Kategorier

Hvorfor tøver Løkke?

Christiansborg og omegn måtte i dag justere forventningerne til at valget bliver udskrevet på denne side af folketingets åbning.

På pressemødet tirsdag, hvor statsminister Lars Løkke Rasmussen og justitsminister Lars Barfoed fremlagde deres ventede vækstplan til 3,2 mia kr., overraskede Løkke ved at lufte, at han havde tænkt sig at indkalde til forhandlinger om selvsamme plan.

Skal regeringen nå at indkalde til møder og forhandle en smule med partierne for at få afklaret, om der kan skabes politisk enighed om en politik, så bliver det næppe i morgen eller torsdag, at valget udskrives. Medmindre, at der er tale om et røgslør, der bliver lagt ud for at få skabt mest mulig opmærksomhed om regeringens politik, samt for understreget regeringens pointe med, at 'Helle har jo ingen penge'.

Regeringen vil forsøge at forklare vælgerne, at det er muligt, at S-SF ligesom regeringen vil forgylde boligkøberne, men da de ikke har været med til tilbagetrækningsreformen, der har skaffet pengene, så kan de ikke være med til at udmønte pengene til vækstpakker mv.

Dvs. forhandlingerne med Helle Thorning-Schmidt vil næppe vare særligt længe, da S naturligvis ikke vil kunne opfylde Løkkes indledende opsatte krav om, at S accepterer tilbagetrækningsreformen. Dermed bliver det op til DF plus en løsgænger at forhandle med Løkke. Og det kan tage den tid, det passer Løkke og som han tilsyneladende har brug for, hvis han skal overbevise flere vælgere om, at VK-regeringen er garanten for stabil økonomisk politik og derfor bør fortsætte.

Det er dog slet ikke sikkert, at DF vil være med til noget på denne side af valget, og så kan Løkke så spørge vælgerne i stedet. Man kan også blot konstatere: Hvad er sandsynligheden for at vinde et valg med de aktuelle målinger? Hvad mister Løkke ved at trække den halvanden måneds tid? Har han ikke alt at vinde især hvis konjunkturerne i verdensøkonomien forværres yderligere?

På den anden side: Kan Danmark virkelig være tjent med at leve med et boligmarked, der vil være dybfrossent i måske flere uger? Næppe.

Regeringen satser måske på at komme forbi de sidste dage af august, hvor tallet for udviklingen i BNP for 2. kvartal offentliggøres og forventes at vise en svag, men positiv vækst. Det vil så lukke munden på Thorning, der så ikke længere under valgkampen kan rejse rundt med hendes evige omkvæd om, at 'Danmark er i teknisk recession'. Så vil Danmark have svag vækst, men det er landet så trods alt ikke ene om i OECD-landene, og det lyder også mindre dramatisk end recession. Og det er jo heller ikke sådan, at regeringen ikke anerkender, at væksten i Danmark er svag. Det ser man jo med vækstpakken, hvor elementerne ikke er til at skelne fra S-SFs forslag om end doseringen er forskellig. Dernæst påpeger S-SF, at regeringen 'er kommet for sent i gang', selvom de fleste økonomer indtil for ganske nylig har givet regeringen ret i, at være forsigtig med at igangsætte de store initiativer med at rulle fremrykkede investeringer til mange mia. kr. frem.

Sagligt set burde politikerne dog fortsat afvente situationen i verdensøkonomien fremfor at panikhandle, men nu er vi så tæt på valget, at alt handler om at få ret og udvise handlekraft overfor den store del af vælgerbefolkningen, der enten ikke forstår, ikke anerkender eller er bedøvende ligeglad med de gængse økonomiske sammenhænge. For eksempel at øget gældsætning fører til højere renteudgifter til skade for private osv.

Det er heller ikke så afgørende om tiltagene har nogen virkning. Hvis politikerne siger, at offentlige investeringer i dag giver arbejdspladser i morgen, så ønsker mange at tro på budskabet uanset om, det ellers ved tidligere lejligheder har vist sig, at effekten på beskæftigelsen er langsom, tvivlsom og kortvarig. Til gengæld er det kostbart for skatteyderne.

Og så skændes man om beløbene, som de fleste økonomer kun kan grine ad i den store sammenhæng. Hverken regeringens 3,2 mia. kr. eller S-SFs horrible overbud på 18 mia. kr. får den store effekt på Danmarks vækst. Det er populisme, at bilde befolkningen det ind. Og det samme kan man sige om tiltagene, der skal lette salg af private boliger. Det er dyrt for statskassen og effekten er – viser erfaringer fra USA – kortvarig. Til gengæld fremstår politikerne som handlekraftige, og det er lige præcis, hvad folketingsvalget 2011 primært handler om.

