Kategorier

Herlev-borgmester, Èlysée-traktat og elitens syn på håndens arbejde i 'Cordua & Steno' torsdag

Hos socialdemokrater både på Christiansborg og blandt S-borgmestre lyder kravet om at give kommunerne større muligheder for at investere, stadigt kraftigere. Meningsmålingerne for S er i bund og kommunalvalget nærmer sig. Nu vil regeringen sætte gang i væksten. Igen. Vi tager en snak om socialdemokraternes udfordringer med en markant stemme, nemlig Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen. Det er kl. 10.05 torsdag i 'Cordua & Steno' .

Den kulturelle overklasse foragter dybest set arbejderklassen. Det mener antropolog Dennis Nørmark. Vi tager diskussionen med ham og en anden markant debattør Lars Olsen, der bl.a. i bogen 'Eliternes triumf' tidligere har kritiseret eliten for at ignorere arbejderklassens behov og krav. Det er kl. 10.30.

Èlysée-traktaten mellem de to arvefjender Frankrig og Tyskland fylder i denne uge 50 år, og det fejres med en række arrangementer i begge lande, og sågar også her i landet. Hvad var baggrunden for, at de to lande indgik traktaten, hvad har den betydet for Europa i den mellemliggende periode og frem til nu? Det taler vi med professor Per Øhrgaard om kl. 11.00 i 2 time.

Sidst, men ikke mindst skal vi dvæle lidt ved de aktuelle begivenheder og uddele Ugens Fidusbamse til en værdig modtager. Har lytterne et bud eller har man spørgsmål og kommentarer til gæsterne. Så skriv før eller under udsendelsen på vores Facebook-side 'Cordua & Steno'.Vi høres ved torsdag kl 10-12 på Radio 24Syv!
  
Hør hele 1. time med Thomas Gyldal og senere Dennis Nørmark og Lars Olsen her
  
Hør hele 2. time med Per Øhrgaard og Ugens Fidusbamse her

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

2 kommentarer til “Herlev-borgmester, Èlysée-traktat og elitens syn på håndens arbejde i 'Cordua & Steno' torsdag”

Som altid en udsendelse, der er værd at bruge tid på. Jeg er dog ikke sikker på, at du helt har ret i, at det daværende EF var i en større krise samtidig med underskrivelsen af Elysée-traktaten, Jarl.

Udsagnet kommer måske af, at Henning Christophersen ugen forinden vistnok kom til at tidsfæstne Frankrigs udeblivelse fra møderne i Rådet til begyndelsen af 1960'erne. Dette fandt imidlertid først sted fra sommeren 1965 til ultimo januar 1966, hvor man enedes om at genoptage samarbejdet. Grundlaget var det såkaldte Luxembourg-forlig, der – uden enighed blandt de seks medlemsstater – omtalte den mulige eksistens af en ikke-traktatfæstnet vetoret, hvis en medlemsstat i en situation med flertalsafgørelser (det, de Gaulle ikke brød sig om, og det, der var på vej i 1965) følte sine vitale interesser tilsidesat. Hvis man googler 'Luxembourg Accords', kommer der sikkert en masse frem. '“ Denne mindre upræcished skal nu være Christophersen tilgivet for hans virkelig interessante betragtninger – herunder ikke mindst for at bringe lidt perspektiv ind i budget-diskussionen med dens ellers ret unuancerede fokusering på nettobidraget som nærmest den eneste målestok for nytten af Danmarks EU-medlemskab.

PS. Beklager, hvis du synes, denne korrektion er flueknepperi, men du virker bare til at være en historisk interesseret person.

Kære Helene,

Tak for din kommentar. Og undskyld at jeg ikke har svaret før nu.

Det er fint at blive sat på plads af en, der er bedre inde i stoffet end jeg selv.

Alt godt

Jarl

Lukket for kommentarer.