gruppe vælgere som i forvejen er overbevist borgerlige.

Hvis der var et reelt vælgermarked for “frihedsorienteret” politik, mon så ikke Liberal Alliance ville være et langt stykke over spærregrænsen og ikke ligge og rode rundt på omkring 1 pct?

@ Garby (12)

Problemet med den analyse – som kan være helt korrekt på kort sigt – er bare, at hvad der er den “politiske midte” ikke er et statisk objekt. bevæger du dig mod midten, så er du samtidig med til at flytte midten; du tvinger samtidig dine modsdtandere til at flytte sig en smule – hvorved de også flytter midten.

Kan du se, hvor jeg vil hen?

Og er ovenstående ikke én af de mest præcise beskrivelser af udviklingen i dansk politik på netop de politikområder, hvor regeringen valgte at “føre en midtersøgende politik” (f.eks. reformer af arbejdsmarked og efterløn) – mens præcis det omvendte gør sig gældende på de politikområder, hvor den valgte IKKE at gøre det (f.eks. udlændinge).

“Min slankekur begynder i morgen”, kan jeg huske der stod på en T-shirt i 80’erne. På VK-regeringens burde der stå: “Den borgerlige politik begynder efter næste valg”.

– bræstrup

Jeg forstår udemærket din pointe og er enig i at “midten” er et ligeså diffust begreb som hvad der er højre og venstre i moderne politik. Hvad er f.eks. det højreorienterede synspunkt i sagen om vindmøllerne i Thy, eller placeringen af et supersygehus i Køge?

Men taler vi rent teoretisk, så mener jeg ikke at Lars Løkke har noget at vinde ved at konkurrere med Anders Samuelsen om læserne på 180graders gunst, ved at insistere på at tale om velfærdsreformer og skattelettelser. Det gør for mange af de vælgere som nu vakler mellem V og S-SF utilpasse.

Jeg synes de konservative på det seneste har forsøgt den manøvre, og det er sandt for dyden ikke fordi det har bragt vælgerne ind i hobetal – nærmere tvært imod.

Politikere skal naturligvis lede og går forrest og prøve at skabe folkestemninger, fremfor blindt at følge allerede skabt folkestemninger og fokusgrupper, men der er vel ingen grund til at lade hele det politiske centrum være overladt til Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti?

David Garby, jeg er ikke enig i det, du skriver om De Konservative. Sandheden er, at de gik frem i stort set alle målinger efter regeringsrokaden, indtil Lene Espersens famøse Mallorca-ferie. Om det så skyldes Per-Stig Møllers skifte til kulturministeriet, reformsnak eller noget helt tredje, skal jeg lade være usagt, men tendensen var i hvert fald klar.

Som forholdsvis ny borgerlig vælger er det simpelthen for deprimerende at overvære det, der foregår i de her dage, og da jeg i dag faldt over et patetisk forsvarsskrift i berlingeren af Henriette Kjær med den endnu mere patetiske overskrift “Lene Espersen passer sit arbejde”, så vidste jeg hverken, om jeg skulle grine eller græde.

Og til de borgerlige vælgere, der bl.a. her på bloggen sidder og jamrer og beklager sig over, at den borgerlige regering ikke er “rigtig borgerlig”: I fortjener saftsuseme at få Søvndal som udenrigsminister og Sohn som finansminister…. så kan I lære det

Garby Jeg er ligeglad med om det er Lars Løkke eller Helle der fører en socialdemokratisk politik – jeg er af den opfattelse at der ikke er forkel på Foghs økonomiske politik og den som blev ført af Lykketoft bortset fra Løkketoft var mere tilbageholdende med de offentlige udgifter.
Jeg mener at venstre har flyttet den poltiske midte i socialistisk retning ved at påstå de havde en borgerlig politik.

