Jarls blog

Uafhængig liberal blog om dansk politik

Ny bog fortæller historien om Venstres hamskifte

Author icon

Skrevet af

Clock icon

april 16, 2008

Comments icon

3 kommentarer

På Christiansborg har det været kendt længe, at Weekendavisens meget respekterede politiske reporter Hans Mortensen i det sidste års tid har gået og skrevet på en bog om Venstres nyere historie og forvandling fra bondeparti til byparti og videre til et 'velfærds-midterparti'.

Den begynder i 1984 med et skelsættende og afgørende kampvalg om formandsposten. Venstre vælger da byboen Uffe Ellemann-Jensen frem for bonden Ivar Hansen. Den ny formand beslutter da at gøre op med Venstres rolle som bondeparti. Siden beskriver Hans Mortensen historien om Venstres fremmarch i byerne, Anders Foghs overtagelse af formandsposten i 1998 og statsministertid fra 2001 og frem indtil folketingsvalget i 2007.

Forfatteren har interviewet en række centrale personer '“ herunder Uffe Ellemann-Jensen, Claus Hjort Frederiksen og Anders Fogh Rasmussen. Desuden har Hans Mortensen fået adgang til en del materiale fra Venstre arkiv i Søllerød blandt andet nogle af de vælgerundersøgelser, som dannede grundlag for Venstres forskellige strategiskifter.

Bogen hedder 'Tid til forvandling', med undertitlen: 'Venstres vej til magten' og udkommer 26. maj på Gyldendal. Den bliver utvivlsomt et sommerferie-hit hos politiske junkies.

Om forfatteren

Jarl Cordua cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske program "Cordua & Steno", der sendes hver torsdag kl 10-12 på Radio 24Syv. Indehaver af Jarls Blog siden 2006. Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup. Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 2663 4128

  3 Comments

 1. Peter Løhmann

  sagde den 16. april 2008 kl. 11:45:

  Interessant. Jeg er enig i din karakteristik af Mortensen. Han virker som en mand, der går efter bolden fremfor personen. “De fantastiske fire” er et godt eksempel på det synes jeg.

  Planlægger du at lave en anmeldelse af bogen her på bloggen, Jarl? Det kunne i hvert fald være interessant at høre,

 2. Jarl Cordua

  sagde den 16. april 2008 kl. 12:24:

  1. Som det ser ud nu, ja så skriver jeg en anmeldelse på et tidspunkt.

 3. Rasmus Kristensen

  sagde den 18. april 2008 kl. 12:00:

  Hans Mortensen skrev i hvert fald en rigtig god bog om Socialdemokraterne, “De Fantastiske 4”. Han lød til at vide utroligt meget om det interne. Venstre har også skullet sluge nogle kameler, men for dem endte det med at de blev Danmarks største parti. Den skal helt klart læses en dag.

Bottom border