Kategorier

Løkke lancerer sig selv som velfærdsminister

Ekstra Bladet har snakket med en række ministre, folketingsmedlemmer og ikke mindst spindoktorer, og det er der søndag kommet en stort opsat artikel ud af med to budskaber:

– En regeringsrokade skulle være på vej efter sommerferien.

– Lars Løkke vil være ny velfærdsminister

Der er et halvt år til sommerferien, og meget kan ske i dansk politik på den tid. Derfor er Ekstra Bladets artikel i dag om en kommende regeringsrokade ikke andet end en sædvanlig Christiansborg-snak, og efter min vurdering kan man roligt regne med at hverken Fogh eller Hjort har bidraget dertil. (Måske Hjorts spindoktor '“ hun er den af spindoktorerne, der render med mest sladder og er leveringsdygtig i alskens historier til især Ekstra Bladet for at gøre sig selv interessant). Hverken Fogh eller Hjort selv kan have nogen som helst interesse i at snakke med Ekstra Bladet om en mulig rokade om et halvt år.

I artiklen luftes ideer til udskiftninger på ministerbænkene. Der er ingen overraskelser: Ulla Tørnæs, Flemming Hansen, Hans Chr. Schmidt og Eva Kjer Hansen er i fare for at ryge ud. Ny kandidat på udskiftningslisten er Helge Sander, hvis politiske egenskaber ingen med bare et normalt intellekt kan lade sig imponere af.

'Nye folk' på indskiftningslisten er V-folk som miljøordføreren Eyvind Vesselboe og den tidligere Ã…rhus-borgmester Louise Gade. I min optik bestemt habile folk, men slet ingen folkeforførere, der hverken kan tilføre regeringen speciel politisk tyngde endsige popularitet. Hos de konservative peger kilderne på den landadelige miljøordfører Chr. Wedel-Neergaard og den nyslåede skatteordfører Jacob Axel Nielsen. Der siges mange pæne ting om de to, men igen tvivler jeg på, at deres appel rækker meget ud over de lokale konservative vælgerforeninger.

At dele af artiklen baserer sig på konservative drømmerier om en snarlig glorværdig fremtid ses ved det udtalte håb, at Frederiksbergs borgmester Mads Lebech skulle optræde på en ny ministerliste. Lebech, der er næstformand i det konservative folkeparti, er formentlig den absolut bedst begavede '“ både politisk og taktisk – i hele partiet. Intellektuelt er forskellen på Bendt Bendtsen og Lebech som David og Goliath i fysisk størrelse. Ingen tvivl om, at Lebech ville være et kæmpeaktiv som leder af de Konservative, men ikke nu. Han skal gøre arbejdet færdigt på Frederiksberg, og det betyder også at han skal finde en afløser FØR han begiver sig ind i landspolitik. Måske kunne han blive kompromis-kandidaten frem for de to kvindelige kandidater Lene Espersen og Connie Hedegaard. Jarls blog spår Lebech en kæmpefremtid som landspolitiker, hvis han altså selv vil.

Lars Løkke har ikke medvirket i Ekstra Bladets artikel, skriver avisen. Det er dog svært at tro på. Hvem andre end Løkke kan være kilden til idéen om en velfærdsminister? Efter at han ifølge Ekstra Bladets kilder har 'fuldført sin mission' som indenrigsminister med kommunalreformen og er 'sluppet nogenlunde helskindet gennem kræftskandalen' står han på spring som ny “superminister” ved at have forberedt sig omhyggeligt ved allerede i forbindelse med kommunalreformen at have etableret “et nyt velfærdssekretariat” i sit ministerium. Det er vist sådan verden ser ud fra Lars Løkkes synspunkt, men det er da pænt af Ekstra Bladet sådan at gengive hans verdensbillede for alle os andre.

Kræftsagen er på ingen måde slut. Omtalen af sagerne fortsætter jo, selvom Løkke ikke personligt er blevet hæftet op på den i samme omfang som i starten. Hvem siger, at det fortsætter? Løkke fik nogle måneder til at rette op på forholdene, og ændrer de sig ikke i mærkbar positiv retning, så har Fogh og hele regeringen et problem. Kræft er noget alle kan forholde sig til. Det er langt mere vigtigt end så mange andre noget mere abstrakte politiske problemstillinger. Det ved Løkke også godt.

