Kategorier

Selvudsletteligt Folkeparti

Der går snart ingen dag,  uden at  der er en fest i SF. I går meddelte gruppeformand Pernille Vigsø Bagge, at hun forlader sin post. Også hun  er tilsyneladende slidt helt ned efter kun 10 måneder i regering. Faktisk genopstiller Bagge slet ikke til Folketinget.

I dag  viser en måling i Berlingske, at man dårligt kan registrere Astrid Krags vælgertække. Man skal vel sige til hendes forsvar, at den måling sikkert ser bedre ud om et halvt år, når danskerne lærer hende at kende. Men at der er problemer er åbenbart. Og de forstærkes især ved, at SF’ere nu åbent kritiserer Krag som  Thor Möger Petersens “marionetdukke”, og at hun ikke evner at samle partiet.  Kritikken er voldsom især overfor skatteministeren – og ikke mindst i et parti som SF, hvor man ellers har ry for at behandle hinanden pænt.

I sidste uge  skrev jeg en analyse, som først er trykt i dag i kommunen.dk Dengang var Villy Søvndal formand, men analysen  handler om, at SF – også efter at Krag er blevet formand – tilsyneladende er i gang med et strategiskifte tvunget af omstændighederne, hvor man vil optræde som værende  i opposition og regering på én og samme tid. Det vil  selvsagt tære på regeringspartnernes i forvejen opbrugte tålmodighed og således markant øge spændingerne i regeringen.   Men det vil næppe føre til, at SF af sig selv forlader regeringen eller bliver smidt ud. Det er der historisk set nemlig meget få eksempler på.

Læs hele analysen her.

Hele processen med at få valgt en formand for SF forekommer flere iagttagere bizar. Det er en verden, hvor ingen må sige, hvad de mener om, hvem der må være formand, fordi “processen” er det vigtigste frem for resultatet. Det er i SF (mere end andre steder) en dyd at være selvudslettelig. (“I am not worthy!”). De eneste, der ikke helt spiller efter de sædvanlige regler om at sætte ens lys under en skæppe, men tværtimod opfører sig anderledes professionelt – og kører efter en masterplan – er tilsyneladende holdet bag Thor Möger Pedersen og Astrid Krag. Resten insisterer på at leve i 70’erne, som om de sad omkring et lejrbål på ølejr og udøvede selvkritik  eller kritik af andre for at være for fremme i skoene på vegne af fællesskabet.

Kategorier

SFs ledelse vil bestå af studerende i 20’erne

Det har været en forrygende weekend i dansk politik efter, at udenrigsminister Villy Søvndal fredag meddelte, at han agter at trække sig som SF-formand efter kun 10 måneder i regering. Det er nedslidning, der vil noget. Det står nu tindrende klart for alle, at det ikke i moderne politik kan lade sig gøre at være udenrigsminister og partileder på én og samme tid.

Tidligt i forløbet stod det klart, at ledelsens kandidat 29-årige Astrid Krag er storfavorit til at overtage posten. Kun hvis miljøminister Ida Auken ville tage kampen op,  kunne sundhedsministeren trues i det kampvalg, som alle i SF åbenbart råber og håber på. Det forlyder dog, at den grønnes fløjs grand old man Steen Gade allerede fredag meddelte Ida Auken, at han bakker op om Krag. Spørgsmålet er dog om Gade på det tidspunkt vidste, at Auken ikke stillede op eller at det var netop hans støtte til Krag, der trak tæppet væk under hende. Flere kommentatorer mener at hævde, at Aukens bevæggrunde handler om personlige forhold med familie mv. Man kan også læse alle mulige taktiske grunde ind i beslutningen. Står hun sig ikke bedst ved at vente til den dag, hvor Krag er løbet sur i gerningen fx efter to-tre katastrofevalg til SF, som meningsmålingerne spår til folketingvalg, kommunalvalg mv. Der er også dem, der simpelthen peger på, at Auken mangler 'viljen til magt'. Det kan også bruges som forklaringsmodel sammen med, at Krags netværk i partiet tilsyneladende er suverænt bedst.

