Kategorier

VK-dræberteamet klar

S-ordførerholdet, 'der skal vælte Fogh' er blevet sat. Det blev et kompromis mellem fløjene, og som altid var der vindere og tabere.

Bjarne Laustsen får comeback som ny boligordfører. Laustsen var den første ordfører efter FV 2005, der blev 'halshugget'. Som arbejdsmarkedsordfører demonstrerede han offentligt, at han ikke helt havde fattet, at Helle T faktisk havde besejret Frank Jensen ved formandsvalget 40 dage tidligere. Den nordjyske maskinarbejder korreksede offentligt sin formand på efterlønsspørgsmålet, men nu har Laustsen vist i en periode, at han har kunnet vare sin mund. Laustsen tilhører beton-fløjen (a.k.a. Auken-fløjen) hos Socialdemokraterne.

Den erfarne Anne Marie Meldgaard som i sin tid noget så eftertrykkeligt smækkede med døren, da hun gik som integrationsordfører, er tilbage. Ligesom Laustsen bliver hun dermed også belønnet for at vise god disciplin, være loyal osv. Meldgaard hører til på S's flytninge-strammerfløj.

Lone Møller var ifølge presseforlydender sur over at blive væltet som sundhedsordfører. Det er der ikke noget at sige til, selvom vælgerne næppe vil savne sandpapirstemmen. Hun blev tilbudt kommunal-området, men det politisk mest interessante er ligesom overstået med gennemførelsen af kommunalreformen. Så nu kan hun sidde og surmule i gruppen. Det plejer ikke at gå stille af. Kommunalområdet bliver overtaget af veteranen og skatteelskeren Ole Stavad '“ manden, der sørgede for, at S ikke fik indflydelse på kommunalreformen. Stavad genopstiller i øvrigt ikke.

På sundhedsområdet bliver Møller erstattet af Jens Peter Vernersen. Hans arbejdsfacon er at skyde på alt, hvad der bevæger sig. Vernersen er en rigtig loyal partisoldat, der uden tøven bider regeringens ministre i haserne, kræver deres afgang eller hiver dem i samråd. Ind imellem med god grund. Med Vernersen på denne post signalerer man et ønske om mere konfrontation med regeringen, hvor Møller stod for en linje, der var mere præget af dialog og ønske om konkret indflydelse. Begge ting har sin charme. På denne side af et valg og med en presset sundhedsminister virker det derfor som et klogt træk af Helle T, at indsætte en rottweiler som Vernersen på sundhedsordførerposten.

Morten Bødskov er en type, der kan lidt af hvert. Intellektuelt, taktisk og strategisk er han i den øverste klasse af alle de nævnte ordførere. Det er helt sikkert et fornuftigt træk at forfremme ham til finansordfører. Thomas Larsen på Berlingske mener, at han sammen med Thornings inderkreds '“ Sass Larsen og Lykketoft '“ skal udgøre S's “angrebsteam” på velfærdsområdet, der skal matche Finansminister Thor Pedersen og Skatteminister Kristian Jensen. Det lyder rigtigt, derfor kunne det godt være noget, som socialdemokraternes spindoktor har hvisket Larsen i øret.

Retsordførerposten går til Karen Hækkerup, som har gjort det godt som forbrugerordfører, hvor hun bidrog pænt til at få Lars Barfoed til at bide i græsset. Nu er det justitsminister Lene Espersens skalp, som det gælder. Det bliver formentlig end noget sværere opgave. Espersen laver nemlig ikke så mange fejl som Barfoed, og så har hun fem års rutine på retsområdet. Hækkerup skal – til trods for medlemsskab af retsudvalget – først nu til at begynde.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

8 kommentarer til “VK-dræberteamet klar”

Jeg har ikke så meget at komme med. Jeg ville bare lige udtrykke min glæde over, at den danske blogosfære råder over nogen der er i stand til at lave en sober politisk analyse uden at blande den med (for meget af) egen politisk overbevisning. Det er vi ikke forvænt med.