Jeg stemmer på Liberal alliance fordi de har løsningerne, hvis resten af Danmark har det fint med at gældsætte kommende generationer for at bevare 68 ernes efterløn som sidste led i genrationstyveriet og samtidigt frede en grotesk stor offentlig sektor som i den gra trænger til konkurrence og trimning – så vil jeg mene at de uansvarlige og dybt samfundsskadelige ud fra et kortsigtet og fejlagtigt synspunkt – Jeg håber at lars Løkke fortsætter med at fiske i socialdemokratiske vande og at Lars Løkkes borgerlige vælgere vil bevæge sig videre til et ansvarligt parti som så kan sætte en økonomisk ansvarlig dagsorden på samme måde som DF satte en dagsorden om integration i 00’erne.

Men vi har i den grad brug for et parti som ikke er socialdemokrater – fordi vi går i stå i et kafkask bureaukrati og får fjernet enhver form for personligt ansvar og muligheder i dette gyldne fængsel.

@16. På den ene side finder jeg det faktisk forfriskende, når politikere og mediepersoner ikke bare ligger sig fladt ned over for kritik, men i stedet forsøger at argumentere og forsvare sine holdninger og valg.

Alligevel så må man altså rystes over Henriette Kjærs indlæg. Det er jo helt vanvittigt!

Jeg bliver nødt til at citere enkelte afsnit:

“Hidtil har kritikerne været karakteriseret ved, at de er ældre mænd, der ikke er kendte for at gå synderligt op i noget så kedeligt som familie og børn. Men Jeppe Kofoed kan selvfølgeilg ikke dy sig for at hyle med i koret (…) For os er familien omdrejningspunktet i vores liv. Så når vores formand, der har skolesøgende børn, tillader sig at bruge sin påskeferie på at holde fri med sine børn, i en tid hvor skolerne holder lukket, synes vi sådan set, at det er en fornuftig disposition. (…) Derfor skyder kritikken langt over målet, og den er i den grad udtryk for usaglig mandschauvinisme, som Jeppe Kofoed skulle holde sig for god til at hoppe med på.”

Mandschauvinisme? Er det virkeligt hendes (og Konservatives – Kjær er jo politisk ordfører) forsøg på spin? Har hun virkeligt ingen skam?

[Og tør hun sige det samme til Thulesen-Dahl? Og Pia K.?]

Et andet interessant citat er Troels Lund Poulsen i sit modsvar til Dansk Folkepartis kritik (http://www.berlingske.dk/politik/lene-espersen-df-skader-det-borgerlige-danmark):

– DF er i deres gode ret til at sige, hvordan de ser på tingene. Men for regeringen er det afgørende, at vi bekæmper den fjende, der er. Det er Socialdemokratiet og SF, siger Troels Lund Poulsen.

Illustrerer det ikke meget godt Ole Birk Olesens pointe om, at man mangler at vise at man *vil* noget (konstruktivt) med magten? At man ikke forholder sig til kritik, men argumenterer, at det er bedre at regeringen er regering *bare fordi*.

@15

Jan, i dit enorme mediearkiv må der da være et bevis for den påståede fremgang, hvad med en meningsmåling fra den periode, hvor K får mere end 11,5 %?

@17

Du er i din gode ret til at mene, at Venstre ikke er liberale nok, men så forholder du dig bare ikke til diskussionen som handler om hvordan regeringen eventuelt skal klare sig ved næste valg.

@ 20 Nej jeg håber at venstre får hug ved næste valg så de kan se at deres vælgere ikke er tilfredse – jeg håber at alle deres borgerlige vælgere fortsætter over til Liberal Alliance, så kan de beholde deres nye socialdemokratiske vælgere og udgøre den nye politiske midte med dem – Lars Løkke må gerne fortsætte som statsminister han er idet mindste flittig, bare at det nye flertal vil sikre at der bliver ført ansvarlig økonomisk politik og en borgerlig politik.

Men hvis regeringen fortsætter med den kurs der har været det sidste år, uden reformer og uden svar på krisens udfordringer så er jeg sikker på at Helle og Villy fremstår som et bedre alternativ for flertallet fordi de i det mindste kommer med svar (selv om de er forkerte set med enhver sagkundskabs øjne – men de prøver i det mindste i modsætning til V-K).

Lukket for kommentarer.