Der spekuleres nu i en række andre kandidater som Mette Touborg osv. Der kommer sikkert også andre eksotiske navne, der melder sig, så SFs samvittighed som et parti, der tager medlemsdemokratiet meget alvorligt, kan nurses. I dag kan man i Politiken læse om rasende SF'ere, som skælder ud på alle dem, der i løbet af weekenden har brugt deres ytringsfrihed og sagt, hvad de mente om kandidaterne og om de selv var kandidater, når journalisterne spurgte. Det er meget grinagtigt at overveje, at nogle SF'ere også på dette punkt lever i en anden medieverden anno 1970.  Der kan dårligt være nogen tvivl  om, at  det hele er koordineret på en måde, hvor hele mediefladen weekenden over har været orkestreret sådan, at der drypvis er kommet meldinger, der kun er i gået i en retning: At Astrid Krag bliver valgt. I så fald er der jo tale om et vældigt godt pressehåndværk af de (ledelsestro) kredse, som støtter Krag.

Spændingen er formentlig ovre. Det blev ikke til ballade og ramasjang med popcorn og cola de næste 5-6 uger. Tværtimod så kan finansminster Bjarne Corydon og økonomiminister Margrethe Vestager fortsætte forhandlingerne med skatteminiser Thor Möger Pedersen om regeringens økonomiske politik, finanslov mv. Han fortsætter selvfølgelig under Astrid Krags ledelse. Selvfølgelig vil man skæve lidt til, hvor meget ballade der kommer, og om der sker en afskalning fra partiet, men det ændrer ikke ved, at magtforholdene er nogenlunde intakte. Spørgsmålet er om, der ikke bliver behov for en regeringsrokade inden så længe, der giver Astrid Krag en mere fremtrædende placering i regeringshierakiet, men det kan godt vente til fx efter nytår. Indtil videre overtager Krag bare Søvndals plads i regeringens K-udvalg og Ø-udvalg, når hun bliver valgt.

Vil vælgerne så strømme tilbage til SF fra Enhedslisten? Det er mere end tvivlsomt,  i det  SF aldrig kan  overtrumfe Johanne Schmidt-Nielsen og Co., og SF skal  fortsat konstant  forsvare regeringens beslutninger – navnlig dem, der kommer til at gøre ondt på vigtige vælgergrupper. Fx kontanthjælpsreformen, der er udskudt til efter finanslovsforhandlingerne, og som alt tyder på bliver vedtaget sammen med de borgerlige.

Problemerne står i kø hos den nye SF-formand, som skal forsøge sig at sætte sig respekt hos danskerne selvom hun hverken har færdiggjort sin uddannelse eller har en imponerende karriere på arbejdsmarkedet. SF skal  fremover  ledes af to studerende i tyverne: Astrid Krag og Thor Möger Pedersen.

P.s.
I en helt anden boldgade. Skatteministeriets departementschef Peter Loft fortæller til Berlingske i dag, at det notat, som han i sin redegørelse skrev måske kom fra Venstres pressetjeneste, alligevel ikke kom derfra. Det stammer fra BT, konstaterer han efter at have sammenlignet de to notater. Loft kan dog stadigvæk ikke huske, om han fik notatet fra daværende skatteminister Troels Lund Poulsen eller den efterhånden sagnomspundne spindoktor Peter Arnfeldt.

Hvad kan man udlede af det? Det bliver åbenbart ikke Lofts udsagn i undersøgelseskommissionen, der sender aben videre til Troels Lund Poulsen, Peter Arnfeldt eller Lars Løkke Rasmussen. Så dem, der håbede (eller troede) på det, skal sætte sin lid på andre vidneudsagn. Kan man forvente, at fx statsministeriets daværende departementchefs Karsten Dybvads udsagn svækker Lofts forklaring og på en eller anden måde  belaster Venstre-folkene? Så skal Dybvad sige, at Loft er fuld af løgn i dag i Berlingske, når han påstår, at han kun overfladisk har drøftet sagen, men aldrig dens indhold nærmere med Dybvad.

