Kategorier

Venstre fastholder liberal profil

Københavns tidl. kultur og fritidsborgmester Martin Geertsen har efter små tre års pause meldt sig i politik igen. Det skriver Berlingske.dk.

En enig kredsbestyrelse i Malou Aamunds (og Rikke Hvilshøjs) tidligere kreds på Frederiksberg har indstillet Geertsen til kredsens generalforsamling den 8. februar som folketingskandidat.

Geertsen har længe puslet med idéen at prøve sig selv af i landspolitik. Det var dog hensynet til familien, der gjorde at han i sensommeren 2007 pludselig trak sig som borgmester. Imellemtiden er Geertsen imidlertid blevet skilt og arbejder nu som lobbyist i et af Københavns p.t. mest interessante public affairs bureauer Rud Pedersen', der har til huse i det Ferslewske Palæ lige overfor Christiansborg.

I krogene har nogle talt om, hvorvidt Geertsen, der tilhører Venstres liberale eller 'frihedsorienterede' fløj, skulle finde på at hoppe på LA-toget, der kører for øjeblikket med kurs mod mange nye folketingstaburetter. Men det er altså ikke sket, formentlig fordi Geertsen '“ på trods af sin store sympati for Liberal Alliances politiske idéer – ser sig selv som en kulturel venstremand.

Hvorfor stiller Geertsen op til folketinget lige nu? Det korte svar er: Fordi muligheden opstod for, at han kan blive valgt i en god og nogenlunde 'sikker' kreds. (Man slipper også for at bruge tid på at rejse til Jylland eller andre steder i Udkantsdanmark for at passe kredsen…)

Hvis det går, som Geertsen håber, så vil Søren Pind og Martin Geertsen blive valgt som nr. 1 og 2. for Venstre i Københavns Storkreds. Her vil nogle indvende at en evt. kvinde fx Marion Pedersen måske vil kunne blande sig i kapløbet, så der ikke bare blev valgt lutter mænd omkring de 40. Jeg har dog svært ved at se, at det skulle ske.

Berlingske.dk gør en del ud af at forholde kandidaten og Venstretoppen at Martin Geertsen for seks år siden under valgkampen i februar 2005 skulle have udtalt sig særdeles kritisk om topledelsen i Venstre, som han mente var “topstyret”. Hertil er der dog at sige, at V-ledelsen siden er skiftet ud (bortset fra Claus Hjort Frederiksen), og at situationen er helt anderledes fra dengang, hvor Venstres daværende politiske ordfører Jens Rohde lå i krig med Søren Pind (sekunderet af Martin Geertsen og undertegnede, der i begyndelsen ledte Geertsens kampagne). Geertsen har absolut intet udestående med Lars Løkke Rasmussen og Venstres næstformand og gruppeformand Kristian Jensen. Sidstnævnte bakker varmt op om idéen om Geertsens comeback (Kristian Jensen slog i øvrigt Martin Geertsen i et kampvalg om formandsposten i VU tilbage i 1995).

Geertsen får i øvrigt også opbakning til sin beslutning fra Venstres nuværende politiske ordfører Peter Christensen.

Endelig har Jens Rohde og Søren Pind for nylig røget fredspibe og bilagt alle stridigheder. Så heller ikke herfra skal man forvente mislyde.

Martin Geertsen har i øvrigt betinget sig, at hans folketingsvalgkamp denne gang skal foregå helt anderledes og fredeligt end det, der fandt sted i 05, på det af medierne døbte “Søndre Slagmark”.

Kategorier

Oprør mod Lene Espersen tilsyneladende på vej

En sædvanligvis yderst velinformeret kilde fortæller til Jarls blog, at udenrigsminister Lene Espersen i morgen, tirsdag, på det konservative gruppemøde bliver mødt med hård kritik fra flere gruppefæller.

Som Politiken beskrev søndag, så accepterede Lene Espersen at give Venstre flere dages forspring i markedsføringen af beslutningen om at fjerne efterlønnen, som de konservative opfatter som deres mærkesag.

Politiken skrev i går:

– Hvis det er rigtigt, at Venstre har fået lov til at annoncere først, så lægger Lene Espersen sig ned på alle fire poter som en anden hund. På vores absolutte kerneområde, sagde et anonymt folketingsmedlem til avisen.

Det er formentlig denne beslutning, der har fået bægeret til at flyde over hos flere gruppemedlemmer, forlyder det.

Ydermere raser gruppemedlemmer over de konservatives annoncer, som fulgte i kølvandet på Venstres. Man finder dem for amatøragtige.

Dertil kommer, at det hårdt prøvede parti i Greens måling i Børsen i fredags ramte et historisk bundniveau, hvor Liste C kun kan regne med rystende 4,5 pct. i vælgeropbakning her ganske få måneder før det tidspunkt, hvor mange tror, at valget kommer. Det er mindre end, da partiet lå i borgerkrig i 70'erne og havde udsigt til at kunne holde gruppemøder i en telefonboks, som det dengang blev formuleret.

