Kategorier

Ikke plads til dumheder, Løkke!

Siden S-SF offentliggjorde deres 'Fair Løsnings'-plan, der ifølge dem selv løser alle Danmarks økonomiske problemer på den lange bane, så har den været omdrejningspunktet for den politiske debat. I går skød finansminister Claus Hjort Frederiksen så ved hjælp af sin stab af økonomer skidtet i sænk. Det er politics as usual.

S-SFs momentum skal knækkes her og nu, og det har VK i de sidste par uger haft lidt held med. Blandt andet faldt juleaften åbenbart tidligere i år for Lars Løkke Rasmussen og Co., da det stod klart for at alle, at hele S-hoffet tilsyneladende sendte deres børn i eksklusive privatskoler efter at de selv har harceleret mod middelklassen for at gøre præcis det samme og dermed svigte folkeskolen. Det er den slags julegaver, der kommer til alle, der venter længe nok!

Men ak. Mette Frederiksens og Helle Thorning-Schmidts totalt udstillede hykleri i forhold til Folkeskolen er desværre ikke nok, hvis VK skal generobre det politiske momentum. Man skal også selv have noget at byde på. Og vælgerne mangler et politisk projekt '“ eller bare et politisk hold '“ som de kan vælge til.

Mon ikke de lever med Mette og Helle, hvis de kan slippe for at opleve Lene Espersen ikke passe sit arbejde? Og hvad med den lidt for sure mand på toppen, der holder pressemøder om tirsdagen og af en eller anden mærkelig grund har fået opbygget et legendarisk elendigt forhold til Christiansborg-pressen? Det er vist blevet lidt bedre på det sidste, men det ikke, fordi pressefolkene står i kø for at klappe af Løkke for hans overskudsagtige måde at være på og udviste almindelige imødekommenhed, når der bliver stillet kritiske spørgsmål. Men det arbejdes, der på. Løkke er klar over, at han skal tage sig sammen. Også på dette punkt.

Der er også andre steder, hvor man kan tage sig sammen. Fx er der mig en gåde, hvordan miljøminister Karen Ellemann kan tørre sin regning på 40.000 kr for TV-træning af på statskassen: Hvorfor er den regning ikke sendt til Venstres Landsorganisation, hvor den hører hjemme? Det er jo ikke første gang i verdenshistorien, at V-ministre har fået TV-træning ude i byen, det får alle toppolitikere nu om stunder, men de betaler mig bekendt selv. Og hvad er 40.000 kr. i den store sammenhæng? Peanuts! Selvfølgelig ville Venstres partisekretær betale den regning, hvis den kom ind af døren. I stedet har Karen Elleman givet sin statsminister endnu en dum sag på halsen. Og det kan de allerfleste, der følger lidt med i dansk politik vist godt se, at dem er der bare ikke plads til lige nu. Jeg synes godt, at man kan forvente lidt mere professionalisme af Karen Ellemann. Og hendes rådgivere…

Det kan man også hos Løkkes partifælle regionsborgmester i Syddanmark, Carl Holst, der gerne giver den som den store mand i regionalpolitik '“ ja sågar også i landspolitik! Holst ynder fx at fortælle i muntert lag, at han sagde nej tak til Løkkes tilbud i forbindelse med ministerrokaden om at blive sundhedsminister. Måske syntes Holst, at et ja tak var lige gambling nok med sin egen fremtid set i lyset af regeringens overlevelseschancer efter næste folketingsvalg. Så heller forblive på posten hjemme i Syddanmark, hvor konkurrencen fra de røde er til at overse. I øvrigt var Holst kun nr. 2 på listen. Louise Gade blev tilbudt både posten som sundhedsminister og undervisningsminister, men sagde nej tak. (Hun var altså hjemme og tage telefonen, da Løkke ringede). Men ud over at sige nej tak til at blive sundhedsminister (thi det blev Bertel Haarder Thank God!), så kan Holst “bidrage til Løkkes snarlige fald” ved, som det skete i sidste uge, at blive taget i at bruge 150.000 kr. af skatteydernes penge på TV-træning. Guderne skal vide, at han også trængte til det, men det medvirker bare til den efterhånden udbredte formodning blandt mange vælgere, at Venstrefolk bruger de offentlige kasser, som var det deres egne. Det var ellers lige netop det, som Anders Fogh Rasmussen i 2001 ville gøre op med.

