Kategorier

Det store regnebræt

Efterårsferien er ovre, og politikerne vender tilbage til Christiansborg. Mange af dem sikkert med en underlig fornemmelse af, at det snart er tid til, at de skal trække i kampagnevindjakken. For flere og flere ting peger på, at regeringen vil have fordel af at udskrive valget snart '“ et valg, der på mange måder bare skal overstås for Anders Fogh og Co., for oppositionen er på ingen måde frygtindgydende.

Meningsmålinger viser VKO-flertal, men skulle det alligevel glippe, så står Naser Khader klar i kulissen rigeligt med mandater til at sikre Fogh 'four more years'. Det eneste, der trækker i modsat retning, er, at Venstres egne tal ikke er specielt imponerende, hvor partiet typisk ligger 2-4 procent under forrige valgresultat. Foghs fjerde valgnederlag siden 2001 lurer dermed i horisonten. Uanset udfaldet kan det i øvrigt meget vel blive Claus Hjort-generationens sidste valg. Jeg tror ikke på, at vælgerne vil betænke Venstre i stemmeboksen, hvis partiet går ud i et fjerde folketingsvalg med fuldstændigt den samme rollebesætning.

Forventningerne til de offentlige overenskomstforhandlinger er skruet for højt op. Der er almindelig enighed om, at de vil ende med et regeringsindgreb. Denne vælgergruppes opbakning er helt nødvendig for, at Foghs Venstre bare slipper nogenlunde helskindet igennem folketingsvalget. Kommer der et regeringsindgreb, kan statsministeren regne med, at de offentligt ansatte stiller sig i kø nede ved valgstederne for at sige ham “tak for sidst”. Hvis socialdemokraterne er lidt vakse ved havelågen, så skal deres kommunikation forhindre, at de utilfredse SOSU-assistenter m.v. går til DF. For så er Helle Thorning og co. jo lige vidt.

Fogh dropper alt andet lige EU-afstemningen om reformtraktaten, men det er at lægge sig ud med vælgerne. Selv om at han har sagligheden og juraen bag sig, så forstår store vælgergrupper slet ikke, at der ikke skal stemmes om reformtraktaten. Man kan i hvert fald konkludere, at Fogh ikke vil høste nogen gevinst ved at forhindre en afstemning. Med andre ord: Det er en tabersag. Indtil videre er sagen skudt til hjørnespark til december. Tager Fogh valget inden fx i november, så gør han sig selv '“ og Helle Thorning '“ en tjeneste. De to kan efter et overstået folketingsvalg med noget større held sælge idéen om at en EU-afstemning er unødvendig overfor en på dette tidspunkt valgtræt befolkning.

Kvalitetsreformen der skal løfte den offentlige sektor er alt andet lige nemmere at få forhandlet igennem og få socialdemokraternes støtte '“ lige efter et folketingsvalg – end før. Helle Thorning er presset til at skulle levere fremgang '“ lille eller stor – på valgdagen. I forvejen er socialdemokraterne højlydt og dybt frustrerede over, at Fogh er rendt med deres politik, men det er bestemt ikke ensbetydende med, at de dermed vil lægge stemmer til den. Det er et blandt flere paradokser i moderne politik.

Der skal nok være dem, der mener, at denne post er et sidste desperat forsøg på at puste liv i en allerede en gang tabt diskussion om valg i efteråret. (Nogle erindrer måske mit væddemål om en kasse øl til Jacob Bræstrup hvis valget IKKE kommer i efteråret). Kan være. Det kan også være, at ministermødet med middag på Marienborg denne torsdag netop skal bruges til at blæse lidt fornyet gejst i regeringen et par uger før, at statsministeren fløjter valgkampen i gang.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

11 kommentarer til “Det store regnebræt”

Det har mit universitet heldigvis råd til 🙂

Lars L. Nielsen sammenligner Foghs situation nu – med overenskomstforhandlinger og mulig EU-afstemning forude – med Nyrups situation på samme tid af året i 1997.

Nyrup tog et valg i marts 1998 og undgik dermed storkonflikten som kom en måned senere.

Lars L. Nielsen skriver:

“Hvis Fogh laver en Nyrup, så bliver valget afviklet senest i februar 2008.”

