Jarls blog

Uafhængig liberal blog om dansk politik

Rygter: Fogh får opfordring om Nato-generalsekretærposten i dag eller torsdag

Author icon

Skrevet af

Clock icon

marts 4, 2009

Comments icon

31 kommentarer

I følge vedholdende rygter, der stammer fra statsministeriet, så skulle spillet om Nato-generalsekretærposten være overstået med det ventede resultat, at Anders Fogh Rasmussen får posten. Han ventes derfor at blive officielt opfordret til at søge stillingen enten i dag eller i morgen i forbindelse med NATO-udenrigsministerrådsmødet i Bruxelles.

At tyrkerne skulle stille sig på bagbenene i forhold til Foghs kandidatur, som DR Nyheder berettede om i går ses alene som, at Tyrkiet forsøger at udnytte en forhandlingsmulighed for at opnå andre ting.

I øvrigt siger de samme rygter, at Claus Hjort Frederiksen – som Berlingske skrev forrige søndag – står til at overtage finansministerposten efter Lars Løkke Rasmussen, som så bliver statsminister.

Der bliver derfor i første omgang kun tale om en mindre regeringsrokade.

Søndagsavisen.dk skriver, at Fogh har bedt ministrene om at holde deres kalendre ryddet i dag. Det ser avisen, som yderligere et tegn på at noget interessant kunne være under opsejling.

Hvorfor skulle det i øvrigt ske nu?

En sædvanligvis ret velunderrettet kilde bekræfter i øvrigt til Jarls Blog, at Fogh tidligere og før denne forhandlingsproces om Nato-generalsekretærposten gik i gang, HAR meddelt Nato-systemet herunder de toneangivende medlemslande, at han rent faktisk ønsker jobbet.

I fredags i Weekendavisen indledte Arne Hardis og Hans Mortensen deres artikel om Skattereformforhandlingerne sådan:

“Da Anders Fogh Rasmussen tirsdag havde ordet på mødet i Venstres folketingsgruppe, fik flere medlemmer undervejs en tiltagende fornemmelse af, at han ville slutte af med at meddele sin afgang fra dansk politik. Talen havde testamentarisk karakter, og der blev tilmed plads til noget så uvant som at rose Søren Pind, der havde beskrevet den forestående skattereform som en fuldbyrdelse af Foghs projekt fra 2001. Statsministeren gjorde også i slet skjulte vendinger klart, hvordan han så på arvefølgen i sit parti.
Lars og Kristian havde stået bag et meget flot skatteudspil og vist, at de var et godt team, sagde han. Underforstået: Nuværende finansminister Lars Løkke Rasmussen og skatteminister Kristian Jensen ville være et godt ledelsesteam i fremtiden. Eftersom det ligger klart, at Løkke er kronprins i Venstre, tolkes denne del af de fleste som en formaning om at give god plads til Kristian Jensen, der har en høj stjerne hos Fogh, men ikke indgår i alle Venstrefolks drømme om et nyt lederhold.”

—-
Foghs tale i Venstres Folketingsgruppe ses af mange iagttagere i det politiske miljø som yderligere et tegn på, at statsministeren nu formentlig har holdt sit sidste gruppemøde.

Endelig opfattes statsminister-fruens mange frimodige udmeldinger i formiddagspressen om dit og dat, som endnu et tegn på, at Foghs tid som statsminister er ved at lakke mod enden.

Torsdag eftermiddag: Jeg må nok – selvom at dagen ikke er gået helt endnu – konstatere at rygterne – denne gang – ikke talte sandt. 🙂

Vi har haft en tjekkisk udenrigsminister Karel Schwarzenberg på banen her i eftermiddag i Bruxelles og sige til en gruppe danske journalister dernede, at Fogh “er en meget interessant kandidat”, men det er jo langt fra helt det samme, som rygterne spåede.

STØT JARLS BLOG her.