Så hvornår kommer valget? Jeg tror stadig mest på et septembervalg, men sandsynligheden for et valg senere er efter Løkkes udmelding i dag steget markant.

Valget kommer i september: 50 pct. (ned med 40 pct)
Valget kommer i oktober: 45 pct.
Valget kommer i november:5 pct.

Regeringsgenvalgschancer: 25 pct. (uændret)

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

38 kommentarer til “Hvorfor tøver Løkke?”

Niels. Du skal nok ikke sætte god rødvin på højkant, for valget skal seneset afholdes inden den 20 september, hvis man skal nå at blive færdig med stemmeoptælling mv. inden folketingets åbning.

Valget udskrives formentlig allersenest 31. august, hvis det skal blive i denne ombæring

Gæt et citat
“Så er der det ret så interessante forhold at Socialdemokraterne holder kongres i weekenden 17-18.september i Aalborg. Det ville være meget underligt, hvis Løkke gav Socialdemokraterne den platform til at affyre politiske budskaber få dage før et valg. Derfor vil en valgdato, der hedder enten tirsdag den 13. eller onsdag den 14. september være blandt de mest realistiske bud.”

Hvis valget ikke bliver udskrevet i morgen er næste lejlighed vel først ved folketingets åbning
hvis kongressen har så stor betydning.

Af måske lidt mindre betydning har R også snart landsmøde d 10/11 og kan få en del gratis airtime

Det er rigtigt, at valget skal være senest den 20. hvis man skal nå det før Folketingets åbning. Til gengæld er der vel ingen for krav, om at valgkampen skal vare tre uger. Ku også være 20 dage.

Men hvorfor egentlig ikke udskrive det ved Folketingets åbning. Hvis det ikke bliver før.

ALT er låst nu, alt er gået i stå, og det ændrer sig ikke på denne side af valget. Løkke virker efterhånden mere vægelsindet end Christian den 2., og det er næppe noget, han vinder stemmer på. En stilstand og forværring af boligmarkedet, forbrugertillid you name it kan selv den mest økonomiblinde vælger se skader landet.

Han har en lille uge endnu. Så lad os lige klappe hesten. Det er kun hystader i kommentariatet, der pludselig fandt på, at valget skulle udskrives i dag. Hidtil har common sense sagt tidligst i morgen sammen med FL eller torsdag. Hvis han gerne vil gå gennem bevægelserne med nogle skinforhandlinger, kan han vente til mandag.

Nøleren
Mon ikke Lars Løkke har læst lidt op på sin romerske historie i sommerferien ?

I kampen imod Hannibal fra Khatago i året 217 før Kristus var Rom nærmest besejret.

Den ene hær efter den anden blev udraderet.
Tabene var katastrofale for Rom. De udnævnte derpå Quintas Fabius Maximus Verrucosus Cunctator til øverste leder og han ændrede taktik.
Ingen åben kamp mod Hannibal. Hver gang Hannibal troede, at nu skulle styrkerne ud i den afgørende kamp, så forsvandt romerne.
De var bare væk.
Det fik de utålmodige hjemlige skrivebordsgeneraler til at kalde ham for Nøleren.

Få nu den kamp, var mantraet fra datidens Rød Blok.

Gennem lang tid udmattede han Hannibal, indtil han ved det afgørende og meget overraskende slag knuste Hannibal og hans elefanter og hans hær.

Mon ikke Rød Blok snart har brugt sit annoncebudget ved Løkkes nølen ?

9

Det er gået helt hen over hovedet på mig, at ABFØ for tiden skulle bruge masser af reklamekroner. Hvor er de reklamer? Derimod kører V stadig med papfigurerne på anden uge, og den delvist fejlslagne kampagne har da vist tæret godt på sikkert bugnende kasser. Hvor mange tyvstarter endnu har de råd til?

6. Ja du har ret. Så langt tror jeg nu ikke vi kommer…

7. Jeg tror der skal være 17 “søgnedage” (dvs hverdage plus lørdage) imellem dagen for valgudskrivelsen og . En valgkamp kan derfor fint nøjes med at vare fx 19 dage.

8. Herligt billede. Den rådvilde Christian den 2., der roes frem og tilbage over Lillebælt. 😉

9. Glimrende taktik, der matcher kineseren Sun Tzus vise ord om altid at undgå en kamp på slagmarken, som man ikke er sikker på at vinde.

10. Såså. De røde har også kørt med lidt reklamer.

Vær nu lidt glad. 🙂

Jeg synes nu papfigurreklamen er sjov, især når de spænder væk fra mikrofonen mens de råber “skræmmekampagne!

