Kategorier

De gamle delte rovet hos V

Så har regeringspartiet Venstres folketingsgruppe fordelt ordførerposter, og partiets såkaldte 'mellemgeneration' har med hjælp fra gruppeformanden Hans Chr. Schmidt fået lov af 'far' til at sætte sig på det meste. Michael Aastrup Jensen er eksempelvis blevet forfremmet til ny EU-ordfører og Torsten Schack Pedersen er ny skatteordfører.

Kun få af de nye MF'ere har fået del i rovet. Den unge Louise Elholm har fået boligordførerposten '“ der længe har været en uattraktiv vandrepokal i folketingsgruppen ved det, at partiet tidligere har betroet en kapacitet som Ingelene Ebdrup denne post. Ebdrup er som bekendt ikke længere er at finde i Venstres rækker. Den unge komet Sophie Løhde er blevet ny indfødsretsordfører, og jeg gætter på, at det ikke er en post, der helt tilfredsstiller hendes ambitioner. Claus Hjorts og Anders Foghs – måske forhenværende darling – Ellen Trane Nørby er blandt de få fra mellemgenerationen, der ikke blevet forfremmet med nogenting. Mon ikke hun fortsat skumler af raseri over det? Jeg tror det.

Uriasposten som integrationsordfører har Uffes datter Karen Ellemann fået lov at få. Den arver hun som bekendt fra Irene Simonsen, der ikke blev genvalgt. De næste måneder vil vise om Ellemann blot er i politik som 'fars datter', eller om hun faktisk kan selv. Karen Ellemann blev i øvrigt direkte frarådet af sin far at gå ind i politik. Jobbet som integrationsordfører er dermed både en test, men også en cadeau til de mange tusind vælgere, som uden tvivl også stemte på selve Ellemann-navnet. Består Karen Ellemann prøven, så skal hun fremover måles alene på egne meritter. Dumper hun, så skal vi næppe se hende siden på tunge ministerposter, og så lukker hun nok døren '“ indtil videre – for Ellemann/Jensen-dynastiets indflydelse i dansk politik. Under alle omstændigheder så har Karen Ellemann allerede fået min respekt for det udviste mod, det er, at påtage sig dette mere end krævende job.

Mest opsigtsvækkende er vel også, at Søren Pind er blevet valgt til udenrigsordfører. Venstres top kvitterer nok for, at Pind med egne ord 'er blevet voksen'. Siden sit sommer-interview med Politiken har den tidligere københavnske borgmester nedtonet sin liberale profil betragteligt. Pind forfremmes dermed udelukkende, fordi topledelsen mener, at han har arbejdet både godt og loyalt under valgkampen. Men de har dog givet Pind et job, hvor han er helt på samme linje som ledelsen, og her ligger udenrigsordførerposten lige for.

For statsministeren har ikke altid kunnet skjule sin begejstring for Pinds indsats under diverse udenrigspolitiske debatter, hvor han har vist sig som et aktiv. Og hvorfor ikke bruge Pinds retoriske egenskaber til noget fornuftigt frem for at lade ham gå rundt i lediggang, hvor det måske ender med at han laver ballade? Det er formentlig ræsonnementet, der ligger bag beslutningen. Om Pind 'er taget til nåde' er nok så meget sagt, men han er vel blevet lukket en smule ind i varmen. Skulle Pind pludselig få trang til at stille sig i spidsen for nye – ikke af ledelsen sanktionerede – ideologiske debatter i partiet kan de jo bare true med at hælde ham ned ad brættet igen. Men Pind har med dagens udnævnelse endelig fået sin chance for at vise noget i Folketinget.

Læs også Dr. Garbys grundige gennemgang af Venstres konstituering.