Hej Jarl

Jeg kan kun tilslutte mig Rasmus – det er en fornøjelse at læse 🙂

Mht. Karen Hækkerup så skal hun først på barsel, hvorfor Bødskov fortsætter som retsordfører. Så der går lang tid, førend hendes sager kan give Helle et nyt tilnavn (hindbær-helle).

En anden Hækkerup er Nick, som faktisk har den vigtigste post: velfærd i kommunerne. Hvis det bliver et velfærdsvalg, så er han kernepunktet.

🙂 Bo

Hej Jarl.

Jeg tror man skal passe på med at nedgøre politikere som Lone Møller. Der en tendens til at alle politiske kommentatorere er unge højtuddannede fra den øvre middelklasse i København (the chattering classes), og derfor mener at en dygtig politiker nødvendigvis må være ligesom dem. Der er mange socialdemokrater f.eks på Københavns vestegn, der lever et ret anderledes liv end Bødskov, Antorini, Thorning og alle de andre smarte typer. Hvis de ikke kan se sig selv i Socialdemokratiet, så kommer Thorning aldrig til at stille sin Gucci-taske i statsministeriet.

mvh
Niels H

@ Niels Henrik,

Enig. Lone Møllers faglighed har ingen kritiseret. Men jeg har svært ved at se hendes kommunikative færdigheder. Det har formentlig også spillet ind, da Helle T fyrede hende.

Du har ret i at toppolitikere består af halvfærdige samfundsvidenskabelige kandidater. Det ser man både hos V og S. Men vælgerne kan som bekendt ikke tage fejl 😉

@Jarl

Jeg tror vi er ret enige, men der hvor jeg er kritisk, er når du skriver hun ikke har kommunikative evner – nej måske ikke hos sådan nogle halvstuderede røvere som os to, der står af på hendes stemme, der lyder som om hun ryger 40 grønne cecil om dagen.

Men der sidder en ufaglært kvindelig rengørdingsassistent i Ballerup, en efterlønsmodtager i Aalborg, og der går en murersvend rundt på en byggeplads i Ringkøbing. Alle er de socialdemokrater, alle syntes de det mest naturlige i verden er at ryge 40 grønne cecil om dagen. Alle gider de ikke høre et ord mere om globaliseret markedsøkonomi, demokrati i mellemøsten eller nogen af de andre emner alle de kloge har bestemt er vigtige. Jeg siger ikke de er pot og pande med Lone Møller, men jeg tror hun har en større chance for at kommunikere med de mennesker end Bødskov har.

Med det nye hold, så er Socialdemokratiet på vej mod at blive et parti der mest af alt repræsenterer yngre veluddannede mennesker i storbyerne. De går målrettet efter at overbevise de politiske journalister (der jo grundlæggende ønsker sig 8 versioner af det radikale venstre) men glemmer den traditionelle kernevælger.

Kan være jeg ikke giver Helle-pigen credit nok, men for mig virker det lidt som en dødsejler at gå efter en vælgergruppe, oppositionen allerede har godt tag i.

Som du skriver, så tager vælgerne ikke fejl, men det spiller vel også ind at det er de halvfærdige statskundskabsstuderende der har tiden, og det bureaukratiske talent, det kræves at sætte sig på partiorganisationen og få de sikre valgkredse.

Iøvrigt – Anders Fogh som Kaj Holger, genial iagttagelse 🙂

mvh
Niels

Jeg underkender ikke Lone Møllers sikkert glimrende fagligekompetencer og at hun som person har en appel til kvindelige rengøringsassistenter.

Thorning og Co vil have sat damp på kalkunjagten på Lars Løkke. Har har lige været på en lang ferie på de vestindiske øer. Det havde han vel ikke gjort hvis han var jaget rundt i manegen på kræftsagen herhjemme? S skulle skifte ud på ordførerposten, og jeg tror de har fundet den rigtige mand til den opgave. En der ved hvor man skal “sparke”, så det gør rigtig ondt – om man så må sige.

Lukket for kommentarer.