Kategorier

De fik ingenting

Rebellerne i Venstres Folketingsgruppe fik lov at tiltræde den aftale om beskatning af pensioner, som skatteminister Troels Lund Poulsen forhandlede på plads med DFs gruppeformand Kristian Thulesen Dahl tirsdag. Aftalen blev præsenteret for folketingsgruppen i går '“ og på trods af mødet i dag torsdag formiddag med de tre V-oprørere '“ så er der ikke ændret et komma i aftalen. Dvs. det er som så med indrømmelserne, som de tre venstrefolk ellers fremhæver, der skulle være givet dem.

Især det punkt, der omhandler at beskatningen skulle have været 'tilbagevirkende kraft' er noget sagnomspunden, idet det tidligere forslag heller ikke opererede med et sådant punkt.

På mødet blev det i øvrigt pointeret overfor de tre rebeller, at Venstre naturligvis vedstår sig de aftaler, som man har indgået med andre partier. Underforstået: Der var intet at forhandle om. Vil de tre ikke rette ind, så måtte de forlade gruppen.

I øvrigt er det det klare indtryk i V-folketingsgruppen, at Eyvind Vesselbo nu er løbet helt tør for gule kort. Næste gang han laver ballade, så er det ud af vagten.

Kategorier

Er Løkkes kvajekvote ved at være opbrugt?

I sidste uge råbte DFs gruppeformand Kristian Thulesen Dahl vagt i gevær overfor VK-regeringens topfolk. Nu må I tage jer sammen, lød budskabet. I denne uge er pinlighederne imidlertid fortsat. Først fumler regeringstoppen rundt i en mærkelig sag om, hvem der har vikarieret som udenrigsminister hvornår. Senest er der modstand i Venstres folketingsgruppe mod et forslag om særskat på pensioner. Et forslag, der ellers skal finansiere dele af regeringens skattereform. Det er ikke let.

Lars Løkke Rasmussen har i hele sit politiske liv været en sand “comeback-kid”, men hvor mange liv har han egentlig? Er der ikke en grænse for, hvor mange chancer befolkningen vil give ham? Læs min analyse, som jeg jeg har skrevet for dagbladet Information.

I øvrigt bliver oprøret i Venstres folketingsgruppe næppe let at slå ned. Det er der en god forklaring på.

Kategorier

VKO, hat og briller

Efter en helt forrygende påske for oppositionen med afsløringen af en Venstre-medarbejders hovedløse Facebook-skriverier og en udenrigsminister, der åbenbart skønnede at ingen ville opdage, at hun ikke deltog i et møde, som Hillary Clinton ellers fandt tid til at prioritere, ja så fortsætter festen også i denne uge.

Det sørgede DFs gruppeformand Kristian Thulesen Dahl da han med dagens debatindlæg i JP fik fortalt DFs vælgere '“ og alle os andre '“ hvor træt han '“ og formentlig også Pia Kjærsgaard '“ er, over at se Lars Løkke Rasmussen og Lene Espersen konstant jokke i spinaten.

JP fik naturligvis givet debatindlægget en fin placering på forsiden. Siden i morges har historien om skænderiet internt i VKO kørt i sløjfe på TV2Njus, Radioavisen, og hvad har vi?

Det er en af de dage, hvor Christiansborg-fnidder-fnadderet fuldstændigt overtager dagsordenen, og hvor oppositionen blot kan læne sig tilbage og nyde postyret. Det eneste, de endelig ikke må er, at stjæle billedet med egne sager. Man kan bare nøjes med at konstatere som Socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen at et VKO-sammenbrud åbenbart er nært forestående.

DFs “tackling bagfra” '“ som Venstres Peter Christensen formulerede det '“ var egentlig lidt raffineret, idet Thulesen Dahl ikke specifikt gik efter arvefjenderne i K og dets leder udenrigsministeren. Næh også statsministeren fik kritik for sin Tenerife-rejse udenfor børnenes vinterferie mv. og i øvrigt for hele sin politiske ledelse.

