Kategorier

Sådan 'scandi-liberalisme', ik?

Venstres udkast til nyt princip program blev offentliggjort fredag. I den anledning havde Radioavisens Jens Ringberg talt med Venstres næstformand Lars Løkke Rasmussen, der blev bragt i P1 Morgen samme dag.

Løkke bekræfter torsdagens P1 Orienterings indslag. Venstre vil i endnu højere grad ligne socialdemokratiet end de gør i dag. Løkke forsøger at ryste et nyt begreb ud af ærmet 'Scandi-liberalisme'. (Spar fakturaen til bureauet, Løkke '“ de må sgu komme op med noget mere mundret)

Det korte af det lange af det dødfødte begreb er at Venstre vedkender sig velfærdssamfundet eller den skandinaviske, nordiske eller socialdemokratiske velfærdsmodel. Det er der sådan set intet nyt i. Det har Venstre gjort i mere end 40 år. Nu praler Det Nye Venstre bare af det i sin iver for at tækkes de socialdemokratiske svingvælgere, som Venstre har vundet over midten ved de to sidste valg.

Det er i øvrigt morsomt at høre Venstres (og Det Nye Venstres) næstformand tale om personlig frihed og den enkeltes frie valg. Det er en mand, der ikke selv må bestemme for Anders Fogh, hvem han går i svømmehallen med.

Løkke taler om at Venstre skal være 'et stort bredt moderne liberalt folkeparti'. Præcis samme formulering som Fogh brugte, da han stod på scenen på Færgen Sjælland efter valgsejren i 2001. Så det er heller ikke noget nyt.

Løkke taler videre om 'Velfærdssamfundet som en trampolin,', som borgerne kan bruge til at komme fremad, når der er behov for det. Han slår fast at 'Velfærdsordningerne og dagpengene ikke skal forringes. Venstres hovedsponsor Dansk Industri er til grin. Netop denne organisation har som mærkesag, at der skal skæres hårdt i dagpengene. Måske sparer de checken næste gang? For hos Det Nye Venstre er der intet at komme efter.

Løkke gør op med tankegangen om at begrænse den offentlige sektor. Tværtimod går Det Nye Venstre ind for at udvide den offentlige sektor frem for at skære den ned.

Løkke siger:

– Det bliver for stereotypt at hver gang vi skal lave en finanslov, så skal vi kigge ud af vinduerne og se hvor meget er den private sektor vokset, for at se om der også er plads til at den offentlige sektor også kan vokse.

Løkke efterlod også denne lytter med den forståelse at skattelettelser for det Nye Venstre er teoretisk. Der er efter alt at dømme intet at komme efter.

Det er jo et klart valg. Men hvori forskellen til socialdemokraternes velfærdspolitik består, kan jeg ikke se. Men det er formentlig også hele idéen med at køre den ideologiske profil på lossepladsen '“ måske endda historiens losseplads.

 • Hør Lars Løkke i P1 Morgen
 • Læs oplæg til Venstres principprogram
 • Af Jarl Cordua

  Jarl Cordua

  cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
  Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
  Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

  2 kommentarer til “Sådan 'scandi-liberalisme', ik?”

  Det sjove er at Socialdemokraterne fjernede Marx fra princip programmet for en del år siden men beholdt spøgelset mellem linjerne.

  V har nu fjernet alt relateret til Adam Smith fra princip programmet, selvom om hans ånd forlod for lang tid siden.

  Nuvel, Smith brugte mest tid på at advokere for frihandel og den slags. Det er ikke der, jeg ser det store skisma mellem Venstre og Det Nye Venstre.

  I modsætning til Anders Fogh den Yngre anno 1993 har jeg aldrig været libertarianer og tilhænger af natvægterstaten. Til gengæld er jeg dog heller ikke socialdemokrat som Anders Fogh den Ældre.

  Lukket for kommentarer.