Kategorier

Katastrofepressemødet

Nu gik det ellers lige så godt for Lars Løkke Rasmussen. Og så stiller Venstres formand op til et pressemøde, som Venstre selv har indkaldt til på Statens Museum for Kunst, hvor han ikke vil svare på pressens kritiske, men ikke just uforudsigelige spørgsmål om, hvorvidt han har drøftet Helle Thornings-Schmidt og hendes mands skattesag internt på møder i Venstre.

Det blev en katastrofe for Løkke.

Lars Løkke Rasmussen fik i fredags historiske knapt 36 pct. i opbakning fra vælgerne i den seneste Greens-måling. Det får Venstre med garanti ikke næste gang, vælgerne bliver ringet op.

Vælgerne blev i dag mindet om de værste unoder ved Lars Løkke Rasmussen og som de færreste ønsker sig tilbage hos deres regeringschef: Sur, presset og alt andet end overskudsagtig over for pressens berettigede spørgsmål. Den side af Løkke havde vælgerne ellers lige glemt alt om. Og nu er den “indebrændte Løkke” tilbage i folks friske erindring. Det er jo helt på månen.

Og man må desuden undre sig over iscenesættelsen, der forekommer mere end bizar. Bagtæppet for pressemødet var en mur! Det er da symbolik, der vil noget og giver anledning til at stille spørgsmålet, om man forud for beslutningen har røget hash i Venstres pressetjeneste?

Okay Løkke og hans rådgivere indså katastrofen og kom tilbage i 18.30'eren på DR1 og 19'eren på TV2, og siden indrømmer V-formanden, at han har udtalt sig lidt “kluntet”, da han nægtede at svare 16 gange på det førnævnte ret banale spørgsmål. Men skaden er sket. Pressen '“ og alle vi andre – har nu fået det indtryk, at mistanken om at Lars Løkke er indblandet i tidl. skatteministers Troels Lund Poulsens og hans daværende spindoktor Peter Arnfeldts – mulige – kamikazestunt mod Helle Thorning-Schmidt ikke er helt uberettiget.

Pressen lugter naturligvis blod nu, og Løkkes undvigende svar i dag om, hvorvidt, at han har drøftet sagen med Lund og Arnfeldt, bliver ikke glemt. Løkke har tabt betydelig med prestige på Christiansborg efter i dag.

Helle Thorning-Schmidt og hendes regering var på hælene for under en uge siden. Nu er rollerne måske byttet om. Og det ansvar bærer den mand, som ellers på papiret skulle være den mest rutinerede politiker i kongeriget, for en helt enestående ringe præstation, der i niveau undergår samtlige af de pressemøder, som Thorning har hutlet sig igennem.

For at parafrasere musikeren Franz Beckerlee om sine erfaringer i Show Business: Det går op og ned i dansk politik!

Kategorier

En færdig mand

Ekstra Bladet Søndag har taget det drastiske skridt at afsløre at den tidl. skatteminister Troels Lund Poulsens særlige rådgiver, Peter Arnfeldt, tidligere har forsøgt at videregive fortrolige oplysninger om Helle Thorning-Schmidt og hendes mands skattesag.

Det var Ekstra Bladets sporhund Jan Kjærgaard, som i månedsvis forhandlede med Arnfeldt, der dog ikke ville rykke ud med hele kendelsen, men som TILBØD at læse brudstykker op for ham i telefonen.

Hvad var det så Arnfeldt PRÆCIST forsøgte at lække til Kjærgaard? Det må jo komme for en dag, så man kan bedømme forbrydelsens omfang og karakter.

Er Arnfeldt også BTs kilde? Det vides ikke med sikkerhed, men sandsynligheden taler unægtelig for det.
Under alle omstændigheder så er den største politiske skandale siden tamilsagen nu en realitet. Det kan landet, politikerne og dets borgere ikke være tjent med. Der skal derfor ryddes op nu.

Arnfeldt har ifølge en retsekspert ved sin påståede handlemåde overtrådt straffeloven, og det alle nu spørger sig selv om, er: Handlede Arnfeldt alene eller var Troels Lund Poulsen indforstået? Og var andre Venstrefolk herunder Lars Løkke Rasmussen vidende herom. De spørgsmål har offentligheden et krav på at få svar på. Og det får vi vel senest når den nu nedsatte kommission har afsluttet sit arbejde, der kan tage op til et par år.

Det er meget svært at se, hvordan Troels Lund Poulsens politiske karriere nu står til at redde. En ting er kommissionsundersøgelsen om den ganske alvorlige anklage om, hvorvidt skatteministeriets departementschef Peter Loft har ligget under for pres fra Troels Lund Poulsen, men at hans spindoktor '“ sådan fremstår sagen lige nu '“ tilsyneladende begår ulovligheder og lækker fortrolige oplysninger til pressen, der falder kæden helt af. Mistanken har i øvrigt klæbet til parret Arnfeldt/Troels Lund siden sagen igen eksploderede i BT lige før valget. Og nu ved offentligheden at Arnfeldt har haft adgang til skattesagen og har læst op af passager til Ekstra Bladets Jan Kjærgaard.

Troels Lund kan stille sig op og sige, at han intet kender til sagen, og at han er uvidende om, hvad Arnfeldt foretog sig. Hvis begge parter er indforståede, så slipper Lund formentlig af krogen. Men vil Arnfeldt virkelig tage skraldet selv?

Uanset hvad så er Troels Lund 'dead-man-walking' på Christiansborg og har for længst ødelagt sine muligheder for at blive Venstres formand en dag. Lund er således meget tæt på at være en færdig mand i dansk politik, medmindre at han kommer op med en rigtig god forklaring. Ingen '“ og slet ikke Lars Løkke Rasmussen '“ vil associeres med en mand, der har sådan en sag på halsen og har fået så beskidte hænder. Hvis der er andre i Venstre, der har kendskab eller har sanktioneret sagen, så bør det naturligvis komme frem enten under kommissionsundersøgelsen eller i en retssag mod Peter Arnfeldt, som kan blive resultatet af den politiundersøgelser, der har været i gang siden valget.

Sideløbende kører en anden diskussion. Ekstra Bladet bryder kildefortroligheden for at afsløre et forsøg på magtmisbrug. Det som kan virke underligt, det er, hvorfor det først sker nu?

Konsekvensen for bladets ja hele dagspressens kildenet er ikke til at spå præcist om. Men mon ikke at kilder i fremtiden bliver endnu mere forsigtige eller helt afholder sig fra at tale med Ekstra Bladet og Jan Kjærgaard? Sådan er det blevet med Ekstra Bladet siden Poul Madsen blev chefredaktør, men generelt er der sket et skred især i yngre journalisters syn på den engang så hellige kildebeskyttelse. Så er man selv på en eller anden led fedtet ind i en større sag, så bør man nok helst holde mund for ikke at risikere at skade sig selv. Det er nok desværre konsekvensen af Ekstra Bladets handling. Vi får se hvor mange '“ eller hvor få '“ historier, der fremover tilflyder Ekstra Bladet, og om det i givet fald vil have en langvarig effekt. Spørgsmålet er i øvrigt om Ekstra Bladets handling henter støtte i resten af JP/Politikens hus. Hvad mener bestyrelsesformand Jørgen Ejbøl om sagen?

Kategorier

Er de konservative på vej på historiens losseplads?

De konservaties partileder Lars Barfoed ligner en “Mr. 3,3 pct.”. Han har vel indtil kommunalvalget om 2 år til at rette Det konservative folkeparti op.

Læs min analyse, der er bragt i dagbladet Information fredag.