Om forfatteren

Jarl Cordua cand.polit, radiovært samt politisk kommentator. Vært på det politiske program "Cordua & Steno", der sendes hver torsdag kl 10-12 på Radio 24Syv. Indehaver af Jarls Blog siden 2006. Født 1969 i Rønne. Bor i Hellerup. Kontaktoplysninger: jarlATjarlcordua.dk Telefon: 2663 4128

  31 Comments

 1. Jesper Andersen

  sagde den 4. marts 2009 kl. 10:18:

  Du har mig på F5 resten af dagen 🙂

 2. Jan Christensen

  sagde den 4. marts 2009 kl. 11:11:

  Jeg synes, det er latterligt, når det hedder sig – og det er absolut ikke nogen specifik kritik af denne glimrende blog – at Fogh, som et lyn fra en klar himmel, bliver opfordret til at søge stillingen som Nato-generalsekretær. Manden har instrueret den danske Nato-ambassadør, udenrigsministeren og formentlig en lang række andre ledende embedsmænd og ministre om at arbejde for sit kandidatur, han har iværksat en strategiplan i Statsministeriet, han har rejst rundt til en lang række lande i Nato-alliancen etc., så det er absolut ikke nogen tilfældighed, hvis han nu får tilbudt posten.
  Ud over, at det vil glæde mig usigeligt, når han endelig har forladt Danmark, kunne jeg dog stadig godt tænke mig at vide, hvad det har kostet de danske skatteydere, at deres statsminister har internationale ambitioner. Når man lægger udgifterne til flyrejserne, hotelopholdene, arbejdstimerne i ministerierne etc. sammen, bliver det vel et pænt tocifret millionbeløb. Læg dertil, at Fogh, som en følge af sine personlige ambitioner, har været fysisk og mentalt fraværende fra dansk politik de sidste to år og dermed har skadet regeringen og sit parti voldsomt, men hvad gør det, når bare han får sit topjob…

 3. Jarl Cordua

  sagde den 4. marts 2009 kl. 11:34:

  2.
  Guderne skal vide, at Fogh ikke er min kop te, men hvis Danmark kan få Nato-generalsekretærposten, så er det fint med mig.
  Skattebetalerne overlever såmænd nok også de udgifter,der der forbundet med det. Der er trods alt grænser for, hvor små sko man kan gå i.

  Og nej. Vist er det ingen tilfældighed. Der er ALDRIG noget, der er tilfældigt i politik.

 4. Superman

  sagde den 4. marts 2009 kl. 11:36:

  “At tyrkerne skulle stille sig på bagbenene i forhold til Foghs kandidatur, som DR Nyheder berettede i går ses alene som at Tyrkiet forsøger at udnytte en forhandlingsmulighed for at opnå andre ting.”

  Når man sad og så DR nyhedstimen, virkede det som om de var slemt stolte over deres historie om tyrkernes nej, men det bliver da lettere komisk hvis dine rygter holder.

 5. Jarl Cordua

  sagde den 4. marts 2009 kl. 11:44:

  4. Det er da en god historie.

  Men du skal da lige passe, at tyrkerne pludselig havde afgørende betydning i Nato.

  De skal da være glade for at de i det hele taget er med!

 6. Lasse Grosbøl

  sagde den 4. marts 2009 kl. 11:52:

  “De skal da være glade for at de i det hele taget er med!”

  Der er vist nogen der har glemt hvor grænserne gik under den Kolde Krig!

  😉

 7. Anders Rytsel

  sagde den 4. marts 2009 kl. 11:53:

  Flot gået Jarl. Jeg vil spændt følge med i løbet af dagen og i morgen for endnu en gang at få bekræftet, at hvis det gælder nyheder og rygter om politik er din blog det vigtigeste sted at følge med på…

  4. Enig i, at mit indtryk af DR’s historie også var, at de nærmest fryede sig over, at Tyrkiet ville stikke en kæp i hjulet for Fogh. Jeg tror Jarl har ret i, at det er en del af forhandlingerne fra Tyrkiets side til at opnå nået andet.

  http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/2009/03/03/03205043.htm

  Foghs NATO-kandidatur i fare
  “- Muhammedtegningerne klæber til ham, og hans håndtering af forløbet skader ham. Og det samme gør den danske holdning til ROJ TV, som tyrkerne helst så lukket. Så Tyrkerne siger, at der er gode argumenter imod Anders Fogh, Samtlige NATO-lande skal være enige, før der kan udpeges en ny generalsekretær, siger Jakob Vinde Larsen.”