Tilsyneladende er flere '“ måske endda tilstrækkeligt mange '“ gruppemedlemmer nået til det punkt, hvor de ønsker at fjerne Lene Espersen for simpelthen at 'redde hvad der reddes kan'. Ingen navne er nævnt som erstatning, men det kan næsten kun være justitsminister Lars Barfoed, som er i spil.

Der tales ikke direkte om en decideret mistillidsafstemning, men det ligger åbenbart i luften, at hensigten med at rejse kritikken er at få hende til at gå af som partileder.

En paladsrevolution hos K kommer på det dårligste tidspunkt for den borgerlige regering, der netop er i gang med sin modoffensiv. På den anden side er analysen internt hos K åbenbart at en fjernelse af Lene Espersen vil gavne Ks vælgeropbakning og dermed også styrke regeringens overlevelseschancer. Hvis oprøret bliver aktiveret som planlagt og ender med at lykkedes, så vil det formentlig kræve en mindre regeringsrokade til erstatning af Lene Espersen som udenrigsminister. (Måske Lars Løkke Rasmussen skulle slippe af med noget af det øvrige minister-vraggods ved samme lejlighed?)

Update: tirsdag kl 11.17: Lene Espersen, som i går var ramt af influenza (Andre journalister fik at vide at hun havde lungebetændelse), har øjensynligt rejst sig fra sygesengen. Men ikke for at deltage i dagens gruppemøde kl. 11.30. Næh hun skal mødes med den afghanske udenrigsminister, skriver BT.

Flere konservative folketingsmedlemmer angriber denne blogger for at have lavet en and på medierne. Men Metroxpress har øjensynligt selv opsnuset et anonymt K-folketingsmedlem, som bekræfter, at Lene Espersen i dag bliver mødt med kritik.

Fyens Stiftstidendes Troels Mylenberg bekræftede i morges på TV2 News, at han også var informeret om, at Lene Espersen i dag ville møde kritik fra gruppen.

Kl. 12.27. Naser Khader (hvis der er tale om den rigtige Naser Khader??) angriber mig på Facebook. Han skriver at jeg næsten altid tager fejl. Jeg er intet orakel, men jeg tror dog, jeg får ret i, at Naser hverken bliver genvalgt eller når at blive integrationsminister inden februar rinder ud…Og det ved læserne her på bloggen jo godt, hvad det betyder… 😉

KL 12.30. Det blev dog ikke i dag, at folketingsgruppen skiftede Lene Espersen ud. Men de undrer sig over, hvor fremgangen bliver af…

Kl. 14.13. Alt er godt hos de konservative. Hrmm. Sure! Yeahh! Riiiigghhhht!

Kl 15.12. Lars Barfoed løber spidsrod gennem pressens spørgsmål om han måske en skønne dag kunne tænkes at være kandidat til formandsposten…

Kategorier

Efterløn som 'gamechanger'

Nytårsdags aften indledte statsminister Lars Løkke Rasmussen sin længe ventede modoffensiv, da han i sin tale til nationen foreslog efterlønnen helt afskaffet om 15 år.

Forslaget har sat en tyk streg under regeringens vilje til at føre en ansvarlig økonomisk politik, hvor man spænder livremmen ind, afskaffer et velfærdsgode, der hører en anden tid til og får flere raske og rørige seniorer ud på et arbejdsmarked, som stort set alle '“ selv fagbevægelsen – forventer om ganske få år vil stå og mangle arbejdskraft.

I den forløbne uge har målinger vist, at statsministerens troværdighed er stigende. Løkke foretrækkes nu i en måling knebent af vælgerne som statsminister frem for Helle Thorning-Schmidt og de har også mest tillid til, at han kan føre landet bedst gennem krisen og sikre økonomien. Men på stort set alle andre parametre taber Løkke.

Meningsmålinger har siden Thorning – og navnlig hendes mand – blev frikendt af SKAT for at snyde i skat stort set vist rødt flertal. I de sidste par måneder massivt rødt flertal.

I fredag kom så tre målinger. En Megafon viste et lille blåt flertal, mens Greens måling og Gallups måling viste klart rødt flertal.

Er man rød, så vil man sikkert hæfte sig ved, at det dermed i januars målinger står '2-1' til de røde. Man vil hæfte sig ved en flot fremgang for S på bekostning af SF, hvor Villy Søvndal-effekten ser ud til at være på hastig retur. Desuden fastholder SF og Enhedslisten pæne fremgange. Desuden vil nogle pege på, at 'telefonmålinger' er mere valide end 'internet-målinger'.

