Kategorier

Ung Alliance, gode tider, stop for reformamok, America First, dansk charme i Indien og robotflygtninge i Cordua & Steno torsdag

Sendt 26. januar 2017

De unge flokkes om Liberal Alliance. Det viser en ny analyse af professor Kasper Møller Hansen lavet for Altinget.

Det går godt i dansk økonomi. Det går fint med beskæftigelsen og der er styr på de offentlige finanser. Vi har udlandsformue og den offentlige gæld er stabil. Er der mere at pibe over? Skal vi ikke bare nyde de gode tider? Vi spørger cheføkonom hos Dansk Erhverv Steen Bocian?

  2. time:

Det er slut med økonomisk at være efter 'staklerne', slog S-gruppeformand Henrik Sass Larsen for nylig fast. Dermed melder S sig ud i kampen om at gå mest 'reformamok', som Helle Thorning-Schmidt tidligere pralede af. Er vi nået ved vejs ende mht. reformer af det danske samfund? Vi tager debatten med Benny Engelbrecht MF(S) og politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V).

Donald Trump har sat sig i præsidentstolen, og indledt sin 'America First'-revolution hvor internationale handelsaftaler vil stå for skud. Men hvad er effekten af USA’s økonomiske nationalisme politisk og økonomisk? Vi spørger journalist Uffe Gardel.

Klima og Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) stod for nyligt i spidsen for et dansk erhvervsfremstød i Indien. Inderne har i nogle år lagt Danmark på is på grund af Holck-sagen. Er der tøbrud på vej? Fik vi held med den danske charmeoffensiv? Vi spørger Indien-kender Ole Christensen.

  Børsens debatredaktør Thomas Bernt Henriksen er netop hjemvendt fra det årlige topmøde   World Economic Forum, der finder sted i Davos i Schweiz. Her diskuterede man en dyster fremtid med de såkaldte 'digitale flygtninge'. Det er fremtidens flygtninge, som flygter til Europa, fordi de ikke engang kan få job i forarbejdningsindustrier i deres hjemlande, da robotter er blevet billigere end lavtlønsarbejdere.

Hør hele 1. time med bl.a. Kasper Møller Hansen og Steen Bocian her

Hør hele 2. time bl.a. med debat om behovet for reformer mellem Jakob Ellemann-Jensen og Benny Engelbrecht her

Kategorier

Brexit, Eva Kjer om åbne samråd, debat: skinner vs asfalt og Søren Pind i Cordua & Steno torsdag

Eva Kjer Hansen  MF (V) mener, at tilliden til Folketingets politikere er dalet til et bundniveau, og mener at De åbne TV-transmitterede samråd bærer en del af skylden. Det handler mere om at beklikke hinandens troværdighed end sagens substans, skrev hun i en kronik for nylig.

Skal Danmark satse på flere togskinner eller mere asfalt? Venstremanden Kristian Pihl Lorenzen tror, at de selvkørende biler vil kræve mere asfalt, mens Socialdemokraten Rasmus Prehn sværger til at skinner vil udgøre rygraden i den offentlige transport. Vi tager debatten om fremtidens trafikinvesteringer allerede nu i god tid.

Det er i 1. time af Cordua & Steno.

Søren Pind  (V) skiftede for nylig til uddannelses- og forskningsministerposten. Og han har allerede måttet forsvare uddannelsesloftet, og regeringen vil også reformere SU'en for at bruge nogle af pengene på investeringer i uddannelserne. Vi tager en snak om sagerne på ministerens bord. Skriv til os med forslag til spørgsmål til Pind.

Det er lagt op til et totalt brud med EU eller en 'hård Brexit', fastslog UKs premierminister Theresa May tirsdag. Får det betydning for dansk økonomi og især dansk landbrug, som i 130 år har nydt godt af fødevareeksporten over Nordsøen. Vi spørger cheføkonom Frank Øland, Landbrug & Fødevarer.

Hvad var det egentlig May sagde? Og hvad betyder de 12 punkter, som hun oplistede? Kan de bruges til en drejebog for udmeldelsesprocessen fra EU, som formelt først finder sted, når UK anmoder om det i løbet af marts måned. Vi spørger seniorforsker Maja Kluger Dionigi, der både har indsigt i EU-politik og britisk politik.