Jeg forstår ikke Carl Holst. Han er jo en stor mand i Sønderjylland, hvorfor sender han ikke sådan en regning videre til en af sine mange velyndere i det lokale erhvervsliv? Fx den stenrige fabrikant og mæcen på Als? Han støtter jo gerne de borgerlige politikere på de kanter '“ og så er han til gengæld leveringsdygtig i ministre. Det er jo ren win-win for alle parter. Også for skatteborgerne! 🙂

Kategorier

Bæltedyret embedded

Instruktøren Janus Metz' dokumentarfilm 'œArmadillo' om danske soldaters indsats i Afghanistan havde forpremiere mandag for indbudte pressefolk og politikere. Lad mig slå fast med det samme: Det er en meget vellykket film, når det kommer til at beskrive, hvad det er, som danske soldater kommer ud for under krigen i den urolige Helmand-provins, hvor de er udstationeret. Filmen forsøger også at skildre en hverdag uden livsfarlig ildkamp og patruljering, men at tiden også går med kedelig ventetid, vagttjeneste samt fritid med pool, porno og playstation. Det er ikke desto mindre filmens to-tre 'skarpe' situationer eller kampscener, som den vil blive husket for. Endelig er den renset for demagogisk moraliseren a la Carsten Jensen.

Der er på sin vis tale om en filmisk pendant til journalisten Kim Hundevadts fremragende skildring i bogen I morgen angriber vi igen' om hold 4. Det hold, der i 2007-2008 oprettede lejren 'Armadillo' – opkaldt til ære for holdets legendariske kompagnichef major Anders Storrud, der faldt i Afghanistan og hvis mærke netop var bæltedyret (på engelsk: Armadillo). Miljøskildringen og den nøgterne konstaterende tone i filmen svarer til bogens, selvom sidstnævnte efter min mening er mere oprivende og rørende i det den simpelthen beskrev flere skarpe træfninger, men også forfærdelige tragedier med dræbte og lemlæstede danske soldater.

Filmens handling er skåret over den klassiske læst, hvor man følger den unge blåøjede knægt fra hold 9 i 1. halvår 2009, der uden de store ideologiske overvejelser vil ud i verden og have spænding og eventyr. Prøve grænser og opleve 'at være derude, hvor jernkorsene gror', som krigskorrespondenten par excellence salig Jan Stage engang formulerede det.

Da soldaterne så 'får føling' med fjenden og oplever deres ilddåb, så får de det adrenalinkick, som de sikkert ved en eller anden ubevidst urkraft tilsyneladende hele tiden har higet efter. Disse risikovillige unge mennesker, fornemmer man i filmen, er ofte helt hinsides politik og anden snak om “at hjælpe andre”, når de tager beslutningen om at tage af sted. Det er helt andre mere egocentrede forhold jfr ovenstående, der motiverer dem. Og med tiden bliver drivkraften det kammeratskab blandt mænd (og kvinder), der opstår, når man sammen ser døden i øjnene og hvor ens overlevelse, når kuglerne fløjter om ørene, netop afhænger af alles selvopofrelse for fællesskabet. Et fænomen, der er velbeskrevet også i den lødige krigslitteratur.

Enhver, der overværer filmens voldsomme kampscener, får sig også et skud adrenalin. De vækker mindelser til den amerikanske serie 'Band of Brothers' om et infanterikompagni under 2. verdenskrig bortset fra, at scenerne fra 'Armadillo' nu engang er ægte. Man kan kun være dybt imponeret over de unge soldaters mod og professionalisme, og at de tilsyneladende evner at bevare hovedet i deres arbejde på slagmarken. Det kan de formentlig især takke deres grundige uddannelse for. Desuden bør man også sende en tanke til den 'embedded' fotograf – Janus Metz selv – der med håndholdt kamera må 'falde ned' på åbne marker uden dækning efter sammen med de andre soldater at være blevet beskudt af usynlige Taliban-folk. Man kan kun have stor respekt for, at fotografen i realiteten sætter livet på spil for at vise os, hvad der foregår.