Er man blå vil man hæfte sig ved at Megafon-målingen er den nyeste, hvad angår indsamlede data og at denne måling har langt færre tvivlere (16 pct.) end Gallup-målingen, der havde hele 24 pct. tvivlere. Hos de borgerlige er vurderingen, at de har den største andel af tvivlere, hvilket med tiden vil vise sig i målingerne i takt med at flere beslutter sig frem mod valget. Her spiller '“ set med borgerlige briller – statsministerens retning, 'politiske mod', 'ærlighed' og 'vilje og beslutningskraft' mht. af ville afskaffe efterlønnen en central rolle i overbevisningen af disse tvivlere. Her kan begrebet 'politisk momentum' eller fremdrift formentlig bruges til at forklare, hvorfor at især statsministerpartiet Venstre i alle tre målinger er gået solidt frem med. ca. 5 pct. Det er næsten det største comeback siden Lazarus (når der lige ses bort fra Liberal Alliances genkomst i foråret)

Især Gallup-målingen viser, at der stadig er lang vej hjem for regeringen, når den giver S partiets bedste måling siden Helle Thorning-Schmidt blev formand i 2005.

Jeg hører til dem, der mener, at vælgerne efter Løkkes nytårstale er i en choktilstand, hvor flere (midter)vælgere simpelthen er blevet tvivlere.

De er dødtrætte af regeringen og har ikke været særligt imponerede af Lars Løkkes noget ujævne og ikke altid lige driftsikre lederskab. Bare tanken om at skulle se på den skamskudte Lene Espersen, Lars Løkke og Claus Hjort Frederiksen four more years er dem uudholdelig.

De har ikke rigtig tillid til, at S-SF kan føre landet sikkert igennem en økonomisk krise. Man forstår ikke 12-minuttersplanen og har ikke den store fidus til fagbevægelsen, selvom at man deler rød bloks bekymring for velfærden i de kommende år. Desuden er holdet omkring Thorning ikke det mest indbydende. Landets økonomi er ikke noget man betror folk som Henrik Sass Larsen, Morten Bødskov, DKP sidste formand Ole “Ã…l” Sohn og en ikke voldsomt energisk Villy Søvndal, som på TV ser mere og mere træt ud og nu igen møder kritik i baglandet.

Valget kommer ikke nu eller før vi har set en ny runde målinger, der som minimum viser et snævert blåt flertal. Dvs. valget kan tidligst udskrives i begyndelsen af februar, måske først til afholdelse i marts. Ved at trække den et par uger længere, så statsministeren kan få præsenteret den 2020-plan, der yderligere sodsværter de økonomiske fremtidsudsigter, så får han yderligere skruet op for baggrundsmusikken, som dermed medvirker til at sætte rammen for, at et folketingsvalg stort set kun kommer til handle om at sikre dansk økonomi. Dvs. lige netop den (eneste) dagsorden, som de borgerlige måske kan vinde et folketingsvalg på.

Løkkes tale har genskabt spændingen i dansk politik og alt andet lige så arbejder tiden for de blå medmindre at rød blok – mod forventning og med fagbevægelsens reklamepenge '“ ender med at vinde den politiske debat om efterlønnens afskaffelse. De røde skal med andre ord genvinde 'momentum' '“ 'The big Mo'” som James Carville formentlig ville have sagt! Dermed er forslaget om at afskaffe efterlønnen efter min vurdering 'en gamechanger'. Men det kræver en klarere bevægelse fra de røde mod de blå end den, som meningsmålingerne endnu har vist. Men indtil videre har Løkke da opnået det vigtige resultat, at han har genskabt troen hos sine egne og hos iagttagere og medier om, at en valgsejr faktisk er mulig.

Og kan S-SF ændre deres fastlåste position som efterlønnens mest stålsatte forsvarer? Fx ved at overrumple statsministeren og indgå et hurtigt forlig herom inden valget? Intet tyder på det. Samtidig med buldrer samarbejdspartnerne de radikale løs på deres mærkesag om at afskaffe selvsamme efterløn. Det ville være helt utroværdigt, men særdeles klogt, hvis de radikale og S-SF inden valget fandt et kompromis her.

S-SF fastlåste position hænger formentlig sammen med at det '“ ud over at det åbenbart med hans egne ord ville koste Henrik Sass Larsen livet '“ er fuldkommen uacceptabelt for fagbevægelsen. Hvis S-SF ikke leverer her, så får fagbevægelsen svært ved at argumentere for dens støtte til deres valgkamp. Dertil kommer, at fagbevægelsens vedvarende medlemsflugt med efterlønnens afskaffelse vil tage yderligere fart. For flere vil overveje medlemskabet af A-kasserne, når de ikke kan få efterløn. For fagbevægelsen er modstanden mod afskaffelsen af efterlønnen det samme som dens eksistenskamp.

Jeg mener alt andet lige, at de rødes chancer for at vinde folketingsvalget fortsat er de bedste med 60 pct. mod de blås 40 pct. Men for 14 dage siden ville jeg have sagt 80-20 og for en uge siden 70-30.