Jeg kan se, at jeg ikke er den eneste, der ønsker mig en “edit”-funktion på Jarls Blog 🙂

Qvortrup raslede også med valgsabelen i Jersild og Spin i lørdags, og jeg vil da endnu engang gerne sige, at der ikke bliver et bedre tidspunkt end i dette efterår for Fogh. Som jeg tidligere har sagt, er manden snotdum, hvis han ikke trykker på knappen før jul eller ALLERsenest til januar.

Bortset fra det kunne det da være interessant at spørge Jarlen og Corduitterne her på stedet, om hvem der mon skal erstatte Fogh, hvis han bliver genvalgt og så skal være EU formand fra 2009? Lars Løkke? Claus Hjort? Eller bliver næste valgkamp så katastrofal for V, at det skal være en K-statsminister i form af Lene Espersen (GYS!)?

Lars Løkke! Det er vist kun internt i Venstre der findes nogen der har fidus til Kristian Jensen eller andre outsidere.

Det der med “edit” funktion det må jeg tale med teknikkerne om. Jeg er kun ansvarlig for det redaktionelle! 😉

6.7.

Bay har ret i, at spekulationerne kører på højtryk mht Foghs fremtid som evt. ny kommissionsformand (også selvom at han siger han ikke er kandidat…for det må han godt lyve om)

Løkke er sikker som efterfølger i hvert fald i de nærmeste år frem. Dvs. går Fogh af som statsminister i 09, så er Løkke sikker som afløser. Ingen ædruelige tror vel på at K for fremgang under Bendtsen???

Bliver man ved at råbe “ulven kommer” så får man jo nok ret på et tidspunkt.

Tror stadig at det bliver tidligst i Maj. Enten får han de radikale med i kvalitetreformen ( Se oppositionen er total spiltet) eller får han dem ikke med ( Der er ikke nogen reel forhandlingens vilje, bare betonsocialdemokratisme osv). Tror at han kan sælge alle resultater af de forhandlinger.
Så det kører han igennem og ja tror med kun DFs stemmer. Så er vi fremme i februar lige pludseligt. Så kan valget komme til enhver tid, for så er vi inde i det sidste år og det er helt legalt at udskrive valg uden anledning.

Mht. til EU-afstemningen ja så vil Fogh jo altid kunne sige at Socialdemokraterne ikke vil have den afstemning. For vil socialdemokraterne det, bliver den jo til noget. Så den sag er vel andet lige mere rolig for statsministeren end for Thorning.

Hej Jarl

Måske du kunne lave en gennemgang af fremtidens folk i Venstre? Tidligere havde Jens Hald-Madsen en stor stjerne men er nu væk. Kristian Jensen er også særdeles lovende, mens det unge håb Ulla Tørnæs jo ganske eftertryggeligt er blevet old news. Er der måske nogle ude lokalt (og ikke bare Louise G fra Ã…rhus) der fortjener opmærksomhed?

Lav en liste, en top-ti eller noget. Som en slags mens-vi-venter-på-valget service.

vh
Stefan

ps jeg vil da gerne personligt sige at jeg er ganske imponeret over skatteministeren. Jeg hørte ham debattere uden for både emne og manuskript til en høring om bioenergi (af alle ting) og han var skarp, vittig og fagligt i stand til at debattere med både fagfolk og journalister. Godt nok har han ikke Løkkes “runde” folkelighed, men der skal da ikke gå for lang tid før Løkke skal begynde at se sig over skulderen – hvis KJ altså har den slags ambitioner

Hej Stefan,

Det du spørger om, skal nok komme når anledningen passer til det. Men det skal nok blive inden længe. Det lover jeg 🙂
Og tak for Kristian Jensen-historien. Der er mange, der er imponeret af KJ, men tag ikke fejl. Lars Løkke sidder efter min mening – endnu – meget sikkert i sadlen som Foghs efterfølger, hvis statsministeren skulle finde på at lave noget andet og gå af inden for de næste par år.

Vh Jarl

Det oplagte er vel, at Kristian Jensen i et sådant scenario søger næstformandsposten, så han ligesom Løkke har gjort det under Fogh, kan konsolidere sig som efterfølger.

Lukket for kommentarer.