 8. Jarl Cordua

  sagde den 4. marts 2009 kl. 11:56:

  6. Haha. Du har selvfølgelig ret. 🙂

 9. Jarl Cordua

  sagde den 4. marts 2009 kl. 12:16:

  7. Nu siger en tyrkisk kommentator til DR-Radioavisen kl 12, at han ikke tror på, at Tyrkiet nedlægger veto mod Fogh.

  Det skal såmænd nok passe.

 10. Rasmus

  sagde den 4. marts 2009 kl. 12:35:

  @ 6 og Jarl > Ja, og hvor store dele af den amerikanske flåde og luftvåben hænger ud, når der skal “fixes” ting i mellemøsten 🙂

 11. Jan

  sagde den 4. marts 2009 kl. 15:03:

  Top news på Jarls Blog…nice! Hvornår opfanger de andre medier den? 180 Grader plejer ellers at være hurtige til at videreformidle her fra. 🙂

 12. Søren Seerup

  sagde den 4. marts 2009 kl. 15:50:

  @ 10 Til de mange fordele ved at få AFR som generalsekretær i NATO kan føjes, at det måske kan bidrage til højnelsen af danskernes viden om denne organisation og dens medlemmer, herunder Tyrkiets særdeles betydningsfulde bidrag gennem hele alliancens historie. Jeg ville mene, at man som dansker bør vise en vis ydmyghed her. Tyrkerne kan vel med større ret hævde, at vi skal være glade for at få lov til at være med. Lad os håbe, at glæden får ben at gå på i løbet af dagen!

 13. Anders Rytsel

  sagde den 4. marts 2009 kl. 16:29:

  Rygtet om Foghs afgang i dag eller torsdag er nået til Ekstra bladet.

  http://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/article1135013.ece

  Lars Løkke afviser “ved, at understreg, at han er glad for det job, han har”. Men mon ikke, at han glæder sig til bare lidt til at far går af og han kan bruge de mange nye habitter han har fået syet.

 14. R.H. Iversen

  sagde den 4. marts 2009 kl. 19:22:

  “Tyrkiets særdeles betydningsfulde bidrag gennem hele alliancens historie”

  Hvad har de da bidraget med? Invasionen af Cypern? Forfølgelsen af etniske mindretal indenfor egne grænser?

 15. Ole Ryborg

  sagde den 4. marts 2009 kl. 20:50:

  For god ordens skyld, så er det altså et NATO-udenrigsministerrådsmøde, der afholdes torsdag.

  Et EU-udenrigsministertopmøde er simpelthen en helt ny international opfindelse, som jeg aldrig har hørt om i hele mit liv. Men sikkert bare en afsmitning fra, at hver gang de elektroniske medier ser mere end to personer samlet i et rum, så udråbes begivenheden til at være et topmøde. 🙂

  I øvrigt tror jeg ikke, der sker noget angående Fogh på torsdagens møde – men jeg har taget fejl før 🙂

 16. Jarl Cordua

  sagde den 4. marts 2009 kl. 21:40:

  15. Hej Ole

  Godt at du hermed kan rette en dum fejl fra min side. Tak!

  Vi får se!

  Alt godt

  Jarl

 17. traveler

  sagde den 5. marts 2009 kl. 15:15:

  Hvornår var det nu Fogh skulle udnævnes til NATO-posten?

 18. Rasmus

  sagde den 5. marts 2009 kl. 15:18:

  @17 > Du kan se live streaming fra Jaap de Hoops pressemøde her: http://ebustreaming.fr.edgesuite.net/vp/ebu/nato/natolive1a.asx

  Jeg tror ikke, at han udråber sin efterfølger, men mon ikke han får et spørgsmål til det?

