Kategorier

Ikke plads til “fine fornemmelser” hos SF

SF's strateger har for længst opdaget, at tidligere DF-vælgere i stort tal er på vej henover midten i en grad, at det kan afgøre folketingsvalget. Men én ting kan forhindre, at de stemmer på SF, og det er, hvis SF-politikere river vælgere i næsen, at de tidligere har stemt på et parti, som  »ikke er stuerene « eller fremstiller dets ledere som nazister.

Læs min analyse af Steen Gades bodsgang til Pia Kjærsgaard, som jeg skriver for dagbladet “Information”.

Den gamle modstandsavis har i øvrigt fødselsdag på denne dag inden befrielsesdagen.

Kategorier

“Negative” på nettet

En i dansk sammenhæng relativ ny genre, hvor politikeres person hånes – eller konfronteres med deres fortid, synspunkter eller handlinger af deres politiske modstandere – er opstået på nettet. Man kunne kalde det “negative campaigning” på nettet og det vil vi utvivlsomt se meget mere til frem over.

David Troels Garby fra www.dansk-politik.dk og jeg har kigget på de foreløbigt tre kampagner med egne websites og vurderet deres effektivitet som politisk våben. Vi har i vores enestående kreativitet fundet på at en skala, hvor vi uddeler mudderklatter til kampagnerne.

Læs mere her hos Kforum.

Kategorier

Troels Lund: Vi tager ingen fanger

Skatteminister Troels Lund Poulsen trækker veksler på sin i forvejen ikke alt for store popularitet. Både venner og fjender kaster sig over Troels Lund efter, at han i går i JP kritiserede Novozymes’ direktør Steen Riisgaard for at have kastet glans over SFs landsmøde for nylig.

Vist ser skatteministeren ikke godt ud i situationen. Det ser aldrig godt ud, når magten angriber folk for at sige deres mening offentligt. Faktisk er det umuligt at forsvare i et frit demokratisk samfund. Og vælgerne? Ja de tænder også helt af på den slags spillen barsk fyr.

Så hvorfor farer 'Trolle' i flæsket på sådan en pæn mand som Steen Riisgaard en højhellig søndag på forsiden af JP?

“Det er meget farligt, når der er virksomheder, der flirter med at lade sig hylde af SF bare for at få fem minutters berømmelse på et landsmøde, sagde ministeren til JP.

Der må vel være en eller anden idé, der danner baggrund for udfaldet? Hvis ikke så er der vel kun tilbage at konkludere som Berlingskes kommentator, at der er tale om et gedigent selvmål?

Men lad os lige krybe ind i Troels Lunds hjernekiste og lede efter et motiv. Og kunne man forestille sig, at han er blevet sendt i byen af chefen? Eller har han blot helt på egen hånd taget initiativ til denne afstraffelsesaktion?

Rationalet kunne være noget i retning af, at det skal gøres klart for erhvervslivet, at dansk politik lige nu befinder sig i en fase, hvor der 'ikke bliver taget fanger', og at det ikke er gratis at hjælpe SF ved at deltage i deres PR-stunts. Dvs. at hvis flere virksomheder i erhvervslivet finder på at optræde på slap linje hos socialisterne, så bliver konsekvensen, at man ryger i 'bad standing' og ens goodwill bliver nulstillet.

Hvad betyder det konkret? Ja, at det måske på den korte bane kan blive svært at finde tid i kalenderen til møder med visse ministre for virksomhedens lobbyister. Dvs. dialogen ryger i frostboksen i en periode, mens konkurrenterne bliver inviteret inden for i stedet. Novozymes er imidlertid en så vigtig spiller ikke mindst mht. løsningen af fremtidens klimaproblemer, så det får næppe nogle langsigtede konsekvenser. Politikerne '“ uanset hvilken farve de har '“ har brug for en virksomhed som Novozymes.

Angrebet på Novozymes direktør skal også ses i lyset af, at statsminister Lars Løkke Rasmussen endelig og langt om længe er gået i 'instant rebuttal'-mode. Dvs. ethvert angreb fra oppositionen bliver mødt med et modangreb. Det så man senest, da Lars Løkke på en 1. maj gik i TV og forsvarede sig. Det plejer borgerlige statsminister ellers at springe over netop denne dag. Det understreger formentlig også, at statsministeren ikke vil finde sig i, at erhvervslivet – udtrykt på fransk – 'boller udenom' med SF.

Skatteministeren har derfor sendt et krystalklart signal til andre virksomheder, der måtte overveje samme idé, at de ikke skal forsøge på at gå Novozymes i bedene og fx optræde på socialdemokraternes kongres i efteråret. DI og andre erhvervsorganisationerne reagerer skarpt på skatteministerens udfald. Det er jo det, som medlemsvirksomhederne også betaler dem for, men også hos DI, Dansk Erhverv mfl. er man formentlig nu klar over, at VK-regeringen ikke vil finde sig i hvad som helst. Mon ikke de internt råder medlemmerne til at tænke sig om en ekstra gang før de offentligt kritiserer regeringen eller legitimerer oppositionen?

I DI og andre steder er man naturligvis oplyst om, at 'erhvervsklimaet' og rammebetingelserne formentlig får det mere svært under en S-SF regering. Det eneste man nogenlunde ved om de to partiers økonomiske politik og erhvervspolitik er, at de vil beskatte erhvervslivet og regulere det hårdere. Ude i virksomhederne har man i årevis haft en helt enkeltstående topprioritet, nemlig lavere marginalbeskatning af deres medarbejdere. Ingen tror på, at det mål bliver nemmere at opnå under en S-SF-regering. Og derfor vil dansk erhvervsliv '“ til hver en tid og uanset de knubbede ord – også finde det pæne tocifrede millionbeløb i kassen, som VK bl.a. skal bruge for at kunne genvinde regeringsmagten.

På den korte bane har Troels Lunds udfald ikke ligefrem hjulpet på regeringens popularitet og chancer for genvalg. Og stilkarakterne ved udførelsen (“meget farligt…”) kan også diskuteres, men set på den lange bane, så giver hele øvelsen måske alligevel god mening. Især hvis virksomhederne forstår budskabet og retter ind. Og det tror jeg, de gør. Og så ser verden anderledes ud. For så har Troels Lund jo 'taget en kugle' for at øge chefens genvalgschancer. Den slags hård valuta er godt at have stående på kontoen til den dag, hvor regeringschefen omdanner sin regering.

Læs også Peter Mogensens analyse af sagen.