11
Jeg er vældig glad. Papfigurerne kan ikke ødelægge mit humør, men jeg er nu heller ikke ved at omkomme af grin over dem.

Men kan du ikke hjælpe mig. Jeg kan simpelthen ikke finde ud af, hvad Norstat egentlig er for noget. Jo,jo jeg kan godt finde dem på nettet. Men jeg undrede mig over, at Altinget i dag hævdede, at det var det mest pålidelige af firmaerne – for de har da ikke været inde i billedet ved tidligere valg eller indtil nu i denne valgkamp. Er det en paraply for nogen af de gamle kendinge – og i så fald hvem?

En vigtig grund til at valget snarere kommer sent end tidligt er vel også at man skal have fundet ud hvor skibet slog læk i lørdags.
Er man tættere på det ?
Man kan vel dårligt gå gennem en valgkamp med fortrolige drøftelser mellem topmnistre uden at vide hvem der har en eller brist i deres setup.

Nu er han jo ikke noget sandhedsvidne men i tirsdagsanalysen ville Mogensen ikke høre tale om at det kan være en embedsmand der informerede S/SF om regeringens planer.
Med hans baggrund ikke overraskende men alligevel
tankevækkende

Har Mogensen ret må der vel være et eller andet hul i hegnet og noget der er gået galt for en spindokto.
Inden der er kommet en prop i badekarret kan der vel næppes trykkes på nogen valgknap.

13
Kristiansen afviste også pure, at det kunne være embedsværket, og han tilføjede, at den slags ALTID kommer fra politikerne selv eller deres kommunikationsfolk. Jeg er som tidligere nævnt helt enig.

Hvis det er tilfældet, er det ret vanskeligt at gøre noget ved. Men der er nok nogle V’ere, der ser skævt ril K’ere eller omvendt lige for tiden. Og det taler for at få udskrevet det valg hurtigt, så alle partier er nogenlunde fri til at agere på egen hånd.

14

Nu er embedsværket jo stort set lukket ned under en valgkamp så det er egentlig bedst for VK hvis det er i det system at lækken skal findes.

Hvis der er nogle kommunikationsfolk der ikke er dygtige nok i deres samarbejde med pressen er det til gengæld ganske alvorligt ift valgkampen og vel noget der for uforstående måske kan have bidraget til overvejelser hos Løkke om at ændre en køreplan der måske havde opereret med en valgudskrivelse i denne uge.
Det kan have været et af de lodder der tippede vægtskålen mod et sent valg.

Hvem ved, måske var det bare en enkeltstående fodfejl.

@9

Fabius Maximus besejrede aldrig Hannibal. Derimod sejrede Hannibal overlegent ved Cannae i 216 over Maximus kollegaer i et af antikkens største slag. Hannibal blev først slået i 203 ved Zama af Scipo Africanus, få måneder tidligere døde Maximus fredeligt i Rom.

Og alle Hannibals elefanter døde kort tid efter Trebia (218), og spillede derfor ingen særlig rolle i det italiske felttog.

Jeg syntes nok analogien til bondevennen/tyrannen (alt efter temperament) passer bedre.

11. Ved du hvad? Jeg havde intet clue om hvem de var. Men altinget.dk var så frække, at de skrev noget i retning af, at Nordstat leverede nogle af branchens mest pålidelige målinger.

Enten er man ualmindeligt arrogante og oppustede eller også har et af de store kendte analyseburaeuer skiftet navn (Men de havde de vel skrevet)

Formuleringen i altinget.dks artikel lød som om den kunne være skrevet af Nordstats pressemeddelelse.

Hvis det forholder sig sådan, så er det vel lidt pinligt af altinget.dk som jo er et journalistisk funderet medie.

11.+18. “Norstat-målingen, der indgår i Altinget.dks kvalitetsvejede snit af alle troværdige meningsmålinger, regnes i forskningsmiljøet som en af de allermest pålidelige.”

Det tror jeg ikke, Altinget kan få mange valgforskere til at skrive under på.

Et analyseinstitut med norsk baggrund, som også har afdelinger i Sverige og DK. I og med at ingen af de store DK-medier bruger det, er det ikke så kendt i DK. Men i Norge bruger NRK dem bl.a.

Mener CEPOS har benyttet dem en del.

22
Tak.
Hvis danske medier ikke bruger dem, hvem her i landet betaler så for deres valganalyser? Eller på en anden måde: hvor får Risbjerg Thomsen tallene fra til de vægtede gennemsnit på altinget.dk?