Har lytterne spørgsmål til gæsterne og forslag til nye emner eller et bud på en modtager af Ugens Fidusbamse så skriv til os via Cordua & Stenos Facebookside.

Hør hele 1. time med Eva Kjer og siden trafikdebat her

Hør hele 2. time med Søren Pind og siden analyse af Brexit her.

Kategorier

Den kyniske liberalismes menneskesyn. Fuglede om Trump er i lommen på russerne?, Østrig kræver ny EU-asylpolitik, kan tonen i udlændingepolitik føre til politisk vold?, og Ruslands nyeste missilopstilling og cyberkrig i Cordua & Steno

'Noget af det værste ved den mest kyniske liberalismes menneskesyn er, at det decideret afstumpede individ hyldes igen og igen.' Og: 'Når erhvervslivet averterer efter liberalismens bødler, så er det det, man skal bruge: Folk, der kan eksekvere umenneskelige handlinger '“ men uden at vise menneskelige følelser.' Sådan skrev den erklærede konservative forfatter Kristian Ditlev Jensen forleden i Berlingske om liberalismen. Er det en rimelig fremstilling af liberalismens menneskesyn? Og hvad kan konservatismen og liberalismen egentlig være enig om? Vi spørger den konservative folketingskandidat m.m. Nikolaj Bøgh og Otto Brøns-Petersen, som til daglig er analysechef i den borgerlig-liberale tænketank Cepos.

Har Trump konspireret med Putin i mere end fem år? Har russerne en klemme på USA’s kommende præsident med diverse eskapader og har de konspireret med Trump længe? Det hævder ubekræftede oplysninger, som igen har sat sindene i kog omkring den stærkt kontroversielle Trump. USA-ekspert Mads Fuglede fra 'Kampagnesporet' kommer i studiet og hjælper os med at rede trådene ud.

Den østrigske regering, der ledes af en socialdemokrat, foreslår nu en årlig kvote for asylansøgere til EU, og et stop for asylbehandling på europæisk jord. Regeringen søger tilsyneladende en konfrontation med EU-Kommissionen om dette spørgsmål. Samtidig opfordrer regeringen EU til at afbryde optagelsesforhandlingerne med Tyrkiet i kølvandet på den politiske udvikling i landet. Vi taler med journalist Flemming Emil Hansen, der er med på en telefon fra Wien.

En rapport fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) advarer ifølge Information om, at den skærpede tone i udlændingedebatten, og det at debatten nu fremstilles som afgørende for samfundets overlevelse, kan inspirere enkeltpersoner til at gribe til vold.
– Som udgangspunkt er det selvfølgelig sundt for et demokratisk samfund, at alle holdninger – til et vist punkt – kommer til udtryk, siger Jakob Peter Witt, cand. soc. og forfatter til rapporten 'Når udlændingedebatten bliver sikkerhedspolitisk'. 'Men jo mere udlændingedebatten bliver gjort til en trussel – og en eksistentiel trussel – jo mere kan man drage en parallel til islamistisk terror. Når noget bliver en eksistentiel trussel, bliver det nemmere for enkeltpersoner at tage det som en opfordring til at bekæmpe denne trussel'.
Vi får Jakob Peter Witt til at uddybe sagen.

Russerne opstiller nu de såkaldte 'Iskander'-missiler ved Kaliningrad-enklaven, hvilket ses som et sikkert tegn på Ruslands oprustning og en øget trussel mod Vesten. Men er det en rimelig analyse, og hvad bliver Natos reaktion? Samtidig raser debatten om russisk cyberkrigsførsel både i forhold til USA, men også i forhold til andre lande blandt andet Danmark, hvor FE hævder at 'fremmede magter' i stigende grad forsøger at hacke sig ind i centrale dele af vores infrastruktur mv. Det taler vi om med forsker Henrik Breitenbauch, der er leder af center for militære studier ved Københavns Universitet.

Vi skal også have uddelt Ugens Fidusbamse. Skriv endelig med forslag og kommentarer til programmet via Cordua & Stenos Facebookside.

Hør 1. time med debat med Nikolaj Bøgh og Otto Brøns-Petersen samt samtale om Trump med Mads Fuglede her

Hør 2. time med bl.a. Henrik Breitenbauch om sikkerhedspolitik ift. Rusland her