Mange venter på, hvad det helt centrale vidne, produktionsdirektør i SKAT Steffen Normann Hansen, til sin tid  fortæller kommissionen. For det er ham, der skal bekræfte skattedirektør Erling Andersens påstand om, at Skatteministeriet forsøgte at påvirke sagens udfald. Hvis ikke Normann forklarer omtrent det samme, som der står i Andersens notat, ja så smuldrer sagen helt.

Lofts udsagn frikender ikke Venstre, men en del af mistanken falder bort. Flere kommentatorer  som bl.a. Hans Engell i et interview på  Radio 24Syv morgen mener dog, at Loft  med sine skiftende forklaringer er utroværdig.  Rigtigt eller forkert, så ændrer det dog ikke på – at det spor som Loft udlagde i sin forklaring – efter alt at dømme – ikke længere kan bruges til at fælde Venstre-toppen.

Kategorier

Villys afgang skaber ledelseskrise i regeringen

SFs formand Villy Søvndal siger han trækker sig som formand. Det er nok en nødvendig beslutning, da det længe har været tydeligt for alle, at hans troværdighed hos vælgerne har været opbrugt. Han er 60 år, så det giver ikke meget mening, at han skulle stå i spidsen for SF ved næste folketingsvalg som 63-årig. Det er tæt på sidste salgsdato for partiformænd i moderne dansk politik.

Er det klogt? Ja, men det skaber en ledelseskrise i regering. For hvem bestemmer nu? Hvem skal S og R handle med i SF? Det ved vi først, når et evt. kampvalg er overstået.

Nu forlyder det, at Astrid Krag stiller op. Det må formentlig betyde, at resten af Villy-fløjen, som sidder på magten i partiet, bakker hende op. Det betyder at man forventer at Thor Möger Pedersen, Villy Søvndal, Jesper Petersen mfl. bakker hende op. Inden dagen er omme ved vi, om hun får en modkandidat fx i form af Ida Auken. Men hvorfor skulle Auken stille op hvis hun er uden chance? Det giver ingen mening. Den grønne fløj, som hun repræsenterer, får mere ud af at bakke op om Astrid Krag og tage sig betalt i form af indflydelse. Måske kommer der en rød kandidat, som dog må forventes ikke at have den store chance. For formandsvalget vil reelt blive en urafstemning om SFs fortsatte deltagelse i regeringen. Og den afstemning vil ledelseskandidaten naturligvis vinde.

Magttomrummet skal hurtig udfyldes så regeringen kan komme videre. Alle vigtige og tunge og svære beslutninger fx dagpengespørgsmålet bliver sikkert inddraget i en valgkamp og melder fx en Astrid Krag for bombastisk ud, så vil regeringen stå i en krise nærmest hver dag. Så det kan ikke gå hurtigt nok med at få valgt Astrid Krag til ny formand.

Og så er spørgsmålet så om Krag kan sælge billetter hos vælgerne? Jeg tvivler. Hun har hverken imponeret som parlamentariker eller som sundhedsminister. Hvad er der lige af vindersager som sundhedsminister, der skulle få frafaldne SF-vælgere til at strømme tilbage til partiet? Kræver hun så en regeringsrokade? Og Krags politiske synspunkter '“ må man gå ud fra '“ er fuldstændigt sammenfaldende med Søvndals. Det er jo netop dem, som SF-vælgere har fravalgt.

Astrid Krag må forventes at starte sin partiformandstid med at drøne ind i et kæmpe valgnederlag allerede næste år ved kommunalvalget. Det bliver spændende at se, hvor længe  Krag overlever, hvis ikke hun får vendt udviklingen.