Det forekommer lidt mærkeligt, at dette institut pludselig dukker op og af altinget.dk betegnes som særlig troværdigt. Der var angivet en meget lang indsamlingsperiode (2.-21 aug, tror jeg), og de var nået frem til den største føring til rød af alle. Besynderligt. Men også lidt besynderligt, at Gallup to gange i træk ligger skævt i forhold til de øvrige, men altså til den anden side.

23. Norstat laver meningsmålinger for altinget.dk.
De indgår både i Risbjergs snit og i berlingske barometer.

Kan det tænkes at Løkke vil bruge finanslovsudspil og -forhandlinger til at bejle til de Radikale?
Det virkede så godt med tilbagetrækningspakken og de Radikale er jo i forvejen lunkne overfor S-SFs økonomiske planer.
Dagens tal er omvendt vand på oppositionens mølle om at Hjort tog fejl da han mente at der ikke var grund til handling.

Sohn om vækstskøn

“Regeringen nedjusterede ellers tirsdag sit skøn over væksten i 2011 fra 1,9 procent, som Finansministeriets skøn lød på i maj måned, til 1,3 procent. Men det er stadig alt for højt, mener Ole Sohn.

Han peger på, at Danmark har haft negativ vækst i første kvartal i år og sandsynligvis også har negativ vækst i andet kvartal. Dermed skal Danmark pludseligt opleve en vækst på omkring fire procent i årets sidste kvartaler for, at regeringens vækstskøn kan holde, siger Ole Sohn.

 »Hvis man skal nå det, så skal man op i Superligaen i Europa. Når man ved, at Tyskland og Sverige, som er vores største samhandelslande, har problemer, og USA står foran massive besparelser, så er det helt urealistisk «, siger Ole Sohn.”

Fair nok han åbenbart ikke aner noget om nationalregnskabsgymnastik, men så må han da rådføre sig med nogen der gør eller holde kaje. Gruer for at den mand bliver finansminister.

jeg tør godt vædde pænt meget på at vi ikke har en valgkamp i gang når der køres VM i cykelløb på Geels Bakke sep. den 25. Det udskreves først derefter mit bud er den 18 oktober.

27
Man skal vist være cykelfanatiker for at hoppe på den argumentation.

Efter at have hørt Hjorts forsøg på ikke-svar efter fremlæggelsen i dag, er jeg mere sikker på, at min oprindelige forudsigelse om valg 20. september holder stik. Nu laver man lidt skinsonderinger i de næste par dage, og så udskrives valget i forbindelse med tirsdagspressemødet i næste uge.

28

Med et valg 20/9 har S en kongres midt i valgkampen som kan bruges som platform og som vil blive dækket massivt.

Man kunne istedet benytte debatten efter åbningstalen til at udskrive valg til afholdelse
26/10.

Det spørgsmål som 6 rejser er vel yderst relevant.
Hvis man ikke har et VKO flertal til de kommende vækstforhandlinger uden to løsgængere er det formentlig kun Pia C der er sikker.
Ørum er imod tilbagetrækningsaftalen og så der den dyrevenlige Christian H tilbage.

Eller LA som nok vil benytte lejligheden til at få nogle skattelettelser som de kan bruge i konkurrencen med C.

Man kan lide det eller ej men skattelettelser ovenpå tilbagetrækningsreformen er uspiseligt for mange vælgere.

Jeg kan godt lide forklaring i post 23. Venstres hovedkvarter er jo spærret pga. cykelløb i en hel weekend, det må jo ikke ske under en valgkamp 🙂

29. At der er partikongres er altså ikke den store fordel. Det fjerner 1000 kandidater og partiaktivister fra den ene ud af muligvis tre lørdage, hvor vælgerne rent faktisk er på gaden og kunne få stukket en pjece i hånden.

Mediedækningen af en kongres er måske massiv, men det er jo sjældent spændende nyheder der kommer ud fra en sådan.

Hold øje med Lene Es kalender. Hun plejer at være i udlandet når der sker noget afgørende i dansk politik…

Det bedste ved den kommende valgkamp bliver at Løkke og regeringen, der har ført nærmest perfekt keynesiansk økonomisk politik, skal ud og argumentere for mere klassiske holdninger og S-SF, hvis plan er klart mindre ekspansiv, skal ud og argumentere keynesianske holdninger. Hvis bare Kognitiv dissonans virkelig kunne få hoveder til at eksplodere eh?

JP skriver at der sandsynligvis bliver udskrevet valg i dag, med afholdelse den 15.9. Statsministeren har i hvert fald indkaldt til pressemøde kl.11.

Lukket for kommentarer.