På ét punkt er der dog en klar nyhed: Løkkes ide ´med at blive ny superminister – som han nu vælger at lancere i Ekstra Bladet '“ er et forsøg på at bringe i spil, at han snarligt får en langt mere central rolle i regeringen. Husk på, at indenrigsministeren ikke sidder med i regeringens inderkreds og mest centrale udvalg. Som velfærdsminister vil han sidde for bordenden, når samfundsingeniørerne er i værkstedet. Det vil give ham en helt unik position og magt, og man kan roligt regne med, at det også handler om at holde Kristian Jensen væk fra indflydelse i regeringen. Løkke tager rivaliseringen med skatteministeren dybt alvorligt, og som evt. velfærdsminister har Løkke også mulighed for at profilere evt. liberale holdninger i en regering, hvor socialdemokratiske velfærdsholdninger for tiden er totaldominerende.

Gid den reelt set mest liberale af Løkke og Jensen en dag vil vinde!

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

6 kommentarer til “Løkke lancerer sig selv som velfærdsminister”

Ikke helt dumt af Løkke, men jeg har mine tvivl om han kan løfte projektet. Jeg synes ikke han håndterede efterårets velfærdsdebat optimalt, men han kan selvfølgelig havde lært noget. Generelt har venstrefolk det svært med velfærdsdebatten fordi man har placeret sig så langt inde på socialdemokraternes banehalvdel, og derfor nemt bliver presset af kritik og overbud. Og efter 5 år i regering virker de nemt teknokratiske og defensive.

Jeg tror Løkke fortsat er en sikker kronprins, og at kræftventetider ikke vil påvirke hans status nævneværdigt. Men hvis han ikke får styr på skidtet, så…

Kristian Jensens udmeldinger om skat er dybest set uforpligtende snak, men han appellerer tydeligvis til de rettroende i partiet. Han har dog slet ikke den nødvendige tyngde til at kunne true Løkke, men mon ikke han tænker længere end det?

Stor ros for en læsværdig og altid frisk blog.

Jeg ved det virker langt ude lige nu, men hvor er Pind henne i billedet. I en situation hvor Venstre taber et valg, er han vel nærmest den eneste som kan tage den liberalistiske, oppositionskasket på igen uden at virke ektra dobbeltmoralsk.
Løkke er vel kun kronprins i en situation hvor regeringsmagten fortsat ligger hos Venstre. I en opposition har han vel skrevet sig for meget ind i de socialdemokratiske holdninger.

Enig i din vurdering af Pind selvom at der også er andre folk med nogenlunde de samme holdninger i partiet. De holdninger bliver vel “aktiveret”, den dag Fogh/Hjort er borte.

Løkke har altid været en pragmatisk politiker. Hvis han i en periode skal være mere liberalistisk end Kristian Jensen, så er han også det. Det positionsspil kommer til at vare i mange år frem. Helt afgørende bliver, hvem Fogh/Hjort foretrækker.

Hvem Pind foretrækker af de to? Det ved jeg ikke. Umiddelbart vil jeg tro, at han er på Løkkes hold, ud fra den begrundelse at de ses sammen i selskabelige sammenhænge, men man skal nok ikke vide sig for sikker 😉

Jarl: “Løkke har altid været en pragmatisk politiker. Hvis han i en periode skal være mere liberalistisk end Kristian Jensen, så er han også det. Det positionsspil kommer til at vare i mange år frem.”

Jarl, jeg synes ikke, at din brug af ordet “pragmatisk” er korrekt i denne sammenhæng. En pragmatiker er en, der er villig til at tage små skridt på vejen mod et fastsat politisk mål. Jeg tror, at ordet “opportunistisk” passer bedre på Løkke. En opportunist har ikke noget fast politisk mål, men alene et ønske om selv at komme frem i verden, få fine poster o.s.v. Lyder det ikke mere som Løkke?

Ole: Jeg læser, hvad du skriver. Indrømmet, pragmatisk skulle nok stå i gåseøjne. Opportunister er stort set alle politikere set med mine øjne.

Lukket for kommentarer.