Stort set den eneste hurtige måde at få adrenalin ud af kroppen på er ved fysiske eller psykiske udladninger. Det antager meget primitive former fx ved at råbe 'fuck-fuck-fuck' eller 'vi smadrer dem' og lave 'high fives'. Der er intet underligt i det. Det er fuldstændigt som vore forfædre gjorde det. De dansede krigsdans og rendte rundt med de afskårne hoveder af deres fjender for at fejre sejren, og at de overlevede barske kamphandlinger. Bevares vi er kommet lidt videre siden. I dag skærer vi ikke hovederne af fjenden, og krigens regler tolerer heller ikke længere, at man som storvildtsjægere på savannen fotograferer sig selv i selskab med fjendens opstablede lig. Men man 'fester' ikke desto mindre stadig og overstadigt over at være i live. Det er en form, der ikke burde genere andre mennesker, hvis ikke at Forsvaret lige havde inviteret et filmhold til at forevige, hvordan man afreagerer. Men man kan næppe forvente at samtlige danskere, der gudskelov ikke har været i en skarp situation, kan forstå baggrunden for de voldsomme reaktioner. Mange ser formentlig blot de overlevendes kække og kyniske “Gung-ho”-udbrud som kådhed, afstumpethed og vildskab, hvor de i stedet havde forventet dyb selvrefleksion, urealistisk disciplin og en udtrykt inderlig beklagelse over, at de Taleban-krigere, der ville dem til livs, endte med at blive slået ihjel. Men sådan reagerer mennesker, der har set døden i øjnene nu engang ikke. De vil sgu da skide på, hvad Politikens lederkollegium, Carsten Jensen, Holger K, Frank Aaen, Bedstemødre mod Krig forventer, at soldater optræder. Bevares. Det er ikke kønt at se på, men det er nu engang sådan, at soldater reagerer.

Det betyder på ingen måde, at man ikke skal være kritisk og undersøge mistænkelige situationer, hvor krigens love kan være overtrådt. Men tingene bør efter min mening holdes adskilt, hvilket jeg dog hverken forventer, at den pr. definition kritiske presse eller oppositionspolitikerne er i stand til.

Filmens eneste egentlige kontroversielle situation handler om en ganske hård træfning, hvor fem Taliban-krigere bliver dræbt. Det sker efter, at de har overfaldet en hårdt presset dansk deling, hvor to soldater såres og flere er ret tæt på at blive ramt. Filmholdet er ganske tæt på, men ikke i de afgørende sekunder. Vi ser en håndgranat blive kastet, hvor formentlig fire '“ måske fem – af fjendens soldater bliver dræbt. Ingen, der ser filmen, kan være i tvivl om, at der er tale om fjendtlige soldater, der i et baghold har angrebet danskerne. Men hvad sker der så bagefter? Delingsføreren 'Rasmus' forklarer under debriefingen tilbage i lejren, at fjenden blev nedkæmpet efterfølgende ved ildafgivelse med automatrifler, da danskerne stormede talibanernes stilling. Delingsføreren siger, at 'den (situationen) var på vippen', i det han ikke turde se efter om talibanerne, der havde forskanset i grøften 3 meter fra dem, havde tænkt sig at overgive sig eller ej. Så han skød først og en anden soldat forlyder det tømte sit magasin i talibanernes kroppe. Alle infanterister er i øvrigt trænet i at rydde stillinger på denne klassiske måde ved først at kaste en håndgranat for herefter at afgive ild.

Umiddelbart efter fejrer soldaterne nedkæmpelsen af talibanerne, som havde de vundet Champions League-finalen. Imidlertid bruger en af de danske soldater i filmen ordet 'likvidere' om træfningen. Likvidering er et ord, der bruges om en henrettelse dvs. hvor modparten er ubevæbnet. Fx som modstandsbevægelsen likviderede stikkere under krigen. Mit gæt er, at soldaten ikke helt forstår ordets betydning og derfor bruger ordet 'likvidere' i betydningen 'dræbe' dvs. en neutral betydning. Hvad værre er, at en soldat ringer hjem til familien og får fortalt en lignende historie til sine forældre om, at delingsføreren mfl. har likvideret talibanerne m.v. Forældrene ringer til Hærens Operative Kommando, der får sat auditørkorpset på sagen, hvorefter delingsføreren bliver afhørt. Han stiller sig uforstående overfor beskyldningerne og forholder delingen, hvem der mener at “vi har likvideret” talibanere. ÃŒ én scene får man imidlertid en fornemmelse af, at der stikker noget under. Soldaterne besøger deres sårede kammerater på felthospitalet, hvor der pludselig opstår en snak om, hvad der skete. Her gentages påstanden om, at nogen havde skudt på sårede talebanere, hvilket meget hurtigt afvises af delingsføreren med en synligt indforstået mine. Her er det, at man tænker: Hvad fanden foregik der lige dér?

