Kategorier

Er økonomistyring i kommunerne uetisk?

Kan bureaukrater i kommunerne ud fra almindelig anstændighed tillade sig at indkalkulere besparelser på budgettet ud fra et skøn over, hvor hurtigt udgiftskrævende medborgere dør?

Det spørgsmål har været til debat i de seneste uger, og konfronteret med et konkret eksempel sammenlignede en socialdirektør i Randers Kommune på TV2 News for nogle uger siden helt opgivende sig selv med nazistiske bureaukrater. Og netop nazi-sammenligninger er et klart signal om, at en debat er kørt af sporet.

Det har jeg skrevet en blog om til Ugeavisen “Kommunen”.

Bemærk at jeg i første omgang have forstået, at der var tale om en politiker. Det var dog en socialdirektør, men det ændrer ikke ved det principielle i sagen.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

4 kommentarer til “Er økonomistyring i kommunerne uetisk?”

Jarl, jeg tror desværre pointen i sagen er forbigået din opmærksomhed:

Problemet er ikke, at bureaukratiet har indregnet levealder i budgetlægningen – dette er jo netop en fundamental præmis for retvisende budgetlægning (altså hvornår udgifter ophører og starter).

Men at omtalte socialdirektør kom til skade, ved – skriftligt – at bemærke, at budgettet ikke kunne overholdes medmindre de handicappede døde hurtigere end budgetteret med (dvs. hurtigere end deres nuværende forventede levealder).

Det er ikke korrekt. Notatet var skrevet af en mening sagsbehandler, og teksten lyder: ‘Til at få gennemført besparelserne er der kun den mulighed, at nogle af borgerne afgår ved døden. Imidlertid er det samlede krav til besparelse nu af en sådan størrelse, at det ikke er sandsynligt, at der vil være så høj en dødsrate.’
Altså – som Jarl skriver – et forsøg på et wake-up-call fra forvaltning til politikere. Det afgørende i den forbindelse er sætning 2 (‘Imidlertid…’), som imidlertid ikke blev nævnt i TV2 NEWS’ indslag. Det kunne socialdirektøren passende have gjort da han var i tv, i stedet forfaldt han til sine nazi-betragtninger.
Det var dér den løb af sporet, ikke i notatet. Se i evt. min blog http://ditranders.dk/blog/Mod-p%C3%A5-d%C3%B8den__67/

Nu er det sådan, at menige sagsbehandlere ikke udarbejder notater på egne vegne.

Dernæst læser jeg nu dit citat som ad 1 fortolket – ellers giver det jo ingen mening, idet der jo netop er budgetlagt med et vist tilbageløb og det jo er åbentlyst, at nogle borgere vil dø, hvorfor ‘så høj en dødsrate’ netop må henvise til behovet for – og dermed implicit ønsket om – en højere dødsrate, hvis budgettet skulle overholdes.

Uanset hvad så var det sådan sagen blev fremstillet i medierne.

Der er også en lidt anden vinkel med de ekstrem dyre handicappede.
Det er de personer, som skal have massiv skræddersyet pasning.
De kan godt koste flere millioner kroner om året.

En socialchef med ondt i budgetterne, kan vel nok udstøde et lettelsens suk, hvis der sker et dødsfald med sådanne behov.

Det er ikke pænt – men på en måde kan man godt forstå, hvis det sker et sted i Jylland:-)

For socialchefer er det også vigtigt at se på hvilke dommere, der er i retterne.

En vaneforbryder, som idømmes fængselsstraf er kommunen uvedkommende med mindre han har børn. Men hvis dommeren finder at han skal have endnu en chance, så koster det dyrt for kommunekassen. Ofte flere millioner kroner årligt.

Det eneste en kommune kan håbe på, er at institutionens psykolog og pædagogerne ikke finder, at det vil være godt for hans psyke, at tilbringe vinteren på badestrandene på Bahamas.

Et forhærdet kriminel og 5 pædagoger til pasning af ham i 3 måneder løber godt op – og så skal pædagogerne afspadserer efterfølgende.

Lukket for kommentarer.