Og det værste er, at kritikken rammer hårdt. Især fordi der er noget om snakken. Det kører ikke for VK-regeringen. Alle ved det og alle kan se det. Befolkningen viser det i meningsmålinger og kommentatorer står i kø for at kloge sig herom. Er det så ikke meget at forlange, at DF-lederne fortsat skal stille op som en “Komiske Ali” og postulere, at solen skinner og alt er i sin skønneste orden, når situationen fremstår noget håbløs? Endda selv for Venstres bagland!

Prøv at se, hvordan Venstre kegler rundt. Folketingsgruppen er i oprør på grund af situationen i landbruget og de stigende miljøkrav, som efter mange Venstresfolks mening er ved at skubbe erhvervet i udkantsdanmark helt ud over afgrunden. I midten står en miljøminister, som helt tydeligt for alle har mistet grebet om sit resort, ikke evner at manøvrere politisk og derfor nu de facto må ledes fra statsministeriet. Venstres udfordringer består både i et internt oprør og eksternt pres fra en mere og mere selvsikker opposition. Og nu er V under 'friendly fire” fra deres eneste reelle støtteparti DF oveni hatten. Det må være et mareridt for Løkke og Claus Hjort Frederiksen, som sikkert sidder hjemme i Humlebæk og bider negle over, hvordan regeringen kommer ud af denne efterhånden ret langvarige krise.

Hvad er der med Lene Espersen? Bevares. Udenrigsministeren har utvivlsomt sagligheden på sin side, når hun hævder, at der næppe skete noget på det møde i Arktisk Råd, som hun gik glip af. Men alligevel kan det diskuteres. Og Lene Espersen er sammen med Lars Løkke i en position i stil med Cæsars hustru, som ingen bør kunne anklage for dovenskab. Hvis der var lidt på kontoen af give af, så måske. Men regeringen er så presset, og situationen så alvorlig, at der ikke er plads til en offentlig diskussion, hvorvidt udenrigsministeren passer sit arbejde eller ej. I øvrigt blev den debat allerede tabt i dagene før påske før Facebook-farcen stjal billedet. Og efter otte år så er det åbenbart kun gået op for Kristian Thulesen Dahl og DF, at 'Perception is reality'. Dvs. hvis befolkningen mener, at Espersen skulker fra jobbet, ja så skulker hun. Uanset om der er noget om snakken eller ej. Hvad er der gået galt siden Lene Espersen og Lars Løkke ikke har forstået det efter så mange år i politik? Er det netop fordi, de er blevet forvænte, som Tulle antyder?

Efter en dag, hvor der fra Ks side blev skudt tilbage mod DF for at være 'skingre' og i øvrigt helt korrekte anklager om, at DF med disse meldinger hermed går 'Villy og Helles ærinde' og i øvrigt skader det borgerlige sammenhold, så har VKO fået talt sammen i krogene og åbenbart fået skabt en gensidig forståelse. De lander derfor debatten der, hvor man er enige om, at 'lytte til hinanden' og 'tage kritikken alvorligt' mv. Det er sikkert meget klogt før end at låget ryger helt af potten.

Er der da slet ikke noget positivt? Jo hvis man hiver luppen frem, så kan man da hæfte sig ved, at V og K er helt på samme side i denne sag. Det plejer at være DF, der alene tæver løs på K, imens V står og ser til og siden glatter ud. I denne sag får både V og K tæsk med Thulesen Dahls kæp og Pia Kjærsgaards håndtaske. Det gør det trods alt lidt nemmere for både V og K at holde ud. “Solidarisk spanking”, kan man kalde det. Lars Løkke gjorde fx også det rigtige ved ikke at undsige sin udenrigsminister. Var det sket, så var det, da gået helt galt. Det er katastrofalt nok i forvejen.

Men for at parafrasere Peter Mogensens afsluttende kommentar i Mugge og Krikke':

Det har været en helt forfærdelig uge for regeringen, men den næste bliver langt langt værre!