Filmens styrke er, at den beskriver krigen i Helmand set fra soldaternes synsvinkel. Den evner ikke at beskrive det store perspektiv dvs. situationen i Afghanistan som sådan. Det gør dog ikke indtryk på mange journalister og politikere, der allerede peger på den håb- og modløshed, som ifølge filmen præger afghanerne, der bor lige midt i krigszonen. Det tror da pokker, for disse afghanere har intet valg. Hvis de samarbejder med ISAF-styrkerne, da risikerer de at få skåret halsen over af Taliban, og desuden må de udholde, at deres marker og landsbyer er slagmarker og deres familie bliver dræbt eller såret under træfningerne. Ingen kan lade sig overraske over deres desillusion.

Det er en spøjs situation, som folkene bag 'Armadillo' har bragt det politiske system og befolkningen i. Politiken, Ekstra Bladet og DR har allerede anmeldt filmen efter, at den i går fik premiere på filmfestivalen i Cannes, traileren kører overalt, og nu er politikerne i fuld gang med at diskutere den. Men bortset fra pressefolk og folketingspolitikerne, der i formiddag var inviteret til snigpremiere, så er resten af Danmark nødsaget til at vente til filmen får premiere den 8. juli. Det er da noget besynderligt. For man skal naturligvis se filmen for at kunne forstå præmissen for den diskussion, der uvilkårligt allerede foregår om den mellem de pacifister, venstrefløjspolitikere m.v., der for enhver pris ønsker Danmark ud af landet hurtigst muligt og det flertal på Christiansborg, der indtil videre mener, at det fortsat tjener et formål at have et lille kontingent tropper i Afghanistan. Det havde faktisk været mere rimeligt for den demokratiske diskussion, at filmen gik i biografen med det samme, for så snarest efter at blive vist på TV.

Kategorier

Erhvervslivets nye “bedste venner”

Der er almindelig enighed i “Kommentator-danmark” om, at SF begik en genistreg, da man fik Novozymes' adm. direktør Steen Riisgaard til at komme og kaste glans over SFs landsmøde for nylig.

Hvem fik egentlig idéen til arrangementet, og hvem har ført parterne sammen? Novozymes’ Public Affairs-chef dvs. bossen for lobby-afdelingen hedder Flemming Voetmann blandt venner kaldet “Føffe”. Han er gl. DSU'er, tidligere arbejdskollega og nær ven af socialdemokratiets politiske ordfører, Henrik Sass Larsen. Et andet interessant sammenfald er, at kommunikationsfirmaet Geelmuyden.Kiese ledes af den allerstedsnærværende og superdygtige og overalt respekterede lobbyist Peter Goll har Novozymes på kundelisten. Goll er kendt for nære forbindelser til SF blandt andet i kraft af hans fortid som spindoktor for Holger K. Nielsen i 1990'erne. Det er umuligt at vide, men det ligner en tanke at Goll/Voetmann har udtænkt Novozymes-stuntet. I ligningen skal der så trækkes fra, at Golls business-partner, Michael Kristiansen i TV2-News-programmet for spinfreaks “Tirsdagsanalysen” derimod mente, at det var en fejl af Novozymes at stille op på SFs landsmøde. Tjah. bum-bum. Jeg tænker, at det i hvert fald må være livsfarligt for en lobbyistvirksomhed, hvis den bliver for tæt associeret med en opposition, der lige nu er tættere på magten end i mange år. Ingen er i hvert fald i tvivl om, hvad Lars Løkke Rasmussen og Troels Lund Poulsen mener om Novozymes'. Der kan være mange forklaringer, men ovenstående skitserede påfaldende personsammenfald er i hvert fald noget, som bliver diskuteret i krogene.