Af Jarl Cordua

Jarl Cordua

cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske TV-program "Borgen Late Night", der sendes hver tirsdag. Tidligere skri ent på Jarls Blog og medvært på "Cordua & Steno"
Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup.
Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 31718718

10 kommentarer til “De gamle delte rovet hos V”

Statsministeren talte også positivt om Pind i dagene før den nye regering blev præsenteret, bemærkede jeg. Han sagde noget i retningen af at når man arbejder flittigt og loyalt for regeringen, bliver man belønnet. Det var nok lidt vel flot formuleret af Statsministeren, men nuvel, Pind har fortjent sin medgang. Han blev ganske vidst ikke minister, men han får da en mere fremtrædende post nu. Det kan muligvis føre mere med sig.

I øvrigt er det værd at bemærke at Pind endnu engang hæver standarten for politikerblogs med to blogindlæg igår og idag som gav overskrifter.

Jeg synes det er en lidt dyster analyse for masser af de unge venstrefolk har da fået rigtige ordførerskaber (og ikke bare mærkelige underordførerskaber som skov eller søfart), som du selv nævner det Torsten og Louise Schack, men også Karsten Lauritzen der er bliver udviklingsordfører og Ellen Trane er blevet social- og ligestillingsordfører – almindeligvis at regne for et pænt ordførerskab som bringer en ganske meget i medierne.

Sophie Løhde er desuden blevet ordfører på Psykiatriområdet, præcis som hun har meldt ud at han gerne ville være, så jeg tror hun er fint tilfreds.

Jeg har lidt svært ved at se hvem det er der er blevet overset i denne her omgang?

Prøv at sammenligne med S, der er ingen af de unge nyvalgte blevet ordførere men kan bare rende rundt og gøre sig positivt eller negativt bemærket de første par år.

2. Det mener jeg ikke, at du har ret i. De nyvalgte MF’ere fik ikke nogen repræsentant i gruppebestyrelsen ved valget i fredags. Dermed har man brudt med en gammel tradition.

Jojo bevares. Men ingen af de nyvalgte har fået nogen tung ordførerpost, hvis lige man ser bort fra Louise Elhøj og Karen Ellemann (Undskyld at jeg først kom til at kalde hende for Karin…)

Du har ret i at det er lidt mærkeligt at de ikke fik en plads i gruppebestyrelsen, men de nyvalgte har fået pæne plastre på sårene for de manglene ordførerskaber. Således er Hans Chr. Thoning, Per Bisgaard og Karsten Lauritzen alle blevet udvalgsformænd og resten er så blevet næstformand.

Som sagt, jeg har meget svært ved at se hvem hos Venstre det er, der er blevet snydt i denne her kabalelægning – udover videnskabsordfører Rikke Hvilshøj og skovordfører Niels Høegh.

Mon ikke også “forfremmelsen” af Pind har noget at gøre med at lukke flankerne med de sidste liberalister i landet. Vi er da i hvert fald nogen som ser Pind som den sidste liberale rest i partiet??

/Nicolai

Jeg har lidt svært ved at dele forargelsen over, at de små dukkebørn er blevet henvist til 3. division i gruppen. Nu kan de passende bruge tiden på at bevise, at de kan andet og mere end at være unge og se godt ud på valgplakater, hvilket er den primære grund til, at de er blevet valgt.

Og få så de fødder ned, Sophie!

3. Du skal vist øve dig lidt på de nye navne – den nye boligordfører hedder Louise Elholm 😉

Hej Jarl

Næ, en udenrigsordførerpost kan vel ikke tages som udtryk for, at Pind er taget til nåde. Men du har vel ikke glemt denne: http://www.180grader.dk/nyheder/Fogh_tager_Pind_til_n_de.php

Hvor meget man så skal ligge i en juleøl, vil jeg lade de begavede analytikere i den danske blogosfære om, men det var da ikke noget statsministeren gjorde for samtlige kandidater..

I det store hele må jeg nok sige som Garby at de unge har fået, hvad de unge skulle have.

Desuden nægter jeg at acceptere at være så gammel, at to årgang 76’ere (Aastrup og Schack) skulle være mellemgeneration. De er sgu stadig unge…..

Lukket for kommentarer.