 19. Niels

  sagde den 5. marts 2009 kl. 17:19:

  Så er torsdagen snart gået Jarl…

 20. Jarl Cordua

  sagde den 5. marts 2009 kl. 17:31:

  19. Tjah. Jeg har allerede erkendt at rygtet tilsyneladende ikke talte sandt, hvis du ser ovenfor 😉

  Denne artikel fra i eftermiddag tolker jeg imidlertid som, at noget er i gære, og at Fogh ligger mere end lunt i svinget.

  http://politiken.dk/politik/article663024.ece

 21. Søren

  sagde den 6. marts 2009 kl. 11:10:

  Jarl; du skylder mig en 50’er, da jeg skødesløst regnede med dit rygte under en ophedet debat, der endte i et væddemål 🙂

 22. Jarl Cordua

  sagde den 6. marts 2009 kl. 11:18:

  21. Ok. Tag en øl på min regning 🙂

 23. Ole Ryborg

  sagde den 6. marts 2009 kl. 13:33:

  @ Jarl.
  Jeg anser ikke, at du kan kan være skyldig til så meget som en rød sodavand. 🙂
  Dit blog-indlæg er meget tydeligt med, at her var tale om rygter.
  Læser man tilbage i de etablerede mediers dækning de seneste uger, så er et stort antal Fogh-historier blevet præsenteret som fakta.
  Der ligger en hel hovedopgave for et par journaliststuderende i at gennemgå danske mediers Fogh-dækning de seneste par uger. Hvordan en klumme fra Engell om morgenen bliver til et TV-Avis-indslag om regeringsomdannelse om aftenen.
  Det hele er et meget interessant studie i moderne “journalistisk”.

 24. Søren

  sagde den 6. marts 2009 kl. 14:06:

  Ole: Jeg tager gerne tabet og tager det som en abonnementspris på en god blog 🙂

 25. Thomas

  sagde den 6. marts 2009 kl. 21:33:

  Iflg Süddeutsche så Fogh det foretrukne valg for Tyskland, England og Frankring.

  http://www.sueddeutsche.de/,tt5m1/politik/192/460823/text/

 26. Jarl Cordua

  sagde den 7. marts 2009 kl. 00:13:

  25. Det er en super-artikel, som egentlig bekræfter den formodning, der er mange steder. At de store europæiske lande er enige, men at USA mangler at sige endeligt OK. Det forestiller ingen, at de IKKE siger taget i betragtning at Danmark er i forreste række i Afghanistan. Det ville være rent gakgak hvis USA ville lægge sten i vejen for Fogh.

  SZ er ikke nogen ligegyldig avis. De må som minimum have en eller anden højtstående embedsmand i det tyske udenrigsministerium eller deslige som kilde for at kunne skrive dette.

 27. Jan Christensen

  sagde den 7. marts 2009 kl. 00:33:

  Jarl, Svenning Dalgaard sagde her til aften på TV2 News, at der uden tvivl (mine ord) var tale om kilder i den tyske regering og, at artiklens forfatter, Stefan Kornelius, sågar havde gode kontakter til Die Kanzlerin in persona.
  Det bliver spændende at se, hvordan Fogh klarer pressens glubske hunde på Tirsdagspressemødet. I øvrigt siges han at være på ferie i Frankrig i øjeblikket. Det undrer mig lidt, for han har vist også lige været på Barbados, men alt det rejseri kræver selvfølgelig sin mand.

 28. Jarl Cordua

  sagde den 7. marts 2009 kl. 00:36:

  27. Kanon-info. Tak for det 🙂

  Hele Christiansborg venter bare på at finde en afklaring, som indlysende for alle må komme snart.

 29. Jarl Cordua

  sagde den 7. marts 2009 kl. 01:04:

  Ser nu at Henrik Qvortrup får det samme ud af SZ-artikel: http://blog.tv2.dk/henrik.qvortrup/entry303581.html#comments

 30. Jarl Cordua

  sagde den 7. marts 2009 kl. 01:14:

  Interessant analyse fra en af Berlingskes dygtige skribenter, som også evner at analysere: http://www.berlingske.dk/article/20090306/politik/90306218/

 31. Thomas

  sagde den 8. marts 2009 kl. 18:43:

  http://www.berlingske.dk/article/20090308/thomaslarsen/703080062/

  Thomas Larsen er ude og skabe lidt distancer mellem ham selv og Fogh, men for en gangs skyld nogle forholdsvise gode observationer…

Bottom border