Kategorier

Julen står i Helle-bøgernes tegn

Først annoncerede den tidligere leder af Politikens Christiansborg-redaktion Jakob Nielsen at han kommer med sin politiske biografi 'Helle for magten' om Socialdemokratiets formand Helle Thorning-Schmidt Politikens forlag den 29. oktober. Så rykkede de frække drenge fra Peoples Press og overhalede ham højre om med Noa Redingtons samtalebog 'Den Første' med Helle Thorning-Schmidt, der netop er udkommet. Angiveligt har Peoples Press sågar fremrykket datoen for udgivelsen!

Under alle omstændigheder bliver det spændende at se om, hvad der gemmer sig af interessante detaljer i Jakob Nielsens bog om Helle Thorning-Schmidts liv, baggrund, hendes vej til magten og ikke mindst socialdemokraternes forsøg på at sætte et helt nyt hold, der skal matche Anders Fogh Rasmussen og Venstre.

Noa Redingtons samtalebog kunne godt se ud som om, at den følger i “Thomas Larsen-traditionen”, hvor der først stilles spørgsmål, hvorefter mikrofonen bliver holdt frem. Til sidst består opgaven så i at skrive “guldkornene” sammen til et eller andet, der minder om et politisk program, som det for eksempel skete med Anders Fogh i “Godtvejr og Storm”. Målt på den foreløbige medieomtale af bogen, har det i hvert fald på ingen måde været ambitionen at skrive en kritisk biografi om S-lederen. Tværtimod, så er der vel snarere tale om et decideret partsindlæg. Helle Thorning-Schmidt medvirker – muligvis derfor – ikke i Jakob Nielsens bog, men hun har dog givet sine nærmeste lov til at blive interviewet dertil.

Man kunne nok mistænke Thorning-Schmidts spindoktorer som del i en større mediestrategi, netop at anbefale hende ALENE at medvirke i Redingtons 'mikrofonholder-projekt', hvor fokus forbliver på S-partilederens politik og visioner. Hvis samtalebogen kommer før den kritiske portrætbog, så kan det '“ måske '“ tage luften og medieinteressen ud af Jakob Nielsens kritiske biografi. De store aviser (fraregnet Politiken naturligvis) kan næppe skrive lange feature-artikler om Helle-bøger hveranden uge. Medierne lever simpelthen under et indlysende krav om variation af indholdet. Altså medmindre at Nielsens bog rent faktisk indeholder nogle opsigtsvækkende og interessante historier om Helle Thorning-Schmidts vej til magten, som simpelthen ikke kan ignoreres. Jeg både tror og håber, at det er tilfældet. Skal jeg derfor umiddelbart vælge imellem de to biografier som julegaveidé, så bliver det klart 'Helle for magten'.

Jakob Nielsen er i øvrigt allerede nu begyndt at blogge om sin bog. Så vidt jeg ved er det første gang, at en politisk biografi har fået sin egen hjemmeside, hvor forfatteren dermed kan bidrage med alle mulige ekstraoplysninger omkring bogen, om hvordan den er blevet til og ikke mindst om hovedpersonen Helle Thorning-Schmidt.

Læs i øvrigt Jakob Nielsens anmeldelse af Noa Redingtons Helle Thorning-biografi.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

3 kommentarer til “Julen står i Helle-bøgernes tegn”

Hej Jarl,
Herligt, at du anbefaler min bog frem for Noas – endda før, du har læst den! Jeg håber, du vil mene det samme efter læsning!

Men for at forebygge myter, vil jeg straks slå fast, at Noa Redington og Helle Thorning-Schmidt var i gang med deres fælles bogprojekt, inden jeg gik i gang med Helle for magten.

Set i det lys kan jeg egentlig godt forstå, at Helle sagde nej tak til at blive interviewet til min bog, fordi det kunne have sat hende i en svær loyalitetskonflikt i fh til det bogprojekt, hun allerede havde forpligtet sig på.

Og jeg vil gså godt understrege, at hverken eller hendes forskellige rådgivere har forsøgt at lægge sten i vejen for min bog – i den slags sammenhænge optræder HTS meget professionelt.

For eksempel stillede Helle Thorning op til fotografering hos Mydtskovs til coveret af min bog – og det er i al ubeskedenhed blevet et fantastisk flot cover.

vh Jakob

Jeg har ladet mig fortælle, at Jakobs indstilling er, at “Helle er lidt go’ – ikke helt vildt go, men lidt go'”, og vi skal derfor næppe forvente det helt store negative setup ift. HTS selv. Til gengæld venter jeg mig nogle grimme historier om især Henrik Sass Larsen.

Lukket for kommentarer.