Novozymes PA-afdeling har efterfølgende kontaktet mig. De afviser at Goll og Voetmann på nogen måder har været involveret i processen med Steen Riisgaards optræden på SFs landsmøde.

I går måtte en lidt betuttet Christiansborg-presse troppe op i et af dansk kapitalismes helligste haller i Chr. IVs gamle Børsbygning på Slotsholmen for at høre, hvordan regeringsalternativet Socialdemokraterne og SF vil føre Danmark frelst gennem krisen.

Ingen var i tvivl om signalværdien i, at holde pressemødet sådan et sted. S-SF vil berolige skeptiske midtervælgere om, at dansk erhvervsliv intet har at frygte, hvis Villy Søvndal og Helle Thorning-Schmidt kommer til fadet efter næste valg.

Kulissen, pressemødet m.v. var altsammen indlysende begavet strategisk kommunikation, som formentlig kommunikationsfirmaet Advice A/S, der har den tidligere S-partisekretær som medejer Jens Christiansen har medvirket til at udvikle. I hvert fald var det Advice, der havde booket lokalet hos Dansk Erhverv, som residerer i Børsbygningen. Et lokale, der i øvrigt på sædvanlige markedsvilkår lejes ud til alle og enhver. Men hos Dansk Erhverv, der er en politisk interesseorganisation for en række mindre brancheorganisationer indenfor serviceerhverv, var man indtil i går helt uvidende om, hvad der skulle ske. Jens Christiansen var i øvrigt også til stede og sås midt i den perlerække af socialdemokratiske og SF-teknokrater og toppolitikere, der under pressemødet stod opstillet som gamle sovjetiske politbureaumedlemmer på Kremls Mure under 1. maj-paraden på Den Røde Plads.

Er S-SF nu efter at have lejet sig ind '“ uden invitation fra Dansk Erhverv '“ i den gamle Børsbygning og efter lidt effektiv massage og overtalelse af Novozymes direktør til at holde tale hos SF, så pludselig blevet dansk erhvervslivs bedste venner? Ikke hvis man spørger hos DI, der organiserer stort set alt, hvad der kan krybe af gå af produktionsvirksomheder i Danmark. Det ville også være underligt, når det er DI's medlemsorganisationers bugnende pengekasser, der finansierer hovedparten af VKs valgkampskasse.

Alligevel er Novozymes' blevet symbolet på SFs pludselige 'stuerenhed' i forhold til erhvervslivet. Og det er egentlig ikke så sært, for Novozymes og moderselskabet Novo Nordisk har altid sat en ære i at stå udenfor DI til DIs ledelse store irritation. Novo-folkene har altid sat en ære i at bevare deres uafhængighed og politiske handlefrihed i forhold til DI's magtfulde adm. direktør Hans Skov Christensen a.k.a. 'Den Lange' og co., og det har SF så nu nydt godt af.

Når det så er sagt, så har S-SF igennem lang tid efterlevet en strategi, hvor man har masseret organisationsverdenen igennem møder mv. hvor oppositionspolitikerne har beroliget interesseorganisationerne med, at de hverken står overfor de 'Lange Knives Nat' eller revolution, hvor de bliver brandbeskattet eller lænket i rigide miljøregler, bureaukrati m.v. mere end de udholder i forvejen. Udover beroligelse skal øvelsen tjene to formål. 1. Øge frustrationen hos de kriseramte virksomheder over, at den borgerlige regering gør for lidt for erhvervslivet. 2. Sænke erhvervslivets tilskyndelse til at medfinansiere VKs valgkamp. Indtil videre er det dog kun Novozymes, der er hoppet over gærdet. Forestillingen om, at det organiserede erhvervsliv går i brudeseng med S-SF er kun noget letbenede journalister uden kendskab til erhvervslivet hopper på. Men det er også al rigeligt til at få skabt tilstrækkeligt hype og dette billede i medierne, så derfor er der alt mulig grund til at lette på hatten for S og SFs strategiske politiske arbejde. Så hvem der end fik idéen, så er det simpelthen genialt fundet på.

Læs i øvrigt Peter Golls glimrende og indsigtsfulde artikel om de unge SF’ere og partiets strategiske vej frem på Kforum.